Friday, January 22, 2016

The Fast Forward - 3 Minutes Day to Night Makeup

Hye harini nak share "The Fast Forward - 3 Minutes Day to Night Makeup". Sesuai lah untuk orang busy bekerja siang hari tetiba malam ada function/event mengejut ke atau time kita nak cepat-cepat bersiap untuk keluar malam .
Day makeup selalunya makeup yang natural dan soft je. Berbeza dengan night makeup sebab kita perlukan makeup yang 'bold' sikit.



Kalau kita nak cepat bersiap tanpa remove makeup dan start makeup balik,meh aku nak share macam mana nak buat.Nak transform day makeup ke night makeup ni senang je.Ada 6 step mudah dan cepat.

1-Kalau dah keluar atau penat bekerja siang hari,kadang-kadang muka berminyak jugak kan? Mula-mula dab tissue dekat bahagian-bahagian muka yang berminyak. Lepastu sapu nipis translucent powder dekat seluruh muka.

2-Untuk night makeup,guna blusher yang terang sikit daripada day makeup. Yang ni aku guna cream blusher.

Sapu cream blusher tadi bagi rata dekat buah epal di pipi anda. Haha. Ok sapu dekat 'apples of your cheeks'. Dekat cheekbones uolss tu.Blend well ya! Ecehhh.

3-Untuk nak bagi mata nampak segar, tambahkan light and shimmery eye shadow dekat inner corners mata. Benda ni kecil dan simple je tapi korang boleh brightens up the whole look untuk solekan mata yang sedia ada.



4. Tambah sedikit eye shadow yang gelap dekat kelopak mata.




5. Ambil eyeliner boleh tambah 'cat eye'.


6-. Last sekali,apply a bold lip stick. 


Tadaaa! Dah siap! Senang je kan? 3 minit sap sup sapp dah siap. Terus muka rasa segar dan boleh terus keluar malam.

Tak payah remove makeup dan start makeup balik,dari day makeup boleh terus transform je ke night makeup. Simple!

Tapi ni kalau tengah datang bulan lah best sikit nak buat sebab tak payah remove makeup nak ambil wudhu'. Hehe. Kalau non-muslim ok je hari-hari boleh buat :)


Semenjak jadi ibu ni,kena lah lebih banyak spend time dengan baby dan family. Aku memang memerlukan beauty routine yang simple, cepat dan mudah. Sama jugak macam Panadol ActiFast yang boleh diserap dua kali lebih cepat (berbanding dengan tablet standard Panadol) dan lembut pada perut. [Nota: Panadol ActiFast hanya sesuai untuk peringkat umur 12 tahun dan ke atas]



Nak tahu lagi banyak speed hacks untuk fast forward detik-detik kehidupan yang terbaik (untuk fashion, fitness, cooking, motoring). Boleh tengok dekat www.panadolfastforward.my .



21 comments:

  1. cik epal sharela brand makeup esp ur blusher...pakai apa ye

    ReplyDelete
  2. Hamboi mekap simple camni pun very the cunzz uols! Tapi tang pipi tu mcm best je cik epal tenyeh cream blusher. anyway, cik epal, bagitau la brand yang cik epal guna. hehe

    http://natrahnat.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. Maaf tanya....eyeliner brand apa ek? mcm senang jek nak apply...heheheh...thanks in advance.

    ReplyDelete
  4. Cik epal, cream blusher brand apa tu? siyes cantik, nampak simple and natural..

    ReplyDelete
  5. lipstick brand apa cik epal? lawalah kalernya :)

    ReplyDelete
  6. ala... tak reti sangatlah nak mekap2 nie, tapi bila dah ada yang mudah rasa nak cuba jugak. hehehe

    ReplyDelete
  7. Mana aci, orang dia memang comel pakai make up memang r comel.. =)

    ReplyDelete
  8. Cream blusher share info pelissss. Taktahu pulak ada cream blusher huhuhuuu.

    ReplyDelete
  9. syok ja tgk cik epal make up. :)

    ReplyDelete
  10. every now and then the universe sprinkles smiles for no reason other than to know we are human...i have no idea what's said and yet i am insprired

    ReplyDelete
  11. bila tengok cik epal ni make up mudah je tapi nampak elegant!

    ReplyDelete
  12. seronoknya tengok gamba gamba berjalan sana sini..

    ReplyDelete