Tuesday, April 12, 2016

Cik Epal Jofliam Honeymoon London (part 1) : Makanan/restoran halal dekat London yang sedap!

Last honeymoon sebelum keluar Han.Sebenarnya tak plan pon nak pergi London ni. Asal nya nak pergi Langkawi. Haha. Cerita nya macam ni. Masa aku check up dengan doctor,dah mintak lah surat doctor untuk nak naik flight pergi Langkawi. Doctor aku pon sign je lah, dia kata tak apa lah dekat je Langkawi. Boleh je lagi nak fly.Oh time ni aku tengah 8 bulan pregnant.


Balik je dari check up doctor,saja tengok website MAS. Perghh ada promo lah pergi London. Return RM3500 sorang. Direct flight pulak tu. So 2 orang dalam RM7000. Quite cheap. Terus beli tiket time tu jugak. Haha.Nak dapat tiket murah memang kena rajin tengok website,ada yang pernah dapat tiket ke London return naik MAS dan direct flight RM2000++ je. Perghhh jeles mak nok! :p


Cakap dekat doctor nak pergi Langkawi je. Achaner ni? Langkawi ye lah sekejap je naik flight. Ni nak ke London berjam-jam dalam kapalterbang. Emm tak pe lah tiket pon dah beli so bye-bye Langkawi. Haha. Sebab sepanjang aku pregnant ni pon tak ada masalah pape so pergi je lah. Nak berjalan punya pasal. Hiks.


Dekat instagram aku  (@cikepal06) ada lah yang komen:
"eh boleh lagi ke fly dah 8 bulan?"
"lepas ke naik flight dah 8 bulan?"
"ok ke naik flight time sarat macam ni? Tak krem ke perut?"
"cik epal kalau terberanak dalam kapal terbang untung boleh dapat tiket free seumur hidup"


Ok yang komen last tu best betul nak pergi mana-mana pon FREE. Haha tapi agak ngeri jugak lah nak membayangkan dok push-push dalam flight  pastu pramugari lak jadi mak bidan terjun. Mak aihhh memang scary jugak lah nak imagine T_T"


Ok tapi aku bawak je surat doctor. Orang cakap dekat airport London nanti diorang nak tengok. Dan orang cakap dekat airport London ni diorang kerek sikit lagi-lagi dari airport London nak balik Malaysia.


Tu orang cakap lah, aku selalu dengar. Tapi time aku fly ni aku tak declare pon aku pregnant and tak bagi surat doctor pon. Sebab diorang senyap je tak tanya pape. Aku pon ilek-ilek je lah.Haha. Ok maybe sebab perut aku kecik. Kalau pakai blouse memang tak nampak lansung perut aku. Serious kecik. Diorang pon memang tak terfikir lah kot aku pregnant. Diorang maybe ingat aku seorang pompuan buncit kot. Haha.


Masa dekat airport Malaysia mahupun London, Alhamdulillah semua nya smooth je. Even dalam flight pon Alhamdulillah ok. Sebab direct flight,kadang-kadang ada rasa lenguh jugak dok lama-lama. Bila rasa lenguh tu,aku jalan-jalan lah bersiar-siar dalam flight tu. Nak tidur pon letak bantal dekat belakang badan dan sekeliling perut. Rasa nyaman lah jugak.


Finally, Hye London! Haha.


Ni dekat Piccadilly Circus. First day kitorang banyak jalan area sini je.

Dah 8 bulan pregnant pon tak reti-reti nak dok diam dekat rumah. Takpe,orang kata banyak jalan, senang bersalin. Ahak!

Aku pergi London ni time winter. Kalau pakai winter coat gini lagi lah nak tak nampak perut aku :D


Teringat jajan double decker tengok bas ni.

Dah sampai London ni apa lagi. First thing nak buat confim lah. apa? 

Shopping?

Oh tidak. Harus lah benda pertama nak buat iaitu 

MAKAN! hiks.

Kalau dekat UK ni jangan risau, memang berlambak jugak restoran halal. Yang ada smartphone tu boleh dowmload app 'Zabihah'. App ni akan senaraikan nama-nama restoran halal di area tempat yang korang duduk/lawat.Tapi dekat app ni banyak makanan ala-ala masakan arab dan timur tengah. Ala-ala nasi briyani,masala bagai tu. Aku tak berapa gemar sangat makanan ala-ala arab ni. Huhu.


Dekat Europe ni pon dah banyak masyarakat Islam, so untuk carik makanan halal tu memang tak ada masalah. Worst comes to worst,cuba cari masjid dekat bandar tu, mesti ada restoran/kedai yang jual makanan halal dekat area tu. Tapi kalau travel ke Eastern Europe, memang problem sikit nak cari makanan halal, sebab negara-negara ni negara bekas komunis, so perkembangan agama agak terbantut. And again, don't worry, banyak lagi makanan yang boleh dimakan. Vegetarian option pun not bad.

Aku ada download app 'Zabihah' ni tapi tak pernah guna pon sebab ada kawan yang study dan pernah travel sini banyak suggest tempat makan sedap dekat London ni. So apa lagi. Jom menternak lemak! 


