Friday, September 2, 2016

Kalau ada masalah sembelit guna Dulcolax ni


So far aku jarang kena sembelit. Tapi dulu masa study ada roomate aku yang selalu kena sembelit. Kesian tengok dia. Selalu sakit perut dan membuang pon payah. Bila aku tengok dia, aku tahu lah keperitan sembelit tu. Aku selalu suruh dia makan lebih buah-buahan dengan minum air kosong je banyak-banyak.Mana tahu kot-kot lancar terus kan. Tapi kadang-kadang O.K. Kadang-kadang K.O. Huhu. Ye lah time tu student kan, tak ada lah jaga pemakanan sangat. Benda-benda yang ada dekat cafe tu lah yang kita akan beli dan makan. Kadang-kadang tak sarapan, makan lambat, lupa nak makan, jarang minum air, last-last sakit perut. Tu kadang-kadang kena sembelit tu.


Orang pregnant pon senang jugak kan nak kena sembelit? Kalau pregnant, seksa jugak kalau kena sembelit ni. Berjam-jam duduk dalam tandas tak keluar apa. Mahu nangis. Wuuu. Alhamdulillah masa aku pregnant haritu tak ada masalah sembelit. Risau jugak aku. Aku cuma takut kalau kena sembelit time tangah travel. Bila kita travel ni kan, kadang-kadang makan tak menentu. Tu takut kena sembelit. Pastu paham-paham je lah toilet dekat negara orang ni macam mana. Dah ah tak ada paip dan hos. Tak sama dengan toilet kita dekat Malaysia yang semua nya user friendly ni. Dah kena sembelit, nak berjalan pon tak sedap kan?


Benda-benda pasal sembelit ni jarang kita nak bercerita dekat orang. Maybe sebab malu? Tapi sebenarnya ramai je yang ada masalah ni. Kalau korang selalu/pernah kena sembelit, aku recommend Dulcolax ni untuk korang stand by siap-siap dekat rumah.


Kalau nak bawak Dulcolax ni time travel pon sesuai sangat.


Pil dia kecil comel je warna kuning. Orang dewasa dan kanak-kanak melebihi 4 tahun je boleh makan Dulcolax yang pil macam ni.  Untuk orang dewasa boleh telan 1-2 biji. Untuk kanak-kanak telan 1 biji je cukup. Jangan simpan dekat tempat panas ok. Simpan di bawah suhu 30C.




So sesiapa yang ada masalah sembelit tu, boleh try Dulcolax ni :)

Boleh tengok website www.myconstipationrelief.com/my/ untuk maklumat lebih lanjut.

Ni aku bagi promo code: EPAL2X. Korang boleh guna code ni dekat Watsons e-store. Dapat RM2 off untuk produk Dulcolax Tablet 30’s nanti. ✿♥‿♥✿


6 comments:

  1. Elok tk klau mkn time pntg? Pntg pun satu hal jugk bab sembelit ni ..

    ReplyDelete
  2. bagusnya. kalau dalam pantang memang seksalah bersilat dalam jamban T_T

    ReplyDelete
  3. ooo..yang ni senang ckt nk makan sbb jenis pil..saya slalu amik yang jenis cecair nama Lactul solution..Pas bersalin ritu pun doc bagi jenis cecair ni.Nanti boleh standby la kat umah sbb slalu gak kena sembelit..huhu

    ReplyDelete
  4. wah...tips bagus ni utk masalah sembelit kan....

    ReplyDelete