Friday, July 5, 2013

Masa kecik-kecik dulu aku selalu fikir ....

Dulu kecik-kecik selalu fikir benda yang kita sendiri rasa benda tu logik/tak logik. Tapi fikir time tu je lah,esok lusa mesti lupa dah. Fikir benda lain pulak kan. Masa kecik-kecik dulu aku selalu fikir ....



@ TV

Bila tengok tv,mesti pelik dan fikir macam mana orang boleh masuk dalam tv, pastu jadi kecik? Pastu alih channel lain pon kadang-kadang ada nampak orang yang sama dalam tv. (means pelakon yang sama berlakon cerita lain-lain serentak lah kan) Pastu tetiba rasa tv tu satu benda yang sangat MAGIC!



@ Baby

Kadang-kadang fikir macam mana dalam perut orang perempuan tua (sebab time tu kecik,rasa diri muda sentiasa tak tua-tua.Orang yang mengandung je dah kira tua kehkeh) boleh ada baby? Macam mana perempuan tua boleh mengandung? Pernah lah tanya akak-akak sedara dulu time sekolah rendah. Pastu jawapan dorang


"nanti dah besar nanti tahu lah macam mana perempuan boleh mengandung."


ooooooooo ini pon macam MAGIC!



@Kalau pandai dan banyak ilmu,nanti boleh masuk syurga


Ustazah selalu cakap suruh belajar pandai-pandai sebab nanti boleh masuk syurga. Tu sebab kecik-kecik kemain pandai. Rasa nak ada banyak-banyak ilmu sebab boleh masuk syurga. Elehh taktik ustazah je tu suruh rajin belajar dan umpan supaya tak main-main dalam kelas :D


@ Hati bentuk love

Selalu fikir hati kita memang berbentuk love. Asal lukis hati mesti akan lukis bentuk love


Aku rasa sampai besar ni pon kalau lukis hati mesti buat bentuk love :D





@Hero/heroin mati 

Kalau tengok filem pape, pastu hero/heroin dalam cerita tu mati mesti aku ingat dia mati betul-betul. Kalau nampak pelakon yang sama berlakon lagi mesti aku rasa dia macam banyak kembar. perghhh mengong nya aku dulu. hahaha.


@Dekat Malaysia je ada orang Islam

Dulu kecik-kecik aku selalu fikir yang dekat Malaysia ni je ada orang Islam.Negara lain tak ada orang Islam. Entah  lah tak tahu apasal kecik-kecik fikir macam tu.


@Bulan

Malam-malam kalau dalam kereta,pergi dekat tingkap mesti tengok bulan. Pastu pelik je kenapa bulan ni selalu ikut kita eh pergi mana-mana pon?? Bulan tu suka dekat kita ke??



@ Batal air sembahyang


Dulu zaman sekolah rendah kalau tengok akak/abang sepupu kawen mesti tengok part nak batal air sembahyang.  Pastu bila tengok pengantin dekat upacara pembatalan air sembahyang tu selalu fikir.


"ooo pengantin ni nak batal air sembahyang,dorang kena kentut dulu ni"


Hahahahaha Sekolah rendah agama kan dah belajar pasal wudhu' jugak kan.Tu tahu tu kalau kentut dah batal air sembahyang.Banyak sebenarnya benda yang kita fikir time kecik-kecik dulu. Tapi ni je yang teringat dalam kepala sekarang. Korang ada tak benda yang korang selalu fikir time kecik-kecik dulu??? :D







p/s: Kalau nak baca blog cikepal06.blogspot.com tanpa loading yang lama. Boleh search dan follow dekat imotiv (dulu nuffnangX). Apps baru,pastu nak baca blog memang laju gila loading. Boleh download apps ni dekat phone! :)

23 comments:

  1. HAHAAA tg TV tuu sokonggg sangat!

    ReplyDelete
  2. eka dulu kokcik, jenuh memikir, apalah buah tangan.

    buah tangan tu bentuk cam tangan ke.
    hahahaha

    tanya mak, mak kata buah tangan tu ole2..

    oooo.. ole2 tu apa? mak kata, hadiah.

    ooo

    pastu tanya kat mak, mak, gula ni asal mana.

    mak, beras ni jadi dari apa.

