Wednesday, November 27, 2013

First thing first : Kursus Kahwin

Ibu aku dah bising-bising dah bila nak pergi kursus kahwin. Nanti nak print borang online lah apa lah banyak kerja kena siap lah bla bla bla. Sebagai anak yang solehah,bertanggungjawab dan mendengar kata, aku pon pergi lah ke kursus kawen ini. Sebab aku tahu kursus kawen ni mesti bosan sebab tu dok tangguh-tangguh tu. Dah ah dua hari nak mengadap penceramah je kan? Harus lah bosan.



Tapi member-member aku banyak yang suggest kalau nak pergi kursus kawen,pergi dekat TTDI. Ustaz dan Ustazah dekat situ lawak gila katanya. Tanpa survey banyak tempat, memang aku ke TTDI lah. Tapi ustaz dan ustazah dekat sini memang THORbaik! (pengaruh cerita THOR, semua perkataan nak letak THOR. THORuk betul. THORajang kang baru ada akal)





Sebelum nak datang kursus kahwin ni, si SS ni sibuk pulak nak cari songkok lah buku nota lah pen lah. Firasat aku mengatakan mesti dorang akan sediakan note dan pen lah kan? Tak kan ler pergi kursus kawen tak bagi pen dan note. Eh dia tak nakk. Nak beli jugak. Suka hati lah.Pastu nak cari songkok lagi. Aku rasa pakai kemeja pon ok dah. Dah dia kata "eh nanti dekat sana,mesti semua lelaki pakai songkok. Tak percaya,nanti cuba tengok"



Pastu komplen songkok tak ada size lah besar lah apa lah. Aku selamba je jawab "tak pe ler,biar je lah songkok tu besar,kepala u kan makin lama makin besar"


krik krik krik krik



Firasat aku adalah benar sebenar-benarnya. Sampai-sampai isi borang pastu dapat file. 


Dah siap dah semua satu buku.Pen,kertas semua ada. Aku dah kata tak payah beli pen dengan buku nota tadi. Kang masing-masing bukan rajin nak menyalin pon. Belum kawen pon dah banyak miss communication.Macam mano nih?




Tudiaaaa! Memang semua budak-budak lelaki pakai songkok kan???





Kalau nak pergi kursus kahwin ni eloknya pergi dengan pasangan,biar dua-dua dengar dan belajar benda sama. Ustaz dekat situ pon suggest pergi dengan pasangan. "Nanti kang sorang tahu sorang lagi bengong tak tahu mende". Ni ustaz tu ler cakap haha. Ustaz dekat situ semua lawak dan sempoi tahu. Kalau sekali pon kau tak gelak masa dengar tu,memang urat gelak kau putus lah agaknya. Kemain seronok aku dengar ceramah ustaz-ustaz dekat situ. Pastu semua ustaz layan melodi dengan galaksi yang tak menahan tu. "nak jadi pendakwah hebat kita kena bercampur dengan macam-macam golongan dan kena ambil tahu pasal isu semasa" katanya. Penceramah dekat situ bukan calang-calang,ada yang pernah keluar tv,ada yang dah lama bekerja dekat mahkamah and etc.


Yang best nya,ustaz dekat situ akan suruh kau dengar je. Nak tidur pon dia bagi. Kalau tak selesa tidur atas kerusi,nak baring tidur atas lantai pon dia kasi. Hahaha memang sempoi. Pastu semua jenis tak kisah kalau kau tak salin note ke apa,sebab semua benda yang dorang cakap semua dah ada dalam buku 'memasuki gerbang perkahwinan' dalam file tu. Aku memang suka lah bab tak payah menyalin nota ni. Silap tak bawak popcorn je masa datang kursus kahwin ni. Pergi kursus kahwin ni macam tengok Maharaja Lawak Mega je aku rasa. Sebab semua ustaz banyak cerita benda kelakar . Ustaz bab Stress tu paling aku suka,cerita pasal anak jiran dia selalu bikin dia stress sampai dia rasa nak humban budak tu dalam longkang sebab budak tu suka kacau dia dan buat bising. Dia stress lalu pindah rumah.Kelakar gila. Terbahak-bahak aku gelak :D



Buku nota yang dibeli di kedai mamak.

