Friday, November 4, 2016

Beli property untuk invest

Dulu before kahwin selalu berangan nak duduk rumah yang ada view best. Pastu berangan nak deco rumah cantik-cantik. Tapi semua ni memerlukan duit.

Dari zaman study sampai sekarang, aku memang kuat gila saving. Apa-apa income yang aku dapat,mula-mula akan bagi duit dekat parents. Pastu selalu suruh parents doakan aku makin murah rezeki. Benda first memang akan bagi parents,selebih nya aku buat saving. Cuma kalau ada certain bulan yang income aku lebat terlebih, baru aku akan reward diri aku dengan something. Pergi travel ke,beli handbag baru ke,beli baju baru ke. Rasa satu kepuasan bila kita dapat beli apa-apa guna duit sendiri ni.

Dulu selalu berangan sama-sama dengan tunang (now husband) nak duduk rumah cenggitu lah cenggini lah. Masing-masing impian tak nak kalah. Tak salah pon berangan kan? Sebab berangan adalah percuma. Hehe. Kitorang berdua pon datang dari family sederhana.Family tak lah kaya sampai 7 keturunan tak habis makan. Tak lah susah sangat sampai makan nasi dan garam hari-hari. Both pon dari family biasa-biasa je. Nak apa-apa semua usaha sendiri. Beli sendiri. Memang dari zaman study berdikari. So memang kena ada saving.


Bila dah kahwin, aku selalu fikir lebih pasal masa depan dan kewangan. Bila dah start plan nak ada anak,nak ada family, kena fikir pasal kewangan dengan lebih serius. Suka atau tak, "money makes money". So aku kena banyak menyimpan duit dulu untuk buat duit.



Kita kena paham, kita beli property bukan untuk kita stay sebab dah sah-sah kita tinggal dekat rumah kan tapi kita beli property untuk kita invest. Finally, kitorang jumpa property yang kitorang suka gila dan sesuai dengan budget kitorang. Masa mula-mula pindah rumah ni rasa happy gila. Dah terbayang dah nak deco rumah style apa semua. Deco rumah kitorang pon sebijik macam apa yang kitorang idamkan dari dulu. Jenis santai-santai je.


Cakap pasal property ni, korang pernah dengar iProperty.com? The iProperty Group ni focused dekat pembangunan dan operasi portal hartanah terkemuka dan menyampaikan set yang paling komprehensif berkaitan perkhidmatan hartanah dan pemasaran projek . The Group memiliki portal yang merupakan peneraju pasaran di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Wilayah Hong Kong dan portal terkemuka di Singapura. Wow dahsyat depa ni.

Sekarang ni iProperty.com ada buat iProperty.com People’s Choice Awards! Malaysia’s most prestigious real estate awards!! Kerlasss sangat. Ingat bidang retis je ke boleh dapat award? Bidang property pon boleh lah. Hehe

13 award categories, 13 winners. Here’s the list;

1. Developer Of The Year
2. Best Emerging Developer
3. Best International Developer
4. Best Township Development
5. Best Mixed Development
6. Best Waterfront Development
7. Best Residential Landed Development
8. Best Residential High-Rise Development
9. Best Luxury High-Rise Development
10. Best Northern Development
11. Best Southern Development
12. Best Green Development
13. Best Value Development


Jom vote untuk Malaysia’s best property developers and developments! Sebab berpeluang menang hadiah worth over RM 20, 000!! Wuuu best tuuuu. (/◕ใƒฎ◕)/ 


Meh nak ajar cara-cara nak vote! Senang sangat!

 How to vote 
Step 2 - Go to 'Vote Now' tab

Step 3 - Login with either your FB / iProperty account
Aku sign in guna acc baru

Nanti dia hantar link dekat emel.

Pastu tekan 'Activate Now' dari link dalam email kita. 
Then, activation dah berjaya, tekan 'Log in Now' tu.



 Step 4 – Start voting!
Ada 3 page. Vote semua category.

Then tekan 'submit'

Done! Senang je kan?

Hadiah yang menanti korang kalau korang rajin vote:

2 Day 1 Night Stay at KL Hilton,
Sharp 32’ TV, 10 ( 5 x 5L of Dulux Pentalite Paint cans), 
11’ Macbook Air, 
Khind Noodle Cooker,
Khind Jug Kettle,  
Khind Bread Toaster and more!

Hadiah gempak kan? kan? (✿ ♥‿♥)


 Winners of the consumer voting campaign will be announced via iProperty.com main social channels – FB / Google+, Twitter & Instagram no later than Nov 28th, 2016. So, cepat ikut social page iProperty.com, kalau tak, tak tahu menang nanti!

Voting ends on November 11th, 11.59pm 2016.

I just voted. Jom kita vote ramai-ramai. Hadiah dah lah semua best-best! Benda nak buat senang je pon. Vote je dah ada chance menang hadiah. Cepat tau!

Vote dekat sini: iProperty Awards Vote Now




26 comments:

  1. mmmm. sponsored post rupanya. baru je smile smile baca intro. really amuse me and inspire me. but then... hihi kena ngundi. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila lah undi. Hehe ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Delete
  2. Mase muda, dh ckup duit, beli property jgn bzrkan dgn beli bnda yg brsifat smntara :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul ๐Ÿ‘๐Ÿป

      Delete
  3. Teruja baca psl tajuk and property.. part ur own experienced tu mcm tergantung.. tgh smgt baca.. hahhaha.. :P igt nk cerita in detail td sbb ur house cantik sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti cerita lagi next entry hehe ๐Ÿ˜‰

      Delete
  4. wah nti sharing la dekor umah cik epal kot2 blh kite blh tiru hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah banyak kali share deko rumah dekat entry2 sebelum ni ๐Ÿ˜Š

      Delete
  5. Ya Allah.. cantiknya gambar cik epal.. ni rumah ni Cik Epal ka ni? Biar betulll?!?!?!?! Nnti post lah pulang pasal design dalam rumah cik epal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah banyak kali share deko rumah dekat entry2 sebelum ni. Tak baca lettewww

      Delete
  6. Hai Cik Epal, boleh tak cerita pengalaman sendiri cik ttg proses membeli rumah dari mencari rumah hinggalah mendekorasi...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deko dah pernah share dekat entry sebelum ni. Pengalaman tu next entry boleh share. ๐Ÿ˜Š

      Delete
  7. Wahhh...!! Menarik ni... LeYa nak try juga la vote... TQ sangat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila lah vote! Hadiah best2! ๐Ÿ˜Š

      Delete
  8. I just voted. Thank you Cik Epal for sharing this. Nak ajak kengkawan vote jugakkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadiah best2. Boleh ajak ramai2 vote ๐Ÿ˜Š

      Delete
  9. yep, hartanah sesuai untuk pelaburan...kalau cakap pasal rumah idaman, macam-macam yang kita nak kan? ukur baju di badan sendirilah kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling penting memang kena ukur baju di badan sendiri ๐Ÿ‘๐Ÿป

      Delete
  10. Menariknye tengs for the tips and sharing cik epal

    ReplyDelete