Sunday, August 4, 2013

Perempuan dan shopping

Ibu aku ni suka membebel dekat aku like

"dah dah lah beli baju tu, ni baju banyak banyak nak buat apa? nak meletop dah almari tu" 

"beli baju lagi? Karang kalau keluar pakai baju sama je. Baju banyak-banyak yang lain bila nak pakai? ish tak faham lah ibu"



Lek luuuu. Tu semua baju yang akan dipakai pada masa akan datang. Tapi akan pakai lah. Kalau tak pakai,apa susah, bagi je adek badek aku yang lain. Adik beradik semua perempuan so tak ada masalah. Cuma kadang-kadang hangin juga sebab depa suka ambil baju yang aku tak pakai lagi tanpa kebenaran dengan alasan "alaaa ayong bukan pakai pon banyak-banyak dalam almari tu,adik ambil lah pakai. Sharing is caring kannn"


Baju banyak,tapi bila nak keluar jalan-jalan. Bukak almari pastu merenung je baju-bajan (kata ganda bagi baju yang banyak rekaan sendiri) dari atas sampai bawah. Dari yang berlipat sampai yang gantung dekat besi sampai melendut itu.Lalu berkata ....


"arghhhh stresssssssss. Nak pakai baju apa ni?"


Tak tahu nak pakai baju apa. Lalu akan ambil baju yang sama,selesa dan selalu pakai ke mana-mana.Pastu pergi shopping lagi dengan alasan dah tak ada baju dah nak pakai.











Dan sampai lah kita ke fasa membeli-belah tingkap (window shopping). Tak jumpa baju yang dikehendaki,jumpa cermin dekat butik,keluarkan phone tangkap gambar sendiri lalu masuk kan ke dalam instagram



Belek baju berjam-jam. Satu shopping mall dah pusing sampai nambelas kali. Tak jumpa baju yang berkenan lalu pulang.


Kronologi shopping dan aku


Baju banyak dalam almari   keluar nak berjalan tak tahu nak pakai baju apa   pastu nak shopping  bila window shopping berjam-jam tak jumpa baju yang berkenan (buang minyak dan buang tenaga)  sampai satu tahap akan shopping macam orang gila tak hengat dunia   pastu beli baju banyak-banyak tapi tak pakai


Pastu list ni akan berulang dari awal sampai akhir balek


dan sampai bila-bila macam ni agaknya (kot) 



Itu lah unik nya orang perempuan.



Adakah aku normal?




bye!





p/s: Kalau nak baca blog cikepal06.blogspot.com tanpa loading yang lama. Boleh search dan follow dekat imotiv (dulu nuffnangX). Apps baru,pastu nak baca blog memang laju gila loading. Boleh download apps ni dekat phone! :)

34 comments:

  1. normal laa cik epal...org pompuan kebanyakannya memang macam tu...

    ReplyDelete
  2. Shopping best , window shopping pun best, boleh tercabut kaki ukur mall tapi satu benda pun x beli. Itu biasalah #perempuan kan CE :)

    ReplyDelete
  3. memang orang pompuan camtu kot. baju selori pun blh ckp xde baju nak pakai. ngeh

    http://arefighter.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum , bukan nak cakap apa , normal la bagi seorang perempuan suka shopping , so do i . tapi ni adalah untuk peringatan bersama , setiap apa yang ada dekat kita akan dipersoalkan dekat akhirat kelak , kalau rasa banyak gila baju dan ade yang tak pakai lagi or dah tak pernah pakai , better sumbang buat charity.sbb mak saya dulu selalu cakap mcm "baju berlambak dalam almari tu bukan nya nak pakai , nanti kat akhirat nnt baju2 tu akan tnye knp tak pakai dia , knp beli mmbazir pastu tak pakai" so , better beri pada orang yang nak pakai . wallahualam . renungan bersama ^.^

    ReplyDelete
  5. assalammualaikum , bukan nak cakap ape , tapi normal la kalau perempuan tu suka shopping kan , so do i . tapi kalau rasa kita ada baju yang dah taknak pakai or dah lama tak pakai , better la sumbangkan buat charity , bukan apa , setiap benda yang ada dan dipinjamkan pada kita akan mempersoalkan kita kenapa tak guna dia and so on. dulu mak saya selalu cakap mcm mni " baju punya lah banyak dalam almari tapi taknak pakai , nanti kat akhirat nanti baju2 tu akan tnye knp tak pakai dia ? knp dah beli membazir tapi taknak pakai ?" so, mak saya pon suruh kumpulkn baju2 yg rse taknak pakai utk diberikan pada golongan lain , supaya dorang boleh guna . wallahualam , sekadar renungan bersama ,. salam ramadhah ^.^

    ReplyDelete
  6. Perempuan dan shopping memang tidak dapat dipisahkan.. huhu.. asal dipandang cantik je mesti nak grap.. Harga kadang-kadang tu fikir kemudian..

