Perghh memang pesta mangga lah jawab nya. Terima kasih diucapkan kepada Cik Senah yang bagi mangga muda banyak-banyak ni. Semoga panjang umur murah rezeki. hee. Dah lah mangga dia kasi besar-besar and panjang tu. Jenis masam lemak-lemak pulak tu. Memang heaven ah!
Tadaaaa! Ni lah jeruk mangga muda asam boi yang letop itu. Ni dah pinggan ke tiga ke empat tah dok refill je manjang. Aku nak makan,laki aku pulak dok menyelit sama. Dia pulak yang over makan benda ni dari aku. Tah siapa yang mengidam lebih pon tak tahu ah.
Cara-cara nak buat jeruk mangga asam boi ni senang sangat. Ni resepi yang aku buat semalam lah. Campur punya campur,tetiba tersedap pulak. eh.
Nah resepi:
Mangga yang aku guna ni agak besar dan panjang juga. Aku guna 4 biji.
4 biji mangga muda (besar)
Sepaket asam boi
10 sudu besar gula
10 biji cili padi (cincang)
Garam (sikit je)
Ni je bahan nya. Simple sangat.
Mangga potong lah ikut suka bentuk macam mana pon. Ni potong tahap gelojoh ni. Tah hape pesyen pon tak tahu. Tak kisah lah. Sendiri makan.heeee. Janji rasa mangga jugak. Tak ada nya potong cecantik rasa macam durian pon khenn.
Dah potong, basuh mangga. Buang air.
Campak kan 10 sudu besar gula. Pastu gaul.
Pastu masuk pulak sepaket asam boi. Pastu gaulll lagi. Kalau tak jumpa asam boy,boleh masuk kan asam girl.
Tak kelako *bak kata RAMLI MS*
Seterusnya, masuk kan 10 biji cili padi yang dicincang kiut-kiut sebegini. Lepastu gaulll lagi.
Gaul-gaul lah semua tadi bagi sebati. Alaahaii senang je mak enon nak buat ni haa.
Dah masuk semua bahan-bahan tadi,kasi gaul sebati cantek punya. Pastu boleh masuk dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam.Makan sejuk-sejuk ah baru layannnn. Oh ye TAK PAYAH TAMBAH AIR ye. Sebab gula yang kita letak tadi tu akan cair. Bila keluarkan jeruk mangga muda asam boi ni dari peti ais,automatik dia akan berair jugak.
Boleh juga guna buah epal,jambu,mangga kuning ke apa ikut suka hati lah. Kalau selera guna ah buah durian. kehkeh. Tapi tu buang tebiat lah kan. Paling best guna mangga muda ah. Masam lemak-lemak. Sekali gigit,pasti nak lagi.
Semalam buat 2 round. 2 besen licinnn. Makan seisi keluarga
Refill lagi guna mangkuk lak. Dap nyaaa dapnyaa. Menjejeh airlio jatuh ke atas keypad laptop. haha.
Kalau siapa yang nak cuba, selamat mencuba!
ok bye!
Sedapnyaaaaa!
ReplyDeleteNyuuNyum ^,^ ♥
ReplyDeleteSodapnye Kak Nonn... meleleh2 air liur atas keypad laptop :((((
ReplyDeleteawak pregnant???? auuwwww
ReplyDeleteBaru nak buat hari ni...
ReplyDeletesedapnye..terliuq..huhu
ReplyDeletememang tengah femes benda alah ni sekarang
ReplyDeletebanyak orang update pasal nie. .kat insta melambak. aissshhh. kecur liur nie hah.
ReplyDeleteWah.. Cik Puan Epal dah pregnant.. Bestnya.. Tahniah ye..
ReplyDeleteTerliur pulak iolls....
ReplyDeletemak aih...baca sambil kecur air liur..huhu
ReplyDeletealaaaa tgk gmbo first je da mleleh air liur.. xsggup nak baca entry smpai abes. uhuk uhuk..
