Wednesday, April 6, 2016

Tokyo Disney Resort & Hilton Tokyo Bay

Sambung lagi sikit cerita pergi Tokyo itu hari. Ni first day kitorang. First day kitorang just check in hotel dan jalan-jalan area Tokyo Disney Resort tu je. Nak tengok apa yang ada.

Setiap hari makan sashimi dekat Tokyo ni.  Seketul Han tu macam biasa lah,tak boleh tengok aku/husband makan. Semua dia nak mintak nya.Tu dalam cubaan nak tarik makanan. Geram letteww tak dapat tarik. Tapi no no no ye. Makan je lah makanan baby. Tu lah siapa suruh kecik!

Sashimi-Day 1

Yang kuning-kuning tu bukan mee tau. Tu telur panjang-panjang. Aku mula-mula ingatkan mee,rupanya telur.

Sashimi- Day 2

Sashimi yang ni siap ada bentuk kepala mickey. Comel!
Sedap nya sashimi dekat Jepun ni. Fresh betul.


Tempat beli tiket naik train.

Beli tiket train Disney Resort Line untuk bersiar-siar sekitar Tokyo Disney Resort.Nak senang beli Day passes je. Harga 650 Yen untuk dewasa.





Excited naik train ni. Masa aku pergi ni ada train special edition Duffy series. Handle dengan seat comel gila! Seat dia siap nampak macam bulu teddy bear lagi.




Handle comel.


Ni lah kartun Duffy tu. Tiga-tiga ekor comel! Heee. Kartun Duffy ni memang glamour dekat Jepun ni.


Yang ni warna pink pulak. Handle pon girlish. Pink and ada ribbon cute dekat tengah.Kawaiiiii!


Cute kan?





Yang ni seat dia berbulu pink pulak.Selalunya train dekat sini handle dia bentuk mickey mouse. Tapi yang ni special edition punya bentuk Duffy.



Ni yang warna hijau pulak. Nama character ni Gelatoni.

Duffy ni kira salah satu famous character ah dekat Jepun ni.Train ni seasonal. Tahun depan maybe ada special character lain pulak. Train Duffy ni comel gila! I loikeee.


View Tokyo Disneyland Hotel dari dalam train. Kalau datang Tokyo Disneyland ni,mesti impian semua orang nak duduk dekat hotel ni.

Hotel paling grand and paling mahal dekat sini. Bilik yang paling murah pon RM2200++/night. Fuhhh. Tu paling murah ok. Harga satu malam je tu.Paling mahal tak tahu lah berapa.Tapi dengar cerita susah sikit nak dapat masuk hotel ni. Kena buat reservation lama sebab waiting list panjang dan kalau kau someone, VIP or VVIP senang lah nak masuk.

Ok tadi aku naik Duffy train special edition. Ni naik train mickey. Train ni memang tiap masa dan tiap hari ada dekat Disneyland ni.

Train ni comel gak.Tapi aku lagi suka train Duffy tadi. Heee.

Handle bentuk mickey mouse.




Train mickey ni tak payah tunggu. Memang tiap-tiap masa cepat je datang. Train Duffy tu je yang kena tunggu sikit. Ye lah special kannn.Train mickey ni taraf biasa-biasa je kalau dekat Disneyland ni. Haha.Kalau 5 train yang lalu. 4 train mesti train mickey,satu je train Duffy. 

Ni aku masuk kawasan Ikspiari. Time aku pergi ni dekat-dekat dengan Valentine's Day ke baru habis tah.Aku pon lupa. Hehe. Nampak tak bunga dekat tangga tu? Kita selalu dengar perempuan yang selalu dapat bunga kan kalau time Valentine's Day? Tapi dekat Jepun ni terbalik. Lelaki yang akan dapat bunga dan hadiah.Untung lahhhhh lelaki-lelaki jepun. Kalau playboy tu mesti macam-macam jenis bunga dan hadiah dia dapat. Kehkeh.




Ni dalam Ikspiari. Style jugak. Macam dekat Hollywood. Phewwiitttt. Kehkeh.


