Thursday, January 25, 2018

Bila sakit gastrik datang


Dulu zaman study dekat uni aku selalu jugak kena gastrik. Sakit woo bila gastrik datang. Nak buat apa-apa pon tak boleh. Perut pedih je. Nak rukuk time solat pon sakit. Punca aku kena gastrik dulu sebab makan tak on time. Makan pon main bedal je bila nak. Selalu skip breakfast. Lepastu time study pon stress.Makan pedas memang favourite lah. Tapi kalau ada gastrik tak elok sebenarnya makan benda pedas, masam, berempah, ada cuka atau buah-buahan yang berangin.


Pesakit gastrik ni memang kena selalu jaga makan dan kena makan ikut waktu. Dulu gastrik aku teruk. Now dah ok sikit.Cuma aku tak boleh lewat makan. Breakfast tu memang wajib ambil. Kalau aku lambat makan breakfast pon, kepala dah start pening mula lah meloya dan rasa nak muntah. Perut pon pedih. Kena selalu baca Al-Quran supaya hati tenang dan elakkan fikir bukan-bukan. Kadang-kadang bila datang gastrik tu, pernah lah gak rasa macam nak mati je. Serious. Tu sebab jangan bagi diri stress.Kena selalu buat benda yang happy kan diri sendiri.


Ni antara cara aku atasi masalah gastrik:


1- Kurangkan makan makanan pedas dan berempah.

Ini susah jugak aku nak buat sebab aku memang suka makan pedas. Kalau time study dulu memang selalu makan nasi campur lah bila habis kelas. Lauk yang aku pilih mesti benda-benda yang bersambal. Boleh kata setiap hari lah makan sambal. Lauk yang bersup atau gulai aku tak minat sangat. Tapi bila dah rasa betapa sakitnya gastik tu,aku kurangkan jugak lah makan pedas. Nak makan boleh, tapi kena beringat lah.




2- Elakkan makan lambat dan elakkan perut kosong terlalu lama.

Pesakit gastik ni cepat rasa pedih perut bila time lapar. Orang ada gastrik ni tak boleh makan lambat. Dulu time study memang aku dah stand by roti and biskut dalam bilik.Bangun pagi dah siap mandi semua memang WAJIB makan and isi perut dulu. Kalau tak, memang sakit perut lah lepastu kalau skip breakfast. Elakkan perut kita kosong terlalu lama.




3- Elakkan makan terlalu banyak dalam satu masa.

Yang aku perasan aku tak boleh makan terlampau banyak dalam satu masa. Kalau tak, perut rasa kembung dan sebu je. Mula lah rasa tak selesa. Seeloknya makan banyak kali tetapi dalam kuantiti yang sikit, bukan makan sekali tapi kuantiti banyak. Kalau lapar gila pon, aku akan pastikan kuantiti makanan yang aku ambil tu cukup dan tak berlebihan.




4- Minum air masak 3 liter sehari

Aku memang ada stand by botol air siap-siap. Dulu time study, pergi kelas pon aku rajin bawak botol air. Aku memang tak suka minum air gas. So selamat lah dekat situ. Rajin jugak lah aku minum air masak 3 liter dalam sehari. So minum air kena cukup. Sebab bila badan kita cukup air, badan akan dapat berfungsi dengan lebih baik.




5- Amalkan NuvaPineA

Selain amalkan tips-tips dekat atas, aku ambil 2 capsules NuvaPineA, 2 kali sehari sebelum makan. Ni ubat tradisional. Kalau nak ambil, consult dengan pharmacist/doktor dulu.

 NuvaPineA ni memang terbukti secara klinikal dapat menyembuhkan perut yang ada masalah gastrik, acid reflux, GERD, H.pylori infection dan ulser perut.


NuvaPineA ni memang selamat, berkesan dan terbukti boleh rawat masalah gastrik tanpa kesan sampingan selain makan ubat klinik.

Boleh ambil 2 capsule 30 minit sebelum makan. Ahli pharmacist menasihatkan makan dose yang betul untuk masalah aku. Kalau tak, results tak nampak lah kalau under dose. Pembelajaran baru untuk aku. Right dose, right results. Ok ON!




Sekarang ni masalah gastik aku better dah dari dulu sebab aku makan dengan betul dan makan ikut time sekarang. Tapi gastik ni boleh datang balik kalau aku skip meal. Sebab tu aku makan lebih teratur sekarang. Dah ada NuvaPineA ni lagi melegakan lah masalah gastrik aku.


Jangan kita pandang remeh je isu gastrik ni. Kalau kita biar je tanpa rawatan khusus, kita boleh diserang gastrik yang lebih kronik macam ulser peptik dan kanser perut. So, kita kena berjaga - jaga supaya tak ada pendarahan kronik didalam perut.


Untuk maklumat lanjut, boleh layari Facebook NuvaPineA yang dikendalikan oleh ahli-ahli farmasi yang berpengalaman.


12 comments:

  1. Asben akk gastik teruk, nanti boleh soh dia try ni

    ReplyDelete
  2. Rabia tak makan kan haritu..sampaikan nak hampir pengsan tau.my lecturer suruh rabia balik..rabia tak nak.rabia nak stay je kat kolej.sbb byk benda tak siap.balik rumah jer terus tidur

    ReplyDelete
  3. Lagi satu tips untuk cik Epal..kena makan sikit tapi kerap tau kalau gastrik ni. Get well soon dear ;)

    ReplyDelete
  4. Setuju sis, saya juga ada masalah gastrik teruk sampai kena endoskopi, tapi sekarang alhamdulillah dah makin ok sejak mula jaga makan.

    ReplyDelete
  5. Gastrik ni memang tak boleh dibuat main. Ada yang sampai kena operate

    ReplyDelete
  6. oowwh..cik epal ada gastrik..sha dulu zamn sekolh..skrg dh xde

    ReplyDelete
  7. As salam. Dulu2 selalu gak kena gastrik. Sakit yg teramat lalu sy gi bhagian kecemasan hospital. skrg boleh la try ubat ni. Abam Kie follows your blog. No 28863.

    ReplyDelete
  8. Nasib baik takde sakit ni. Tengok kawan yang menderita sakit ni. Kesian pula. Makan kena ikut time.

    ReplyDelete
  9. Hubby sis pun sakit gastrik gak. time menyerang lembik habis 1 badan. kesian tengok :(

    ReplyDelete