First stop: Tinseltown 

Aku pergi ni dekat area Oxford Street. Dekat Bayswater pon ada satu. Tinseltown  ni sebenarnya restoran makanan western la. Glamour dengan American Diner & Premium Quality Milkshakes. Ada lebih kurang 50 flavours of ice-cream milkshakes and 60 types of burger.Oh not forgetting the mouth-watering grills. Mmmmm dapnyerrr. Hiks. Yang best pasal restoran ni sebab semua makanan dan minuman 100% HALAL! Yayy!


Kalau dah plan nak makan sini make sure perut betul-betul kosong. Baru berbaloi sebab portion nya agak besar. Dekat sini yang glamour nya adalah dia punya milkshake. Punya pekat likat dengan pelbagai topping yang kita boleh pilih. Rambang mata nak pilih. Gambar kemain mengiurkan. 




Baru nak brunch. Pekena Lamb Chops in Creamy Cajun Sauce dengan Memphis Zilla Melt. Wow dapnyer sis! Hahaha

Benda yang semua orang suka makan bila datang sini. Lambchops with creamy cajun sauce. Datang dengan 2 jenis dips, and dua side dishes berharga GBP9.99/each. Dips dengan side dishes boleh pilih. Banyak pilihan. Ada 6 ketul daging kambing yang diperap bersama rempah. Hee. Nak kata sedap gila-gila tu takdelah tapi boleh makan lah. Kena lah dengan tekak.

Memphis Zilla Melt tu pon sedap. Ayam yang dilimpahi dengan keju dan sos.Mmm dappp dappp. Ehehe.




Datang sini jangan lupa order milkshake. Baca menu pun dah rasa sedap dah. Rambang mata woh nak order apa sebab they have like 50 flavours of ice creams milkshakes to choose from. Nak tau apa aku pilih? Aku telah memilih Ferrero rocher milkshake dan ferrero rocher sundae.. Mmmmm Sedap gila! Heee.





Lepas dah makan, jalan-jalan tengok apa yang best dekat area ni.



 Tengok orang malaysia pergi London mesti borong habis bila shopping dekat PRIMARK.Nak tengok gak apa yang best PRIMARK ni.




Baju-baju dalam PRIMARK ni memang murah lah. Tapi tak ada pulak yang aku berkenan. Hmmm. Sepanjang aku pregnant ni memang aku tak ada nafsu nak shopping. Nafsu aku kuat tang MAKAN je.Ehehe.



Nak tengok show pon boleh. Tapi aku tak tengok pon. Layan street show dekat luar-luar ni je.

Apa nama makhluk aneh ni eh? Dia ni yang berlakon Star Wars tu kan? Ke bukan? Aku pon dah lupa siapa mahluk aneh ni. Tapi muka macam pernah nampak lah.





Mahluk anek mak kau hijau haha dengan jofliam ajet-ajet maikel jeksen.

Lepas tu pergi PAUL. Pekena dessert dengan Hot Choc.Hot choc dia terbaik woh! Ni pon kawan aku suggest suruh try hot choc PAUL. Ok sedap gak.

Tapi dekat PAUL ni kalau sandwich atau makanan yang ada ayam/daging tu jangan pi bedal pulak.Hehe.


Layan orang buat magic.

Tengok street show. Ok lah terhibur la jugak.

Jalan punya jalan dah malam. Time winter ni memang siang pendek. Cepat je lah malam nya. Sambil jalan, nampak dekat pintu restoran Noodle Stop ni  ada logo halal. Masuk lah nak tengok ada apa.


Dekat restoran ni pesen makan dalam kotak.1 kotak bekas makanan tu boleh pilih 2/3 jenis makanan. Tu menu-menu yang boleh dipilih. Harga 6 pound, so pandai-pandai lah darab dengan 5.

Nampak macam sedap je. Banyak menu boleh pilih.




Emm tapi tak silap aku rasa dia biasa-biasa je. Tapi dah order, licin jugak lah aku makan. Tak elok membazir. Nanti jadi kawan syaiton nirrajim.




London di waktu malam. Time ni hujan renyai-renyai tapi angin kuat gila. Sekali angin menerpa muka. Gigil. Perut pon sejuk je. Baru lah sejuk perut aku mengandungkan Han. EH?


Ni je lah aktiviti di hari pertama kitorang bila sampai ke London. Penuh dengan aktiviti menternak lemak je. Hiks.

Ok nanti sambung lagi untuk hari ke dua.





13 comments:

  1. Perghh menarik. Tang milkshake pulok. memang sje je kan dik epal ni buat iols terliur muahaha

    ReplyDelete
  2. Bestnya prgi london! Love your travel post xo

    http://www.marsyajauzi.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. wwooowwww london!!! tempat impian umi nii.. insya Allah one day.. amiin

    ReplyDelete
  4. seronooknya cik epal travel satu dunia

    ReplyDelete
  5. pertama or permata...jagen marew

    ReplyDelete
  6. wah... seronoknyaa.. makanan dap2 n tempat best2 ... nak pergi jugak T_T

    ReplyDelete
  7. Bestnya! Dulu takut nk pergi jauh2 utk babymoon. Last skali, pergi Krabi masa 7 bulan. itupun cuak sangat dah. Tapi serius pregnant tak nmpk cam pregnant pun... gojes je!

    ReplyDelete
  8. waaa...syioknya boleh sorok perut lg even dh 8 bulan :)
    tp ni semua tgl kenangan je sbb han dh ade depan mata ^__^

    ReplyDelete