Tuesday, May 20, 2014

Tips penjagaan untuk gigi cantik !

Ramai yang selalu ambil berat pasal penampilan diri,kecantikan kulit muka,nak body slim and etc, tapi tak ramai yang nak ambil berat sangat pasal penjagaan oral (mulut dan gigi). Kita selalu lupa kewujudan gigi,padahal hari-hari memang wajib kita akan guna gigi kita.Bila dah sakit gigi,haa baru lah gigi ni nak dapat perhatian. Kalau tak, selalu wat dekkk je. Kan?



Senyum nampak gigi sikit. hikk


Tapi aku memang seorang yang sangat mementingkan penjagaan gigi. Biar muka tak cantik tapi gigi wajib cantik! LOL.

Bila tengok apps Oral B dekat facebook ni ( https://apps.facebook.com/oralbrethink/ ). Lagi semangat berkobar-kobar lah nak jaga gigi betul-betul sampai tua.  Kalau bukak je apps ni,keluar Lisa Surihani cerita pasal Oral B. Comel gila. Pastu apps ni style lak tu. Tak percaya cuba tengok https://apps.facebook.com/oralbrethink/



3 step penting untuk jaga gigi: Brush-Floss-Rinse


Step 1: Brush

Berus gigi guna Oral B Pro-Health Clinical Pro-Flex Toothbrush . Berus gigi ni memang power sebab boleh menghilangkan 93% plak daripada gigi kita.




Selalunya aku akan tukar berus gigi selepas 3-4 bulan. Semakin lama berus gigi digunakan, semakin banyak bakteria berpenyakit melekat pada berus gigi.So kena lah tukar.


Ni nak bagi satu tips,time nak berus gigi tu kan, halakan berus gigi 45 darjah ke arah gusi dan putarkan kepala berus dalam gerakan bulatan dengan perlahan. Sebaik-baiknya beruslah gigi dekat depan cermin supaya kita boleh nampak bahagian mana yang sudah diberus dan bahagian mana yang tertinggal. Penting untuk kita memberus semua permukaan gigi, dan jangan abaikan gigi yang paling belakang! Semua gigi kena jaga sama rata tau. Depan ke belakang ke tengah ke kasi gosok jugak ye! Jangan pilih kasih. ehehe.


Penting untuk tahu bahawa bahagian yang paling penting untuk diberus adalah kawasan sempadan gigi-gusi kerana dekat situlah bakteria berkumpul dan membentuk plak. Sebab itulah cara yang direkomendasi adalah untuk menghalakan berus 45 darjah ke arah gusi, manakala gerakan memberus secara melintang tidak digalakkan kerana kita tidak dapat pastikan kawasan sempadan gusi itu dibersihkan.


Step 2: Floss

Guna Oral B Pro-Health Floss 

Oral B Pro-Health Floss yang aku guna ni flavour cool mint. Kecik comel lote je benda ni. Memang tak ada hal lah kalau nak bawak pergi mana-mana.


Oral B Pro-Health Floss ni fungsi nya untuk menyegarkan gigi dan membuang plak dan particle makanan yang terselit dekat celah-celah gigi dan dekat bawah gum-line. Mungkin ada sesetengah orang yang first time tengok benda ni kan? And pelik macam mana nak guna floss ni.




*gambar google*


Haaa macam ni nak guna dia. Memang confirm dah tak ada lah benda-benda tersentil dekat celah gigi lagi dah.



Step 3: Rinse

Guna lah Oral-B Pro-Health Tooth & Gum care Mouth Rinse 

Dengan tindakan 2-in-1 yang, melawan kaviti, menyegarkan nafas dan tiada alkohol. Memang sesuai untuk semua orang terutamanya mereka yang mempunyai mulut dan gusi sensitif. Benda ni ada juga Cetyl-pyridinium Chloride, bahan klinikal yang terbukti untuk membantu mengurangkan pembentukan plak.



Macam mana penting nya kita jaga penampilan diri dan kesihatan kita. Kena ingat,penjagaan gigi pon sangat penting ye! 




Saya sayang gigi saya! hihi  :D



ReThinkYourMouth and start doing Brush-Floss-Rinse! Kalau tak tahu nak start macam mana,boleh terus start guna produk Oral-B!




20 comments:

  1. memang sangat penting untuk jaga gigi...

    ReplyDelete
  2. Info berguna..perkongsian yang menyuntik kesedaran kendiri..thank you..

    ReplyDelete
  3. nice entry. nak jgak gigi putih bersih :D

    ReplyDelete
  4. oh camtu ke cara guna floss. kita guna camnie, lilit-lilit di jari kemudian sental dekat gigi wakakaka!!!

    ReplyDelete
  5. Ingat kan gigi cik epal yg tgh floss tu. Tengok kuku nye lain macam jeee. Hihihi.

    ReplyDelete
  6. cantiknyaaaaaa GG cik epal !! OMG OMG

    ReplyDelete
  7. Sy dari dulu tak reti nak floss... Huhu

    ReplyDelete
  8. nak guna gigi sampai tua kan.. org yg senyum nampak gigi serius comel..hehehe..

    ReplyDelete
  9. Saya juga sayang gigi saya..

    ReplyDelete
  10. Guna floss gigi tu yang saya tak pandai. Hehe...

    Silalah datang ke blog saya...terima kasih kak.

    http://vandergood.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Haaaa....kalo nak jauhkan dari caries,pakai tooth mousse...I ada cite psl tooth mousse (krim gigi) kat my blog....

    Btw,I'm a dentist...😏

    ReplyDelete
  12. U hv a nice smile.. Gonna try Oral-B Pro-Health Tooth & Gum care Mouth Rinse =))

    ReplyDelete
  13. Terima kasih kongsikan...biasa lepas makan gosok gigi aje...yang lain2 tu tak buat dah..hehe..

    ReplyDelete
  14. model gigi yg cute!!!
    thanks cik epal berkongsi..
    tpi mmg x suka guna floss.. rasa mcm gigi makin renggang pulak.hahaha.

    ReplyDelete