Thursday, January 14, 2016

(REVIEW MOVIE) Dilwale . Best ke tidekkk?

Dari zaman bercinta sampai dah kahwin,aku dengan partner memang kaki movie. Masa zaman bercinta lagi ah kaki wayang. Dah ah sama tempat study and dia abang senior aku lah of course. Sorry i tak suka bercinta dengan rakan sebaya. Hahaha tetiba. Asal dua-dua tak ada class atau free je mesti pergi tengok wayang punya.

Tapi dulu aku dengan Jofliam memang hardcore punya tengok wayang. Ye lah bujang tak ada komitmen pape,memang best ah nak tengok wayang ke apa. Sampai kadang-kadang nak beli tiket panggung,sampai tak tahu dah nak beli cerita apa. Sebab semua movie dah tengok. Kadang-kadang sampai cerita cina pon kitorang layan dulu. Hihi.


Dulu rajin gila aku buat review movie dekat blog aku ni. Asal habis tengok wayang,mesti aku review movie. Banyak juga entri aku yang review movie je dulu-dulu.Tapi dua entri ini antara entri yang paling banyak aku review movie dalam satu entri.


Dulu zaman bujang best ah,the whole week punya movie semua kitorang pi layan :p


Dah kahwin hidup berdua,tengah pregnant pon masih kaki wayang. Sampai dah ada seketul Han pon bawak baby sekali masuk wayang. Haha.

Ni masa tengok Dilwale. Seketul Han muka baru bangun tidur. Cerita Dilwale habis je dia bangun. Orang syok tengok Ramlal dengan Pogo. Dia syok tidur. Hehe.

Ni kali ke-4 bawak Han tengok wayang. Sebelum ni tengok Polis Evo, Spectre dengan Star Wars . Kali ni bawak dia tengok Dilwale . Semua cerita dia tidur. Haha. So senang kerja aku.Dah ada baby ni,layan cerita yang meletop je lah. Susah lah nak jadi macam bujang dulu,semua cerita boleh layan.

Ada yang tanya dekat instagram aku (@cikepal06) . Macam mana aku bawak Han masuk wayang?


Aku selalu wat gini je. Tak tahu lah ni consider tips ke tak.Selalu sebelum masuk panggung, aku tak bagi dia susu. Main-main je dengan dia bagi dia leka bergelak gembira. Bila masuk panggung kalau dia dah start bunyi merengek lapar, terus bagi susu. Nanti dia tidur sedap ah.

Tapi ikut baby gak lah. Macam Han ni bunyi mercun meletup-letup time hari raya pon dia boleh sedap tidur. Masa New Year haritu kitorang pi tengok fireworks pom pom pom sebelah dia pon dia boleh bantai tidur.Kalau baby yang senang terkejut dengan bunyi, disarankan jangan bawak masuk wayang lah.

Kang baby terkejut dengan sound system kuat, orang marah pulak kang dengar bunyi baby menangis. Kita kalau tengah syok tengok wayang tetiba dengar bunyi baby nangis pon mesti bengang dan rimas kan? Jangan expect orang gembira tepuk tangan pulak dengar baby kita melalak. Haha. So ikut lah baby memasing perangai macam mana.You know your baby better.Kalau baby senang menangis dengar bunyi kuat jangan lah bawak masuk panggung.Menyusahkan diri je nanti.



Sejujurnya aku rasa orang nak tengok Dilwale ni sebab Kajol dengan Shah Rukh Khan berlakon je. Orang semangat nak tengok comeback diorang dua ni je.Kalau harap hero dengan heroin lagi satu tu je yang berlakon,memang haremmm orang nak datang tengok cerita ni.Tapi hero dan heroin yang lagi satu dalam cerita ni memang untung lahhh. Sebab depa berlakon cerita ni bersama Kajol dan Shah Rukh Khan,tak pasal-pasal depa pon famous. Hehe.Tapi pelakon dalam cerita ni semua boleh berlakon lah.Tak ada lah kejung.


