Monday, November 27, 2017

Tips hilangkan parut / stretch marks guna Bio oil




Dulu time study banyak jerawat. Lagi-lagi kalau datang bulan, ada lah 2-3 ketul jerawat lagi akan bertandang dekat muka ni. Heyy jerawat! Kau datang dah lah tak diundang, bila pergi tinggal kan parut pulak. Eeeeee keji betul lah perangai jerawat ni. Nak lempang tak boleh. Kang kalau lempang pon yang sakit nya pipi sendiri. Choyyy! Apa pon tak boleh! Haha.


Masa study dulu aku rajin jugak pergi pharmacy. Bila pergi pharmacy tanya pharmacist dekat sana produk apa yang boleh hilangkan parut jerawat. Dia suggest Bio Oil. Tapi dia kata kena rajin pakai dan ambil masa sikit. Hari-hari aku tenyeh lah Bio Oil ni dekat parut jerawat. Berkat kerajinan aku menenyeh (menenyeh?) Bio Oil di muka dan berkat kesabaran yang tinggi, muka aku pon tak naik jerawat dah sampai sekarang.


Ni nak cerita pasal pregnant pulak. Aku yakin semua perempuan yang mengandung dalam dunia ni semua tak nak ada stretch marks kan? Aku pon memang tak nak ah ada stretch marks ni. Tengok gambar perut pompuan dekat google yang ada stretch marks pon aku rasa ngeri dan takuttt sangat kalau jadi camtu. Huhu. Memang lah orang tak nampak kan. Tapi pasangan kita sure nampak. 


Stretch mark ni memang sinonim dengan ibu mengandung.Bukan ibu mengandung je, kalau badan berisi pon, perut akan ada stretch mark kesan dari rekahan kulit. Punca stretch mark ni terjadi bila kulit tiba tiba mengembang secara mendadak. Biasanya stretch mark keluar dalam 5 – 6 bulan mengandung. Ramai orang ingat stretch mark ni benda normal untuk ibu mengandung. Tak boleh nak elak. Salah salah. Tanggapan itu salah. Stretch mark dapat dielakkan kalau kita atasi dari awal! 





"Bio Oil ni lah yang papa selalu sapu dekat perut mama tau masa Han dalam perut lagi"
Ehehe.

Bila masuk je second trimester, tiap-tiap hari tanpa jemu aku sapu Bio Oil dekat perut, peha and etc. Sambil tengok tv pon sapu je. Kadang-kadang before tidur, husband pulak yang sapu kan. Dia memang suka lah sapu Bio Oil dekat perut aku sambil-sambil tu dia bersembang pulak dengan baby dalam perut. Hehe.


Alhamdulillah, aku tak ada stretch marks lansung! Yayy! Kulit perut pon smooth dan licin je. Lepas bersalin pon aku still pakai Bio Oil ni. Aku memang rajin sapu. 




TIPS untuk perempuan pregnant kalau tetiba ada yang terbaca entri ni. Kalau pregnant, sila lah sapu apa-apa bahan yang boleh lembutkan kulit dekat perut. Tujuan nya bila kulit meregang akibat perubahan bentuk badan, tak lah kulit tu pecah atau merekah. Boleh guna Bio Oil je untuk sapu dan bagi kulit lembut. Masa pregnant dulu aku selalu sapu 2x sehari.





Bio Oil ni sangat sesuai untuk korang yang nak hilangkan:

🌸 Parut
🌸 Stretch Marks
🌸 Kulit tak sekata
🌸 Ageing skin
🌸 Kulit kering






Bio Oil ni dah terbukti secara klinikal. Memang selamat nak guna. Ada vitamin A & E. Dirumus secara unik daripada 7 bahan – ekstrak tumbuhan seperti Kalendula, Lavender, Rosemary dan bahan unggul PurCellin Oil™.Penyerapan pon cepat dan pantas. Sesuai sangat untuk kulit kering dan sensitif. Tak ada bahan pengawet. Bau pon sedap. Bila apply, kulit pon rasa halus, lembut dan tak ada kesan melekit.


Aku suka sapu dekat tumit kaki jugak. Alaa kadang-kadang tumit kaki kan kasar. Bila gesel dengan selimut pon boleh rasa melekat-lekat kan? Siapa pernah mengalaminya? Angkat tangan please.  Ok tak apa, turun kan tangan balik. Tahu mesti ramai je pernah rasa. Hehe. Tapi bila sapu Bio Oil ni tumit kaki pon lembut je.