Dari hari pertama sampai hari ke dua kursus kawhin. Ni je lah note yang berjaya aku tulis semasa mendengar kursus kahwin ini haha.

Aku tengok budak sebelah aku banyak gila note dia tulis. Aku dah pelik-pelik dah. Apasal banyak benda sangat dia catat sedangkan ustaz kata tak payah catat note apa-apa pon. Ada lah intai-intai sikit note dia. Sekali rupanya dia tulis list

Hantaran (13 balas 11)
Dewan
Make up 
Baju kahwin
Candy buffet
Photographer


Pastu siap lukis design-design baju kahwin yang dia nak pakai lah pe lah. Aku ingatkan catat note lah. Rupanya tak sabar dah nak kawen. Sabor je lah mak jemah.




Aku pakai baju hitam masa pergi kursus kahwin ni. Si SS tu sibuk je nak pakai baju hitam jugak. Sehati sejiwa lah sangattt. Tapi sebenarnya aku dengan dia dalam sehari tak pernah nya TAK GADUH. Memang hari-hari akan gaduh punya. Tak kisah lah gaduh pasal apa. Memang hari-hari confirm akan berhentam. Aku tak tahu lah ini dugaan berdarah manis atau pun memang dua-dua perangai kepala batu.


Balek je dari kurus kahwin ni kitorang singgah lah jap butik member dekat Shah Alam. Masuk-masuk pintu tekan loceng kedai. Terus depa tanya.

"eh korang dari mana? sorang berjubah sorang bersongkok"

"kursus kahwin" Aku menjawab dengan tenang

"laaa pergi kursus kahwin ke? Ingatkan pergi kursus jenazah"


choyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!



ok bye!

58 comments:

  1. cik epal nak kahwin dahh =) tahniah cik epal ^^

    ReplyDelete
  2. wakakakakakaka...bab nak tido kat lantai tu takley blah! haha...apapun, semoga dipermudahkan cik epalku sayangggggggggggggggggggggggggggggggggg,muah!

    ReplyDelete
  3. Wah ce mhitung hari dah ni..nway kursus jenazah xtahan tuh hahaha

    ReplyDelete
  4. hahaha..
    kursus jenzah tu xboleh blah ..huhu :P

    ReplyDelete
  5. time sy g kursus kawen dulu pun alhamdulillah dapat ustaz & ustazah yang sempoi...langsung xbosan & ngantuk...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Hahahahahaha. Part yang last tu buat akak nak gelak guling2. Hihi.

    ReplyDelete
  7. Serius, tergelak-gelak je baca cerita Cik Epal nie. :)

    ReplyDelete
  8. HAHHAH.confirm ustaz tu stress gilaa sampai nak humban anak orang masuk longkang, pindah rumah segala.

    ReplyDelete
  9. kita yg x plan nk kwin ni pn dh g kursus haji... enth ble r nk kwin ni... kih2... tahniah la , dh nk kwin....

    ReplyDelete
  10. hahahhaa kuang asam punya member...

    ReplyDelete
  11. haha, komen kursus jenazah tu memang choyyy.. hahahah

    ReplyDelete
  12. apa yang penting hayati ilmu itu,banyakkan membaca dan ambil iktibar,perkahwinan bukan perkara yang mudah jika pasangan itu tiada tolak ansur,jujur serta paling utama sabar.kalau nak bahagia terima diri masing2 seadanya dan berdoa kepada Allah

    ReplyDelete
  13. Tapikan..............macam somel pulak jubah tu.Kiskiskis!THORbaik lah.Hihihi!

    ReplyDelete
  14. haha. kursus jenazah????

    btw, cepat2 kawen ya kakkkkkkk. :)

    ReplyDelete
  15. wah!.. cik epal kurus sgt.. nk tips.. :D

    ReplyDelete
  16. woah. congrats sis ! semoga dipermudahkan segala urusan yer ! xD

    ReplyDelete
  17. Wahhh. dh masuk kursus kahwin. tahniah.
    lama x bertanya khabar. hehehe

    ReplyDelete
  18. wahhh nak kawen da cik epal..tahniah ye...saya tingat masa g kusus kawen..siap bawak buku nota teballl.miahahahaha

    ReplyDelete
  19. Tak pernah nye tak gelak, kalau baca blog ni.
    Eh, nak daftar semua mcm mana eh? mohon pencerahan.