Disney Store. Nak cari merchandise and souvenir boleh cari sini. Macam-macam ada.Antara kedai yang terbesar untuk beli barang Disney.

Nak tengok wayang pon bolehhh.


Yeng bentuk hexagon ni ada magic. Hee. Kalau kita lalu je dekat tempat warna gold tu terus suara kita ada echo dan bergema. Asal kitorang lalu sini je kitorang nyanyi. Nyanyi pulak lagu raya.Dengar lah suara bergema. Han pelik je tengok mak bapak dia berperangai ke anak-anakan. Hehe.


Ni dekat luar bangunan Ikspiari tu. Ni kalau musim autumn or bunga sakura ke mesti cantik gila tempat ni.

Time ni tengah hot cerita Star Wars dekat panggung. Jalan nak menuju ke panggung pon ala-ala Star Wars.

Dekat sini boleh sewa kimono gak. Kalau korang nak sewa dan posing dalam area ni boleh lah. Aku memang tak koser lah nak pakai kimono. Time aku pergi ni sejuk woh.



Kedai 108 Yen. Kebanyakan barang dalam kedai NATURAL KITCHEN ni berharga 108 Yen (dalam RM3). Barang dalam ni semua cute-cute.



Cantik kan bangunan dekat sini? Kalau korang sewa kimono tadi boleh ah posing di celah bedah bangunan ni. Hehe. Banyak lagi tempat cantik. Tapi akal dan minda asyik fikir nak makan je. Kuat menternak lemak memang cenggini. Kepala asyik fikir makan je.So carik lah makanan.

Jumpa jugak lah makanan halal yang boleh dimakan. Layan cekodok jepun. Hee. Octopus Takoyaki.Dengan kuih ikan.Selalu kuih ikan ni lembut tapi yang ni crispy. Croissant Taiyaki nama dia. Luar rangup dalam lembut. Yang ni ambil perisa custard dengan chocolate. Sedap gila! Makan panas-panas memang asyik! :D


Ni lah train Duffy yang aku suka naik tu. Comel kan?


Nak balik hotel naik lagi train Duffy. Dalam 4 kali train lalu,semua train mickey. Ikut nasib lah. Masa balik ni, train ke 5 yang datang baru train Duffy. Beriya tunggu sebab nak naik train Duffy punya pasal. Heee.

Seketul Han dah macam Baymax lah. Hehe.

Ni naik shuttle bus nak balik ke hotel. Tengok seat dia ada kepala mickey secoet. Hehe. Handle dengan aircond pon bentuk mickey tapi lupa pulak aku nak snap.









Kitorang tidur dekat Hilton Tokyo Bay. Hilton Tokyo Bay ni bersambung dengan Tokyo Bay dan Tokyo Disney Resort. Ada macam-macam jenis bilik. Ada bilik yang tema hutan ajaib dan bilik gaya moden.Happy Magic Room dekat hotel ni harga ¥25,000 (dalam RM800++) untuk satu malam.  Free WiFi dalam bilik. Tengok lah lif dia pon comel.

Kalau pergi Disneyland,boleh lah consider duduk Hilton Tokyo Bay ni sebab:

-Ada shuttle from airport to hotel. Tapi ni kena bayar lah.Tapi better lah daripada ambil cab atau naik train. Cab mahal.

-Ada shuttle bas nak pergi train station yang terdekat. Macam pergi ke Maihama Station. Yang ni FREE. Boleh berjalan around Tokyo.

-Nak ke Disney Resort Line yang paling dekat macam Bayside Station pon FREE. Bas dah lah cute gila! Macam bas yang aku naik tu.Semua dalam tu penuh kepala mickey.Bayside Station ni depan Hilton je sebenarnya. Ada lah dalam 100m. Tapi dah alang-alang naik shuttle ni FREE,memang tak koser lah kan nak jalan kaki. Gunakan lah servis FREE yang digunakan dengan sebaiknya.Hee.

-Dekat sini satu hotel memang ada shuttle khas sendiri.