ReplyDeleteSodap nyo mak oi
ReplyDeletePopular pula jeruk ni semenjak dua!
ReplyDeletesalam ck epal..mohon share resepi ya! tengok gambar dah cukup..:)
ReplyDeleteAhaa! baru je tadi adik buat then send gambo kat whatsapp. Jilat screen fon je la nengok. Huhuhu
ReplyDeleteNampak sedap jer...malam tadi husben pun duk sebut2..pagi nie die cakap nak gie pasar borong selayang cari buah mangga...nak try buat jgk..mesti sedappp:)
ReplyDeletePerghh memang nampak sedap ni ... lelaki pun dah makan dan suka jeruk mempelam ni ...
ReplyDeleteakhirnya!!! hahaha mcm susah je..rupanya senang jek..tq3..nasib tak ngidam
ReplyDeleteMmg menelan air liuq... tahniah coz xlama lg jd mama
ReplyDeleteTerliur tengok.. Huhu.. Bole cuba ni.. Terima kasih share cara buat jeruk ni..
ReplyDeletemasa i pregnant dulu xmengidam lansung nak makan masam2 padahal memang suka sgtla makan tomyam , laksa sume tu...tp bila pregnant tak teringin lansung...hehe
ReplyDeleteSedapnyer..dh bli mangga td alahai 2 biji je yg btl2 muda yg len sume dh kng mcm nk msk sebiji lg sy dh ngapp sbb da warna oren rs pn dh mns tp kulit ijau
ReplyDeletehihi baru nk cuba buat...x mengidam pun tapi duk tgk org post kat fb berlambak.terliur gak kite...tq cik epal..mane tahu buat ni pregnant pulop jangkit dgn cik epal...hehehe
ReplyDeletetengkiu bagi resepi.
ReplyDeleteterlioq plak....apapun tq 4 resepi...^__^
ReplyDeleteNampak sedap sangat!
ReplyDeleteMemang sedap jeruk mangga ni. sesuai untuk yang mengidam... :-)
ReplyDeletewooo...terliur dibuatnyaaa,,..masalahnyaa mane nk cari mangga muda?? hurmmmm...
ReplyDeletesedapnya. ayat2 penulis mmg kelako. sambil dpt baca resepi sambil gelak2...hehehe
ReplyDeletesuka!!!! terus teliuk katt sini.. :(
ReplyDeletekecur saliva I ha ha
ReplyDeleteSaya tengah preggy & mmg mengidam mangga epal sbb masam dia sgt sedap. Kat KL nie susah cari, boleh poskan... hehhehe
ReplyDeleteSaya tengah preggy & mmg mengidam mangga epal sbb masam dia sgt sedap. Kat KL nie susah cari, boleh poskan... hehhehe
ReplyDeleteSaya tengah preggy nie, mmg duk mencari mangga epal sbb tengah mengidam.. Kat KL nie susah nk dapat... boleh poskan... hehehe
ReplyDeleteAnda boleh masuk maharaja..sy bg 5 bintang..haha
ReplyDeleteMemang heaven kalau dapat makan ni...
ReplyDeleteTik tik..
Alamak! Tiris pulak mulut ni...
Slurrpp...
kecur air liur....kene cari jgk ni
ReplyDeleteTady ada bt jugak tapi x letak asam boy dan cilli, sedap jugak pastue letak dlm peti ais..... Rasa macam nak terliur plak............ Hehe.............
ReplyDeletewauuuuu...meleleh air liur, mengidam lebih dari prempuan mengandung..hehehe thnk share resepi
ReplyDeleteEm.. Hai nk tnya.. Klo guna asam boi wrna Merah tu pn ble ke?
ReplyDeleteKena buat sendiri baru puas..
ReplyDeleteMmg perghh... sedap.. buat sendiri mkn ble byk2😅😅😂
ReplyDelete