Friday, August 12, 2016

Servis menipu resit macam ni pon ada? Hati-hati peniaga online

Amende lah. Bisnes macam ni pon ada? Bahaya betul zaman sekarang ni. Bukan penjual je boleh menipu. Pembeli pon boleh menipu jugak. Adeh. Budak yang buat kerja ni kreatif tu dah kreatif dah. Tapi cuba lah dia guna kreativiti dia ni buat benda berfaedah yang tak menyusahkan orang. Jadi Graphic Designer ke apa. Masyukk gak jadi graphic designer sekarang ni. Ramai kot orang cari. Pulak-pulak banyak butik dan orang jual produk tumbuh bak cendawan sekarang. Baik lah kau jadi graphic designer yang bertauliah dari buat kerja tak ada faedah ni.


Tapi sebenarnya nak edit resit macam ni tak susah sangat pon. Resit memang boleh tipu. Tapi transaction dalam bank tu tak boleh tipu. Pape hal pon, untuk peniaga online semua, pastikan duit masuk dalam account dulu baru pos barang. Kalau guna bank lain, hold dulu barang, tunggu duit tu masuk betul-betul baru pos barang.


Zaman sekarang ni macam-macam jenis orang ada. Jangan cepat percaya orang sangat. Hati-hati.


14 comments:

  1. gilo la skang ni macam2 depa leh buat...
    dah tak kira halal haram dah skang ni kan cik epal....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian dekat peniaga yang terkena lah kalau macam ni

      Delete
  2. Itulah kak. Kena confirmkan dahulu duit dah masuk dalam account, baru boleh proceed. Thank you for the reminder! May Allah bless you and your family :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan pos selagi duit tak masuk account. Orang sekarang ni macam-macam

      Delete
  3. ish3.. mcm2 je.. pihak berkuasa xnak tangkap ker org camni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dapat tangkap siapa yang buat, boleh lah hantar balai terus hehe

      Delete
  4. betul :) transaction tu yg penting. Kalau IBG pun tgu dlm shari dua. jangan nk gamble ikut resit je

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah yang guna bank lain tu lagi senang diorang nak tipu kalau peniaga tu tak alert

      Delete
  5. adoi..baru je kena tipu semalam dengan peniaga online..hmmm

    www.ceritaejoy.com

    ReplyDelete
  6. macam-macam cara orang cari duit..yg x best, cari duit dgn cara menipu orang..hai lah dunia...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan. kalau dia guna talent dia ke tempat sepatutnya kan bagus. tak menyusahkan orang

      Delete