Filem ni ada action,kekeluargaan,percintaan, brotherhood,comedy. Semua rasa ada. Sinematografi dalam cerita ni pon memang cantik. View semua lawa gila.Walaupun ada je view yang macam tak logik tapi sebab ni cerita hindustan,layan je lahhh ketidaklogikan itu. Haha.

Lagu-lagu dalam cerita ni pon memang best ah. Tapi lagu Janam-Janam tu paling berhantu ah bagi aku. Sampai aku pon boleh naik hantu lah sebab husband aku hari-hari dok pasang lagu tu.HARI-HARI ok tanpa jemu.Asal bangun tidur je dia pasang lagu tu,asal nak makan je dia pasang lagu tu,time workout pon dia pasang lagu tu. Kegilaan apakah? pfffttt. Dah aku pon ikut TER suka lagu Janam-Janam tu pulak tetiba. Haha.TER ok. TER. TER suka tanpa sengaja sangattt.



Aura Shah Rukh Khan dengan Kajol tu memang masih kuat ah sampai sekarang. Chemistry antara dorang pon memang best! Part '5 minute date' tu sweet walaupun short date. Percintaan diorang dalam ni boleh nampak percintaan yang matang lah. Maybe sebab depa dua dah lama tak berlakon sama kot so nampak ah macam matang. Hihi pendapat aku je.Tapi part Shah Rukh Khan dengan Kajol dalam cerita ni macam tak berapa banyak sangat. Mengharapkan scene diorang lebih banyak sebenarnya.



Cerita ni ok. Jalan cerita menghiburkan. Tapi ada jugak lah scene yang macam tak logik. Biasa lah cerita hindustan,kalau fikirkan secara logik,mesti ada je yang tak berapa nak logik. Haha. Tapi ada scene yang kelakar jugak. Lagi-lagi bab Ramlal dan Pogo.  Time adik Kaali selamba tenuk panggil dia “Ramlal…Ramlal..”. Haha part yang tu kelakar.



Lagu-lagu? No doubt memang best,lagi-lagi lagu Janam-Janam.Tak rugi rasa nak tengok wayang cerita ni.Tengok sekadar hiburan je.Kalau repeat tengok wayang sekali lagi memang tak lah.Aku tak ada lah obses sampai tahap repeat banyak kali tengok cerita yang sama. Dah ah tahu ending macam mana,kejutan dalam cerita pon dah tahu, memang tak ah nak tengok lagi.Tapi kalau cerita ni keluar dekat TV akan datang,memang akan tengok lah.


Cuma masa layan cerita ni,memang tak sangka lah si Pogo macam tu pada mulanya.Ingatkan sesuci lebaran. Haha. Kajol tu entah makan apa lah sekarang? Cantik benau dia. Jalan cerita ok lah not bad.Dari 10 bintang. Aku bagi 8/10. Tapi tak ada lah aku nak tengok sampai patbelas kali. Sekali cukup ah. Over betul orang yang nak tengok sampai 4 5 kali tu. Kau dah kenapa? Kihkih.


ok bye!

9 comments:

  1. takde feel lagi nak tengok citer ni...
    ngah tunggu 28/01 ni...hehehehe

    ReplyDelete
  2. belum tengok lagi cerita dilwale ni..:P..

    ReplyDelete
  3. takda pluang tgk lagi. tapi hanya mampu dgr kat corong radio je lagu janam janam ni. best TER layan lah jugak

    ReplyDelete
  4. tgk wyg kat mne ni siap ade selimut. bestnya. hehe

    ReplyDelete
  5. akhirnya ada juga review, lagi membara semangat nak menjanam :P

    ReplyDelete
  6. movie ni paling the best laaaa...hahaha

    ReplyDelete
  7. nais review cik epal..anyway, memang terfikir nak bawak baby masuk wayang, tapi dia jenis cepat terkejut...tapi in case peluk dia, rasanya ok kot...huhu...nak kena kawtim dengan hubby dulu...huhu

    ReplyDelete