Thursday, November 12, 2015

Bawak seketul Han berenang dekat Baby E Baby SPA & Wellness

Haritu bawak seketul Han pergi baby spa. Ni try pergi dekat Baby E Baby Spa & Wellness dekat Wangsa Walk. Mula-mula nak pergi baby spa depan rumah je. Sekali tengok notis depan pintu depa bukak weekends je. Huuu.

Tempat-tempat macam ni aku suka pergi weekdays. Kalau weekends confirm ramai baby nak mandi-manda. Rasa macam dah lama tak pergi Wangsa Walk, so pergi sini je lah.


Nursing room dia.

Dalam nursing room. 

30 minit before berenang,kena make sure baby dah menyusu. Takut dia mengamuk pulak masuk kolam nanti sebab lapar.



Ada 2 jenis kolam. Ni kolam besar untuk 6 bulan ke atas sampai 3 tahun. Baby spa ni sampai budak 3 tahun je boleh berenang. Lebih daripada 3 tahun tak boleh berenang dekat sini dah.

Ni tub untuk baby 6 bulan ke bawah.

Semangat siap beli baju swimming untuk Han.

Sebelum mandi,staff akan pakai kan swimming diaper. Awas, tak boleh pakai pampers biasa ye.Swimming diaper ni waterproof. So terjamin lah daripada kolam tercemar dan air menjadi keruh secara tiba-tiba. Kihkih.



Dah siap pakai swimming suit.Amboi sempat pandang camera.

Lepastu pakai pelampung. Tapi ni pelampung dekat leher.Staff dia dua-dua orang ni sangat friendly.

Pakai pelampung dekat leher ni sebenarnya nak bagi dia seimbangkan badan dia. Nampak macam pelik je kan pakai pelampung dekat leher? Tapi jangan risau,baby ok je. Sebenarnya neck float ni bagi baby rasa selesa dalam air dan nak bagi dia gerak kan badan dia dengan bebas.

Time ni Han je baby yang ada. Best lah dia sorang-sorang swim dekat kolam besar. Sebab staff dia cakap,kalau weekends ramai. Akan ada 2-3 orang juga berenang dalam ni.Han time ni baru 5 bulan. Sepatutnya masuk tub kecik tu.Tapi diorang kata ok je kalau nak bagi dia mandi kolam besar. Seronok betul tengok dia mandi.


Papa dia yang over terlebih. Hihi.


Kebetulan owner dia ada time ni. Tanya dia budak paling muda yang datang sini berenang umur berapa. Dia kata umur baby 20 hari dah ada parents bawak berenang. Ingatkan chinese,tapi dia kata malay couple.Perghhh gila kentang. Dah ler dalam pantang lagi tu.

Tapi kalau baby umur 20 hari macam tu selalu dia tidur je dalam air owner tu kata. 

Han teruja tengok gajah jadian yang mampu mengeluarkan air di muncungnya.



Lepastu tukar pelampung duduk pulak. Baju pon dah yilekkk. Hehe.

Ralit tengok bola-bola pelbagai warna.Ni kaki dah start paddle. Masa mula-mula masuk kolam,kejung je kaki :D



Eh eh ada lagi gajah ni.


Mandi dalam 30 minit macam tu. Air kolam ni suam-suam je dan ada fungsi untuk menyahbakteria. Memang sesuai lah untuk baby mandi dekat sini daripada mandi dekat swimming pool yang banyak klorin tu.

Dah habis mandi.

Dah habis mandi,dapat massage pulak. Ewahhh best betul hidup.Dah macam orang besar pulak ala-ala masuk spa bagai. Hehe.



Haritu bayar RM86 (swimming + massage + swimming diaper). Kalau banyak kali lagi pergi,lagi murah.Diorang suruh jadi member. Tapi aku tak apply sebab jauh dengan rumah. Ni saja cuba-try-test penerimaan Han untuk swimming.Memang nak kasi Han swimming lagi, tapi nak cari yang dekat dengan rumah je. Senang nak ulang alik.Oh ye datang sini tak payah bawak pelampung pon. Just bawak pampers spare je untuk baby pakai lepas swimming.



Banyak jugak benefit baby spa ni. Antara benefit dia:


-Melancarkan peredaran darah
-Meningkatkan daya tahan tubuh baby supaya tidak mudah diserang penyakit.
-Membantu bayi merasa lebih disayangi dan dihargai.
-Meningkatkan kualiti tidur,menggalakkan perkembangan otak bayi kerana otak bayi akan berkembang dalam masa tidurnya.
-Membantu memperbaiki sistem pencernaan baby
-Bayi lebih tenang dan tidur lebih lama.






Paling best part tidur tu ah.Lepas swimming ni nampak lah dia lapar dan penat.Bagi susu dekat Han. Lepastu nyenyak gila dia tidur. Ye lah penat dok berenang. Lepas ni nak bawak lagi lah berenang. Seronok tengok dia mengayuh kaki dia walaupun dok situ je tak gerak-gerak. Hee :D



7 comments:

  1. Untunngkan betul anak2 sekarang. Semua ada. Hiks :)

    ReplyDelete
  2. menarik. selalu nampak artis dok update

    ReplyDelete
  3. heheh..comel..memang ingat nak bwk lil Audrey jugak pegi situ..;)

    ReplyDelete
  4. Bestnyeee bawak ank swimming.. nk cube jugk la.. hihihi

    ReplyDelete