Monday, May 27, 2013

Siapa pernah makan DHOB ??

 Apa benda yang bermain di minda korang bila tengok haiwan di atas nasi ni???





Mula-mula aku tengok gambar ni, kembang tekak aku ala-ala skirt cik siti wan kembang. Sebab tengok ekor haiwan ni yang tak menahan tu. Nampak macam pelik je kan? Banyak-banyak binatang dekat dunia ni, kenapa nak makan biawak??


Tapi sebenarnya, ini adalah DHOB



Binatang ni memang lah biawak. Tapi biawak ni je yang kita boleh makan. Rasulullah SAW tidak makan  DHOB tapi Rasulullah SAW tidak melarang umat nya makan. So DHOB ni boleh lah di makan.



Jangan lepas ni nampak biawak dekat belakang rumah, korang pergi kejar nak sembelih masak lemak cili api pulak. Biawak dekat Malaysia ni memang haram lah di makan sebab biawak dekat sini makan bangkai. Tapi DHOB ni lain. Dhob ni makan tumbuhan dan tidak hidup dua alam. Dia main lari-lari dekat padang pasir je :D


DHOB ini halal di makan tapi disebabkan kita ni tak biasa, memang tak lalu lah kan nak mencekik DHOB ni. Kalau tetiba lah aku dihidangkan DHOB ni depan mata, memang fikir namploh lapan kali lah kan nak makan ke tidak.



Eh tetiba rasa macam ilmiah pulak entri aku hari ni. Ala-ala discovery channel pulak. ok bye!





60 comments:

  1. tak pernah makan..owh..macam ni rupanya DHOB :)

    ReplyDelete
  2. Walau terdesak macam mana pun tak termasuk dalam tekak benda ni. Uwekkssss (ok over makjah)

    ReplyDelete
  3. pertama kali tengok rasa hihihi xnak makan lah kalau ada org bagi free.. sebab selalunya nasi arab kat malaysia makan dgn ayam atau kambing..hehe..

    ReplyDelete
  4. ya Allah mmg tak la nak makan kalau dah tbentang mcm tu atas nasi. fengsaannn!! even dipotong-potong pun rasanya errmm takpe lah. hihi

    ReplyDelete
  5. cmni sebenrnya rupe dhob tu..
    menakutkn jugak erk..

    ReplyDelete
  6. owh ya ka. tak penah tahu . huhu. entri yg mnarik. tp sy tak lalu laa.. hehe

    ReplyDelete
  7. ehhh....kalo halal pun kompem org kembang tekak tengok...mcm ketam nipah la..ade setengah neegara boleh makan, sebab habitatnye berbeza..mcm tempat kite xboleh makan...gitu la kot...

    ReplyDelete
  8. Rasullullah S.A.W pernah bersembang dengan dhob

    ReplyDelete
  9. Rasulullah S.A.W pernah bersembang dengan dhob.

    ReplyDelete
  10. sedap. nampak sedap. curious nak tahu apa rasa dia

    ReplyDelete
  11. tak pernah tengok binatang sebegitu rupaaa. memang tak makan lah kot kalau orang hidang macam2 mane pun. huhu!

    ReplyDelete
  12. Ingatkan singkatan apa DHOB tu, sbb selama ni baca dalam tulisan jawi, rupanya ejaan melayunya DHOB. Stakat nie x pernah merasa.

    ReplyDelete
  13. Takpelah senang kata kita follow nabi je lah..nabi tak makan kita pon takyah la makan..kalau sesat kt padang pasir n darurat baru lah leh makan kot..euwww

    ReplyDelete
  14. terus hilang selera nak makan nasi...

    ReplyDelete
  15. dari dulu nak google pasal dhob ni tapi asik lupa. syukran,tau gak akhirnya. tapi tengok kat nasi tu,dia buang kepala je eh? ekor,kaki pehh terbayang biawak yg kat malaysia ni. mmg tak lah nak makan.

    ReplyDelete
  16. makk aii..tak sanggup nak makan bendalah ni. sanggup lapar dari makan. sebab memang kembang tekak ni tengok.. yukss...

    ReplyDelete
  17. makk aii..tak sanggup nak makan bendalah ni. sanggup lapar dari makan. sebab memang kembang tekak ni tengok.. yukss...

    ReplyDelete
  18. hahahah.. tak tau macam mana nak makan, tengok je pun dah seram.. kihkihkih

    ReplyDelete
  19. memang tak makan la..orang baru hidang mungkin akak dah terjerit2 macam orang giler..hhaha

    ReplyDelete
  20. tak pasti pule kalo dalam keadaan darurat, bole nk telan ke tak.. tp sbb dah kata Rasulullah tak mkn, kite pun tak nak la mkn.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  21. tak nak makan sebab aku ni nak pelihara..boleh ke?

    ReplyDelete
  22. oh mai goddddddddddddddddddd.... seramnya!

    ReplyDelete
  23. ishh..mmg xkan dimakan lah kalau rupanya mcm ni..hehe

    ReplyDelete
  24. ohh..mcm ni rupanya dhob. x penah pulak terpikir nak google2 gmbar dhob. hihi... frst time tgk, mmg kembang semangkuk tekak ni.

    ReplyDelete
  25. ustazah saya pernah mankan .Dia cakap sedap .haha

    ReplyDelete
  26. pernah pegang dhob ni , memang macam biawak , tapi kalau dihidang , menung dulu la tengok mata dia haih

    ReplyDelete
  27. ewwww...mcm biawak kot. Benda ni hidup kat padang pasir kan? jgan la makan benda yang pelik2...