-Time ni aku bawak stroller,tapi driver bas dekat sini memang semua helpful.Memang setiap masa aku naik bas,setiap masa tu lah diorang tolong angkat stroller. Dah sampai tempat yang dituju pon diorang tolong bawak turun stroller. Budak-budak kecik semua dia pimpinkan tangan naik or turun bas. Bagus betul.Servis depa memang thorbaikkk dari ladang ah. Hehe.

-Dekat Hilton Tokyo Bay ni korang boleh jugak beli tiket untuk ke Disneyland dan Disneysea. 

-Kalau terlupa nak beli souvenir dekat Disneyland pon jangan risau,dalam hotel ni memang ada kedai rasmi untuk beli merchandise Disney. 

-Yang paling best kalau yang jenis selalu lapar tu, ada convenience store yang bukak 24 jam dekat lobby hotel.Banyak jugak lah benda yang boleh kita makan macam roti butter,onigiri tuna,pisang, and etc. Kalau air mineral habis malam-malam ke apa, husband aku rajin ah turun lobby and beli dekat minimarket tu.




Jalan nak menuju ke bilik.

Pintu bilik hotel. Semua cute! 

Breakfast dekat hotel pon ada macam-macam makanan. Tak rajin lah pulak aku nak snap gambar setiap inci buffet haritu. Haha. Tapi yang ni dari jauh tengok macam air tembikai,tapi datang dekat rupanya  tomato juice. Aaaa pitam. Terbayang-bayang rasa dia macam minum sos tomato. Huhu. Aku tak try ni. Tapi sebab first time aku jumpa tomato juice ni time breakfast dekat hotel, so aku macam jakun. Haha.

Ok yang best dekat Hilton Tokyo Bay ni kita boleh request makanan halal.  Untuk muslim,selalu dia akan tanya lah nak beef/chicken.Time ni rasa ayam. Esok nya kitorang ambil beef pulak.Rasa ok ok lah. Janji boleh makan.

Penuh dengan Mickey Mouse. Dah mickey ni pon maskot Disney. Harus lah muka dia bersepah-sepah di mana-mana.Ehehe.


Balik daripada jalan-jalan malam tu, terus naik bilik. Keluar lift je nampak pokok-pokok yang ada lubang ni. Dalam pokok ni ada dragon dengan unicorn in 3D. Konon macam magik lah pokok tu. Hee.

Aku bagi 5 bintang untuk Hilton Tokyo Bay ni. Highly recommended untuk family yang bawak kids. Kalau nak ke Disneyland dengan Disneysea pon sangat senang dan boleh keluar masuk sesuka hati dalam sehari tu. Contoh kalau tetiba anak cranky atau nak tidur siang ke apa boleh balik jap tidur hotel.Pastu malam tu boleh sambung balik pergi Disneyland tengok fireworks. Sebab kawasan Tokyo Disney Resort ni semua connected dan dekat-dekat je.

Service dekat sini pon sangat tip top. Japanese ni memang jenis hormat orang sekeliling tak kira lah kau tourist ke apa. Dan depa ni sangat helpful.I loikeee. Sebab tu aku suka Jepun!

Kalau duduk dekat Hilton Tokyo Bay ni tak sah lah kalau korang tak ke Tokyo Disneyland dengan Tokyo Disneysea. Aku dah review dua tempat tu dekat entri lepas. Boleh baca dekat sini:


ok bye! :D





10 comments:

  1. Salam, wahhh bestnye baca...seronok je jepun, lagi2 pergi disneyland pulak tu..mmg teringin sangat lah nak pegi...syok betul...and lagi satu, nak sgt tgk depan2 budaya org jepun ni camne...mesti terharu je memamnjang sbb diorang sgt sopan santun dan suka menolong..haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. disneyland best sangat! Semua benda comel. Heee

      Delete
  2. Wah... seronoknyaaa.. semua tempat best2, makanan pun best2.. terliuq :D

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. komen akak ni dalam semua entry saya sama je. hahahaha

      Delete
  4. TQ nice entry..best gile bace..xpasan dah habis.. rasa macam esok gak nak flight ke sana..^^

    ReplyDelete
  5. comfy nya train dia. org tak rmai pulak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang ramai gak. Tengok time. Kalau time orang tengah nak pergi/balik disneyland memang train penuh lah :D

      Delete