Wednesday, June 26, 2013

Persediaan pertama sebelum menuju ke gerbang perkahwinan. ececeh

Bila dah nak kawen ni,mula lah stress. Stress nak siapkan semua benda-benda pasal kahwin. Tapi yang paling stress nya adalah stress nak kurus!! Bila nak kawen ni baru lah betul-betul bermotivasi nak kurus. Kalau tak, selalunya diet hangat-hangat tek tenuk jahhh.



First thing kalau nak kurus ni kenalah jaga diet. Tak boleh lah nak melantak macam badak dah.Sesi menternak lemak pon sudah dikurangkan. Ni sekarang tengah cuti sem (short sem tak ambik) senang lah nak masak sendiri healthy food. Kalau time study,hari minggu mesti nak balek rumah sebab nak masak healthy food. Bersemangat waja betul aku kali ni untuk kurus.




 Ni antara menu-menu yang aku buat kalau dekat rumah:



 Untuk sarapan


Green smoothie! Tengok macam pelik je kan sebab sanggup ke engko nak menelah air sayur ni?? Nak kurus punya pasal aku telan je. Tapi rasanya sangat sedap! Sedap lah pada tekak aku yang bersemangat waja nak kurus ni.



Cara-cara nak buat senang je. Bayam+buah pear+buah mangga +air sejuk (blend semua ni) . Air sejuk daripada peti ais tau. Bukan air yang letak ais.Elak kan lah minum air yang berais. Lagi-lagi perempuan, tak elok sangat selalu minum ais,urat kembang kekdahnya.



Ni pon sama jugak green smoothie. Bahan nya bayam+pisang+buah pear+air sejuk. Bayam bagus tau untuk kesihatan. Sebab tu popeye suka makan bayam. Popeye kan bila makan bayam terus muscle nya berketul dan gagah kan?? So aku mengesyorkan blend lah bayam ni dengan buah-buahan untuk minum pagi-pagi. Letak pisang atau mangga supaya korang tak ada ah rasa macam minum sayur ok! Pagi-pagi boleh minum.


Bayam tu ambil yang mentah. Tak payah nak rebus ke apa. Hilang khasiat nanti. Cuma basuh lah dulu bayam tu sebelum blend.




Kadang-kadang suka jugak nak decorate sebelum makan. Hahaha. Ini makan burung hantu. Roti selalunya memang akan ambil roti wholemeal  :)



Ada nampak macam beruang tak?? Gigih kan nak decorate dulu sebelum makan. Baru lah berselera sikit tengok. Ni oat+susu. Letak blueberry +pisang +peanut butter sikit.





Untuk lunch/dinner:



Lunch/dinner aku memang mengelak kan makan nasi ah kalau dekat rumah. Kalau dekat uni tu kadang-kadang makan jugak tapi ambil nasi sesenduk je. Lebihkan lauk.Tapi harga nak membayar dekat cafe tu memang lagi mahal ah kan. Nasi sikit,lauk banyak. Kalau aku dekat rumah boleh lah aku masak benda-benda sebegini





Bbq chicken with salad. Dada ayam tu aku marinate dengan kicap,halia,bawang putih,madu,garam sikit. Pastu aku grill je. Senang sangat.



Makan tuna,telur dan sayur-sayuran




Ni aku main campak-campak je masak. Bawang putih tumis dengan olive oil. Letak ayam,bayam,lobak,ceri tomato dan herba yang bersesuaian.




Colourful chicken salad. Letak sekali strawberry dengan blueberry yang sejuk. Memang nyaman je makan.



Grill salmon dan salad. Salmon lagi senang nak masak. Untuk seasoning aku guna lada hitam,garam,paprika,rosemary herb sikit. Lepas grill,drizzle a lil bit of olive oil dan lemon. Siap! Dah boleh makan.




Kalau malam terasa lapar, kunyah lah buah-buahan atau pon minum susu :)


Bukan badan je nak kasi kurus, muka pon nak kasi licin jugak. Semua benda lah nak repair.haha. Sebab dulu muka aku berjerawat sangat teruk. Stress okayyy. Hormon barangkali. Sekarang ni Alhamdulillah lah kulit muka makin elok.



Selalu orang tanya aku dekat instagram, 'tak exercise ke?'


Opkossss lah exercise. Dulu aku main gym.Pastu rasa macam malas pulak hari-hari nak pergi gym. Segan pulak bila pergi gym,Kamal Adli selalu senyum sengih-sengih dekat aku. muahahaha. Gym yang aku pergi tu memang ramai artis then dekat dengan uni pulak. Tapi lama-lama rasa macam bazir minyak je hari-hari nak ulang alik pergi gym.Lagipon leceh. Terus stop kan membership.Last-last aku download je video aerobik dekat youtube tu. Setiap hari aku akan aerobik dalam 40 minit macam tu. Senang! Exercise dalam bilik je.





Apasal hidung aku macam tersepit di celah shades??




Bila aku sibuk nak makan "healthy food". Tunang aku ni pon nak jugak lah kan jaga kesihatan. Sebab dia pon debab jugak.haha . Kena lah sama-sama kurus dengan sehat di hari perkahwinan. Kihkih.Walaupun stress nak kuruskan badan tapi at the same time happy lah jugak sebab tahu stress tu untuk kebaikan diri sendiri jugak. Aku selalu share menu diet aku dekat instagram (instagram.com/cikepal06) . Gambar-gambar dekat atas ni pon semuanya daripada instagram.So,kalau nak tengok menu diet boleh ah follow dekat instagram. Dekat instagram mudah sikit nak update.




Dalam hidup ni kita ada 2 stress. Postive and negative stress.



POSITIVE/GOOD STRESS - tekanan yang memberi manfaat dan motivasi
NEGATIVE/BAD STRESS - tekanan yang menyebabkan keresahan dan masalah kesihatan



Stress yang tengah aku alami ni boleh lah aku klasifkasi kan kepada positive/happy/good stress. Kita mestilah mengamalkan cara hidup yang sihat. Sambil-sambil tu boleh juga ambil Pharmaton.Pharmaton ni kiranya macam makanan tambahan kesihatan semua dalam satu yang mengandungi vitamin,mineral dengan Stardardized Ginseng Extract G115. Bila guna Pharmaton ni membantu kita kekal bertenaga sepanjang masa.



Ni bulan Ramadhan pon nak dekat ni. Kalau time puasa,kita senang untuk menjadi letih dan lesu. Nak kekal bertenaga sepanjang hari, lepas sahur (makanan yang terakhir sebulum subuh) ambil Pharmaton untuk kekal sihat dan aktif sepanjang hari :)



Aku nak buat GIVEAWAY ni sebenarnya.Aku pon dah cerita happy stress moment aku. Nak korang pulak cerita.  Just jawab soalan ni.




Apa korang punya happy/good stress moment??



Ayat punya lah manglish tapi harap paham lah soalan aku tu. haha. Tak kesah lah nak cerita exam stress ke,life stress ke. Yang penting tekanan yang beri manfaat dan motivasi untuk diri korang lah.Komen yang menarik akan dapat gift pack daripada Pharmaton tau! Kongsi lah saat tekanan yang menggembirakan korang! Mana tahu rezeki nak dapat hadiah. Just komen je dekat entri ni. Tiga komen yang terbaik akan menang .Kalau menang,hadiah kena ambil sendiri dekat ofis Nuffnang ye dan jangan lupa tinggalkan emel yang aktif jugak ok! Senang nanti nak contact :)




Senang je tak payah buat entri dekat blog memasing bagai. Komen je dekat entri ni dah boleh dapat hadiah, so komen lah sekarang! :D





p/s: Kalau nak baca blog cikepal06.blogspot.com tanpa loading yang lama. Boleh search dan follow dekat imotiv (dulu nuffnangX). Apps baru,pastu nak baca blog memang laju gila loading. Boleh download apps ni dekat phone! :)


104 comments:

  1. uih gigih dik epal kita ni..

    kalo dik epal nak tahu, kak eka yang tinggal 5 bulan nak kawen lagi ni, gigih jugak tak berapa nak banyak makan.

    langkah pertama, makan nasi tak bertambah. kak eka ni jnis tak kenyang kalu makan2 bnda2 cmni. kekdahnya nak nasi jugak. hahahahahaha

    tak timbang lagi ni, nak jugak test, tinggal bape KG gamaknya daripada 63 kg bulan lepas.


    semoga berjaya yer dik epal.
    kak eka kawen nanti, rasanya kena pakai ape kenama geder @ korset. hahaha

    tak ponah2 seumur idup den kono pakai geder ngan korset2 bgai ni.