    ReplyDelete
  28. saya nak makan.. saya nak makan.. teringin jugak. Harap cik epal boleh hadiahkan saya daging dhob ni..

    ReplyDelete
  29. tgk gamba pon akak dah tak lalu nak makan..boleh pulak die letak atas nasi...

    ReplyDelete
  30. huhu..kmbg kot tekak tgok...cmne nk mkn.

    ReplyDelete
  31. pernah beli untuk org jew..makan belum lg..

    Keistemewaan Dhob:
    Dhob mempunyai usia yang amat panjang. Sesetengah saintis Arab berpendapat bahawa ia mampu hidup selama 300 tahun. Manakala saintis yang lain pula berpendapat bahawa ia boleh hidup lebih dari itu sehingga ada yang menjangkau 700 tahun atau lebih.
    Mempunyai 2 alat kelamin (2 zakar bagi yang jantan dan 2 faraj bagi yang betina).
    Mempunyai daya ketahanan yang amat kuat. Dhob yang disembelih mengambil masa sehari atau 2 hari untuk mati.
    Kencing hanya setitik dalam tempoh 40 hari.

    Hukum Memakan Dhob:
    Dhob halal dimakan berdasarkan hadith berikut, mafhumnya:
    Abdullah bin Abbas dan Khalid bin Walid berserta Nabi Muhammad SAW telah dihidangkan dengan dhob yang telah dipanggang. Lalu Abdullah bin Abbas bertanya Rasulullah SAW: “Adakah ianya haram dimakan?” Rasulullah SAW bersabda: “Tidak.” Lalu Khalid bin Walid berkata: “Aku menarik daging dhob dan memakannya sedang Rasulullah SAW melihatnya.”

    Larangan:
    Menurut kitab “Hayatul Haiwan Al Kubra”, jika seekor dhob lalu melalui celah kangkang lelaki, maka akan lemahlah syahwat lelaki tadi, insyaallah. Wanita yang hamil dilarang memakan dhob atau mengambil ubat-ubatan yang dibuat daripada dhob.

    Khasiat:
    Boleh mengubati penyakit lelah (asma) dan lemah tenaga batin.


    :)

    ReplyDelete
  32. Oooooo
    xpernah tahu spesies yg ini
    haha
    tapi, kalau goreng kunyit mesti kulit dia rangup kan?

    ReplyDelete
  33. heheheh selalu org habaq minyak dhob. bagus minyak dhob. ni la dhob rupenyer

    ReplyDelete
  34. Pakcik sy yg tgl kat saudi ckp myk DHOB ni femes utk ubt org laki...huhu..

    ReplyDelete
  35. Pakcik sy yg tgl kat saudi ckp myk DHOB ni femes utk ubt org laki...huhu..

    ReplyDelete
  36. eeeee... binatang apakah ni.. hehe.. DHOB :P

    http://liverpoorian.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. Tak pernah terpikir nak google dhob mcmana..bagus blog cik epal, ilimiah kali ni pny entri. Btambah pengetahuan sy. :-)

    ReplyDelete
  38. Thanks untuk perkongsian yang menarik.. Lepas ni sape2 yg pernah makandhob ni boleh la share dia punya rasa plak.. hihihi..

    ReplyDelete
  39. Tak pernah tahu plak akan kewujudan Dhob ni.. spesies biawak ye.. :)

    ReplyDelete
  40. erk...tengok terlentang je atas nasi..jgn kate dhob..nasi dan lada dan limau nipis tu pn tak sentuh..

    ReplyDelete
  41. tak sampai hati tekak ni nak telan

    ReplyDelete
  42. tak sampai hati tekak ni nak telan

    ReplyDelete
  43. Salam singgah. minyak dhob pernah pakai, daging dhob tak pernah makan. Bagaimanakah rasanya? Akak cubalah makan dulu? hikhik. Gurau saja jangan marah. studioous.blogspot.com

    ReplyDelete
  44. Ermm, kenapa dia hidang macam tuuu..macam bapak cicak jatuh atas nasik plak :D

    ReplyDelete
  45. Nampak sedap 2 Cik Epal... He3 (^_^)

    ReplyDelete
  46. macam tak lalu je nak makan. huhu T___T

    ReplyDelete
  47. mcm nma kpop pulak DHOB.sedap nih kalau panggang

    ReplyDelete
  48. agak-agak berapa ringgit la sepinggan yer..

    ReplyDelete
  49. ibu saya ada belikan minyak dhob. bau die busuk hihi ;P

    ReplyDelete
  50. hoi GELI GILERRRR tgk trlentang ngan ekoq2 skali celah nasi tuh..hoiiii xmo lah!!!!! terima kasih mngembangkn tekak ahkak sklai eh.... ;P btw, klu ptong2 dadu muuungggggkin ok...adeihh

    ReplyDelete
  51. kalau cik epal sudi tak nak makan ???

    ReplyDelete
  52. badan kembung gebu dhob tu nampak sedap. ekor dia yang agak seram nmpk. tp lawa. :)

    ReplyDelete
  53. penah nampak haiwan neh... Arwah nenek bawak balik mekah dulu... tapi disebabkan rupa paras dia macam biawak semua org xnak makan, last2 buat minyak...

    ReplyDelete