Monday, October 26, 2015

Ibu yang Breastfeeding Jangan Give Up! I Support You.


Baby Han masa umur dua bulan. Mula-mula aku tak ada lah rasa Han ni kuat susu sangat. Tapi makin lama dia makin besar, boleh tahan kuat menyusu gak ah dia ni. Patut lah orang kata baby boy ni lagi kuat menyusu daripada baby girl.  Tapi tak tahu ah baby girl menyusu macam mana pulak sebab tak ada baby girl lagi. Next time adik Han lah baby girl kot. Baru boleh compare. Heee.


Kalau breastfeed selalu orang kata boleh kurus. Yeke? Tapi sebenarnya bila breastfeed ni senang sangat lapar. Dah makan pastu lapar balik.Achaner nak kurus kalau asyik lapar  dan asyik makan ni??

Tips dia,makan benda berkhasiat! Kalau malam-malam lapar tu, aku selalu kunyah buah je. Selalu aku makan benda berat time lunch je.Nak makan benda yang kita suka pon, biar moderate.Kalau tiap kali lapar,melantak macam bela jin,memang boleh gemuk ler.Jangan salah kan breastfeed sebab naik badan pulak.Hehehe.

Actually breastfeed sangat membantu untuk lose weight bagi aku.



Sebenarnya memang sangat banyak kelebihan breasfeeding untuk ibu dan baby ni.

Peniaga-peniaga dekat Malaysia ni pon banyak yang concern dengan ibu-ibu mengandung ni. Tengok je lah kalau nak shopping online,berlambak je baju/jubah breastfeed freindly yang stylo.Lagi lah semangat mak-mak ni nak breastfeeding. Dah jadi mak-mak menyusukan anak pon still boleh bergaya tau. Heeee.


Sekarang ni dekat mana-mana shopping mall pon dah banyak nursing room. So memang sangat memudahkan ibu-ibu yang menyusukan anak ni. Kalau terpaksa menyusu dekat public pon still boleh pakai nursing cover.Memang dah macam-macam kemudahan yang ada untuk breastfeed.


Menyusukan anak secara eksklusif untuk 6 bulan pertama adalah yang paling penting. Aku tahu ramai je ibu yang struggle nak pam susu time kerja, ada yang kurang susu,yang tertekan untuk bagi susu formula, stress dan banyak lagi. Tetapi breastfeeding selama 6 bulan sekurang-kurangnya, InsyaAllah cukup.


Breastfeeding is not easy! Seriously for certain mommy, it is not as easy as what you think. Ada setengah ibu yang dikurniakan susu yang banyak sejak melahirkan bayi. Tapi tak semua. Aku tahu bukan semua bernasib baik dikurniakan susu yang banyak tapi bear in mind cukup je sebenarnya susu  tu. Cari support system dan berkawan dengan orang-orang yang positif. Kalau bukan orang sekeliling,dekat facebook atau media sosial yang lain banyak sangat orang yang akan beri sokongan.


Haritu aku ada buat entry pasal kebaikan breastfeeding untuk bayi dan ibu dekat ENTRI INI. Boleh baca kalau belum baca. Hehe.


 Kena ingat "semakin banyak permintaan, semakin banyak pengeluaran susu akan dihasilkan". Kena stay positive je. Selagi boleh breastfeed,kita cuba ye mommies! InsyaAllah dipermudahkan :)

14 comments:

  1. Alhamdulilah, masih BF walaupun baby dah 9 bulan ;)

    ReplyDelete
  2. go go BF mother...akak dlu anak cuma nak myusu bdn sehingga umur dia 4 bln je...lps tu tanak dah myusu bdn...tp alhamdulillah dia sihat je...skrg dah 3 thn dah...

    ReplyDelete
  3. kat opis dah makin ramai yang join aktiviti 'mak mak budak pam susu'... ^_^

    ReplyDelete
  4. betul!
    sy respect dgn ibu2 yg bekerjaya and busy, tp still insist nk breastfeed anak2 dorang

    ReplyDelete
  5. Agreed ibu2 kena kuat semangat. I am pumping while reading this entry. I kerja office hour so memang kena pam untuk stok susu anak. Alhamdullillah 6 months exclusive susu gantung (.)(.) hehehehehe

    ReplyDelete
  6. Salam..just nak share pengalaman akak dah bf dua orang anak. Yup, masa bekerja fulltime kat office dulu memang kuat cabaran die and mostly kwn2 akak yg bekerja pun susah nak maintain fully bf sbb bkn senang nak keep stock masa time office. Ye la..kita bekerja dgn orang, xkan la bos kita nak bagi kita pam susu je manjangkan..ade jugak yg bernasib baik kalau bos bagi chance break keje setiap 2 jam utk pam tu so lbh kurang 3 kali break ke sehari.. Sebab x smpt pam n supply susu pun kurang tu mula la topup ngn susu formula. Yg penting usaha bf tu mmg sentiasa ada wlupun trpksa support dgn tmbhn lain. Cuma kes mcm ni memang start 6 bulan ke atas susu dah makin susut sgt2. Klu 6 bulan pertama memang biasenye susu mencurah2 byknye n cabaran makin lama makin bertambah n anak sulung dpt bf lbh kurang 8 bln je. Memang TERBAIK la korang yg bleh maintain sampai dua taun bf TANPA SUSU FORMULA tu!!! :) Masuk anak ke-2 dh byk pengalaman skit, so lbh tau nak buat cmne n now anak dh dua taun lbh masih bf and die reject sume susu formula. Asalkn bdn masing2 sihat blh je extended bf pun, xde mslh..Bab kurus tu pd akak memang btul sgt, smpi skg berat punya la ssh nak cecah 40kg sbb baby dok sedut kot. Hehe..Pengalaman jgk baby boy memang mcm 3 kali ganda kot nyusu dr adik die girl ni. Just satu product yg akak dok cosumed utk bf ni ialah "THE MILK STORY CHOCOLATE" & amalkan minum HORLICKS setiap hari mmg ade kesan positif utk akak. Myb u olls blh try psni..

    Apa2 pun good luck utk sume new mommies yg bru menceburi dunia bf ni!!! "Lain org, lain pengalaman" & sy percaya kita semua sentiasa ingin melakukan perkara terbaik utk yg tersyg :) Thanks for sharing such an inspiring articles on the net..
    http://hamidahyussof87.blogspot.my/

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah.. walaupon bru 3 bulan tp still full BF lg.
    skrg tgh struggle mengepam kat ofis.. kalau boleh nak la smpi umur 2 taun..
    positif..positif..positif..

    ReplyDelete
  8. Bagus sekali, saya nak baca Blog ini. :)

    ReplyDelete
  9. agreed sgt2, sometime kita akan rasa letih, penat tapi perlu kuat semangat utk beri susu yg terbaik utk baby.
    Dgn breasfeeding budak jarang sakit, bukan tak sakit langsung. mcam demam ke flu akan sembuh dgn cepat..alhamdulillah bby sy hampir 2 tahun menyusu badan..

    ReplyDelete
  10. Salam, insyaAllah...harap2 masa sy jd ibu nanti semuanya berjalan lancar dan dapat BF..aminn :D

    ReplyDelete
  11. Moga-moga bila saya dah jadi mama nanti, saya mampu breastfeeding baby saya sampai dia tak nak menyusu lagi. In shaa Allah.

    http://angellovesoldier.blogspot.my/

    ReplyDelete
  12. insyAllah ...kite kene slalu positif ..jgn kata tidak pd bf..chaiyok

    ReplyDelete