Thursday, March 31, 2016

Review Batman V Superman : Dawn of Justice (2016) . Best ke bosan?

Bawak seketul Han tengok Batman V Superman.Sebenarnya mama dengan papa dia yang nak tengok. Tapi ada Keti-man photobomb. Haha.

First time tengok wayang dekat GSC Nu Sentral. Not bad jugak. Seat besar dan selesa. I loikeeee. 

Sinopsis Batman V Superman:

Cerita pasal 2 superhero yang patut disayangi oleh orang ramai dah mula membenci each other dan bergaduh sesama sendiri. Batman ni nak tumpaskan Superman sebab risau dengan tindak-tanduk Superman. Ada salah faham je sebenarnya. Orang ingat Superman ni bunuh orang awam tapi sebenarnya orang lain yang bunuh.Orang risau jugak dengan Superman ni sebab dia ada kuasa yang sangat kuat so boleh ke dia ikut undang-undang?

Batman ni pulak tak suka dengan kewujudan Superman ni sebab banyak buat masalah pada bumi konon nya. So Batman ni cari lah kelemahan yang ada dekat Superman iaitu kristal Kryptonite untuk tumpaskan dia lah.

Sementara depa dua tengah berhentam dan bergaduh tu, Lex Luthor pulak tengah semangat berkobar-kobar cipta makhluk baru iaitu “Doomsday”. Dalam cerita ni nama dia Zod. Tapi “Doomsday” sebenarnya nama makhluk aneh tu kalau ikut komik. “Doomsday” ni pulak lain maciamm dia punya besar dan kuat.

Punya lah beriya si Batman dengan Superman berhentam,last-last depa baik balik sebab nama mak sama iaitu “Martha”. Cissskek betul. Terus baik dari awal je kan senang. Menghabehkan boghehh je bergaduh. Puiii. Haha. Tapi kalau depa tak gaduh tak jadi lah pulak cerita Batman Vs Superman kan. Sah-sah tajuk filem tukar Batman&Superman Best Friend Forever. Kihkih.

Batman dengan Superman pon baik balik. Sebab “Doomsday” ni power nokharomm. Wonderwoman pon datang untuk tolong together-gether lawan “Doomsday” ni. 

Persoalan nya. Adakah depa bertiga ni dapat tumpaskan makhluk aneh “Doomsday” tu? Apa pulak yang jadi dekat Batman, Superman dengan Wonderwoman di akhir cerita? Korang kena tengok cerita ni. Tak nak lah jadi spoiler banyak sangat. Kihkih.

Ni lah mahluk aneh Zod aka "Doomsday" itu. Power jugak dia ni. Dah lah besar,terlebih sado, hebat. Tapi sayang nya dia huduh! Wakaka.

Depa ni jugak yang handsome dan jelita. Aku mengharapkan scene Wonderwoman ni lebih lagi. Tapi scene dia sikit sangat. Tak puas nak tengok dia. Heee. 

REVIEW:

-Permulaan cerita agak boring sikit. Lembap. Menguap jugak lah aku. Aku tengok husband aku dekat sebelah lagi hampeh. Dia siap tidur dah. Bila pertengahan cerita dah start laju tu aku kejutkan lah dia. Pastu dok tanya-tanya aku pulak apa jadi awal-awal tu. Eeee geram betul nak cerita balik. Tapi permulaan story memang agak lembap ah.Sebab aku tak nak tertinggal satu scene pon sebab nanti aku tak faham. So aku terpaksa jegilkan jugak lah bijik mata walaupun awal-awal cerita memang bosan.

- Kostum Batman buruk gila. Haha.

-Ada satu scene Lois Lane kena tolak dari bangunan. Pastu datang Superman selamatkan dia. Auwww cuwit angatt. Kahkah. Celah bedah mana lah si Superman ni datang padahal dia tengah travel time tu.Tapi yang peliknya suara hati awek dia kalau ada masalah,dia selalu dengar dan cepat je tolong. Tapi suara hati mak dia bila mak dia kena culik, dia tak boleh kesan pulak mak dia dekat mana. Hairan jugak aku. Dah lah mak dia hampir nak mati dah tu. Memang cinta mati betul lah Superman dengan awek dia ni.