    ReplyDelete
  2. waahhhh.cik epal dah nak kawinnn.dah bertunang ghupanya yeaa. hikhik

    ReplyDelete
  3. rupa makanan diet ini tetap melelehkan hahaha

    ReplyDelete
  4. tgk makanan tue pun dah terliur ! sedapp sedapp sedapp !

    ReplyDelete
  5. lama x singgah sini..dulu tgk cik epal ni tembam, skrg dh nmpk kurus cket..wahh !! btw, tiips yg bgus, blh praktik nti memandangkan kita punya mslh yg sama, nk kurus jgk !

    ReplyDelete
  6. Stress ngan keje & biz online tapi tu la kita kene bt something yg kita suka bila buat tu xla rs terpaksa..kene positive thinking kalau ikutkan stress mmg tak berjalan la keje tu huhu sy suka pegang kata2 ni “when we love what we do, know the reason why we do it, and who we do it for”

    ReplyDelete
  7. dah comey tu epal...blh naik pelamin dah..hehehe

    ReplyDelete
  8. wah..nak kahwin dah ye? tahniah2.. pandai masak mcm2 ni, untung suami..heheh

    ReplyDelete
  9. nak amek keazaman ce lah.. kite dah donwload aerobic dance dan dh start buat kat umah..then seminggu sekali je amek nasi..slow2.. semoga kita isitqomah..jeles la tengok ce kurus.. !! :p positive !positive!

    ReplyDelete
  10. hai cik epal..congrats nak kawen dh..yeaa..welkam to the club..

    akak punya happy /stress moment
    pernah jadi..bila muka teruk..jerawat kuar byk...so..good thing is...akak rajin google..selain dr carik treatment yg sesuai...then start mkn vitamin..start minum byk air...carik cara yg betul utk jaga kulit
    now..what i'm doing...rutin paling wajib...2 kali sehari..mesti buat double cleanse (cuci muka guna makeup remover jenis oil..baru cuci guna cleanser.)kena disiplin..minum byk air..wajib jugak...makan vitamin utk kesihatan..

    :)

    minah05@gmail.com

    mystrawberi.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. wehhh tak ada sorang pon nak cerita happy stress moment ke?? tak nak hadiah keeeeeeee? nak komen jangan lupa tinggal emel! :D

    ReplyDelete
  12. ramai abaikan hadiah sbb tertrik dgn menu2 cik epal bg ni ha..hihiih..

    ReplyDelete
  13. aku stress dengan exam ni bila exam menjelma maka aku mesti cari coklat tapi bagus jugak coklat ni bagus untuk menambahkan lelemak. amboi bertambah lemak aku :'( pastu bila baca entry cikepalsss yg gonjeng ni bertambah stress aku nak kurus tapi eh ada jugak tapinya, tapi walaupun aku stress tengok hang dah kurus, ia juga memberi semangat kat aku yang aku boleh kurus jugak dengan syarat , kawal mentekedarah , bersenam didalam bilik. aku tak sabar nak kurus ni kak oi ! nak pakai baju cecantikssss. kalau hang boleh makan sayur hehari tanpa nasi, aku mesti boleh ! yakin boleh !

    liyanalunia@Gmail.com

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. stress ngn perangai kawan yang suka sangat bergantung harap pd sy bila wat keje dll smpai keje sy sndiri tertangguh duk melayan diorg. hurm tmbh stress lgi bila kwn nasihatkan jgn dilayan sgt.tapi apakan daya duk serumah kan. layan kan jela.alhamdulillah sedikit demi sdikit melihat kebosanan kwn yg menasihatkan sy tu sy ubah sikit demi sedikit. alhamdulillah berjaya. n skrg ktrg bawa haluan masing2..bkn berpisah atau memutuskn silaturrahim. tapi kami dah bina karier msg2..at least dia akan bljr sndiri n mtk2 dia x bgntung kt org lain lagi..kesimpulannya cari lah shbt yg terbaik yg mampu mendekatkan diri kita pada Allah n ikhlas dlm persahabatan.bukan yg ingin mengambil kesempatan. sekian. ukhuwwah fillah x)

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. happy / good stress moment :

    erm stres sebab seorang pelupa,bila tarikh hari jadi kawan ke, sedara mara. mesti lupa gila. siap kena buat reminder takut takut kawan merajuk. sekarang siap tulis kalendar, tengok ada appoitment apa apa. see dapat elak dari nampaknya seorang pelupa.. hehe ouh tak lupa juga, pelupa bila baca buku time nak exam. hanya akan segar selama 24 jam dan demi sedikit lupa. hihi so sebab tu saya rajin baca buku, tapi time exam jelaa. bila nak dekat exam bertungkus lumus, membaca. pagi, petang, malam membaca. and alhamdullillah result baik.


    p/s : main cerita je, tak tahu good stress ke tak.. hihi terima kasih kak epal.

    email : ticcaanuar@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Happy/Good Stress Happy Moment. Dengan keja opis yang belambak, dengan business sampingan yang makin bloom menjadi-jadi buat saya hilang control on food. Stress gila sampai ada apa depan mata asyik nak makan. Kalau tak da depan mata pun pee cari apa jenis food untuk memuaskan hati lagi perutku ini. Tetiba sedar-sedar berat naik sampai 15kg, sapa nak jawabbb? Balik dari satu event, telah buat aku sedar yang orang lain pun stress jugak dengan bizness segala nie tapi depa kuruih ja..sihat ja..dan yang paling best tue semua jalan seiring. Happy moment sangat. This is the second week balik dari event dan aku dah sedar & go on healthy food. Alhamdulillah lost 4kg in 2 weeks :D

    ReplyDelete
  19. stress ngn perangai kawan yang suka sangat bergantung harap pd sy bila wat keje dll smpai keje sy sndiri tertangguh duk melayan diorg. hurm tmbh stress lgi bila kwn nasihatkan jgn dilayan sgt.tapi apakan daya duk serumah kan. layan kan jela.alhamdulillah sedikit demi sdikit melihat kebosanan kwn yg menasihatkan sy tu sy ubah sikit demi sedikit. alhamdulillah berjaya. n skrg ktrg bawa haluan masing2..bkn berpisah atau memutuskn silaturrahim. tapi kami dah bina karier msg2..at least dia akan bljr sndiri n mtk2 dia x bgntung kt org lain lagi..kesimpulannya cari lah shbt yg terbaik yg mampu mendekatkan diri kita pada Allah n ikhlas dlm persahabatan.bukan yg ingin mengambil kesempatan. sekian. ukhuwwah fillah x)

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..hye cik epal..actually ain ni silent reader awk..kite suka bc blog awk tp kite reti berblog bagai hehe :)

    hurm..positive stress...yup mmg skrg ni tgh stress...sama la cm awak..stress nk kuruskan bdn sbb lg 9bln nk kawen!huuuu sshla..dh try bnyk produk tp lgsg xberkesan..wt habeh duit ceq ja..jenuh mak ceq beletiaq..huuu
    sebenarnya dh try dh untuk amek healthy food..ain mkn sandwich untuk lunch tp tu la..breakfast yg paling ssh sbb ain jrg breakfast...huuu lg plak,skrg ni dok kt umh famili lg la xmenjadi diet ni..huuu dgn mcm2 mknn la yg ada,exercise lg la payah..toksah dok crita..tp bla bc entry awk kali ni,rs berkobar2 lak nk ikut cara awak..hurmm breakfast menu tu menarik la..n nk try la exercise sndri kt umh..download video je kn..hehe hrp2 sgt bdn ni dh xmcm kuih pau.huuu

    hari2 tgok cermin pastu jelir lidah kt dri sndri!!weekkk :P pdn muka ko ain..demok!apa2 pon chaiyok!!utk dri sndri n cik epal jgk..keep it up :D