Aku selalu bawak Bio Oil yang 60 ml untuk travel. Kadang-kadang aku buat jadi make up remover jugak. Kulit lagi lembut lepas cuci dengan cleanser. 


Kalau korang ada masalah parut jerawat tu, aku memang sangat recommend pakai Bio Oil untuk hilangkan. Sapu dua kali sehari selama sekurang-kurangnya tiga bulan. Mungkin kalau nak hilangkan kesan parut tu ambil masa sikit tapi yang pasti memang menjadik cuma kena sabar lah sabariah. Hehe.

Yang pregnant, laaagiiiiii lah aku recommend sapu Bio Oil ni bila masuk second trimester. Sapu je hari-hari rajin kan diri. Aku memang tak ada stretch marks lansung bila guna Bio Oil ni.  Lepas mandi, sapu je Bio Oil dekat bahagian-bahagian yang perlu. Memang berkesan sangat. 


Bio-Oil ni ada 3 size:

60ml (RM34.95)  - Convenient and travel friendly pack
125ml (RM58.25) -Value pack
200ml (RM79.45) - Pregnancy skincare and daily usage





Mulai Oktober 2017, Bio-Oil dah ada packaging baru. Boleh cari dekat farmasi tapi formulasi tetap sama.

Pilih lah yang mana sesuai dengan korang. Boleh beli dekat mana-mana farmasi macam Guardian, Watsons, Caring dan sebagainya. Makin dewasa ni makin banyak pulak benda yang kena bagi perhatian kan. Hehe.Barang baik harus lah kena share dengan semua orang.Yang berminat nak cuba Bio Oil, selamat mencuba :) 



Ada yang pernah try Bio Oil?




29 comments:

  1. Kepada yang berminat, bolehlah mencuba.

    ReplyDelete
  2. sapu kt perut and muka masa mengandung juga. and yes, memang perut takdak stretchmark dan kulit wajah tulus mulus wuhuuu :p

    ReplyDelete
  3. tq for info n nice sharing ^^

    ReplyDelete
  4. Me! Masa sekolah dulu saya kena gigit dgn charlie and as you know bekas gigitan charlie akan memberikan kesan sampai hitam bekas tu (for me lah) dan saya guna bio-oil ni untuk hilangkan. hari-hari sapu siap bawak pergi sekolah kalau ngantuk i will tenyeh this bio-oil dekat parut charlie tu. memang take time tapi berkesan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bio oil ni memang bagus untuk hilangkan parut. Tapi tu lah. Memang ambil masa sikit πŸ˜„

      Delete
  5. saya sejenis yang malas nak sapu2, jadi saya amalkan minum protein soya. bab makan minum laju je.hihi... alhamdulillah parut lama pun makin beransur kurang. dulu pernah juga guna bio oil ni sbb saje2 nak membelinya, pernah apply pada anak sulung sbb eczema tp kurang sesuai plak.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. minum soya untuk hilangkan parut apa? πŸ˜„

      Delete
  6. Bio oil bkn utk angin pd baby atau perut kita yg dewasa tp blh digunakan sbg ubat handstring n armstring.

    ReplyDelete
  7. Bio oil bkn utk angin pd baby atau perut kita yg dewasa tp blh digunakan sbg ubat handstring n armstring.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu guna untuk hilangkan parut. Maybe boleh guna jugak lah kot untuk ubat tu. πŸ˜„

      Delete
  8. memang pakai selepas bersalin...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pakai masa tengah pregnant lagi πŸ˜„

      Delete
  9. kite pun pakai bio oil nie.. best kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best untuk hilang parut πŸ˜„

      Delete
  10. Memang boleh hilangkan parut jerawat, saya pernah guna juga

    ReplyDelete
  11. good info and sharing. mungkin saya boleh cuba lepas ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak hilang parut memang sesuai πŸ˜„

      Delete
  12. Thank you for the info.boleh try ni.

    ReplyDelete
  13. sy pun pkai bio oil ni ms pregnan...takdak strech mark lgsg...berkesan...suka sgt!!!

    ReplyDelete
  14. suke sangat bio oil. sbb memang hilang parut :)

    ReplyDelete