Monday, January 11, 2016

Honeymoon Korea (part 6) : Mencari makanan halal dekat Myeongdong street dan gula tarik Korea


Kalau datang Seoul,Korea memang tak sah ah kalau tak pergi Myeongdong. Myeongdong dipanggil sebagai heart of Seoul’s shopping district. Myeongdong ni sangat popular dengan pelancong sebab ada semua cawangan kedai kosmetik Korea, pakaian, aksesori, restoran,kedai kopi dan banyak lagi.Dekat sini penjual boleh jugak cakap English, Chinese, dan Japanese untuk kemudahan pelancong. Ada yang boleh cakap melayu lagi tau!

Kalau siapa yang gila produk kosmetik dan penjagaan kulit,memang korang akan suka datang Myeongdong ni sebab banyak gila dapat FREE samples.Asal lalu je mana-mana lorong dalam Myeongdong ni,mesti ada je yang hulur free sample.Staff dekat sana familiar juga dengan tax refunds. Kalau shopping,jangan lupa claim tax.


Direction to Myeongdong Street:
Ambil subway ke Myeongdong (Line 4), dan turun di Stesen Myeongdong. Cari Exit 6 atau 7 untuk terus keluar ke pintu masuk kawasan membeli-belah Myeongdong.



Tapi kalau malam-malam lagi syok Myeongdong ni sebab ada banyak makanan.Memang saja pergi Myeongdong malam-malam ni sebab nak mencekik. Time ni aku tengah pregnant pulak,memang semua makanan nampak sedap dan enak je lah! Haha. Street vendors untuk makanan dekat Myeongdong ni selalu bukak lepas pukul 5pm. So kalau nak try makanan halal dan yang boleh dimakan dekat sini jangan lupa datang time malam.




First stop kitorang try. Sotong bakar.

Tapi kekwat gila penjual dia ni. Nak ambil gambar sotong pon tak boleh. Dah dia tak bagi tangkap gambar sotong,aku ter snap lah gambar dia. Haha. Lepas dia bagi sotong je,dia halau suruh pergi. Hek elehhhh ajet-ajet je mamat ni.Dah ah jual sotong tak sedap! Tapi serious tak sedap sangat sotong bakar ni bagi aku. Liat sangat. Dah ah perangai penjual pon macam hape je.Memang double tak sedap ah jadik nya.

Next stop try gula tarik Korea pulak.Dia ni aku suka. Sempoi je layan customer.Peramah gila.Nak rakam ke nak tangkap gambar ke takdehal. Berbeza betul dengan penjual sotong yang kekwat nak matik tu.Aku punya lah fokus tengok dan dengar apa dia explain.



Dah ah muka macam Ji Suk Jin dalam Running Man tu. Ehehe.

Ni cara-cara nak buat gula tarik.Masa dia demo ni pon dia cakap melayu. Ni ada lah segumpal gula/madu. Keras benda ni. Dia siap ketuk-ketuk benda ni nak tunjuk kan betapa keras nya benda ni pada mula nya.


Lepastu dia tebuk lubang dekat tengah-tengah.

Then dia letak tepung sagu. Dia tarik-tarik benda tadi tu.


Tarik punya tarik.

Tarik lagiii. Lepas tarik,simpulkan pulak.

Tarik simpul tarik simpul.

Pastu jadi ah mihun. Hahaha. 

Ok tak lah jadi mihun tapi terus dia jadi nipis-nipis cenggini.





Masa mula-mula tengok teruja jugak ah kan dari segumpal gula tu,dok tarik-tarik jadi camni pulak.Rasa macam WAAA SO AMAZINGGG. Hahaha.


Dia tarik lagi macam ni.Lepastu dia letak inti. Inti dalam dia terpulang lah kita nak perasa apa.

Ni dah siap pek. Banyak juga aku beli ni sebab nak bagi souvenir dekat family.

Halal ye Mak Jemah dan Pak Meon sekalian. Ehehe.



Gula tarik ni memang agak unik ah tengok dia dok tarik-tarik depan mata. Rasa pon macam unik gak. Tak manis sangat. Siapa yang nak datang Korea nanti sila lah rasa gula tarik ni. Ada 3 flavour. Choc, almond dan peanut. Ada yang KRW5000 ada yang KRW7000. Depends on flavour apa kau pilih lah.Selalu yang jual gula tarik ni pandai cakap melayu. Time aku beli dengan "Ji Suk Jin" ni siap suruh beli satu lagi bagi dekat Najib. Hahaha. 



Next stop try makan buah grapefruit.Masa aku gigih diet jaga makan dulu,memang selalu juga beli dan makan buah. Tapi grapefruit ni buah yang aku tak kan beli ah selalunya. Aku tahu grapefruit ni banyak khasiat dia. Tapi sampai sekarang aku memang tak boleh pergi ah dengan rasa buah ni. Sebab dia ada rasa pahit-pahit sikit kan? Grapefruit ni aku tak berapa suka, tapi husband aku suka. So dia lah yang beli dan makan.

Tapi dekat sini ramai juga yang beratur nak beli grapefruit ni.

Nak jual buah pon style presentation penting ye.

Yang botol putih tu aku ingatkan mayonis. Rupanya susu pekat manis.Style juga susu pekat manis packaging macam tu. Senang nak guna. Picit-picit je kan? Lepas habis potong buah,dekat atas tu dia picit madu. Dekat tengah-tengah tu dia letak susu pekat manis.

Nampak tak susu pekat manis dengan madu tu? Walaupun dah letak madu dan susu pon aku tak suka gak. Haha

Tapi sebab husband aku suka. Aku tengok je lah dia makan. Hehe.



