Wednesday, November 25, 2015

Honeymoon Korea (part 3) : Banana Uyu, restoran halal di Itaewon dan kunci cinta di Namsan Tower. Kehkeh


Ok sambung balik cerita honeymoon Korea yang dah basi tapi baru nak update. Muehehe.Tah bila tah nak habis tak tahu ler.Ni part 3. Nak baca yang sebelum ni boleh baca:




Time ni lunch dekat Itaewon. Kalau dekat Korea, Itaewon ni memang tempat yang banyak restoran makanan halal. Kalau nak cari makanan halal,boleh ke Itaewon.

Time ni kitorang makan Mr.Kebab ni je.

Kemain abang arab ni posing. Nak glemer masuk blog letteww. Kuikui.


Air mineral bahasa korea dan kebab. Rasa kebab ok-ok lah. Boleh lah ditelan.

Sepanjang berjalan dekat Itaewon ni memang banyak jumpa perempuan pakai tudung/shawl. Banyak juga terserempak dengan orang Malaysia dekat sini.

Lepastu solat dekat masjid Itaewon ni.

Selalu nampak gambar masjid ni dekat internet tapi tak pernah ambil tahu pon dekat mana. Ni baru lah nampak depan mata.Masjid ni dekat Korea rupanya. Cantik!

Kitorang kalau travel tak pernah lagi ambil travel agent.Dekat Korea ni pon pergi mana-mana semua berpandukan map je.Ada subway ni senang,tak ada lah sesat.Lepas dah makan dan jalan-jalan dekat Itaewon,kitorang ke Namsan Tower pulak.Kitorang naik Subway line 4 dan stop kat Myeongdong Station pastu keluar ikut Exit 3.

Lepastu cari bangunan untuk naik Cable Car,dekat situ banyak kereta parking dan taxi.Pastu pergi ke bangunan tu dan beli tiket untuk naik Cable Car ke Namsan Tower. Beli tiket pergi balik harga 6,300 won seorang.

Dekat Korea ni banyak gila berjalan. Dekat subway pon banyak tangga.Aku ingatkan lepas dah naik cable car tu dah sampai la dekat Namsan Tower tu tapi rupanya kena jalan lagi sikit. Memang agak jauh jugak, dah lah naik tangga pastu berbukit sikit pulak tu.  Pulak-pulak time ni aku tengah pregnant.Penat jugak lah berjalan.




Ini lah Seoul Tower, Namsan Tower.




Nak ke tempat kunci padlock tu pun kena naik tangga lagi.Perghh.  Memang agak penat lah nak ke Namsan Tower ni. Ke sebab aku pregnant aku rasa penat nak jalan? Tapi memang letih ah,ye lah pergi tempat tinggi kan.

Yang bentuk macam pokok tu semua penuh dengan padlock. Ramai betul manusia kunci cinta mereka  dekat sini.

Bukan aku yang berat benau sampai kerusi ni melendut begitu ye.

Kerusi ni memang bentuk gitu ye.Harap maklum.

Tapi style jugak kerusi ni. 


Kitorang pon tak melepaskan peluang untuk mengunci cinta dekat Namsan Tower ni. Kahkah. Time ni pon masih dalam fasa honeymoon lagi,bagi can ahhh nak geli-geli. Wahaha.Dah alang-alang sampai Korea naik bukit tinggi-tinggi,join the fun je lah.Muehehe.Tapi confused jugak dekat celah bedah mana nak letak padlock ni? Sebab dekat bawah dah full,nak letak atas palang ni lah. Tapi tak muat pulekkk.


Emm letak dekat sini,tenggelam pulak dek padlock-padlock lain.

Teropong jap ah dekat mana lokasi terbaik nak letak padlock ni :D

"Haa jumpa dah. Port baekkk ni."

Akhirnya dekat tiang lampu juga jadi pilihan Jofliam nak letak padlock. Konon cinta paling tinggi antara semua padlock.

Pooodahhhh :p

Dah siap mengunci padlock di tiang lampu paling tinggi. Layan view dan sunset pulak dari atas tu.


Lepastu turun bawah naik cable car.

Dah turun dari Namsan Tower ni, cek handphone, tetiba rasa macam hiang. Cuak gak masa ni.Dah cari dalam poket dan beg semua tapi tak jumpa. Sah memang hilang ni. Aku syak tercicir dekat atas. Terpaksa lah naik atas balik.

Cari-cari dekat atas balik,nasib baik jumpa handphone aku.Fuhhh. Elok je landing bawah seat.Nasib baik tak ada orang curi.Aku syak tercicir time duduk dekat seat sambil tunggu turn naik cable car.Kalau dah balik hotel baru aku rasa nak tengok handphone,memang selamat dah ler handphone aku tu. 2 kali lah ulang alik.Beratur lagi nak turun cable car. Beratur punya lah ramai orang.Huhu.


