Wednesday, August 14, 2013

Di hari raye ke dua 2013 (Mungkin akan ada update sampai hari raya ke sepuluh kehkeh)

Hari raya ke dua masih di Kluang Johor. Ni bergambar dengan cousin peberet aku. Dulu kecik-kecik pernah gak gaduh berebut sikat. Dengan sikat pon boleh bawak bergaduh.Tak faham aku. Dah besar godang ni tak ada lah bergaduh, sebab dia selalu belanja aku jalan-jalan dan makan-makan. Nor ni sangat baik dan pemurah. Dah lah comel,putih gebu,hormat orang tua dan pandai masak,pastu baik hati pulak tu. (saja kasi aircond kau lebih nor supaya kau kembang muntot dan belanja aku handbag LV) Pastu bulan depan dia nak kawen dah. Nyampah tol nak kawen awal daripada aku,nasib baik dia tua lagi.





Sebenarnya aku ada kembar iaitu cik kedondong




Banyak-banyak baju raya aku tahun ni,baju ni yang aku paling excited sekali nak pakai. Sebab first time beli baju raya guna duit sendiri.kuikui. Selalu ibu ayah je yang sponsor baju pada raya tahun-tahun lepas. Tapi raya pertama tahun ni,ibu ayah jugak lah beli kan baju. Untuk raya ke dua dan ke tiga je beli sendiri. Rasa macam dewasa pulak boleh beli baju raya sendiri. Macam kan satu pencapaian terbesar sangat dalam hidup. hahaha :D






 Detail baju ni pon aku suka sangat! Raya tahun ini single. Mungkin raya tahun depan double.InsyaAllah. Dua tahun depan lagi entah-entah berempat. Mana tahu dapat anak kembar haha.




 Baju ni kalau buat tunang pon cantik ni. Tapi time tunang haritu baju aku punya lah sempoi gila. Cakap pasal tunang, persiapan kahwin satu benda pon aku tak buat lagi. Matik lahhh dah lah awal tahun depan nak kawen. Satu hape pon tak prepare lagi ni. Tak apa lah,bagi aku raya sakan dulu. Baru fikir pasal kahwin :p


Tapi masa aku buat entry tunang dulu, ada pulak yang nak sponsor benda yang berkaitan kahwin ni.Tapi aku tak decide lagi apa-apa. Tapi kalau ada yang nak bekerjasama boleh lah email moon_blink2@yahoo.com (sompek laie) muehehe





Time ni beraya rumah jiran nenek aku.Memang tiap tahun pon akan beraya rumah yang sama.Rumah ni,kuih sedap,makanan semua sedap,air teh pon sedap.muehehe. Tengok lah keasyikan muka depa ni makan kuih raya. Terserlah kesedapan kan? Sungguh asyik sekali menikmati kuih raya :D






Yang tunjuk 'good' ala-ala Dr Rozmey belah kiri tu maklong aku. Perkataan gonjeng yang aku selalu guna tu aku dapat dari maklong aku ni lah. Sekarang ni ada perkataan baru pulak dia sebut iaitu GONJOL. Gonjol ni adik beradik gonjeng gak ah kata dia. Perkataan gonjeng dan gonjol ni kata nya dari jawa. Ye ke? Aku pon tak sure sebab aku bukan orang jawa.Siapa orang jawa,mohon pencerahan. Tapi maklong aku ni banyak ah kawan dengan orang jawa :)


Punya lah sedap kuih dekat rumah ni,tengok mak aku pakai baju coklat belah kanan tu,sampai riba kan kuih raya terus. Senang nak ngappp katanya.





Maklong aku yang gonjol,siap ambil kuih raya simpan dalam tisu nak makan dalam kereta. 



Tanpa rasa bersalah,terus buat peace. Banyak hokayyy kuih dia ambil letak dalam tisu. Dekat tangan tu baru sikit. Memang gonjol maklong aku ni. Boleh lah aku rasmikan perkataan gonjol tu ke dia.Sebab dia je orang yang paling sesuai setakat ni. haha




Rumah jiran nenek aku ni cantik tau. Tak macam rumah kampung pon. Decoration macam rumah condo 



Pastu pergi beraya lagi rumah siapa tah. Aku ikut je maklong aku ni. Maklong dan ibu aku sampai sempat lah nak tukar tudung lagi.