Sepanjang jalan dekat Myeongdong ni banyak shopping mall. Sambil cari makanan boleh lah shopping kalau nak. Tapi malam-malam ni aku nak cari makan je. Tak ada nafsu nak shopping :D

Ni sotong bakar tu.Tapi ni aku snap dekat kedai lain yang jual.Nampak macam sedap kan? Tapi tu lah yang aku try tu macam tak sedap dan liat pulak.

Haa yang ni aku suka. Breaded shrimp. Sampai 3 bekas aku hadap benda ni. Sedap gila! Punya lah aku tak suka makan mustard sebelum ni. Tapi bila makan mustard dengan sos macam ni sedap pulak. Kalau datang sini,cari breaded shrimp ni. Sebab sampai tiga kali ulang-alik aku pergi kedai dia ni,terus penjual ni tanya "Malaysia?". Aku angguk je ah dan senyum. Dia pon terus "I Love Malaysia!"

Dan dannnn lah kau kan terus love Malaysia. Hahaha.Sebab aku suka beli ni terus dia love Malaysia tetiba.Hahahampeh.


Churros. Berintikan vanilla sauce. Rasa biasa-biasa je bagi aku. Sebab dekat Malaysia aku pernah makan yang lagi sedap.

Menikmati keindahan malam di Myeongdong.

Dekat Seoul ni best sikit sebab wifi free bersepah-sepah. Tapi nasib lah laju ke tidekk. Ada tempat yang wifi laju,ada juga tempat yang wifi lembap macam siput baby. Ehehehe.


Time ni aku tengah pregnant 3 bulan ke 4 bulan tah. Tapi baby bump tak berapa nampak.Sampai dah 8 bulan pregnant pon perut aku dikategorikan kecik. Risau jugak mula-mula kenapa perut aku kecik.Asal jumpa orang je semua dok cakap "kecik nya perut","tak nampak perut pon", "betul ke pregnant ni?".

Bila check up dekat doctor,aku pon tanya lah doctor kenapa perut aku kecik, normal ke? Doctor cakap "normal je dan mungkin lemak awak tak banyak sebab tu perut awak nampak kecik". Waa terus gembira bila doktor cakap cenggitu.Hahaha. Padahal dia tak tahu punya lah aku kuat menternak lemak.









Layan street performance kejap.Suara boleh tahan lah.Banyak juga lagu omputeh dia nyanyi.

Kawan aku study dekat Korea suruh try restoran ni makan aiskrim.

Rambang mata nak pilih bila tengok menu.



Aku pilih menu ni.

Tapi portion aiskrim dekat sini besar betul. Tak habis makan 2 orang.Kalau datang dengan family sesuai lah makan dekat sini. Boleh share.

Itu je lah makanan-makanan halal yang kitorang try dekat Myeongdong street ni.


On the way nak balik hotel,husband aku ni sibuk nak beli baju.Mula-mula baik je auntie ni layan.Husband aku ni sibuk ah pergi try baju dia. Tu dia tengah try pakai baju auntie tu jual lah tu. Try punya try dia tak suka pulak,lalu tak jadi beli. Pastu auntie ni dok cakap "babo" "babo". Husband aku ni gembira pulak auntie ni cakap gitu.Pelik betul aku.

Pastu kitorang keluar lah dari kedai tu nak balik hotel. Then aku tanya ah husband aku "auntie tu cakap U bodoh pon U suka eh?"


Pastu selamba je dia jawab "Laaa 'babo' tu bodoh ke? Ingat kan auntie tu cakap I ni 'CUTE'"

Lerrrr patut lah dia riang gembira je bila auntie tu carut "babo" ke dia. Rupanya dia ingat "babo" tu CUTE. Hahahahampeh betul.Confident gila dan perasan nak matik.Dah baik punya try baju,tak jadi nak beli. Terus kena carut "babo". Merasher lah.

Aku tahu "babo" tu bodoh sebab selalu tengok Running Man si Jae Suk,Kwang Soo dengan Haha kalau gaduh suka sebut "babo" dekat masing-masing. Subtitle pon elok je tulis 'stupid'. Pelik aku husband aku tak tahu babo tu apa sebab aku selalu layan Running Man dengan dia.


Kiut pon kiut lah banggg. Janji kita happy! Hahaha.


Next entry update entry ke Busan,Korea pulak.Aku suka Busan! Jumpa lagi di lain entry. ok bye!





9 comments:

  1. hehehehe...macam-macam ek...seronok kalau dapat holiday ke tempat orang luar...
    setakat ni sy xde rezeki lagi nk ke luar negara...dapat baca pengalaman orang lain pun dah rasa seronok..insya Allah ada rezeki nnt sy holiday ke luar negara..entry ni bleh jadi rujukan

    ~Admin : My New Blogger~
    http://munirahmustafar84.blogsot.my

    ReplyDelete
  2. wahhhh korea... my honeymoon dream too.. jom follow me... ^ _ ^
    http://bit.ly/1Zfnxsx

    ReplyDelete
  3. Hahaahaha ... nasib baik joe ingat babo tuu cute .. kalau tak berperang laa Malaysia Korea

    ReplyDelete
  4. mcm x mesra sgt org penjual sana ye..

    ReplyDelete
  5. menggamit memori la plak..i pegi seoul last month..memang stay area myeongdon ni..tp mlm2 i tak kuar sbb ada baby kecik..my hubby and son jer yg kuar ronda2..bila tgk pics u ni nmpk sgt beshhhh laaaaa

    ReplyDelete
  6. thank sis... sy juga akan honeymoon di korea selepas 3 hari majlis perkahwinan sy..information yg Sgt berguna . mmg sdg mncari tmpt2 halal. in sya Allah 16 March 2016 akan fly ke sana.

    ReplyDelete