Tuesday, August 21, 2018

Maintenance kereta


Perempuan ni selalu rajin nak jaga muka dan badan. Rajin nak cantik kan diri buat facial, make up, daily skincare rituals, exercise dan macam-macam lah. Tapi bila sampai part nak jaga kereta. Kadang-kadang kita abaikan je. Kannn? Hehe.

Masa beli kereta kemain excited nak drive. Hari-hari kalau boleh nak drive.Pergi servis kereta pon kalau teringat atau jika kereta ada problem. Bila kereta rosak, haaa time tu lah kita baru nak ambil tahu sikit hal kereta ni. Kalau tak, selalu ambil lewa je. Yang tahu bila isi minyak, kereta jalannn. Hehe. Sebenarnya penting tau untuk kita pastikan kereta sentiasa diservis di pusat/bengkel perkhidmatan yang sah/dipercayai. Sama macam kita jaga diri kita, bila kita nak buat facial mesti buat dengan beautician yang dipercayai.


Kalau pandai guna kereta kena lah pandai jaga. Orang perempuan ni kena juga belajar basic car maintenance. Untuk cek minyak hitam, brek berfungsi dengan betul, tayar jika ada udara yang mencukupi and belajar untuk menukar tayar and etc. Semua kena ambil tahu. Sebab kalau jadi apa-apa,kita pon akan tahu macam mana nak settlekan dan tidak perlu lah selalu bergantung dengan orang lain.


Sekarang ni Liberalisasi Tarif Insurans/Takaful Motor dah dilaksanakan, kena lah drive extra cermat kalau nak nikmati lebih manfaat.

Jika kereta yang dijaga dengan baik, risiko kemalangan jalan raya dapat dikurangkan. Oleh itu, anda boleh maintain NCD justeru menikmati penjimatan premium insurans jangka panjang. Best kan?  

Jadi, ‘Play Your Role’ sebagai pemilik kereta yang bertanggungjawab:

• Letakkan dalam calendar time untuk servis kereta so that u tak lupa.
• Ikut nasihat mekanik, kalau tiba time nak tukar tayar atau minyak enjin, tukar jer. Jangan nak jimat dan abaikan keselamatan anda.
• Guna parts yang tulen. Banyak yang sanggup guna parts recycle atau tayar celup/botak, JANGAN SEKALI!

Tahu tak?

Berdasarkan kajian oleh National Highway Traffic Safety Administration pada rahun 2005 – 2007, 44,000 kemalangan berlaku disebabkan kegagalan kenderaan berfungsi dengan baik seperti tayar,brek,roda stereng, suspense, transmit, enjin dan masalah lain berkaitan kenderaan.

Kenderaan yang tidak diselenggara secara teratur mungkin tidak dapat berfungsi dengan sempurna dan boleh mengakibatkan kemalangan. Selenggaralah kenderaan secara berjadual untuk mengurangkan risiko kemalangan.  

Nak tahu bagaimana untuk enjoy lebih manfaat for motor insurance untuk kereta anda? Boleh baca blog post aku tahun lepas on how to shop for a better deal.  


More info boleh tengok link ni, 



No comments:

Post a Comment