Tuesday, November 29, 2016

Cik Epal Jofliam Honeymoon Oxford : Hotel cantik dekat Oxford , United Kingdom (part 5)


Sambung balik cerita honeymoon yang terbengkalai haritu. Aku harap tahun ni dapat lah aku habiskan semua cerita honeymoon ni. Lama nau peram sampai lupa update tak habis lagi πŸ˜…


Last masa di London dekat ENTRI NI, esok nya kitorang nak pergi Oxford pulak. Pagi-pagi sebelum nak ke Oxford tu kitorang nak ke Bicester Village dulu. Nak cuci mata window shopping je sebenarnya. Dah alang-alang sampai kan, nak gak tengok apa yang best dekat sana. Pergi Bicester Village naik train. Tapi masa sedap dok dalam train tetiba ada pengumuman kata Bicester Village terbakar. Diberi pilihan untuk refund kalau kitorang patah balik. Tapi malas nak patah balik, kitorang teruskan je lah perjalanan ke Bicester Village. Time ni lah kau nak terbakar kan Bicester Village oiii? Tapi mungkin ada hikmah jugak supaya duit poket tak terbakar bila shopping dekat sana. So marilah berjimat cermat.Hikhik. πŸ˜


Bila sampai je stesen nak ke Bicester Village tu, blur jugak nak buat apa. Nak pergi Bicester Village memang tak lah kan sebab dah terbako. Kitorang pon jalan ah kaki tengok keadaan sekeliling. Sambil-sambil tu tanya orang gak macam mana nak pergi Oxford. Ada yang suggest suruh naik bas. Diorang bagi lah direction suruh tunggu bas dekat satu tempat ni untuk ke Oxford. So kitorang ke Oxford naik bas.


Bila sampai je Oxford ni, aku rasa aku dah dekat dunia lain dah. Feeling ada dekat London dengan Oxford ni beza lah rasa dia. Bangunan dia lain. Environment pon beza. Memang dah booking hotel siap-siap. Tapi masa nak cari hotel, mula-mula kitorang jalan kaki je guna Google Map. Last-last Google Map bawak jalan mati. Kongasam punya Google Map bawak jalan salah. 


Memang nasib agak malang haritu. Mulakan hari dengan ....

Nak pergi Bicester Village : Terbakar
Nak cari hotel bila sampai Oxford: Google Map bawak jalan mati.

Apalah nasib. Hahaha πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Pastu kitorang naik teksi je ah ke hotel. Senang. Confirm sampai.



Tapi hati ditenangkan dengan view dekat hotel ni. Wahhh cantik sangat macam lukisan 3D. Bila sampai je hotel ni, layan view dekat sini, terus lupa lah kejap pasal benda-benda yang tak diingini jadi dekat kitorang di pagi hari tu. Hee


Ni hotel kitorang duduk masa dekat Oxford haritu. THE HEAD OF THE RIVER.





Cantik kan? 😍😍😍


View dekat sini memang cantik . Aku suka! 😍

 Gambar keseluruhan bilik tak tangkap pulekk. Ni katil nya. Dah aku pon berdua je. Kira selesa ah jugak. Harga dalam RM527/night.



Makanan breakfast masa dekat Oxford. Ni je lah boleh layan tiap pagi. Cereals, susu dengan fresh orange.

Pilihan cereals ada banyak. Campur je ah dua kotak cereals ni. Layan gak. πŸ˜‚


Breakfast omputeh uolsss. Sedap smoked salmon dia. Nampak simple je tapi bila makan sangat menyelerakan πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Poached eggs smoked salmon muffin. 

Mana nak dapat breakfast nasi lemak roti canai bagai. Kalau lapan tahun duduk sini makan begini je hari-hari boleh kurus aku. Paha sebesar tong gas confirm boleh jadi kecil macam lidi satay πŸ˜‚

Tapi nasib baik ah sedap. Makan hari-hari pon takdehal lah.

 Kemain berselera dia ni mencekik. Smoked salmon sedap gila tak macam dekat Malaysia katanya. Habis aku punya smoked salmon pon dia bedal jugak. Kongasam πŸ˜…



Aku suka view dia. Sangat menenangkan. Rasa relaks je.

Pagi-pagi confrim layan view jap sesama. 

Tapi sejuk woh. Pagi-pagi lagi ah sejuk. Sebab aku pergi Oxford ni time sejuk, cuma tak ada salji je lah. Tapi husband aku ni feeling-feeling kulit tebal tak nak pakai coat. Aku memang kena pakai winter coat lah bila keluar sebab tak tahan sejuk. Lagi pon aku pregnant time ni,memang kena sentiasa hangatkan badan jugak.



Tapi kejap je bertahan dok luar ni. Dah ambil gambar sepam dua. Pastu terus mencicit masuk hotel sebab kesejukan. Padiaaaaa. πŸ˜…



Ni cerita pasal hotel dulu. Kang tulis panjang-panjang semua sumbat dalam satu entri,menguap lak korang baca. Ehehe. Sebab haritu dekat instagram (@cikepal06) ada yang tanya aku, aku duduk hotel apa masa dekat Oxford ni. Ni lah hotel nya. Ok next entry cerita pergi tempat Harry Potter pulak. Tak sabar nak cerita. Heeee. K bye! πŸ‘‹πŸ»






10 comments:

  1. wow... cantiknya sis tempat tu... nyaman dan tenang ajer... selmat holiday sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama dah holiday nya. Sekarang je baru free nak update blog 😝

      Delete
  2. ooo cik epal g sana suka mkn akk plak g sana suka g taman2 dia hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak ada lah pergi sebab suka makan. Bukan banyak makanan best pon sini. Hehe. Pergi sebab nak jalan-jalan tengok negara orang dan layan view jugak 😊

      Delete
  3. baca entry2 sebelum ni, sape yg comment mesti cik epal reply! salute laaa sbb x sombong lgsggg... cik epal, doakan sy dapat merantau negara orang mcm cik epal jugak ye... sonoknyerrr.. zup zap zup zap... dh sampaii mana nak pegiii.. huwaaaaa!!! nak jugeekkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau free je reply. Kalau tengah busy tengok blog pon tak sempat, memang nan hado jugak nak reply nya. Haha.
      Saya doakan awak dapat merantau jugak ke mana-mana yang awak teringin nak pergi. ☺️

      Delete