Saturday, March 28, 2015

Ubat gigi yang sesuai untuk gigi sensitif dan rasa ngilu

Kalau dapat makan atau minum cendol,Air Batu Campur, ais krim tempurung kelapa (tetiba mengidam benda ni. ahak!), smoothies, milkshake adalah satu kepuasan tahu? Pulak-pulak dengan cuaca panas dekat Malaysia ni, bila dapat minum air sejuk dan berais memang heaven ah kan! Tapi kan sebenarnya makan benda yang terlampau panas dan terlampau sejuk ni boleh menyebabkan gigi sensitif. Bila makan apa-apa benda kegemaran kita lepastu gigi rasa ngilu, memang tak syok ah kan. Terus spoil mood nak menternak lemak. ehehe.














Berpeluang pergi event Sensodyne, ‘Tiada Ngilu, Hidup Ceria’ Chill Festival haritu dekat The Curve. Gigi sensitif ni sebenarnya masalah biasa je di kalangan rakyat Malaysia ni. Tahap kesedaran pasal sensitiviti gigi ni pon cukup tinggi dekat Malaysia. Menurut maklumat daripada GSK, laporan dari Oral Care Usage & Attitudes 2014 menunjukkan hanya satu pertiga daripada pesakit menggunakan ubat gigi sensitif untuk merawat keadaan mereka. Tujuan GSK melancarkan Sensodyne ‘Tiada Ngilu, Hidup Ceria’ Chill Festival ni untuk menangani isu yang membimbangkan iaitu sensitiviti gigi dan menggalakkan pengguna menikmati makanan tanpa memudaratkan gaya hidup masing-masing. Lepas dah guna Sensodyne ni, memang semua orang boleh dah makan makanan kegemaran masing-masing tanpa rasa ngilu dah. Yayy best! best!


Azura jadi MC haritu. Suka Azura ni. Ceria sangat orang nya. Then ada guest jemputan Chef Andri Hadi. Chef nak tunjuk 3 resepi simple, boleh makan tanpa rasa ngilu kalau guna Sensodyne. hehe. Aku memang suka tengok demo-demo masakan ni. Pulak-pulak resepi yang simple, lagi suka :D



Mula-mula Chef Andri Hadi buat popsicles.

Bila chef dah buat demo, terus sorang satu dapat popsicles ni. Simple gila je nak buat tapi sedap. Bawah aiskrim tu ada buah-buahan lagi.



Menu ke dua, manggo lassi. Guna yogurt,mangga,madu dan ais. Pastu blend. Slurppppp.



Last menu, parfait. Ni kegemaran gak ni :D



Kalau nak tahu Sensodyne ni adalah jenama ubat gigi yang banyak disyorkan oleh doktor gigi untuk melegakan gigi sensitif tau!  



Sensodyne ni ada banyak jenis. Antaranya:


-Sensodyne Base mengandungi “Sensodyne Fresh Mint, Sensodyne Gentle Sensodyne Whitening and Gum Care” khas di rumuskan untuk membantu dan melindungi terhadap sentiviti gigi.

-Sensodyne Repair and Protect dengan kandungan Novamin sangat membantu dan melindungi gigi sensitif. 

-Untuk yang inginkan bantuan segera tentang sensitiviti gigi, boleh lah menguunakan Sensodyne Rapid Relief ; di mana ianya membantu dalam 60 saat dan di rumus untuk mewujudkan dan mempunyai suatu meterai fizikal terhadap sensitiviti apabila digunakan secara berterusan.




Guna ubat gigi yang betul untuk elak kan gigi sensitif dan rasa ngilu ok! Barulah hidup ceria. hehehe.




Bila kita minum benda sejuk atau makan benda panas, kunyah makanan manis atau masam, tiba-tiba gigi rasa ngilu. Haa mungkin gigi kita ada masalah gigi sensitif. Kalau nak tahu gigi kita sensitif ke tak,boleh try buat  online Sensodyne Tooth Sensitivity Check dekat  "https://www.sensodyne.com.my/tooth-sensitivity-check.aspx" . Tooth Sensitivity Check ni sangat membantu untuk kita tahu lebih pasal gigi kita. Try it!


Lepas ni boleh lah sama-sama kita bertukar kepada Sensodyne :)

Oh ye, sempena pelancaran kempen ni, Sensodyne juga ada mengadakan pertandingan ‘Unfreeze the Coolest Drink’. Korang boleh undi minuman pilihan Chatime kegemaran masing-masing di  "http://tiadangilu.sensodyne.com.my" . Ada dua minuman Chatime yang dipertandingkan - Chatime Classic Cendol-Latea dan Chatime Sweet Potato Cendol-Latea. Nanti dapat voucher Chatime tau!



Senang je, just undi #TiadaNgiluCCL atau #TiadaNgiluSPCL untuk minuman kegemaran anda! 

How to participate:
1. Contest will go live on 18th March 2015
2. Participants can visit http://tiadangilu.sensodyne.com.my to participate in the contest
3. Click on tab #TiadaNgilu Contest to vote for your most preferred Chatime drink
4. Participants can vote via the website OR hashtag #tiadangilu in any social media platform  
5. Participants who have voted for their preferred beverage get to enjoy the most voted famous drink at 20% off.
6. Participants can download discount voucher at http://tiadangilu.sensodyne.com.my from 1 April 2015



Aku represent Chatime Classic Cendol-Latea. So apa lagi, undilah #TiadaNgiluCCL hehehe.




*This is a sponsored post. All samples are provided by GSK and opinions expressed are of my own personal views.

6 comments:

  1. Salam Cik Epal cantik..:) Dah lama jadi silent reader blog ni..suka tau setiap entry yang dipost. Best!!! :-) tapi dalam entry ni Chat time tu buatkan saya terliur..baru terjebak dgn Chat time ni..terus jadi addicted :-)

    ReplyDelete
  2. umi saya doktor,, dye pun guna sensodyne for her teeth,, mmg recommended. :)

    ReplyDelete
  3. pernah cube sensodyne ni..memang kalau mkn eksrem xde masalah gigi sensitif lg..

    ReplyDelete
  4. popsicles nampak sedap! terliur i.. hihi..

    ReplyDelete
  5. mmg jadi utk gigi sensitif kwn sy guna mmg oke dan tak rasa ngilu...

    ReplyDelete