Monday, April 4, 2016

Perempuan mesti paham !


Pernah tak bila datang bulan,kita akan rasa dia kita berbau ‘hanyir’ ? Tu perkara normal je sebenarnya. Orang sekeliling maybe tak perasan pon. Cuma diri sendiri je lah perasan bau tu dan rasa tak selesa.


Percaya atau tidak, darah haid sebenarnya tidak mempunyai bau. Sama jugak macam peluh. Sebab darah haid diperbuat daripada kedua-dua darah dan tisu dari rahim. Bila darah haid bercampur dengan badan kita sendiri, bakteria dan bau boleh berkembang. Ramai orang menggambarkan bau ni ‘hanyir’. Sama jugak bila kita berpeluh. Peluh tidak mempunyai bau, campuran bakteria dalam badan kita sebenarnya terhasil bau peluh tu.Haa paham kan? Waaa berilmiah jugak aku ni. Haha.


Kalau time datang bulan ni ada yang tak akan join akitiviti lasak-lasak sangat. Sebab tak selesa dan rasa diri berbau je. Sebab tu ada sesetengah orang time datang bulan dia hibernate je dan tak campur orang sangat.


Tapi aliran haid itu sendiri sebenarnya tak berbau tetapi bakteria dalam aliran haid tu yang boleh menyebabkan berbau.Untuk mengurangkan bau, tukar pad kita dengan kerap. Pastikan kita menggunakan pad yang betul. 





Tapi kalau kita pakai pad yang betul,mesti kita rasa confident dengan diri sendiri dan orang sekeliling pon tak tahu time tu kita tengah datang bulan. Orang sekeliling pun selesa je. Mesti terus nak melekat je dengan kita macam seketul Han nak melekat dengan aku ni. Hahaha.




OK tapi SERIOUS. Kalau korang datang bulan, memang aku sangat-sangat recommend untuk guna Kotex Odor Care yang baru ni! Aku berpeluang untuk try produk ni dari Kotex. Korang, memang wangi gila. Aku dah try. Memang rasa selesa je dan rasa diri wangi je sentiasa. Heee.



My favourite! Kotex Odor Care Daun Sirih.Serious bau dia unik wangi. Tak caya , cuba-try-test. Ehehe.Pastu kalau hari yang awal-awal datang bulan tu,sah-sah lah heavy flow kan? Tapi memang mantopp lah dia serap. Tak bocor punya. Best!



Lavender. Yang ni wangi gak.Kalau hari tu aku feeling-feeling urban,aku pakai Lavender ni. Tapi kalau hari-hari yang aku nak feeling tradisional,aku pakai daun sirih pulak. Haha macam tu pon bolehhhh.





Produk-produk ni ada ekstrak daripada bahan semula jadi daripada minyak pati untuk memerangi bau. Ada dua iaitu Daun Sirih dan Lavender. Dua-dua bau ni membantu untuk memerangi bau dan membolehkan korang untuk menjadi yakin setiap masa dalam tempoh datang bulan ni.

Kebaikan Lavender - minyak pati yang popular dan biasa digunakan untuk melegakan tekanan.



Kebaikan Daun Sirih - Digunakan secara tradisional untuk kebersihan intim dan membantu untuk memerangi bau.







Kotex Odor Care ni ada ekstrak bahan semula jadi daripada minyak pati. Kotex Odor Care ni memang sangat melindungi kita daripada kebocoran yang tetiba tu. Huhu. Paling best sebab memang direka khas untuk perlindungan luar biasa dan melindungi daripada bau yang tak menyenangkan. Daya serapan dia memang thorbaikkkk dari ladang! Highly recommended!

Produk ni ada 2 jenis:
-Daun Sirih
-Lavender

Ada Overnight Extra Long (32cm) dengan Maxi (24cm). Kalau hari pertama sampai hari ketiga datang bulan tu memang aku suka pakai pad yang lagi panjang lagi bagus. Hehe. Memang Overnight Extra Long (32cm)  yang ada wing ni jadi pilihan aku. Serious kalau malam time tidur tu,esok bangun pagi confirm tak bocor. Bau pon best!

Sekarang dah tak ada dah masalah bocor dengan bau lagi dah. Serious korang kena try. Boleh ambil sample FREE dekat SINI. Yayyy!

By the way, you're welcome. Ehehe.






15 comments:

  1. Akak sekarang ni pakai pad herba Avail je. dah nak masuk 6 tahun dah guna pad ni. Periodpun dah teratur. Takde la macam dulu-dulu dua bulan sekali baru datang period.

    Kalau Cik Epal selesa dengan Kotex, akak pulak selesa dengan Avail. :)

    ReplyDelete
  2. Thanks cik epal. Dah hantar detail da xsabar tunggu sample.

    ReplyDelete
  3. saya pun memang pengguna kotex. terus nak grab sample.. harap2 dapat banyak. kih3

    ReplyDelete
  4. wondering if these Kotex new products ada sampai sudah kat Brunei. saya memang selesa pakai Kotex hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni ada kot dekat Brunei. Tah-tah memang dah ada. Kena check dekat pharmacy/supermarket :D

      Delete
  5. Tu la kan... time period je mesti rasa kurang selesa sebab berbau hehe uii ada sample free laa

    ReplyDelete
  6. hehe, kotex dh buat packaging baru yer..
    tpi timm mmg xdpt nk try sbb kotex buat miss v kite gatal..hehe..

    ReplyDelete
  7. packaging pun cantik!
    ala2 hipster pula :D

    ReplyDelete
  8. betul,..setuju...bila dtg period mulalah gelabah...pakai modes tu tak kena..ni tak kena..sebab kalau masa basuh..mesti ada bau hanyir..kadang2 suami pun tegur..

    ReplyDelete
  9. tq for sharing info ..kalau datang waktu ni tak de mood sgt..whtever thanks yah cik epal yg comel hihi..sudi2 laa jengah ke blog saya nantii....

    ReplyDelete