    ReplyDelete
  21. Happy/Good stress moment.
    Dengan keja belambak-lambak di opis, dengan partime business buat aku stress. Bila stress semua benda nak bawak masuk mulut. Tetiba sedar-sedar badan dah 15kg lebih. Memang sedih gila time nie,mula menyesal tapi belum sedar diri. Enroll untuk 1 event and aku sedar depa semua berjaya but semua in good shape & health. Then aku sedar that to be sucessful, kita bukan saja kena jaga customer tapi pertama sekali kena jaga diri sendiri dulu. Sekarang nie dah 2 weeks balik dari event, aku dah turun 4kg by eating healthy food. Alhamdulillah. Cik Epal, I have more than 11kg untuk turun. Doakan saya tabah untuk kurus :)

    ReplyDelete
  22. wah.. semangat betol.. hihihi...
    kenape nampak menu menu diet sangat berselere....
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  23. meh kita citew stress happy momment!
    bukan happy stress

    i dah lama tak jumpa diaaaa..around 3 year ago..
    dia kt kelantan..and i kt KL...argh..mcm biase laaa..becinte dlm phone jek laa..
    nk jmpe..tp byk lg faktor kene pikir..kan..
    streessss..tapi yang best..he proposed me!nasib tak jatuh katil mase dengar tue..
    dia kata..nanti kita jumpaa..terus datang minang...owh..memang happy!!
    tapi lagi stress...bila pikir and tanya bila dia nak datang??
    tak sabar dah nak kawen ni...nampak tak sangat gatal tue..

    wish...dia jodoh i..and ape yang dia kata tu semua bukan tipu-an..
    kan...and i pun still ade mase nak pasang badan...kang datang tetibe..
    hamek koo..

    thanks for information..tak laa lapar sangat hari2...

    ReplyDelete
  24. sy klu nak kurus@kurang'n berat badan, sy xleh pikir psl nk diet..klu xnnt berat badan makin naik...sy wat dekkkk je, mkn je...confirm brt tu turun... (^+^)

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. stress dengan biz oline..bukan apa..bila kita nak barang cakap ada brang tapi bila dah submit order cakap tak barang pulak..kena pre oder..pastu cust kita dah bising-bising..ayoyo sampai pening nak jawab..padahal bukan salah kita pun..supplier cakap serupa ape tah..bila mintak refund duit boleh pulak cakap tak boleh sebab barang dah order..
    lepas tue siap confirmkan pre oder dah tamat barang dah pos..bila mintak truckng no cakap pre oder dilanjutkan kembali sampai bulan 7 pulak .. aiiiyakkkk ...stressss tapi bila ingat balik cam lawak pulak supplier tu..

    ReplyDelete
  26. jauhnye la hai nak pi opis nufnang dari penang ni..kui3..takpa la..bukan rezeki kite kot..tapi happy/good stress moment kite mesti la persediaan nak kawen jugak..nak diy macam-macam..2 bulan je lagi..arghhhhh..stress! tapi untuk bagi yg terbaik masa majlis nnt kena la enjoy buat jugak..hehehe..

    terliur tengok semua gambar makanan itu..slurpppp!

    ReplyDelete
  27. Try je la join giveaway ni, wpun xtau blh ke x smpai kat opis nuffnang tu kalau menang, hehe:

    btw, yong pn tgh stress utk preparation kawen yg tggal sebln lebih je ni.

    Nak share happy stress moment tu banyak, yong share sikit ye:
    bln 3 smpai awl bln 6 haritu, Yong buat latihan industri kat Jabatan Perangkaan Kedah. Memang stress sangat. kena marah dengan pengarah. sampai satu opis dengar. malu toksah kata la. alasan dia marah, sbb nak ajar yong jadi graduate student yg blh market diri nnt. Then, Yong dapat task kena buat analisis berkaitan unjuran penduduk dan buat slide p.point (yong amik Bsc in statistic) untuk pengarah bagi ceramah kat students di politeknik kulim. Pengarah memang sangat tegas, teliti dan cerewet orangnya. sehari sebelum kami pergi poli, dia buat meeting sampai kul 7malam. memang stress sangat.siap kena marah lagi sebab ada slide yang tak ok. Malam tu tido kul 3 pagi siapkan task yang dia bagi. Lepas dia dah balik dari bagi ceramah di Poli Kulim,dia dapat banyak emel ucapan tahniah dari pengarah2 Jab perangkaan negeri lain. Memang hari tu boleh tengok dia senyum sampai telinga la. Bila Yong pun ucap tahniah kat dia. Dia terus cakap, ni pun atas usaha awak n staff2 len. Time tu rasa mcm happy sgt sbb blh sumbang sesuatu kt tmpat praktikal. Stress mmg stress tapi kalau kita tak bekerja dalam keadaan stress, kita tak tahu potensi diri kita. betul tak?

    sori cik epal..terkomen pjg pula. ingat nk share lagi satu stress happy moment.tapi takpala..:)

    ReplyDelete
  28. my happy stress moment was when in 2009. masa tu memang stress gila-gila la sebab da 2 tahun lebih join gym tapi lemak membagak gak naik. sedih kot. trainer pulak main passing passing je sebab depa pun dah buntu apasal exercise punya la rajin, makan tak makan tapi still BMI maintain tak turun. dari awal join berat 75 tapi almost 2 years da naik jadi 82 kg, camno?

    finally dapat trainer yg memang garang gila. hambek ko, habis satu gym tu tawaf buat squat and whatnot. memang stress gila time tu. tapi yang best nya ada boxing session twice every week. masa tu la vent all the anger seme kat trainer yg garang tu. yg happy nya sebab badan memang syiuuuuu.. turun ke 62 kg. mana tak happy mak oi..

    tu je. cik epal, nak hadiah! shahsulong@gmail.com :)

    ReplyDelete
  29. ok nasib baik dah ada yang komen pasal happy stress moment ni. Jangan lupa tinggal emel ok! :)

    ReplyDelete
  30. wahh..bagus2..da nak kahwin dah cik epal ni kan..hehe..about happy stress moment?kalau masa blaja dulu,perkara yg paling stress adalah last week before the final exam lar kan..all student have this feeling maa..sblom study week punyalah enjoy bagai..smpai kekadang kuliah pun ter'miss'..haha..teruk betul..ni sume membe punye keje lar ni duk goda sye main on9 game..nasib baik assignment & last final project da settle dulu..haha..& stress mula makin memuncak bila da study week..mmg stress mcm nk pitam bagai ler..tp,yg best nyer kawan2 still support me..betuah dpt kawan2 yg sama2 susah & senang..sye anggap stress ni sbg anjakan paradigma(btol ker ni?) utk lebihkn usaha sye utk mncapai kejayaan..bkn diri sye aje..but together with them..stress yg sye anggap bhaye berjaya saya class kn dlm safe zone..haha..then i can handle it..Now,stress yg lain pulak da dtg..stress nk furhter my study to the next level..& kumpul pulak fulus utk masuk meminang pulak..gue butuh uang sehyyyy..:)-->http://ensyafiq91.blogspot.com/
    email:syafiqzharif91@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Salaam... hye cik epal,nak cite about stress ni Allah macam2.. yg happy ada yg tk berapa nak happy pun ada...
    since cik epal nak tahu about happy stress meh nak share sket...
    bismillah...