    ReplyDelete
  7. geram betul,, it happens to me yang part umi tak suke beli baju,, grrr,, dah bosan repeat,, hehe

    ReplyDelete
  8. sy pun suka shopping...
    dan alergi bila terlihat logo sale...
    mestia da jer rasa macam nak beli sesuatu..tapi terbeli lebih...ehehhe..

    ReplyDelete
  9. Perempuan memang mcm nih...
    huhu

    ReplyDelete
  10. Yes anda normal. Sbb sy pun sama mcm cik epal! Haha =='

    ReplyDelete
  11. Normal sgt! sbb sama kottt kite! Pagi2 bukak almari smbil berfikir lama2 "alaaa..takde baju la nak pakai", padahal ada 2 almari utk baju shj.haha

    ReplyDelete
  12. Nasib I jenis yang beli quite a number tapi pakai juga. :) Cuz ended up akan rasa sangat bersalah if tak pakai.

    That's why if I go shopping I jenis yang tak suka beli baju match for one whole outfit. I suka beli essential items pastu mix and match kan dengan apa yang ada kat wardrobe. :)

    ReplyDelete
  13. btol tu kak . memang org pmpn cm uh ! .. belinya tak .. membelek berjam2 ...

    ReplyDelete
  14. 2 perkara biasalah kalau dah namanya perempuan. heheh. Window shopping memang tak boleh nak lari dah. hehehe. Jalan2 je pun dah memuaskan hati walaupun penat je yang dapat

    ReplyDelete
  15. normal lah tu. Keluar nak shopping tapi tak tahu nak shopping apa. Pastu balik nyesal tak beli baju tu. pffft

    ReplyDelete
  16. ena tahun ni baju raya memang tak banyak.. mood raya tak ada.. hurmmmm

    ReplyDelete
  17. normal je..!!sebab saya pon cmtu jugak tauu..!!!hahaha

    ReplyDelete
  18. normal je..!!sebab saya pon cmtu jugak..hahaa..=)

    ReplyDelete
  19. tu normal smua gegurl pun camtu hihihi =)

    ReplyDelete
  20. gila kau epal. shopping sakan. aku pun rasa kau taknormal mcm aku jugak tp belawanan.

    aku taksuka shopping baju.

    taksuka window shopping.beli betul2 atas keperluan sampai kawan2 lelaki aku pun pelik bila aku mcm blur2 masuk shopping mall. miahaha

    oke.sekian jugak.

    ReplyDelete
  21. Normal bagi seorang perempuan huhu..!

    ReplyDelete
  22. haha. melalui situasi yg sama :D

    ReplyDelete
  23. ohh sayaa pahamm sangattt..mak saya pun selalu kata camtuuu..perempuan normall laa tuu :)

    ReplyDelete
  24. Hahah . Sama la macam dina . Mintak kat mak beli puplem bagai nak rak . Last-last terperap je dalam almari tu . Bila sampai kat mall , satu baju pon takde yang suke . Pastu bila nak keluar , tak habes-habes ulang 2 baju je . Hohoh !

    #btw , cantik gambar akak tu :D

    http://nurirdinaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. As salam.. :)

    Selamat berkenalan.. Kita samalah Cik Epal. Suka window shoping. konon nak beli baju tapi end up balik dgn tangan kosong. kadang2 bila xplan nk shoping, time tu plak berkenan macam2.. haha..

    qaseh-delima.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. kite sme lah ck epal! stress xtau nak pakai bju ape. kronologi pon sme jugak. kihkih.

    tp bju cik epal ag bnyk lahhh..huhu

    ReplyDelete
  27. perempuan dengan shopping tak boleh nk dipisahkan..kan..kan

    ReplyDelete
  28. its normal kak... sy pown same.. nk keluar je stress tgk bju byk2 xamek bju same je pakai. n umi sy pown same mcm ibu akak..bebel jer. hehehe

    ReplyDelete
  29. Xbrapa normal kalau duet tadak..kalau ada duet, shoppingla puas-puas pon xkesah.. First time baca blog cik epal...menggatal nak komen..hehe..(miss seirasoffy)

    ReplyDelete