Monday, September 9, 2013

Tips penjagaan feminin wanita (V-zone) supaya kekal bersih


Kita orang perempuan ni kalau part penampilan semuanya tip top belaka tapi berapa ramai sebenarnya yang terlepas pandang untuk menjaga V-zone kita??


Banyak-banyak benda yang ada dekat badan perempuan, V-zone lah yang sangat-sangat memerlukan perhatian yang lebih kepada kebersihan untuk mengekalkan kesihatan yang baik secara keseluruhan. Tapi malangnya bab-bab penjagaan V-zone ni benda paling malu nak diceritakan di kalangan ramai perempuan.Betul tak? Padahal penjagaan V-zone lah paling penting dan sering diabaikan.


Ni aku nak kongsikan panduan mudah untuk menjaga V-zone:

1) Pastikan diri kita sentiasa bersih: Jangkitan boleh berlaku kerana peluh atau minyak yang terkumpul di V-zone. Jangan lah mandi sekali sehari je. Selalu bersihkan diri dan jaga V-zone sebersih yang mungkin.


2) Pakai seluar dalam jenis cotton: seluar dalam cotton adalah sangat selesa dan membolehkan V-zone mendapatkan udara di sekitarnya.Kira bahagian tu boleh bernafas gituww. Tak ada lah V-zone kita sesak nafas semput-semput kan? muehehe Ini untuk membantu mengekalkan kulit yang baik di sekitar kawasan V-zone


3) Makan makanan yang berkhasiat- Banyak kan makan kekacang,buah-buahan segar dan sayur-sayuran. Pemakanan yang sihat bukan je bagi badan sihat tapi termasuk jugak lah untuk V-zone yang sihat. Vitamin E yang terdapat dalam gandum,minyak zaitun,kekacang dan avokado sangat membantu menjaga kulit di bahagian V-zone dan membantu mencegah senggugut.


4) Basuh V-zone guna pencuci khas- Jangan basuh V-zone dengan sabun mandi atau syampu tau sebab boleh buat benda tu jadi lagi kering. PH level bahagian V-zone kita adalah berbeza daripada seluruh badan kita. Basuh V-zone guna sabun mandi akan buatkan kulit di bahagian itu lebih kering! Kalau nak basuh V-Zone kena guna produk yang sepatutnya macam produk Lactacyd ni







Warna biru- Untuk memutihkan. Kesan akan nampak bila guna kerap dalam masa 4 minggu.
Warna oren- Ada vitamin E dan collagen. Sesuai untuk kulit sensitif
Warna ungu- Extra 10% milk-based moisturizing. Untuk melembapkan dan elak kulit kering.
Warna pink - Untuk perempuan yang perlu untuk membersihkan dan melindungi V-zone. Untuk hilangkan gatal-gatal,irritation dan bau
Warna hijau- Untuk kegunaan harian. Yang tak ada masalah apa-apa boleh guna yang ni














Nak cari produk ni senang je. Boleh dapatkan dekat semua farmasi utama. Harga pon berpatutan :)

 - White Intimate 250ml (RM25.90), 60ml (RM9.90)
- Revitalize 250ml (RM25.90), 60ml (RM9.90)
- Nourish 250ml (RM24.70)
- pH3.6 250ml (RM24.70), 60ml (RM9.30)
 - Lasting Freshness 250ml (RM24.70), 60ml (RM9.30)











- Feminine wipes 10s (RM4.90)



Lactacyd Daily Feminine Wipes ni tisu basah yang khas untuk V-zone. Tisu basah ni tak macam tisu basah biasa tau,sebab tisu basah ni ada Lactic Acid & Milk Extract. Sesuai untuk kegunaan harian.Best tau tisu basah ni sebab senang je nak bawa mana-mana dan kita pon boleh sentiasa jaga V-zone supaya bersih dan segar. Sangat sesuai letak dalam handbag.Boleh bawak pergi shopping mall,pejabat dan melancong. Sangat praktikal!




Kita ada satu badan je untuk kita jaga. Badan kita ni lah satu benda yang paling berharga dalam hidup. Jaga badan dan V-zone kita elok-elok.Jaga V-zone daripada perbuatan yang keji juga.  Nanti dah sakit atau terkena jangkitan kuman ke hape kan dah payah. Lebih baik mencegah daripada mengubati . Kalau tak tahu nak mula dengan produk apa, aku sangat mengesyorkan korang guna produk Lactacyd ni. Dijamin puas hati!


Klik Lactacyd web(www.lactacyd.com.my/Cikepal06)  ni untuk mengetahui lebih lanjut mengenai webisodes,untuk tahu banyak lagi tentang penjagaan V anda, dan jangan lupa join Lactacyd VIP club sebab boleh request free sample jugak tau! 
Semua boleh tengok dekat Lactacyd web (www.lactacyd.com.my/Cikepal06)  ni :)


ok bye!



13 comments:

  1. Beli produk muka mahal2 boleh, takkan nak jaga benda paling berharga pun tak mampu nak beli..

    ReplyDelete
  2. guna pencuci v-zone kite ni memg tak ada apa2 kesan sampingan k?

    ReplyDelete
  3. Nice product... Nanti boleh rekemen pada yang tersayang... :)

    ReplyDelete
  4. kt mne erk nk beli product ni??guardian or whtson da x??

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. saya pengguna setia produk nih. :) mmg bagus.. hehe

    ReplyDelete
  7. Tips yang sangat2 bermanfaat..orang perempuan memang patut tahu tentang ini. <3

    ReplyDelete
  8. heee insya Allah boleh cuba ni ..

    ReplyDelete