-Cerita ni dark,serious dan tak ada humor lansung. Sebab tu cerita ni macam heavy sikit. Cerita keluaran DC Comic ni memang berbeza dengan Marvel (Captain America,Thor and etc). Marvel tu orang lagi suka maybe sebab banyak humor, fun,warna-warni,penuh variety dan mesra keluarga gitu.Aku pon suka Marvel gak. DC ni lebih kepada dark,serious dan suram.Tapi cerita dari DC comic ni aku boleh gak ah layan sebab memang aku dengan husband kaki wayang pon. Apa-apa cerita bedal je ah tengok asal best.

-Movie ni sebenarnya sambungan dari cerita Superman Steel. Kalau korang nak lebih paham pasal cerita ni boleh tengok Superman Steel dulu. Kalau tak mesti ada scene yang korang macam terpinga-pinga sikit. Aku tengok Superman Steel tu dulu tapi aku pon dah lupa jalan cerita dia. Tapi boleh je lah faham jalan cerita Batman V Superman ni.

-Untuk makluman korang,untuk sesiapa yang tak tahu, sebenarnya movie Batman V Superman : Dawn of Justice ni adalah permulaan untuk cerita Team Justice League (ala yang macam Avangers tu). Nanti akan ada team gabungan superhero dari DC Universe. Ala-ala macam The Avengers lah. Tak sabar jugak nak tengok. Harap best dan better lah dari movie ni. Batman V Superman ni just filem pengenalan je ah sebenarnya.

-Overall cerita ni memang serious,tengok muka Batman tu pon memang serious manjang dan tak ada senyum lansung. Kekwat ye engko Batman. Haha. Memang muka ketat je. Kalau korang mengharapkan cerita superhero yang kelakar dan menghiburkan memang korang akan kecewa lah dengan cerita ni.Takut menguap dan buat tahi mata je dalam panggung karang. Tapi kalau korang boleh layan cerita serious,korang boleh tengok ah cerita ni.SERIOUSLY cerita ni memang SERIOUS. Kihkih.


RATING:

Aku bagi 7/10


Siapa yang dah tengok cerita ni? Korang rasa cerita ni best ke bosan? Heee ok bye!


9 comments:

  1. Not bad la. Mual2 tu mcm zzzz. Last2 tu baru wow, lpastu superman mati tu sobbbssss. Rating sama !

    ReplyDelete
  2. dah tgk! serius cerita ni mula2 agak meleret...pastu ow, dah fham..cerita ni ada smbungan g..haih..huhu..

    ReplyDelete
  3. Setuju! Sejam lebih menahan ngantuk. Scene yg slow moving banyak sangat. Dah start lawan lawan baru best.

    ReplyDelete
  4. xtgk lg..rata rata komen kata bosan..huaaa.

    ReplyDelete
  5. i loike. at least DC comic pnye movie penceritaan towards the serious/ drama while Marvel suits kids, fun2 pnye movie. okla. xyah expect dC comic nak buat mcm avengers pulak.

    ReplyDelete
  6. sedih dekat superman mati tu..masa jantung dia kena cucuk dgn makluk hodoh tu..part tu yang nangis sikit..yang lain2 biasa je..Batman tak best..kurang aksi..Superman tu boleh la gagah ..ada jugalah aksinya..

    ReplyDelete
  7. Saya sudah tengok dan sangat bosan. Then ado part yang saya tak faham =.='

    ReplyDelete
  8. Akak dah tengok tapi suka part yang Wonderwoman masuk tu je.hehehee..cung giler la dia...so far akak bagi 8/10

    ReplyDelete
  9. seriously awal2 cerita tu bosan gila. sampaikan dlm awal setengah jam lebih tu asyik dok pandang2 kwn sebelah je dgn pandangan "bosan doh cite ni..jangan marah aku sebab ketegaq nak tgk".

    tapi nasib baik makin best lepas tu. terasa berbaloi duit wayang hahahaha.

    ReplyDelete