Wednesday, December 23, 2015

Nak bukak kedai sendiri? Nak jual/beli preloved? Semua boleh dekat Shopee

Semenjak dua menjak tiga menjak empat menjak online shopping ni famous,kerja aku asyik nak shopping online je. Bila dah pakai smartphone,lagi lah senang nak shopping online.Banyak juga apps yang aku download dalam phone untuk aku membeli belah. Salah satu apps yang aku suka untuk shopping adalah apps Shopee. Barang-barang kat sini murah and authentic.Tu aku suka tu.

Apps shopee ni special sikit daripada apps untuk shopping yang aku pernah download dekat phone. Sebab app ni bukan setakat kita boleh beli je,tapi kita boleh jual barang kita jugak.
Ni yang aku shopping haritu.

Innisfree Mask . Sebab tengok review mask ni macam best.Terus beli 4. Hehe.Harga RM3.80 je.

  -Blackberry mask 
-Promegranate mask 
-Lime mask
-Green tea mask

Cara-cara pakai mask ni senang je. Basuh muka bersih-bersih. Lepastu ambil mask ni letak dekat muka. Elak kan area mata dan mulut. Biar dia absorb dekat kulit muka selama 10-15 minit.Lepastu boleh tanggalkan mask.Perlahan-lahan massage muka dengan fingertips dan biarkan formula yang tinggal menyerap ke dalam kulit. Lepastu muka rasa fresh je. Suka!

Shawl ni comel je. Boleh beli dekat Exclusive  By Farah. Tertarik dekat rama-rama besi emas tu.Design limited edition. Warna yang ada pon banyak gila. Rambang mata pilih.Ada 30% diskaun. Harga RM35 je! 


CocoWaah eye brow drawer (natural brown). 2-in-1 eyebrow pencil and liquid. Ada 30% diskaun.Dapat harga RM38.50 je.Sesuai untuk makeup beginners. Aku ni pon tak ada lah expert sangat bab makeup. Memang sesuai ah untuk aku. Haha. Senang nak guna. Kalau korang nak jugak,boleh beli dekat CoCowaah.

Tu yang aku beli. Yang ni aku nak jual pulak.Chicco car seat.Memang tak pernah pakai lansung.

Aku banyak kawan yang ada website untuk online shopping. Diorang semua kata nak buat website mahal.Beribu harga.Kalau korang ada barang-barang preloved nak let go atau nak jual apa-apa barang,boleh donwload app shopee ni. Senang je tak payah pening-pening nak buat website bagai.Save ribuan ringgit. Hehe. Meh sini aku tunjuk cara-cara nak jual.

Donwload app Shopee MY dekat App Store/Google Play Store.Lepas tu 'sign up'.Aku sign up guna facebook je. Senang.



Kalau nak jual barang pon senang,boleh pilih nak upload gambar dari mana. Gambar dari phone boleh. Gambar dari instagram pon boleh.



Dah upload,nak edit gambar bagi nampak menarik dan terang pon boleh dekat sini.





Lepastu isi detail pasal product.



Letak hashtag yang berkaitan supaya senang orang nak cari produk yang diorang nak beli.Ni aku jual car seat. Aku pon letak lah apa-apa hashtag yang orang akan cari pasal car seat. Tapi jangan lah salah guna kan hashtag ye. Dekat instagram tu nyampah pulak ramai yang abuse hashtag.Pernah nak cari baju kurung,yang keluar gambar ubat putihkan ketiak lah,produk tanggal bulu kaki  lah dan banyak yang tak ada kena mengena. Wohh geram gila.



Bila dah submit form,app shopee ni akan promote barang kita juga dalam ni.Yang ni tekan je 'OK'



Terus jadi  top of the lastest list. Jangan risau,shopee akan tolong promote juga produk kita dalam ni.


Siapa nak beli car seat aku ni,meh ah beli. Memang 100% new and 100% authentic. Dan memang tak pernah guna lansung. Beli RM1800++. Nak jual RM1000.




Macam-macam product yang ada dalam app Shopee ni. 

Aku rasa app Shopee ni senang nak paham dan simple je. Aplikasi ni memang khas untuk menjual dan membeli.Semua jual beli pon guna smart phone korang je.So senang lah.

App Shopee ni best sebab:

1-FREE untuk semua.
-Nak download FREE.
-Tak ada yuran dikenakan.
-Tak ada caj tersembunyi.
-Tak ada komisyen.

