Thursday, December 26, 2013

Menu diet cik epal (part 3)

Menu diet lagi. Gambar macam biasa ah,semua dari instagram aku (http://instagram.com/cikepal06) . Dah lama-lama sikit,baru lah upload sini. muehehe. Menu diet ni sebenarnya mudah je bagi aku. Healthy food kalau dekat restoran luar mesti harga nya selalu mencekik darah. Nyampah tol. Padahal sayur-sayur je pon. Lagi-lagi kalau makan salad dekat restoran luar,bagi aku harganya mahal/overpriced. Baik buat sendiri dekat rumah. Taruk lah sayur banyak mana pon,tak ada siapa nak marah.



Honey grilled chicken. Resepi nya adalah ikut hati naluri. Bubuh je lah apa nak bubuh.Time ni aku perap ayam dengan madu,parsley flake,oregano dengan black pepper. Grill dengan olive oil. Campak carrot dengan broccoli. Siap! Siapa kata menu diet ni payah nak buat? Pejam-pejam mata pon boleh hokayyy. Tapi jangan lah masak sambil pejam mata,terbalik grill pan karang.




Chicken salad. Ni lagi senang. Aku rebus ayam. Angkat dan toskan pastu gaul dengan kicap. Then letak lah sayur-sayuran dan telur yang direbus itu. Sayur tu jangan rebus,hilang khasiat karang. Basuh je dengan air paip. Tapi siapa je lah yang gila nak rebus lettuce ni kan,dah sah-sah boleh ngap begitu saja. Pastu aku letak sesame dressing sikit. Sedap! Sebab sesame dressing tu yang sedap nak arwah so automatically salad aku jadi sedap :D


Menu diet yang lain,aku dah update dekat dua entri ni. Selalunya bahan-bahan nya lebih kurang saja. Lebihkan sayur dan protein. Ni entri nya:



Ada yang tanya,kalau dekat uni aku makan apa.  Selalunya apa yang aku buat,aku beli dada ayam. Dekat cafe uni korang mesti ada jual nasi ayam kan? Beli lah ayam je 2 ketul,nasi tak payah beli. Pastu makan lah buah-buahan. Selalu aku beli dekat pasar malam je buah-buah ni. Ni cara aku makan lah kalau dekat uni. Sebab dekat uni kan payah nak masak,melain kan kau curi-curi bawak rice cooker. Macam-macam lah boleh masak dalam bilik. Semenjak duduk hostel,baru lah aku tahu rice cooker tu banyak kegunaan ok. Kau nak masak apa-apa pon boleh! Tapi kalau kena saman,tak pe lah sebab tu bukan rice cooker aku, roomate aku yang punya. Aku tukang guna je! Kalau kena saman,dia yang bayar. Hidup kena bijak bukan? haha :D






Tudiaaaa membesar bagai johan bak hang! hahaha. Aku pelik ada yang tak percaya aku pernah gemok gedempol. Padahal berlambak je gambar-gambar gemok dan muka hazabedah punya tembam dekat entri-entri lama. Tapi gambar BEFORE tu badan dah macam bonzer dah aku tengok. Ni kalau ada yang cari gaduh,sekali aku hayun penumbuk dekat muka dia,mahu senget hidung dan bersepai gigi. Tengok lengan lah bro. Padu! Kau hado? hahaha :D


Dah elok-elok jaga makan,jangan lupa exercise jugak ok! Exercise apa yang aku buat dan tips kurus yang lain, aku dah update panjang lebar dekat entri ni:





Pengumuman! Mermaid skirt ni SELLING FAST!! Dah dua kali aku restock dekat instagram aku. Ada 7 warna semuanya. Boleh tengok dekat ENTRI INI kalau berminat nak beli :)




Ada wide shawls jugak. Wide shawl yang aku pakai ni pon aku jual. Boleh tengok dekat instagram (http://instagram.com/bycikepal



Ok kita berjumpa lagi di lain entri. Bye! :D




31 comments:

  1. salam..
    wahhh before tu tahun bile tu cik epal...
    mcm yaya jugak la..seblm ni pon..hehe

    ReplyDelete
  2. fuiyooo dah kurus laaa.... kurus sebab tak makan nasik ke?

    ReplyDelete
  3. sungguh drastik perubahan hang..

    ReplyDelete
  4. wow nampak cam sedap..pastu cik epal makan camtu je ea?no nasi?

    ReplyDelete
  5. eh really? macam tk caya je gambar tu... anyway congrats sbb slim down.. i pon agreen healthy diet + exercise is the key... tak perlu ubat cept kurus!
    i now nak kene cari momentum balik untuk exercise... :)

    ReplyDelete
  6. Nak aihh. Jeles nengok pic before after tu

    ReplyDelete
  7. bape lame ek amek masa cik epal nak sekurus skrg ni?

    ReplyDelete
  8. nice entry ... balik rumah nk try buat ayam salad .. heee .

    ReplyDelete
  9. Jelesnya ce dh kurus..skunk nk diet xmkn nasi susah la plak rs mcm xbertenaga..ce la mentor tuk sy kurus hehe

    ReplyDelete
  10. X percaya dlu cik epal gemuk..hihi
    Skrang cantik siot!:-P
    Lilimerahjambu.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. mkin kurus makin cntik
    nice in mermaid style :)

    ReplyDelete
  12. wah...byk beza...brapa kilo mase pic before tu?...n after brape kg?...

    ReplyDelete
  13. Kurus sgt dah cik epal..santik sgt!!

    ReplyDelete
  14. cik epal nak tanya berapa lama masa nak ambil dari tempoh before n after kat gambar tu..tabik lah dekat orang yg berjaya kurangkn berat badan. Apa yang pasti motivation dlm diri mesti kuat kn..

    ReplyDelete
  15. lama tak untuk jagi kurus macam tu..start dari bila lagi :)

    ReplyDelete
  16. lama tak nak jadi kurus macam tu??start diet cenggitu dari bila??nak tipss hehe

    ReplyDelete
  17. senang & nampak sedap! nanti nak try weee tq cik epal!

    ReplyDelete
  18. Wah ! Suka tengok Cik Epal dekat IG sekarang sebab makin langsing, gebu dan kau memang debom lah! Hahaha.

    ReplyDelete
  19. salam cik epal. kenapa skrang ni jarang buat entry? rajin-rajinlah lps ni ya
    http://iamtifa.blogspot.com/2014/01/balik-kampung-part-2.html

    ReplyDelete
  20. Bg lah tips utk kulit pulakkk...pelisss..

    ReplyDelete
  21. nak kurus jgkk..ahahahak..tp comel lg cik epel mase chubby tu

    ReplyDelete
  22. Nak share ur blog..memg jd inspirasi..thanx ye

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. cik epal...bestnya menu tu,.nak try la nti.boleh

    ReplyDelete