    Actually skrg ni tgh pregnant 23weeks,almost nak masuk 6 month la.. stress sbb fikir abt the delivery.. takut! eventhough ni 2nd baby.. takut nak hadap sakit time contraction tu... sakit hoi!!! tapi if org tanye serik tak nak pregnant lagi? of cuz la tak.. baby tu comel & wangi taw... sy suke! sy suke! tp takut sakit..
    but after nampak baby tu alahai hilang sume sakit..
    hehe.. so tula happy stress yg sy nk share..

    anyra88@hotmail.com

    ReplyDelete
  32. Bagi saya, Good Stress adalah sesuatu yang sepatutnya selalu ada pada diri kita untuk menbantu kita bersaing atau memperbaiki diri kita. Bagi saya Good Stress Moment adalah pada waktu saya berada di universiti di mana saya dan rakan-rakan bersaing denggan sihat untuk mendapatkan CGPA yang tinggi. Walaupun stress dengan tugasan dan ujian tetapi ia merupakan stress yang baik dimana ia mendorong saya mendapatkan CGPA yang tinggi.

    ReplyDelete
  33. Bagi saya, Good Stress adalah sesuatu yang sepatutnya selalu ada pada diri kita untuk menbantu kita bersaing atau memperbaiki diri kita. Bagi saya Good Stress Moment adalah pada waktu saya berada di universiti di mana saya dan rakan-rakan bersaing denggan sihat untuk mendapatkan CGPA yang tinggi. Walaupun stress dengan tugasan dan ujian tetapi ia merupakan stress yang baik dimana ia mendorong saya mendapatkan CGPA yang tinggi.
    satya
    satya9783@gmail.com
    http://chitty-boy.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. cik epal punya usaha berhasil..! tergugat iman tengok makanan yang telah di dekorasikan tu..hari-hari tengok instagram mesti cik epal update gmbr yg sedap2...tergugattt!!

    btw, pika nak join giveaway Cik Epal..
    saat happy/stress moment pika bila nak tunggu result exam keluar..bila nak tunggu dia keluar tu punyalah stress..bila dah tahu result jadi lega..aishhhh..happy :D
    peliknya happy/stress moment pika ni..hahahaa...

    hihii..

    ReplyDelete
  35. lupa nk tggalkan emel..

    farhain2010886686@gmail.com

    ReplyDelete
  36. cik epal nak kurus..kurangkan makan jenis roti2 yer..sbb ada serbuk penaik..nanti beria tak makan nasi tapi still juga tertanye2 nape tak turun berat bdan....www.facebook.com/glamzcottonpage

    ReplyDelete
  37. hai cik epal..nak kurus kan bdan jgn sampai stress yer...ingat saja saya nak sihat..(sihat bukan maksud bam bam) mkn makanan sihat...jgn ambik roti sgt konon2 nak ganti nasi..silap tu..roti kan ada serbuk penaik..nanti naik juga bdn tu mcam roti...utk kwn2 cik epal yg nak kurus badan juga...yg penting jangan stress....www.facebook.com/glamzcottonpage

    ReplyDelete
  38. ahhhh lapo tengok gambaq cik epal wuuuuuu

    ReplyDelete
  39. Good stress moment saya bila tengok kawan-kawan semua dah berkerjaya, dapat tolong parents diorang and ada aset macam rumah and kereta tapi diri sendiri baru je habis belajar.

    Stress memang stress bila compare dengan diri sendiri tapi, stress tu motivate saya untuk cuba capai tahap yang sama and determined untuk buat yang terbaik dalam kerjaya.

    BTW, good luck kuruskan badan. Try lah buat pilates :)

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Stress bila terkejar-kejar masa konun2 nk punch card awal, time tu laa ade lori-lori besaq2 n pjg2 dengan tenangnye berjalan dengan tanda hormat 'Awas kenderaan panjang'...

    positifnye.. kita leh layan banyak lagu sambil merancang masa depan.. apekahhh..
    dan harus bersiap awal untuk p keja... yeahhhh.. :)

    naziha_f023@yahoo.com

    ReplyDelete
  42. Salam cik epal..b2b...:)

    saya juga ingin membuat satu perkongsian tentang stress yang positif yang berlaku pada diri saya

    point is: masalah kewangan untuk melangsungkan perkahwinan yang dijangka 6 tau 7 bulan lagi...apa yang berlaku saya nak simpulkan disini:

    1. masalah kewangan mengajar saya lebih berjimat dan teliti dalam berbelanja.

    2. masalah kewangan mengajar saya berfikiran lebih kreatif dalam mempelbagaikan usaha untuk mengumpul duit untuk perbelanjaan perkahwinan seperti berniaga sambilan.

    3. masalah kewangan mendidik diri saya tentang erti bersyukur.

    itulah antara kesan positif daripa stress yang saya alami.

    doa saya untu cik epal..semoga Allah permudahkan segala urusan untuk menuju ke gerbang perkahwinan.Amin.

    kasihdiana25@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. Salam cik epal..b2b...:)

    saya juga ingin membuat satu perkongsian tentang stress yang positif yang berlaku pada diri saya

    point is: masalah kewangan untuk melangsungkan perkahwinan yang dijangka 6 tau 7 bulan lagi...apa yang berlaku saya nak simpulkan disini:

    1. masalah kewangan mengajar saya lebih berjimat dan teliti dalam berbelanja.

    2. masalah kewangan mengajar saya berfikiran lebih kreatif dalam mempelbagaikan usaha untuk mengumpul duit untuk perbelanjaan perkahwinan seperti berniaga sambilan.

    3. masalah kewangan mendidik diri saya tentang erti bersyukur.

    itulah antara kesan positif daripa stress yang saya alami.

    doa saya untu cik epal..semoga Allah permudahkan segala urusan untuk menuju ke gerbang perkahwinan.Amin.

    kasihdiana25@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. hniah nak kahwin dah...
    happy moment bila dapat melahirkan seorang budak yang sangat comel, segala penat badan, sakit pinggang sumpah seranah( dalam hati jer) dekat nurse yang belagak giler hilang begitu sahaja bila terdengar suara anak kecil menjerit jerit di hujung kaki..bertambah happy bila nurse meletakkan bby comel tu dekat dada dan terus mencium anak comel tu...haihh...sangat indah lah..

    jemput tengok blog kalau nak tempah bunga pahar yang comel comel belaka

    ReplyDelete
  45. hiii x)
    bestnya nak kawen dahhh. hihi tahniah~
    anyway, happy stress bagi student macam saya ni tentu-tentu lah masa belajar untuk final tu. mcm nak gila belajar naik sewel jadinya. stress sangat lps tu mula lah fikir kenapala aku sambung belajar ni. tsk3. tup2 time dapat result, alhamdulillah :)
    terus hilang rasa menyesal+stress tu. hehhe rasanya semua orang rasa macam ni. btw, good luck for final ;) nurul_illa@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum!
    hai cik epal..

    How I handle My Positive stress.

    Lagi 5 bulan nak kawen..tup2..bila tersalah makan.alergik dan.jerawat naik!!

    Serius..ini bikin stress sangat..

    tapi memang bagus.sebab positif stress ni buat saya lagi RAJIN.

    1.Rajin cari info tentang jerawat.
    macam mana nak kawal..macam mana ia terhasil.Sekarang..saya memang minum air putih (3-4 L ) sehari..b4 thid..tak pernah rasa nak minum banyak pon.Tidur awal..9 - 10 malam dah tidur..sebab nanti effect kulit muka.

    2.Saya jadi orang yang rajin masak.sebab kat luar tu entah pape n bayak makanan berminyak..balik kerja..saya rela masak..beli sayur2 fresh..buat salad..saya buat menu khas untuk saya..yang perlukan banyak detox.

    3.Rajin ambil supplemen.
    Vit c..vit e..collagen..fish oin..vco..semua saya amik..gara-gara nak sihat dan pulihkan balik kulit..

    4.Rajin kemas rumah.bilik.sebelum ni..setiap hujung minggu baru rasa rajin..biasa cadar setiap minggu saya tukar..sekarang..2 hari sekali saya tukar.sebab persekitaran cepat berhabuk..memang sangat bagut!

    5. Saya mula amal cara hidup sihat.dengan breathwalking.nk joging malas.jalan je hehehe..
    Bersukan..main badminton.sebab nk detox kuarkan peluh.

    6.Rajin jaga muka.pakai mask..basuh muka 2 kali sehari..tanggalkan make up dengan sempurna dan betul..

