Tuesday, December 1, 2015

Milk Booster Semulajadi Untuk Susu Banyak dan Tips Breastfeeding




Haritu ada yang komen dekat instagram aku ( https://www.instagram.com/cikepal06/ ) suruh aku share 'milk booster'. Aku guna milk booster yang serasi dengan aku je dan semuanya senang nak dapat dekat mana-mana. Semuanya makanan semulajadi yang tinggi kandungan fiber. Lain orang lain milk booster nya. Tapi aku share je lah eh milk booster semulajadi yang aku amalkan untuk banyak kan susu:

Sup lobak putih

Orang tua-tua cakap sup lobak putih ni boleh tambahkan susu badan.Dalam pantang,memang aku selalu makan sup lobak putih ni.Nak buat sup lobak putih ni pon senang sangat. Mula-mula tumis bawang dan halia dengan sedikit olive oil,lepas tu masuk lobak putih dan masuk air. Garam sikit. Nak tambah apa-apa stok yang ada dalam peti ais pon boleh. Kalau ada ayam,aku tambah ayam.Lepastu tabur daun sup.Senang je. Yang penting sedap dan kerkhasiat :)



Kurma

Kurma ni memang power khasiat dia. Dari pregnant sampai lah dah beranak ni memang selalu orang kata elok makan kurma.  Kurma ni kalsium dan zat besi dia tinggi. Kalau aku rajin, aku buat jus. Ambil 5 biji kurma,buang bijik,lepas tu aku blend dengan susu HL. Sedap sangat!

Kalau aku malas buat jus, aku makan macam tu je. Tapi bagus lah makan kurma ni.Kurma ni salah satu milk booster yang power jugak.



Jantung pisang

Jantung pisang antara milk booster yang terbaik jugak.Jantung pisang ni banyak manfaat dia sebab ada vitamin A, vitamin B1, vitamin C, mineral penting,kalsium dan zat besi.  Jantung pisang ni aku selalu rebus pastu makan dengan nasi.Cara-cara masak dia pon senang je. Buang kulit keras dekat jantung pisang tu dan tinggalkan yang lembut(bahagian sedikit putih). Cuci bersih-bersih.
Belah 2,rebus dalam air dengan sedikit garam & sedikit minyak. Bila dah empuk angkat dan toskan.Pastu makannn :D


Jus pegaga

Pegaga selalu aku buat jus. Blend pegaga jadi jus. Lepas tu letak gula batu. Jangan campur gula biasa tau. Guna gula batu.

Air Horlicks


Ni milk booster paling sedap lah bagi aku. Minum hari-hari pon takdehal. Hehe.Mula-mula pelik gak betul ke air horlicks ni boleh tambahkan susu badan? Tapi for me, macam berkesan jugak. Dalam air horlicks ni ada folic acid, gandum,susu,malted barley and etc. Horlicks ni dikatakan 'milk booster' sebab ada malted barley tu. Kalau nak tahu,lembu-lembu dekat New Zealand tu dibagi makan MALT untuk banyak kan susu.




Aku tak ada amalkan supplement produk apa-apa.Benda ni je yang pernah aku ambil untuk 'milk booster'.Semua benda senang nak cari.Sup lobak putih,kurma,ulam-ulaman,jantung pisang,pegaga dan air horlicks. Aku elak kan minuman bercoklat sebab risau kalau baby tak tahan panas atau sembelit.Hari-hari memang wajib minum air masak banyak-banyak,3 liter sehari.





Tapi kalau dah ambil milk booster ni jangan lah ingat susu kita terus melimpah ruah hingga ke ladang gandum dengan serta merta. Goyang kaki je sambil tengok tv rilek-rilek tetiba susu banyak. Amboi mak enon. Tidak lah mudah sebegitu ye. Hehe. Kena juga direct feeding dan pam untuk penghasilan susu badan yang lancar. Konsep nya mudah je. Ada permintaan (demand),ada bekalan (supply). Lagi banyak pengeluaran lagi banyak penghasilan susu badan yang baru. Jadi breast pun sentiasa penuh. 



Selagi ibu tidak kerap menyusukan anak (1-2 jam sekali), bila anak bersama terutamanya pada waktu malam dan tidak mengosongkan payudara (mengepam 2-3 jam sekali) bila anak tidak bersama memang susu tidak akan terhasil walaupun anda makan milk booster berharga seploh juta sekali pun.










Ni lah dia budak kuat menyusu tu :D







Tips Breasfeeding


1) Kerapkan direct feeding : 
Direct feeding adalah stimulation terbaik. Kalau tidak dapat direct feeding, disiplinkan diri untuk mengepam susu setiap 2 atau tiga jam sehari. Pastikan ibu benar-benar mengosongkan breast selepas mengepam, boleh dilakukan selama 20 -30 minit bergantung kepada badan masing-masing.

2) Pam dengan kerap 
Jangan skip sesi mengepam.Kosongkan payudara sepenuhnya setiap kali sesi mengepam.Pam 2-3 jam sekali.

3) Banyakkan minum air kosong. 
Minumlah air yang banyak,. Fokus untuk mengumpul stok susu atau menyusukan secara terus. Pasti kan ibu banyak minum air masak. Kalau minum air kosong  suam lagi best :)


4)Amalkan pemakanan sihat dan seimbang 
Amalkan makanan yang sihat dan seimbang seperti sayur, buah-buahan dan protein (ikan, daging dan telur) sebab sumber nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan sudah siap sedia ada dalam semua makanan semulajadi macam tu.Kadar penyerapan nutrien (zat) oleh tubuh badan kita lebih mudah diserap  kalau khasiat itu dari makanan semulajadi yang kita makan.

5) Banyakkan berdoa. 
Banyakkan berdoa agar susu semakin bertambah dan murah rezeki anak setiap hari.Allah yang beri rezeki susu badan buat anak kita. Yang penting kena istiqamah, konsisten dan rajin. 


Good luck mommies! :)


5 comments:

  1. thanks sharing cik epal... ^_^ yg penting jangan malas kann kann..

    ReplyDelete
  2. good info. thanks cik epal. akan diamalkan one fine day :)

    ReplyDelete
  3. Tips yang berguna untuk ibu2... bagus perkongsian ini...

    ReplyDelete