Friday, March 3, 2017

Makanan Halal di Bangkok : Yana Restaurant (Part 4)


Dekat Marine Park dalam ENTRI LEPAS jalan kejap pastu perut masing-masing dah berkeroncong lapar. Apa lagi? Jom kita makannnn! Benda paling penting kalau travel ni mesti isu nak cari makanan halal kan? Kalau travel ke Bangkok ni tak ada lah susah sangat nak cari makanan halal bagi aku.


Kalau korang datang Bangkok, memang kena cuba makan dekat Yana Restaurant. Halal dan sedap gila! Yana Restaurant ni dalam MALL MBK CENTRE, Level 5, Zon A. Yana Restaurant ni glamour jugak di kalangan rakyat Malaysia dan Indonesia. Ada sesetengah pelayan dekat sini memang boleh cakap melayu so lagi senang lah nak communicate. Tempat makan pon luas dan selesa.Tempat ni memang selalu full. Tempat makan ni memang highly recommended sebab makanan dia semua sedap gila nak meninggal! Haha πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Tapi serious tak tipu. Memang sedap! Ni antara yang kitorang satu family order haritu. 



Fried Seafood Basil - 199 Baht/ RM19.90
Sotong paprik - 169 Baht/ RM16.90

Ikan masak sweet sour- 499 Baht/ RM49.90

Ni sedap. Harus order!

Kerabu mangga masam manis fresh. 109 Baht/RM10.90

Stir Fried Chicken with Cashew Nut- 149 Baht/ RM14.90
Telur dadar- 79 Baht/RM7.90

Family aku ni kalau makan makanan Thai, memang telur dadar tak boleh tinggal πŸ˜†.

Seafood Tomyam with coconut milk- 299 Baht/RM29.90

Tomyam goong ni memang thorbaikkkk! Serious sedap! WOW sangat rasa dia! Bila hirup je tomyam ni terus rasa macam berada di Thailand!  Hahaha memang kau tengah ada dekat Thailand pon kan time ni. *pangg sedas*

 Tomyam yang paling sedap yang aku pernah rasa. Pedas tapi tak ler terlampau pedas. Yang ni ada santan cair tapi tak muak. Isi pon banyak. Memang marvelous tomyam dia! Kalau datang sini, tolong lah order tomyam ni. Tolong lah order. Tolong. Please. Please. Aku merayu. Haha. Gerenti korang tak menyesal punya.


Green Curry Chicken. 129 Baht/RM12.90

Thai Green Curry Chicken ni pon korang kena order. Kuah dia hirup macam tu pon sedap. Ayam dia pon lembut dan juicy. Memang sedap lah cerita dia.


Orang lain sedap makan lauk-pauk dengan steam rice. Husband aku ni tetiba nak makan nasi goreng. Ni nasi goreng apa tah. 129 Baht/ RM12.90

Dah habis makan pon sedap lagi aku menghirup kuah tomyam yang marvelous ni. Yang budak kecik dekat sebelah tu borak macam orang besar lah. Macam paham sangat orang sembang apa.Beriya beno muka nya. πŸ˜‚





Logo HALAL siap depan restoran haaa.

Makan dalam 8 orang. Campur air dengan nasi, harga makan ni semua 2266Baht/ RM226. Ok-ok lah kan harga dia. Tak ada lah mahal. Tak ada lah murah. Boleh lahh. Makan kali ni Pak Ngah Han belanja. Thanks Pak Ngah Han. 😊



Yana Restaurant ni memang famous di kalangan orang kita sebenarnya. Tapi kalau dah sampai Bangkok tu, memang aku sangat recommend korang makan dekat sini.Ye lah dah sampai Thailand, mesti lah nak makan makanan original Thai kan? Yang penting HALAL. Makanan memang superb sedap! Kira macam tak sia-sia lah korang datang Thailand kalau makan sini. Haa camtu. 😝


  Yang best nya lepas makan dekat sini, boleh jalan-jalan dalam mall ni pulak. Sebab macam-macam benda ada jual dalam MBK Centre Mall ni.


Boleh jugak datang sini naik train. Kalau nak naik train. Ni cara dia:

-Ambil BTS Train ke National Stadium Station
-Kena jalan kaki sikit sampai MBK Centre
-Masuk mall, cari Yana Restaurant dekat Level 5, Zon A

Bila dah sampai, sila lah menternak lemak sepuas hati. Hehe. πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

* Tetiba nak makan tomyam goong pulak lepas taip entry ni. πŸ˜…*

Ok bersambung lagi next entry ..............



20 comments:

  1. aduhai hati sedapnya tengok menu2 tuuu....mmg puashati kalau dpt mkn gini hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. puas hati sebab semua sedap πŸ˜‹

      Delete
  2. sedapnya tomyam dh lama craving Y.Y

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila lah ke kedai thai berhampiran anda. hehe

      Delete
  3. Makanannya nampak biasa makan dekat Malaysia kan... tapi mesti rasanya betul-betul kaw sebab asli rasa Thailand..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru lah rasa makanan pure Thailand πŸ˜‹

      Delete
  4. Wahhhh...saya ni peminat Tom Yam! Nampak sedap sangat. Okey, kalau saya pergi Bangkok, saya akan ke sana. Confirm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sampai Bangkok, kena pergi sini kalau nak makan Tomyam sedap πŸ˜‹

      Delete
  5. terliuqnya tengok tomyam tu =)

    ReplyDelete
  6. my kids pun..kalau ke MBK mesti nak makan tom yam kat yana.. terbaek!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tom yang dekat sini memang the best! 😊

      Delete
  7. tengok gambar pun dah mcm nak makan dah hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tapi memang sedap pon semua ni 😊

      Delete