    Alhamdulillah..walau masih dalam "treatment"./...saya sudah nampak perubahan..5 bulan lagi..kulit makin licin dan mulus.!
    oh ye..saya amik juga innershine pati prune dgn kumi2..mmg amal dr thn lepas,,

    nak tahu lebih?
    entrynya di bawah..

    http://www.binafshadiana.com/2013/05/apa-saya-buat-untuk-kekal-sihat-dan.html

    ReplyDelete
  47. alamak..lupa email..heee

    nurdiana769@gmail.com

    ReplyDelete
  48. Ohh patut la dah nampak kurus sekaranggg :)

    ReplyDelete
  49. hye cik epal :D

    kita punye happy or good stress moment ialah jeng jeng jeng....

    stress gila masa cuti hari tu sebab kena tolong ayah buat kerja dia iaitu tampal notis cukai pintu and kerja2 teknikal dalm komputer sbb ayah tak tau guna komputer. same time adik plak mntak tolong buat kerja kursus PMR dia. tngah2 buat kerja tu, datg pulak adek2 yg lain mntak tolong itu ini. stress gila. tapi bila pikir balik, its a good point dapat bantu family sendiri. hehe.

    ReplyDelete
  50. Happy/good stress moment?

    I selalu jadi mangsa bos untuk buat kerja orang lain yang asyik pending..memang stress sebab kerja sendiri pun berlambak..tapi semua stress tu hilang bila penilaian prestasi hujung tahun tu bos letak markah tertinggi..sengeh sampai tak reti tutup mulut dah:D

    ReplyDelete
  51. ermm.. sis pakai produk ape ek kt muka? muka sis cantik gila la.. licin jeee. share la sis. dapat pahala. hehee

    ReplyDelete
  52. stress sangat bila tengok orang lain pakat pulun study sampai pukul 4-5pagi kadang tu sampai subuh dorang study. aku ni pakat jugak. pakat pulun tengok cerita korea tak ingat dunia.dah hari hari tengok situasi yang sama, aku pun termalu lah sendiri tengok kwn2 yang lain study sungguh2. lalu aku pun meninggalkan laptop dan membawa diri bersama-sama buku ke bilik mereka untuk belajar bersama. mule2 mmg parah nak kne bukak buku smpai kul 3-4 pagi, biasa bukak laptop je time cmtu. tapi dah lama2 dah biasa ok dah. alah bisa tegal biasakan katakan. aku rasa stress aku ni memang positif sbb dorang telah menyedarkan aku jangan nak lagha sangat tengok cerita korea. exam tak masuk soklan pasal citer korea pun der. kan? tapi tak tinggal pon citer korea, aku selalu motivate diri aku, bile dah lepas paham satu2 bab atau dah abis 1 paper exam, reward diri dgn tgk citer korea. yeahhh this stree is work me out!alhamdulillah. :)

    lisa_polka@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. eh lupa nk bg email ---> ainbustami89@gmail.com

    page fb : https://www.facebook.com/AinBustamiPhotographic

    https://www.facebook.com/OhSoGrooviebyAinBustami

    :)

    ReplyDelete
  54. Good stress moment saya ialah apabila saya kena jaga anak buah saya berumur enam bulan sementara kakak saya tak ada. Maklumlah saya agak kekok dengan bayi.
    Bila dia nangis jek, mula lah kelam kabut, tak tahu nak pujuk macam mana. Masuk buai tak nak, main tak nak. Lepas tu saya cool down, panaskan susu badan yang akak saya tinggalkan, saya bagi miunum.. dia haus rupanya, lenguh jugaklah tangan dok dukung dia sahaja... hehe... Tapi, bayi , siapa yang tak suka kan, stress macam mana pun tetap sejuk jek hati bila tengok wajah dia... :)

    ReplyDelete
  55. email saya : muna8_8muni@yahoo.com.my

    Good luck cik epal untuk hari bahagia, jangan stress sangat okay!

    ReplyDelete
  56. alaa...cik epal ada buat giveaway lg? n hdiah kena amek dekat ofis nuffnang? huhu...
    cik epal, giveaway yg LINE ari tu, abg ipar sy x smpat nak prgi amek. huhu...sedih2. dia x bgtau awal2. kalu abg bgtau awal2, boleh sy email dekat cik epal. semangat sy prgi umah kak 2hb lepas sbb nak pegang soft toy LINE tu. tgk2, x dak pun. huhu~~ btw, sy minta maaf byk2 cik epal.

    ReplyDelete
  57. happy/good stress moment:

    bila tengok kengkawan semua gigih bersenam, petang petang pergi jogging, main badminton, bola tampar segala walhal kita nie yang baru habis kelas pukul 6 terkedek2 je balik rumah, terus berehat. rasa stress lah kan, kita kelas habis lambat, tak sempat bersenam untuk cergaskan badan dan cerdaskan otak. last sekali, dek kerana stress dan jealous dengan tahap kecergasan dorang, paksa diri lepas subuh yang selalu diisi dengan tidur tu, pergi lah berjogging dekat kawasan rumah sewa. alhamdulillah, lepas tu rasa makin cergas masa kelas. jarang dah mengantuk2 macam sebelum tu :)

    ReplyDelete
  58. happy/good stress moment:

    bila tengok kengkawan semua gigih bersenam, petang petang pergi jogging, main badminton, bola tampar segala walhal kita nie yang baru habis kelas pukul 6 terkedek2 je balik rumah, terus berehat. rasa stress lah kan, kita kelas habis lambat, tak sempat bersenam untuk cergaskan badan dan cerdaskan otak. last sekali, dek kerana stress dan jealous dengan tahap kecergasan dorang, paksa diri lepas subuh yang selalu diisi dengan tidur tu, pergi lah berjogging dekat kawasan rumah sewa. alhamdulillah, lepas tu rasa makin cergas masa kelas. jarang dah mengantuk2 macam sebelum tu :)

    ReplyDelete
  59. happy/ good stress moment:

    bila kawan kawan dengan gigihnya pergi bersenam petang petang. sebabnya, pukul 6 petang cenggitu, kita nie baru la terkedek kedek nak balik rumah sewa. sampai rumah, sah sah lah duduk rehat terus memandangkan da seharian dok dekat kolej. seronok dan jealous tengok kawan kawan yang pergi bersukan. mana taknya, dengan bersukan kan dapat sihatkan badan plus cerdaskan otak. bila rasa macam badan makin lesu bila dalam kelas, dengan asyik mengantuk je, last last ambik inisiatif lepas subuh yang selalu diisi dengan tidur tu , pergi berjogging dekat kawasan rumah sewa tu. since dah mula bersukan balik, badan rasa lagi selesa plus takde mengantuk dalam kelas da :D

    ReplyDelete
  60. Hai cik epal. Sy silent reader cik epal. Siap follow instagram cik epal lg.
    Happy stress moment ialah bila hari first dapat gaji,dah stress sbb fikir mcm2 nk kena byr dgn gaji tak seberapa. Mampu ke nak tahan sampai hujung bulan bila dah tolak itu ini. Mane nak byr sewa itu ini,lg2 duduk kl ni. Gaji yg kita ada jgn lupa bg sikit kat diaorg,insyallah tak sempit rezeki kita. Hihi. Bila ada lebihan gaji tu yg jd happy moment.Yg stress nye bila dapat duit adat lar kena byr. Yg tak stress bila ada duit leh bershopping. Hihi. Tq cik epal sudi baca.

    Email: nabilafarhanasulaiman@gmail.com

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  62. Stress bila nampak cik epal pandai gila masak tapi saya tak. Walaupun mende simple, tapi bagi saya still susah. haha. Sebab ini lah, hari-hari saya usaha pergi dapur dan semangat untuk belajar memasak sampai sekarang. Tengs cik epal.

