Tuesday, August 25, 2015

[REVIEW] Menternak lemak di Me'nate Steak Hub. Alah, steak yang viral harga beribu dengan kontroversi Azwan Ali amboi amboi amboi tu

Amboi amboi amboi *gerak-gerak jali kelingking* 
Tajuk kemain kepochi mengalahkan diva AA.

Sejujurnya sebelum ni aku tak pernah dengar pon nama restoran Me'nate Steak Hub ni. Lepas kontroversi Azwan Ali tu baru lah aku tahu kewujudan restoran ni. Dan kata nya harga satu steak berbillionz-billionz mahal nya. Iye ke tidok? Aku pon menerjah restoran ini untuk mencari satu kepastian *tetiba jadi jelmaan Nas Ahmad pulak nak terjah-terjah dah kenapa ko*

Ni steak yang aku makan haritu setelah dipotong.



Menu dia. Ada macam-macam rupanya. Harga menu lain selain steak agak affordable bagi aku. Cuma yang side belah kiri harga daging wagyu tu ikut harga berat daging.



Selama aku hidup dekat muka bumi ni, memanjang aku order WELL DONE je kalau makan steak. Tak tahu pulak daging WELL DONE ni the WORST EVER steak and a non healthy cook. Sedih mak enon bila dapat tahu. Sobs. *keluar air mata jatuh ke hidung*

Nak order daging RARE macam tak tergamak lagi. So aku suami isteri order lah daging MEDIUM WELL. Ok lettew ada peningkatan sikit makan steak. One level up.  *tepuk bahu*



Korang boleh pilih terus dari menu atau pilih daging dekat peti sejuk beku. Dah habis pilih, kau bagi je dia daging mana yang menjadi pilihan hati kau. Nanti pandai-pandai lah dia masak ikut citarasa cara daging yang ko mintak tadi.


Aku ambil daging ni. Wagyu Cry Tiger. Tetiba teringat Rozi Tiger yang selalu Johan raja lawak dok gebang tu.Aumm Aumm sangat nama daging nya.

Ni aku punya.


Close up sikit.



Aku tengah nak membaham steak Rozi Tiger. Eh 

Aku suka steak jenis macam ni. Yang nipis. Sebab senang nak makan dan nak kunyah. Nak potong pon senang.

Suami aku pulak ambil daging jenis ni. Wagyu Striploin. Dia suka daging tebal sikit.


Dia punya.


Amboi seronok benooo dia tu.



Ni daging dia. Bila aku tanya dia sedap tak? Dia kata

"sedap. rasa macam daging"

Laaa memang lah rasa daging kan. Tak kan rasa ayam pulak.

Review aku,untuk penggemar steak mesti suka makan sini. Daging dia lembut sangat. Tender and juicy. Bila potong je daging tu, jus meleleh-leleh gitu. Makan pulak dengan sos black pepper dia. Memang sedap.




Macam-macam jenis daging ada. Tak sempat nak hafal.

Siapa pulak yang nak suruh ko hafal kan?


Dont worry, ada je harga daging yang affordable. Pilih je kak. Pilih je bang.Pilih.

Air pulak free flow. Boleh lah refill banyak mana pon sampai muntah. ekeke.


Masa aku pergi haritu. Ni daging yang paling mahal. RM900++. Tapi ada je yang beribu. Siapa yang nak try steak harga begini. Boleh ah try.


Aku makan Me'nate Steak Hub ni cawangan dekat Ampang. Tu ada alamat dekat resit. Makan 2 orang haritu harga RM276. Tapi depends daging apa yang kau amek lah kan. Nak harga beribu boleh. Beratus boleh. Bawah seratus pon boleh. Takdehal.




Lama gila dah aku rasa aku tak buat entri menternak lemak.Kekok pulak rasa. Kahkah. ok bye!

33 comments:

  1. Alahaiii....berbunyi2 perut akak ni ha cik epal oiii....sedapnyaaaaaa

    ReplyDelete
  2. Gulp...!!!
    Tak tertelan air liur tengok harga dia..
    .
    p.s: Kenyang ke makan itu je.. huhu...

    ReplyDelete
  3. Baru tau juga well done tu worst ever rupanya..huhu

    ReplyDelete
  4. dasattttt.. cenggitu je haa cecah 2 ratus.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. terliur tengok daging2 tu, one day sy sampai ke sana. tp kne make sure poket tebal dulu. hahahha

    ReplyDelete
  6. Rindu pulak nk baca entry menternak lemak Cik Epal. hewhewhew :D

    ReplyDelete
  7. Hehehe.....tak kisah lah sekali sekali menternak lemak. Yang penting puas hati. Ahaks....
    Teringin lah pulak.

    ReplyDelete
  8. Slalu makan steak harga 20++ je..so masaknya pun well done

    ReplyDelete
  9. sedap ker rasanya..jus dia tu mcm darah jea sebab sblm nie pun mmg selalu pilih weel done punya..

    ReplyDelete
  10. fuhh..sekali sekala ok..hihih.. nsb jauh.

    ReplyDelete
  11. wow...Me'nate steak...drooling...tgk steak tu...
    http://gyree.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. owh, ingatkan harga steak dia xde yang puluh2...

    boleh la try nanti!

    ReplyDelete
  13. x sia2 AA tue sumpah seranah..dari orang x kenal restoran nie sampai la nie beramai2 teringin nak try....nak kumpul duit la...nak g makan situ...hehehe

    ReplyDelete
  14. leleh airmata tengok regenya.. tapi lagi leleh air liur tengok betapa juicy nya daging tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  15. apa rasa dagin medium well? tak sangka pulak well done tu kena kutuk... siut jeee.... ade ke org mkn rare? siut tul lahhh

    ReplyDelete
  16. mak aiiii...harga menangis giler la cik epal oiii..huhuhuhu..

    apepon if sedap harga y mahal da tak kisah pon kan :)

    jom jengah blog sekangkang kera saya..

    tq :)

    ReplyDelete
  17. Rasanya restaurant ni penah masuk majalah 3. Dy cerita yg dy dulu tu hny tukang potong daging. Haa ada cara dy tau kalau nak potong daging. Jangan memain Kau hahah

    ReplyDelete
  18. walaupun I bukan pencinta makanan esp daging, tapi tengok Cik Epal buat review macam meleleh air liur pulak T_T tu area SPCA ye ?

    ReplyDelete
  19. jgn tersalah amek daging udah ler.. kang masa nak byr nanges hikhikhik

    ReplyDelete
  20. mak aih sekeping sampai 1k.. huhu.. kena tggu kaya lah nak merasa dging tu. naseb ada yang mampu bayar. nanti kena terjah jugak lah next time

    ReplyDelete
  21. laaa...hehehe sama la mmg selalu mkn yg worst tu...hadoiai...tengok pon sedap...

    ReplyDelete
  22. Harga daging dah siap masak, ok la tu.
    nak try, jauh bebenor la pulak.

    ReplyDelete
  23. huhu klu sy tak mampu la. makan steak yang set je lah biasa kat restoran tepi jalan. huhu.

    ReplyDelete
  24. Sama dengan saya. Dengar pasal restoran ni dari kes azwan ali. Dengar kata daging kat restoran ni mahal-mahal. Dah tengok gambar dekat blog ni, huishhhh harga daging rm900? Mesti ada sebab kenapa daging tu mahal..Fuh.Fuh.Fuh.

    ReplyDelete