Nak balik hotel naik subway.Bila sampai dekat laluan bawah subway tu,banyak juga stall yang jual snack. Aku terberhenti satu kedai ni.Tengok bola-bola ni macam menarik je. Lepastu orang kedai tu tengok aku perhati je benda ni. Dia tanya.

"Malaysia?"

Aku pon angguk je lah "Yess yess Malaysia"

Kau kalau datang Korea ni English tak payah proper sangat.Sembang macam ayam dengan itik je pon.Orang senang nak tahu kitorang orang Malaysia maybe sebab cara aku pakai shawl kot. Tapi ada jugak orang ingat dari Philiphine/Thailand. Dekat airport ada yang ingat kitorang dari Philiphine.Tapi bila lalu tepi-tepi jalan dekat Korea ni kang ada jugak yang tetiba "sawadikappp" kat aku. Ko dah kenapa? Kahkah.

Ok sambung balik kes dekat kedai ni. Pastu orang kedai tu tunjuk gambar-gambar orang yang pernah pergi kedai dia ni.Banyak lah gambar orang melayu yang pernah datang. Pastu dia tunjuk dekat gambar tu "Malaysia..Malaysia"

Macam dia nak bagi tahu orang Malaysia banyak lah beli benda ni daripada dia.Pastu aku tanya lah "halal?"

Tapi dia paham.Dia cakap "Halal Yes! Malaysia Yes!"

Hahaha Malaysia Yes pon bolehhh. Aku pon beli lah satu perisa pisang. Yang warna kuning.


Cara nak makan dia kena ketuk macam ni.Nanti dia dah hancur berkecai baru senang nak makan.

Waa macam rare gak benda ni. Nak makan kena ketuk dulu pakai hammer kayu. Hihi.

Benda ni macam biskut lah.Aku lupa sebenarnya rasa dia macam mana sebab aku pergi ni pon tahun lepas time baru-baru kahwin. Tapi yang aku ingat rasa dia macam tak sedap gak ah. Hahaha.


Tapi kalau korang nak try boleh je.Kot-kot lah korang suka dan kena dengan selera tekak korang.Taste orang kan lain-lain kann.




Sebelum balik Hotel,si Jofliam ni nak shopping pulak. Lupa dah aku dia beli apa time ni. Tapi yang pasti ahkak yang jaga kedai ni kerek gila. Layan macam nak tak nak je.Tak tahu lah sebab dia tak pandai cakap english ke hape tapi yang pasti dia kerek ah. 

Suami aku beli apa aku tak ingat. Tapi ke 'kerek' an ahkak ni aku ingat pulak. Nampak tak manusia ni kalau buruk orang memang cepat je ingat? Wakakaka.




Sebelum balik hotel, wajib beli susu pisang aka Banana Uyu ni dekat 7 Eleven.

Hari-hari dekat Korea ni memang ngadap susu pisang ni je lah. Sedap. Aku suka sangat! Dah ah aku ni memang hantu susu.

Tapi aku pernah jumpa ah yang susu pisang kotak macam ni jual dekat Malaysia. Dekat pasaraya yang jual barang-barang import selalunya ada jual yang kotak ni.Haritu excited nampak and terus beli.Tapi hampa. Yang susu pisang kotak ni tak sedap ah. Rasa macam pati pisang tu kuat semacam. Tak tahu nak explain macam mana tapi tak sedap ah.Lain maciam rasa  dia dengan yang dalam botol tu.

Yang susu pisang dalam botol ni jugak enak dan lazat.Rasa susu dia smooth je dan sedap ah.Time pergi Korea ni,memang sedap je ah aku gulp gulp telan susu pisang ni setiap hari.



Ok macam penat pulak nak taip dah. Nanti sambung lagi ah part 4. Heeee. ok bye!






10 comments:

  1. best tau baca honeymoon cik epal ni..:)

    ReplyDelete
  2. Bestnya . ^^ dah lama Korea nii ddk dlm wishlist , tp xsampai sampai lg .
    http://kimchaa.blogspot.my

    ReplyDelete
  3. Happy belated honeymoon.. Haha
    Boleh ke cam ni?

    ReplyDelete
  4. kuih yang bulat tu ada je jual kat MIHAS tahun lepas.. ada yang sedap.

    ReplyDelete
  5. bestnye baca :)
    bila la dapat pergi...

    ReplyDelete
  6. best btl tgk tmpt u pergi tu...jeles plak..hihihih

    ReplyDelete
  7. Macam curam je cable car dia. OMG. hehe. :D

    ReplyDelete