    =) arelinsz87@yahoo.com

    ReplyDelete
  63. stress dengan perangai roommates/classmates yg suka judge dengan 1 salah kita. tanpa selidik,terus assume kita jahat dan teruk perangai. susah nak handle perangai nakharom yg dengki suka buat kita jatuh. diorang berpakat ramai-ramai taknak terima saya masuk group dorang. tipu kalau saya cakap, saya tak jatuh. bila saya tau saya direject macam mentua reject menantu. saya menangis tiap malam fikirkan all this makciks yang fikir dorang dah hebat.

    saya bangun. saya ambil sikap negatif diorang ni dan jadikan semangat untuk buktikan saya lebih baik. saya study teruk-teruk semester ni dan Alhamdulillah, pointer saya jauh lebih baik dari makciks yang takde kerja lain selain bertepuk tangan melihat orang lain jatuh.

    ReplyDelete
  64. saya pun nak kurus jugak tapi nape tak segigih kamu...treadmill pn dah beli..tp punye la malas..huhu


    http://akutaksunyi.blogspot.com/2013/06/kepentingan-vitamin-c.html

    ReplyDelete
  65. Salam cik Epal~ best baca entry cik Epal ni. walawehh...naik balik smangat nak slim just like cik Epal.

    Well, bercakap pasal happy stress moment... Fella pon tengah lalui keadaan ni sekarang. Oktober 2013 merupakan tarikh di mana Fella akan berkonvo bersama kawan-kawan. Ekcited sangat-sangat tau. Very tak sabar nak jumper kawan-kawan Tourism and him. Well, its someone that i like lah. BUT yang stress nyer bile diet Fella yang tak menjadi lagi ni. Susah nak fokus tahan diri dari makan makanan berlemak and tak sihat. Stress gak bila keadaan ni berterusan. Stress bile memikirkan nak pakai dress apa nanti...Stress bile fikir nak jumpa kawan-kawan...stress bile tengok kawan-kawan upload picture yang super duper slim~ Walaupun HAPPY and tak sabar nak KONVO, but STRESS buatkan Fella down 360 degree... and make me sad. kadang-kadang terfikir gak, kenapa orang lain boleh buat. But me...can't.

    However, tOday I read your entry and its make me think about the solution of my problem. Thanks to you Cik Epal. THANKS~

    ReplyDelete
  66. Salam cik Epal~ best baca entry cik Epal ni. walawehh...naik balik smangat nak slim just like cik Epal.

    Well, bercakap pasal happy stress moment... Fella pon tengah lalui keadaan ni sekarang. Oktober 2013 merupakan tarikh di mana Fella akan berkonvo bersama kawan-kawan. Ekcited sangat-sangat tau. Very tak sabar nak jumper kawan-kawan Tourism and him. Well, its someone that i like lah. BUT yang stress nyer bile diet Fella yang tak menjadi lagi ni. Susah nak fokus tahan diri dari makan makanan berlemak and tak sihat. Stress gak bila keadaan ni berterusan. Stress bile memikirkan nak pakai dress apa nanti...Stress bile fikir nak jumpa kawan-kawan...stress bile tengok kawan-kawan upload picture yang super duper slim~ Walaupun HAPPY and tak sabar nak KONVO, but STRESS buatkan Fella down 360 degree... and make me sad. kadang-kadang terfikir gak, kenapa orang lain boleh buat. But me...can't.

    However, tOday I read your entry and its make me think about the solution of my problem. Thanks to you Cik Epal. THANKS~

    ReplyDelete
  67. cerita lama lah ni tapi sekarang pun masih teringat lagi.

    happy/good stress moment.

    di matriculation. sila aa bayang dalam bilik tu bertiga dan 2 roomate tu midsem 4 flat gitew. stress gile. rasa malu kottt dapat rendah. hari2 aa nangis homesick segala. tapi entah kenapa tiap hari menjadi makin rajin dan makin cepat mengingat. nak dipendekkan cerita akhirnya dpt 4 flat jugak and roomate tak. bhahaha. eh gelak sebab happy.

    cite lama :)

    ReplyDelete
  68. Stress bila dapat result exam. Mula² lega syukur alhamdulillah dah cos boleh tahan tinggi.

    Then, bila tanya kawan² lain, mereka lagi berganda tinggi. Stwess!

    mysarah37@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. Stress yang happy,

    Bila stresssss sangat bila semua orang seolah2 memandang rendah pada kita. Yelah, kadang2 kita ni nampak je gila2, tak berusaha, banyak main, dan sebagainya tapi bukan bermaksud kita tak berusaha nak berjaya. Lepas rasa stress sangat tu, saya usaha untuk ubah persepsi orang pada saya. Alhamdulillah, selepas atasi rasa malu, malas, dan sebagainya saya sekarang lebih yakin, berani, dan bersemangat. Syukur sebab ada rasa stress, kalau tak stress mesti takde kemajuan dalam hidup :)

    itsoke.92@Gmail.com

    ReplyDelete
  70. happy stress moment aku bila dpt tau pregnant ank ke-2...bila ank 1st capai 2 thn jak memang rasa nak pregnant lg...stress skit bab kna start mkn vitamin (aku memang xsuka mkn ubt tp demi baby d telan juga).. skrng ni uda msk 5 bln. last scan doktr kata uri jatuh skit...tp xberbahaya...hehehe...stress lg skit bab husbnd jd terlebih ambil berat...apa pn xble...tp memikirkan bby dlm perut still ble rasa happy..& part plg happy, inshaAllah bersalin d tempat asal aku sndri (kota kinabalu)...ble blk kk & stay lma skit...

    ReplyDelete
  71. lama tak menjenguk, dah bertunang rupanya..tahniah cik epal..jgn stres2 ok..hehe

    ReplyDelete
  72. mak aish!
    jus sayur tu.
    boleh telan ke?
    bayam blend?
    adoi...hahaha.
    go go ..
    nnti da ad perubahan share la..
    eiii..boleh tahan ke xmkn nsik?
    kalau sy, xboleh ..hikhik :P

    ReplyDelete
  73. hamboih semangat lain macam orang nak kawen nih!

    for me, my happy/good stress moment adalah bila dikritik oleh suami sendiri. from that sress, saya struggle untuk menjadi isteri yang lebih baik. sentiasa tinggalkan rumah dengan keadaan bersih berkilat, kemas dan teratur. makanan sentiasa ada untuk santapan encik suami. melawa dan menggedik hari2 dalam rumah depan encik suami.

    result of the stress, encik suami hari2 puji effor saya. hubungan kami jadi lebih romantik. encik suami makin berisi. and cash untuk shopping bertambah.hahaha.

    ini adalah nasihat untuk bakal isteri berkerjaya.your husband is your first priority.

    ReplyDelete
  74. my happy stress moment adalah apabila bertungkus lumus buat hantaran sendiri masa nak kawin aritu. dengan gigihnye buat hantaran 9 dulang termasuklah D.I.Y bunga untuk selit keliling hantaran. Tapi bila da siap senyum 'ear to ear' :)

    ReplyDelete
  75. Hi cik epal.. ni first time ni comment kat cik epal punya blog. :)

    so, happy stress eh?

    as everybody know, duit lah sekarang ni yang jadi masalah. kita ni student, tak ambik PTPTN, so bila nak minta kat ayah ibu tu agak segan sebab dieorang pon ada nak support adik beradik.

    adik ada 2 orang je, tak ramai, tapi still 'sempit' setiap bulan. so, for the solution, saya buat part time sambil belajar. malam je, saya jaga cybercafe asrama poli dan ajar budak darjah 1 bahasa cina.

    bila mention pasal masa, ya allah, memang terkejar kejar saya. mana nak kejar assignment lagi, group project lagi. so sangat stress masa tu. tapi bila nak give up je, ingat muka ayah ibu. masa solat berdoa kat Allah supaya tabahkan diri nih.

    then the best part is bila hujung bulan, dapat gaji! masa tu, happy je sebab bila gayut dengan ibu, boleh la cerita kat dia yang tak ada ikat perut ke ape. so dah 4 sem saya tak mintak duit belanja kat ayah ibu.

    macam tahun lepas saya beli baju raya cina untuk adik adik. mestilah warna meghoh. haha. bila balik rumah tengok dieorang pakai baju tu, happy je rasa. inshaAllah tahun ni punya baju raya pon saya support jugak sebab sekarang ni tengah intern kat Cyberjaya.

    sebenarnya banyak lagi happy stress saya tapi tak tahu kenapa yang ni yang terkeluar kat kepala saya.