 Tah hape yang gelak sakan ibu aku ni pon tak tahu lah. Aku pon dah terlupa apa jadi time ni.



Dengan ibu ku yang comel lote :)




Lepastu datang lah maklong aku yang gonjol itu memeriahkan majlis.kehkeh




Tah hape posing tah depa ni.Maklong aku lah yang meng ajar tu.Ibu aku tu macam Salleh Ya'cob, men follow jahh.


Buat gwiyomi pulak. Parah.



Layan je lah maklong dengan ibu aku ni haaa.



Ni je lah benda nak cerita time hari raya ke dua ni. Lepas ni tunggu update untuk hari raya ke tiga pulak eh.  kehkeh



ok bye!




p/s: Kalau nak baca blog cikepal06.blogspot.com tanpa loading yang lama. Boleh search dan follow dekat imotiv (dulu nuffnangX). Apps baru,pastu nak baca blog memang laju gila loading. Boleh download apps ni dekat phone! :)

52 comments:

  1. Mudanya mak cik epal!!! Omg...macam akak cik epal plak..dhla sportim mortim...heeee...selamat hr rayo!

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. Sumpah lawak gila! Cik Epal, kirim salam dengan Cik Kedondong, Mak Long Gonjol dan Mak Cik Epal Comel lote. Apa-apa pun cantik baju cik Epal :)

    *Sambung gelak lagi. Hahaha

    ReplyDelete
  3. Hahaha.. Sumpah kelakar gila! Tolong kirim salam kat Cik Kedondong, Mak Long Gonjol dan Mak Cik Epal Comel Lote. Apa-apa pun cantik baju Cik Epal :)

    *Sambung gelak lagi. Hahaha :D

    ReplyDelete
  4. waaa...cantiknya mak akak:) sama macam akak :)

    ReplyDelete
  5. wah ! cantik gila baju kak epal ! mesti mahal ! :D

    ReplyDelete
  6. comel gegiler laa mak cik epal. hahahaha

    ReplyDelete
  7. cik epal beli baju raya kt mn? cantek lah :D

    ReplyDelete
  8. cik epal beli baju raya kt mn? cantek lah :D

    ReplyDelete
  9. Actualy perkataan Gonjol tu untuk mendescribekan seseorang yang agak idiot atau agak negatif sikapnyer.. Gonjol dengan Gonjeng tak same maksud..

    better use Gonjeng than Gonjol.. Gonjol mcm tak berape elok sikit lah..btw, Im Javaness.. =)

    ReplyDelete
  10. hahahaaa..kelakar...
    mak cik epal sgt gojes!

    ReplyDelete
  11. walau mcm dah lambat tapi tetap nk ucap..Selamat Hari Raya Cik Epal:)

    ReplyDelete
  12. cik epal! kawen nanti jangan lupa jemputtt yaaaa

    ReplyDelete
  13. baju tuu beli kt ner cik epal ?

    ReplyDelete
  14. baju tuu beli kt ner cik epal ?

    ReplyDelete
  15. Aslm. Selamat hari rye. Maaf nak tnye. Mcm mana nk pki shawl mcm tu ye? boleh buat tutorial x? nak pakai time tunang nti. InsyaAllah. tq :)

    ReplyDelete
  16. Selamat Hari Raya,

    cantik baju raya cik epal.. singgah sini ya.. www.mamamyja.com kalau sudi follow sekali. ahaks

    ReplyDelete
  17. comel benau ibu awak ngan mak long tu..sakan beraya..hehehe!