Contoh aku jual barang harga RM100,ada yang beli barang aku. Aku betul-betul dapat RM100 masuk dalam account aku. Shopee tak ada ambil satu sen pon dari hasil jualan kita. Tak ada lah Shopee  ambil percentage atau komisyen. Wuhuuuu best best.

Tu kalau kita jual. Kalau kita membeli pon sama.Harga yang ada dekat situ,harga tu jugak lah yang kita bayar.No hidden charges.Tu yang best tu.




2-Shopee ni lebih jaga privacy seller dan customer.

Shopee ada function chat ni. Dekat app shopee ni kita boleh komen dan berkomunikasi dengan orang yang jual barang tu. Nak tanya detail pasal product atau nak nego harga senang lah kan? Tapi yang best dia tak dedahkan number telefon kita .Memang menjaga lah privacy sellers dan buyers.

3-Easy payments

Kalau kita nak beli apa-apa boleh terus bayar guna online banking kepada penjual.Penjual akan dapat notification dan boleh terus pos barang. Untuk online banking, banyak pilihan bank yang korang boleh guna. Boleh guna Maybank2u,Hong Leong Connect,RHB Now,CIMB clicks,semua ada.Nak guna credit card pon boleh.

4. Shopee Guarantee
Kadang-kadang nak beli online ni takut juga kan? Takut kena tipu.Dapat pulak customer kata dah bayar,tapi tipu je sebenarnya.Masalah pulak kan? Dengan Shopee ni korang jangan risau.Shopee ni akan make sure korang berpuas hati dengan jual beli yang korang buat.Semua transaction ada record.Kalau bayar guna ATM machine pon diorang boleh trace.

Start daripada payment and delivery, sampailah ke kualiti produk yang korang beli tu.Kalau dapat barang yang defect ke apa boleh call customer service Shopee.Shopee akan guarantee korang berpuas hati. So kalau tak puas hati boleh buat call je buat aduan.




Baju-baju aku pon banyak yang aku nak jual preloved ni. Tengah selongkar wardrobe lagi ni dan nak ambil gambar cantik-cantik untuk jual dekat Shopee. Kalau nak beli barang preloved aku, boleh tengok dekat shopee.com.my/cikepal atau search 'CikEpal' dekat app Shopee.


Lepas dah download App Shopee tu. Boleh la shopping apa-apa je yang ada dalam tu. Guna voucher code aku bagi ni boleh dapat diskaun RM20.Bukan kena beli produk aku  je baru dapat diskaun code RM20 ni,apa-apa barang dalam Shopee pon boleh.So bila nak checkout tu,jangan lupa masuk kan code ni!

Code : CIKEPAL06
Value : RM20



Terma & Syarat:
• Limited untuk 300 pengguna pertama sahaja.
• Sah hingga 9th Januari 2016, 11:59pm sahaja.
• Sah untuk pengguna kali pertama sahaja.
• Code boleh guna sekali sahaja.
• Nak dapat diskaun RM20 tu,kena belanja minimum RM50 .
• Tidak boleh guna code ni untuk tiket,voucher,mobile top-ups dan pembayaran bil.
• Kod Promo mesti dimasukkan di halaman Checkout.
• Boleh digunakan untuk pembayaran yang melibatkan Shopee Guarantee sahaja.


More info: 


Happy shopping! :)

10 comments:

  1. Ohsem sangat..
    TQ for sharing...
    Baru nak download and godek2 pasal shopee nie.. Tq ye..

    ReplyDelete
  2. Belum pernh try beli dr situ lagi, hhee

    ReplyDelete
  3. waaa....
    syok ni
    buka kedai tanpa modal
    tapi perlu internet :)

    ReplyDelete
  4. cik epal, nak tanye nie- setiap brang berlainan yang kite beli tu, die punye shipping fee tu lain2 jugak ke? ataupon 10 barang kite beli, 1 fee je kena? sekian time kasih ;>

    ReplyDelete
  5. bestnye nti nk try lah jual kt situ

    ReplyDelete
  6. menarik, selain buat carboot sale boleh jual prelove dekat shoppee..best!

    ReplyDelete
  7. tq cik epal sharing mnde ni...nice :)

    ReplyDelete
  8. kalau kite nak jual kite kena hantar dekat shopee dulu ke kite yang pos dekat orang tu ? harga postage macam mana?

    ReplyDelete