    haih macam2 tanya. hahaha

    ReplyDelete
  3. hehe...mcm sy plak, masa kecik2 dulu, sy pikir zaman dulu2 (zaman mak ayah, tok ) zaman yg boring sbb zman hitam putih. ni sbb trpengaruh ngan cita2 teater legenda p.ramlee yg hitam putih. haha..

    adik sy plak pikir yg mama sy dok dlm gua. lg terok. dya ingat mama sy hidup masa zaman paleolitik. :D

    ReplyDelete
  4. haha..ada jugak part yg pernah fikir masa kecik2 dulu..tang tv tu =)

    ReplyDelete
  5. haha yang pasal bulan tu pun sama! selalu ingat bulan ikut kita~

    ReplyDelete
  6. Hahaa setuju dengan semua tu. Nia pun dulu masa kecik duk fikir.. agak2 kalau tom & jerry tu keluar dari skrin tv apa jadi? pernah juga tanya sepupu, dia jawab "katun kalau keluar skrin tv cairlah.." cehh kecik2 kena tipu je :(

    ReplyDelete
  7. kanak2 memang kepala suka berimaginasi hehe.. ermm kaki berangan jugak lah..

    ReplyDelete
  8. yg fikir tu ta ingat sangat tp sebut pelik-pelik kecik tu ingat.
    Balik tadika orang tanya makan apa, sy jawab "kubur kacang" sedangkan sebenarnya bubur kacang -.-

    ReplyDelete
  9. bahagian TV tu sokong.. ena pun cenggitu dlu.. hahahahah

    ReplyDelete
  10. masa kecik2 dulu memang macam2 benda yang kita fikirkan disebabkan kepelikkan kita tu... *_^

    ReplyDelete
  11. Dulu masa kecik-kecik, ingat harimau dan singa tu haiwan yg sama. Tak tau la sbb apa, ingat Harimau tu jantan sbb tu ada belang2. Singa tu betina sbb tu ada rambut. Satu hari, npmk gmbr singa betina. Terus konfius... then baru la tau. Singa dan Harimau tu spesis lain2. heheheh....

    Cik Comel Merepek

    ReplyDelete
  12. waktu kecik selalu ingatkan barbie wujud. pastuh teringin sangat nak pergi tempat barbie yg cantik2 tuh. naif sangat, hahaahha :D

    ReplyDelete
  13. kecik-kecik dah muka kedut-kedut sbb byk pikir. hihi

    ReplyDelete
  14. dulu masa kecik2, percaya orang cakap kalo nak tinggi kena slalu melompat.... pastu pelagi panjat pokok pelam and lompat.....lompat punye lompat pastu jatuh and tangan terseliuh....haha...daebak...tepakse p urut...sob sob T_T

    ReplyDelete
  15. tu namenye budak kecik yg pikir..hehe

    ReplyDelete
  16. heheh..pasal love tu..jadi tertanya-tanya..dari mana datangnya ajaran yang hati berbentuk LOVE..cmfrm ramai yg terikut ajaran tu..haha

    ReplyDelete
  17. Dulu kecik-kecik selalu bayangkan pepatung jadi raksasa...pastu dating ambik kita terbang ke langit...

    ReplyDelete
  18. I baca dari imotiv lah. Tapi lambat la dia nak keluar komen.

    ReplyDelete
  19. Sweetkan bila kita kenangkan balik zaman muda-mudi dulu....hahaha

    ReplyDelete
  20. hekhek...lawak la tang batal air sembayang tu...sebab dulu pn kt ade terpikir cam tu...tak kentut mesti pengantin main pijak-pijak kaki utk batal kn air sembahyang tu...

    ReplyDelete
  21. hahahaha yang part hero/heroin mati tu memang lawak habiss.. sama la kite. dulu masa tgok ahmad idham mati dalam citer cinderella yang haliza misbun jadi heroin tu. pastu ada cite lain ahmad idham berlakon. kite pun tanya mak "eh bukan da mati ke dia ni?" LOLSSSS

    ReplyDelete
  22. Sy masa kecik slalu terfikir mcm mana mak ayah sy boleh tau dan tunggu seseorang tu nk bg duit lepas isi minyak? Sbb kdg2 tu tak tunggu pun terus blah je lepas isi minyak. Sebenarnya duit baki. Lepas isi minyak, kalau ad duit baki kenalah tunggu kan kalau xde jalan je lah, nak tunggu apa lg kan. haha

    ReplyDelete