    ReplyDelete
  20. wah..dah kursus kawen..bla majlisnya cik epal..:)

    ReplyDelete
  21. ustaz stress tu memang sy kenal. dia la jugak bg ceramah masa kursus dulu. rasa nak pergi lg jeee

    ReplyDelete
  22. mmg dalam hati pun setuju ngan member tu cakap g krusus jenazah...
    yg korang pakai hitam tu.... he..he...

    ReplyDelete
  23. kurusnye cik epal skrg!!! jeles tgk!! nanti pas kawen jaga makan tau..jgn wat tak heran je..hehe.. :)

    ReplyDelete
  24. haha.. so cute... kursus jenazah katanya?

    ReplyDelete
  25. hahaa, xtahan pasal penceramah yg tension ngan nak jiran dia tue.. Masa kursus ritu pon 1 bilik tue ketawa pasal dia tension ank jiran nye tu nak cmpak dlm longkang..

    ReplyDelete
  26. cik epal kawin jangan lupa jemput tau. hihi

    ReplyDelete
  27. pengalaman pergi kursus kahwin nie yang best cik epal.....

    ReplyDelete
  28. hahaha yg last tu x bley blah kta g kursus jenazah..wakakaka *tawe golek golek*

    ReplyDelete
  29. iye ke? hati2 cik epal sebab kalo sebelum kawen asyik gaduh je, dah kawen nnt msti macam tu jgk..same goes to me.. >..< nasib baek hubby bukan jenis yg baran..hehehe

    ReplyDelete
  30. wah dah nak kahwin dah cik epal sobs sobs...dah ikut blog akak dari dulu lagi dah..hahah semoga berbahagia!

    ReplyDelete
  31. wah,, cik epal dah start buat preparation nampaknya,, hehe

    mujadafewa.my

    ReplyDelete
  32. I enjoy reading this post. Kelakar pulak hehe :) Congratulations, you are one step closer to getting married.

    ReplyDelete
  33. Haha , mak jemah sangat . Kursus mandi jenasah pun boleh ๐Ÿ˜…๐Ÿ’ฆ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  34. Haha , mak jemah sangat . Kursus mandi jenasah pun boleh ๐Ÿ˜…๐Ÿ’ฆ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  35. Haha , mak jemah sangat . Kursus mandi jenasah pun boleh ๐Ÿ˜…๐Ÿ’ฆ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  36. hahaha.. KUrsus JENAZAH pun boleh !

    ReplyDelete
  37. hahahahhaa sumpah kelakar giler ,bdk ofis sume pndang je lantak ar haha!

    ReplyDelete
  38. hahhahaha sumpah kelakar,sakit perut aku hahaa

    ReplyDelete
  39. Aah kat TTDI ok kursus kahwinnya... ustazah yang handle isu kekeluargaan biasa masuk tv

    ReplyDelete
  40. kusus jenazah..jahat giler ayat..hehehe..

    ReplyDelete
  41. bawak popcorn tu paling bess.. kan bess kalau betul2 bawak popcorn

    ReplyDelete
  42. haha tang buku nota tu lawak ok.

    ReplyDelete
  43. teringat pula zaman amik kursus kahwin dulu.. amik kursus kawen ngan orang lain tapi kawen ngan orang lain huhu

    ReplyDelete
  44. wahh. ramainye blogger yg dah nak kahwin x)

    ReplyDelete
  45. Hehe..seronok bc. Btw jubah simple n nice :)

    ReplyDelete
  46. hahaah..tak pasal2 orang ingat pergi kursus jenazahh.. =D

    ReplyDelete
  47. hahahha penceramah kat ttdi pun buat ceramah kursus kawin dekat presint 9 putrajaya . memang thorbaik . ustaz tu pun ada cerita pasal jiran dia then pindah rumah tu . kihkih

    ReplyDelete
  48. candy buffet? cik epal dah ade sponsor candy buffet takk.. ida buat coklat fountain... kalau berminat , meh laaa meh laaa hehehee

    ReplyDelete
  49. haha aduh baca kisah pengalaman kau buat aku jadi teruja lagi nak pi kursus kawen eh TTDi singkatan for what?

    ReplyDelete