    Good luck akak for misi kuruskan badan tu. :)

    email: ailee.fadzlee@hotmail.com

    ReplyDelete
  76. nak komen gak kot2 dpt pharmaton haha

    best2 gak menu cik epal..pasni leh follow

    happy stress moment ialah time nak kurus dan komited dgn healthy eating..tapi masa tu jugakbusy dengan kerja sampai stress menyebabkan makan berganda2..so untuk redakannyer,ergi bercuti dulu bagi tenang minda..lepas tu mulakan balik dgn senaman yang best macam zumba, tarian lepas tu baru masuks senaman yang hardcore dan mulakan balik pemakanan sihat..hasilnya...badan shrink + meletop semula

    ReplyDelete
  77. Cik Epal, suka sangat baca blog awak.. dan komen-komen reader awak! Nice to meet u miss =)

    ReplyDelete
  78. stress????spe tak stress bukan sempurna orangnya...tu pndapat ahli motivasi...


    Bla dah dewasa ni..bnyak sgt stress,...dlu time studi..nk exam je stress....tp bla kje bagai stress..kt ofiS,famili,kkwan,dgn boss....oh..mcm2...but tu la kehidupan.....dlu stress je..kuar..jjln..tgk tv..tp kini,..kna bijak....bla stress...duk diam2...bc novel...doa bnyak....muhasabah diri,,,msti bnyak dosa ni....dan skang cb amalkan,....sadaqah.....ikut kemampuan,,,moga ini dapat mengurangkan stress..tak nak stress..nnt ada jerawat.

    Btwn...cik epal istiqamah yea makan makanan sihat tu...he....dan senam tu....pas kawen pun jna maintain ok...sama jge encik SS kamu tu....congrat...dah nak kawen

    ReplyDelete
  79. Agak2 oot tak.. ? Nak tahu, cikepal buat smoothies pakai blender/juicer jenis apa? Bercadang nak beli tapi tak tahu nk pilih........ Sy rasa prefer blender dr juicer...

    ReplyDelete
  80. selalunya hidup saya tak stress, except kalau time nak exam.

    time tu,

    -kalau roomate bangun tidur untuk study- saya pun cepat2 bangun tidur untuk study.

    -dah tak hairan dah pasal ego. yang penting ilmu. apa2 yang orang bagitau ilmu, saya akan tak sombong untuk dengar. (kalau biasa ego tinggi gila)

    -kalau nampak orang g ward(medical student) saya pun cepat2 rasa nak balik bilik cepat2 amik labcoat g ward jugak. psiko tak psiko zz

    but i take it as a positive stress lah. alhamdulillah, setakat ni tak penah stress sampai nak terjun bangunan lagi erkk

    shamim_211@live.com

    ReplyDelete
  81. Cik Epal dah boleh masuk masterchef dah ni! huhu

    ReplyDelete
  82. my happy stress moment adalah apabila keja datang melambak lambak. so indirectly akan out of nowhere ada satu plan yg telah diorganise kan menjadi sgt sistematik gitu untuk siapkan satu satu keja tu. bila dah siaaaap semua dan cek balik segala list terasa mcm aahh gila tak sangka diri sendiri yg selalunya pemalas tak hengat ni dpt menarah segala kerja yg menggunung tu sampai habis, dan plg puas bila dah stress nak siapkan semua keja dgn baik, hasil yg dapat pun amat memuaskan hati. masa tu la nak menangis kebahagiaan. hikhik.

    galenarouge@yahoo.com

    ReplyDelete
  83. Stok stok blogger perempuan yang cun bebeh semua nak kahwin dah. hehehe congrats sis cik epal ! :)

    ReplyDelete
  84. nmpk sedap... yummy.. bila nk nikah ni... =)

    ReplyDelete
  85. boleh detox tu.. :-)

    (gigihnya telan bayam mentah tu. tahniah!!)

    ReplyDelete
  86. Kalau cakap pasal benda ni..Aku rasa setiap orang ada masa "Tertekan/Tekanan" mereka sendiri.

    Kalau ikut kisah aku, ada dua benda yang membawa 2 impak besar dalam hidup aku. Ada banyak sebenarnya..tapi paling penting dua benda ni. Salah satunya adalah waktu aku mengalami Bone Dislocation. Awal tahun hari tu.

    Waktu aku dapat tahu aku memang kena MC dan tak boleh datang kerja, aku memang stress sangat-sangat sebab aku memang sangat+berharap+nak amat convert as permenant staff. Maklumlah...permenant staff dapat enjoy all benefit (katanya.....) dan paling penting dapat cuti kahwin 5 hari.hehehe..gataiiii....Err!!Merepek gile Happy Stress Moment aku weh!!!
    Tunggu dulu!
    Tapi aku rasa hepi wehhh sebab kalau tak kerana cuti panjang tuh..tak adalah blog ni. Aku ni sebenarnya dah terlalu lama nak ada blog tapi niat tu tak pernah kesampaian sebab mind set aku kata buat blog ni renyih.Sejak dari zaman aku kolej nak ada blog tapi tak buat-buat sampai la hari Peristiwa Dalam Sejarah itu berlaku....Waktu aku dok terperap sesorang dalam rumah akibat Bone Dislocate, tu lah aku belajar buat blog. Waktu tu jakun pun iya jugak.Selain sudah ada blog, aku belajar untuk terima kekurangan diri dan cuba meletakkan diri aku pada orang yang lebih teruk keadaannya. Macam orang cacat kekal contohnya. Kesannya aku lebih positif dan jadi insan yang lebih bersyukur. Kurang jugak potpetpotpet akibat dulu selalu je ada benda tak kena dan nak komplen!Mak Temah sangat!
    Benda lain selain daripada tu, berkenaan muka aku yang berjerawat.Kalau tengok dan baca entry lepas pasal muka berjerawat, aku masih nak klasifikasikan ia sebagai Happy Stress Moment aku walaupun hakikatnya sepanjang waktu itu aku cume rasa frustated!geram!Bengang!---->Bad Stress Moment kalau ikutkan rasanya.Tapi..saya tahu Allah tak akan uji hamba-hambanya sekiranya mereka tidak mampu.
    Ehhhh...Tetibe saya pulakkan!
    Sepanjang ini apa yang aku tahu, aku belajar bersyukur, belajar terima diri seadanya. Paling percaya, memakai produk mahal tak semestinya bagus untuk kulit aku. Dan paling penting belajar untuk sentiasa positif dan sentiasa ceria!Aku juga belajar macam mana nak mengetahui dan mengenali produk yang aku gunakan adakah ianya produk yang bagus atau tidak untuk kulit aku.

    Cik epal, kalau nak baca penuh..baca entry saya...sudi2lah singgah http://kitecerita.blogspot.com/2013/06/happygood-stress-moment-giveaway-by-cik.html

    ReplyDelete
  87. Well..Kalau cakap pasal benda ni..Aku rasa setiap orang ada masa "Tertekan/Tekanan" mereka sendiri.

    Kalau ikut kisah aku, ada dua benda yang membawa 2 impak besar dalam hidup aku. Ada banyak sebenarnya..tapi paling penting dua benda ni. Salah satunya adalah waktu aku mengalami Bone Dislocation. Awal tahun hari tu.