    ReplyDelete
  18. seriously, baju raya tu lawa giler kot,, haisssyyy,, next year nak try beli baju raya sendiri la pulak,, nak gak rasa dewasa,, kih3,, confirm havoc ada mak sedara cenggitu kan,, fuhhhh,,, hehehe,, selamat hari raya cikepal :D

    ReplyDelete
  19. santek sangat baju epal :) kak alin suka bangat

    ReplyDelete
  20. hi cik epal,
    sebelom ni silent reader je, ni baru nk tegur sbb baju cik epal gojes sgt! hehe ;)

    ReplyDelete
  21. meriahnye raya kalu ade yg gonjeng/gonjol macam mak long tu

    ReplyDelete
  22. kenapa baju raya cik epal goges sgt????
    hee.. update cpt sampai ke seploh raya.. wahh.. raya sakan.. =)

    http://belogzeera.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. MUka ibu cik epal mudenye Ya Allah.. Mesti jalan macam adik beradik. MAklong memang sempoi. Tapi, pde pendapat saye, word "gonjol" tu a bit kasar sikit.. Tapi kalau open minded, tak kisah la. Asal have fun.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Ibu cik epal kenape mude sangat Ya Allah.. Cantik, kepala giler2 ngan maklong. Mesti meriah keluarge ni.

    ReplyDelete
  26. wahhhh...meriahnya raya..bestla dpt maklong yg gonjol+gonjeng cam tu :P

    ReplyDelete
  27. mak long kak nih best lah ..
    sporting ..

    ReplyDelete
  28. baju raya itu menarik . hehe . kalau sy takde baju raya tahun ni.haha

    ReplyDelete
  29. saya orang jawa! cececeee. bangga pulak. haha. gonjol memang jawa, maksud dia lain dengan gonjeng. gonjeng tu macam gila gila huha huha. tapi gonjol tu lebih pada bodoh,bongok. haaa, nampak tak permainan dia :D

    ReplyDelete
  30. baju cantik... rumah cantik.. kuih cantik.. orang nyer pon cantik...

    ReplyDelete
  31. waahhh lama gler xjenguk blog..dlu tgk cik epal tgh study lg, skang da nk kawen daa..huhu..tahniah2!! niway, lovely pics >.<

    ReplyDelete
  32. cantik betul lah mak cik epal ni... shining2 glowing je... awet mude betul... kene mintak tips ni... hihihi ^^

    ReplyDelete
  33. cantik betui lah mak cik epal ni... shining2 glowing... awet mude gitueewww~ kene mintak tips ni... hihiih ^^

    ReplyDelete
  34. sporting habes maklong gonjol cik epal.. alamak ingatkan kakak cik epal, rupanya mak. hehehehe, selamat hari raya

    ReplyDelete
  35. hi cik epal,
    canthiknye baju iye tuu..hikhik

    bebanyak kumen, 3 je kumen yg bagitau gonjol tu hape.

    ye la cik epal, gonjol tu cam kalau marah ke bengang atau orang tu tak betul kite kate "gonjol" kurang sopan sikit,agak kasor..

    gonjeng ye blh guna to indicate perangai gila2..

    hikhik.. selamat ari raye cik epal, ikhlas dari jawe sabak bernam =)

    ReplyDelete
  36. Wahh..aweks muda mak cik Epal nih...tanya sket makan ape...hehehe..ulam kee...

    ReplyDelete
  37. Selamat Hari Raya Aidilfitri..
    Cik Epal and with your happy family.. :D

    ReplyDelete
  38. mak u pun gojes jek..pangkat panggil akakler camni

    ReplyDelete
  39. cik epall

    kenapa kau kurus gila nii. adoiii.. tertekan lah aku mcm niiii!!!! ;(

    ReplyDelete
  40. lawo la baju cik epal yg kaler turqoise ngn pink tu!mne cik epal beli??

    ReplyDelete
  41. MashaAllah, comelnya ibu Cik Epal. She looks younger than I thought.

    PS. Tak buat affiliate programme ke? Exchange banner, bagai?

    Nisa'

    ReplyDelete
  42. Sama la muka cik epal dengan ibu. selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  43. Mana perginya lemak2 kak Epal dulu? Arghhh selim sgt dah! Tahniah kak..

    ReplyDelete
  44. gorjessss gila mak! dah ala2 shila amzah ngan mak dia. haa camtu la.

    ReplyDelete
  45. tiffany green baju dik epal tu tema kawen i. hehehehe cantik kaaaaaaaaaaaaann.

    cntik dik epal

    ReplyDelete