    Waktu aku dapat tahu aku memang kena MC dan tak boleh datang kerja, aku memang stress sangat-sangat sebab aku memang sangat+berharap+nak amat convert as permenant staff. Maklumlah...permenant staff dapat enjoy all benefit (katanya.....) dan paling penting dapat cuti kahwin 5 hari.hehehe..gataiiii....Err!!Merepek gile Happy Stress Moment aku weh!!!
    Tunggu dulu!
    Tapi aku rasa hepi wehhh sebab kalau tak kerana cuti panjang tuh..tak adalah blog ni. Aku ni sebenarnya dah terlalu lama nak ada blog tapi niat tu tak pernah kesampaian sebab mind set aku kata buat blog ni renyih.Sejak dari zaman aku kolej nak ada blog tapi tak buat-buat sampai la hari Peristiwa Dalam Sejarah itu berlaku....Waktu aku dok terperap sesorang dalam rumah akibat Bone Dislocate, tu lah aku belajar buat blog. Waktu tu jakun pun iya jugak.
    Selain sudah ada blog, aku belajar untuk terima kekurangan diri dan cuba meletakkan diri aku pada orang yang lebih teruk keadaannya. Macam orang cacat kekal contohnya. Kesannya aku lebih positif dan jadi insan yang lebih bersyukur. Kurang jugak potpetpotpet akibat dulu selalu je ada benda tak kena dan nak komplen!Mak Temah sangat!
    Benda lain selain daripada tu, berkenaan muka aku yang berjerawat.Kalau tengok dan baca entry lepas pasal muka berjerawat, aku masih nak klasifikasikan ia sebagai Happy Stress Moment aku walaupun hakikatnya sepanjang waktu itu aku cume rasa frustated!geram!Bengang!---->Bad Stress Moment kalau ikutkan rasanya.
    Tapi..saya tahu Allah tak akan uji hamba-hambanya sekiranya mereka tidak mampu.
    Ehhhh...Tetibe saya pulakkan!
    Sepanjang ini apa yang aku tahu, aku belajar bersyukur, belajar terima diri seadanya. Paling percaya, memakai produk mahal tak semestinya bagus untuk kulit aku. Dan paling penting belajar untuk sentiasa positif dan sentiasa ceria!Aku juga belajar macam mana nak mengetahui dan mengenali produk yang aku gunakan adakah ianya produk yang bagus atau tidak untuk kulit aku.

    errr...pe kata cik epal baca je blog saya..tak best sbb tak boleh kongsi pic...huhu http://kitecerita.blogspot.com/2013/06/happygood-stress-moment-giveaway-by-cik.html

    oh ya email : dayanafarhana86@gmail.com

    ReplyDelete
  88. Dulu masa akhir tahun 2011, Merah disahkan menghidap penyakit kulit yang terok iaitu psoriasis. Masa tuh memeng meroyan habis la. Dengan nak study untuk exam lagi, persediaan untuk praktikal lagi, assignment yang berlonggok-longgok lagi dan macam2 benda lagi ah. Seingat Merah, hari2 Merah menangis. Asyik2 terfikir soalan yang sama.

    "kenapa Merah yang kena penyakit nih?"

    Memang lost dan hilang konpiden sungguh2. Perkara yang paling Merah sedih ialah terpaksa melepaskan banyak perkara yang Merah suka kerna penyakit nih. Merah tak boleh main bola jaring dah, tak boleh join aktiviti lasak dah dan tak boleh buat apa2 sahaja aktiviti di luar. Kesimpulannya Merah tak boleh terdedah dengan cahaya matahari dah.

    Merah memang malu giler dan ingat penyakit nih tak akan sembuh dah. Tup2, penyakit nih makin beransur hilang sejak akhir 2012. Merah tak makan sebarang ubat2 dari hospital. Tapi Merah belajar untuk kawal perasaan Merah. Jangan cepat marah, belajar bersabar, jangan stress sesangat, sentiasa happy2 dan cuba menjadi sepositif mungkin.

    Dan rupanya tekanan dari penyakit ini dah ubah Merah jadi manusia yang lain dari dulu. lebih positif dan yakin dengan diri.

    Jap2, Merah dah lari dari topik ker?

    Mawwarhitam@gmail.com

    ReplyDelete
  89. laaa...dh tunang ke...sbb tk ada kot cita pasal tunang2 ni....ke telepas...

    ReplyDelete
  90. laaa....dh tunang ke...tk pernah nengok entry pasal tunang pun...ke saya telepas

    ReplyDelete
  91. aii cik epal, i teruja la tengok healty diet cik epal sampai siap terikut-ikut jugak la nk jugak kurus macam kamu, penah nmapk cik epal kat area d curve segan nak tegur siyes kurus kot.. terujanya.. nk ikut jugak.. i ne silent reader and blogger yang tinul tenggelam haha sebab malas nak update cite hehe.. slalu ler skodeng blog ne.. hope kwen jemput la umh kat p.alam kan kte pun dekat situ jugak :)

    ReplyDelete
  92. happy stress itu bila kita berjaya melawan nafsu membeli belah online yeahhh hehe

    ReplyDelete
  93. Happy/Good Stress Happy Moment

    Aku adalah orang yang tak penting di syarikat swasta tetapi bekerja dikalangan orang-orang yang berkepentingan di dalam kerajaan. Hampir setahun bekerja dan masih cuba menyesuaikan diri dengan semua orang di dalam sektor tersebut. Sebagai syarikat yang memberikan servis, aku perlu bekerjasama dengan hampir semua orang.

    Mula-mula tension pun ada, tapi bila memikirkan semua kerja akan menjadi mudah bila kenal semua orang, aku akan tebalkan muka, cekalkan hati untuk itu.

    Sekarang aku rasa 50% usaha aku dah menampakkan hasil. Kerja dan flow kerja dipermudahkan dengan bantuan orang-orang disekeliling yang sangat-sangat membantu.

    Sekarang aku stress pasal nak buka bisnes pulak. Aku ada peluang untuk buka bisnes tetapi ada target date. Aku tengah stress untuk uruskan semuanya sebelum tarikh pembukaan. Bisnes yang secara umumnya memang boleh buat duit tetapi sebagai seorang yang belum betul-betul berbisnes, ai is stress okeh..

    oleh itu, aku sangat perlukan pharmaton kerana pharmathon boleh diibaratkan menjadi tangan dan kaki extra untuk aku yang perlu menjadi multitasking sekarang.

    akhir kata, Pantun 2 kerat

    Incik Nuffnang,
    Harap menang.

    sekian,

    ReplyDelete
  94. SUMPAH STRESS BACA CIK EPAL PUNYA BLOG. GILE TAK STRESS, ADA ICECREAM TULA INI LA. PALING STRESS BILE DIE POST PASAL ICE CREAM PELANGI DENGAN BUAH BUAHAN DIE TU. MACAM-MACAM MAKANAN ADA. STRESS DAH MASUK KE TAHAP 30% BILE BACA PASAL CIK EPAL BUAT PAVLOVA. EH TAK PAYAH CITE PAVLOVA LA, BANYAK LAGI DIE BUAT. MANA TAK STRESS KALAU DIE BUAT JADI AKU BUAT TAK JADI??? CUBA CAKAP?? JELOSSSSS, STRESSSS... STRESS DAH MASUK 60%... TAMBAH LAGI 20% STRESS BILE BACA PULAK ENTRY NI, LAGI BANYAK PULAK MAKANAN, AWWWWW MACAM NAK MAKAN SKRG PULAK. MACAM NAK AMIK JE BUAH2 AYAM2 YANG ADA KAT PIC TU NGAPPP TERUS...

    LAGI STRESS BILE TAHAP DAH SAMPAI 100% SBB AKU BARU BACE ENTRY NI YANG CIK EPAL DAH POST BERABAD LAMANYA YANG AKU PUN TAK TAU GIVEAWAY NI DIE DAH HABIS KE BELUM SEBAB KONON NYE NAK MENANG CERITE PASAL STRESS AKU YG TAK PERNAH WUJUD TU. LALALA

    ReplyDelete
  95. Cik epal..dh nak kawen kan?akak cadangkan awk kurangkan makeup utk nmpk berseri dn cantek masa harinya nnt..sbb if awk make up skrg agak kurang lah serinya..akak mmg dr dulu x suka make up klu g keje stakat pakai lip ice jela pun.n klu dating pun cam tu jugak..bila tiba hari nikah tu suami akak ckp akak nmpk berseri huhu..ni cite dr pgalaman akak jela.

    ReplyDelete
  96. salam, sy br baca blog ni..suka dgn tips2 kurus, resipi2 sihat..nk taw la, bp lame cik epal amik ms tuk kurus?dr zaman chubby hingga ke skg yg comel ni?tq in advance..:)

    ReplyDelete