Thursday, March 7, 2013

Lagu Cindai Siti Nurhaliza tu berhantu??

Dulu time sekolah asrama, memang banyak betul dengar cerita seram. Cerita hantu makcik karipap lah,hantu bertenggek kaki atas almari kira berapa orang dah tidur lah, hantu menyerupai pakgad ketuk tingkap lah,. Macam-macam jenis hantu lah.



Aku teringat satu cerita ni  dulu. Ada sorang akak dorm aku ni suka sangat menyanyi. Balek prep nyanyi, balek training netball nyanyi, dalam bilik air nyanyi. Ada sekali tu dia nyanyi lagu Cindai. Tapi time ni dalam dorm lah


"Cindai lah mana,hendak berhias ........."

Dia baru je nak start nyanyi. Pastu ada lah budak dorm mencelah

"eh jangan nyanyi lagu cindai tu, lagu tu berhantu"

Semua orang pon pelik, apasal lak lagu ni berhantu kan. Siti Nurhaliza nyanyi selamba je. Pastu budak ni pon cerita lah

"Sebab ada sorang budak perempuan ni pernah nyanyi lagu Cindai dalam bilik air time mandi, bila dia nyanyi je lagu tu, ada suara ikut dia nyanyi sekali. Padahal dia sorang je dalam bilik air tu. Dia baru je start nyanyi part "Cindai lah mana...." Sekali ada suara datang dari mana tah sambung " Cindai di siniiiiiiii"


Perghhh. Dah macam Ac Mizal punya show lah pulak. Ac di mana??? AC di siniiiiiiiiiii. Boleh menjawab pulak cindai ni.


Tapi time tu semua yang dengar cerita budak ni terus seram,termasuk lah aku. hahaha . Akak yang suka nyanyi-nyanyi tu pon dah taubat tak nak nyanyi lagu cindai dah. Tapi aku tak tahu lah cerita ni betul ke tidak. Tapi dulu-dulu heboh gak lah kes lagu cindai ni berhantu .


Tapi ada jugak cerita yang cakap cindai ni sebenarnya sejenis kain yang macam bengkung.Ada jugak versi cerita yang cakap cindai ni sebenarnya perempuan yang meninggal dunia masa bersalin pastu jadi pontianak.


Wallahua'lam. Aku pon tak tahu versi mana yang betul. Tapi bila dah dengar macam-macam cerita pasal lagu ni dulu,aku pon jadi seram dengar lagu ni masa zaman hingusan dulu. Asal ada lagu ni dekat radio, mesti aku tutup radio terus ataupun laju-laju alih chanel radio lain. muahahaha


Lagi satu lagu Ulek Mayang. Orang kata lagu tu pon berhantu. Bila ada je yang baru start nyanyi "Ulek mayang......mayang di ulekkkkk" je mesti ada yang suruh stop. Takut hantu datang. Tak pon takut tetiba ada suara datang dari mana tah join sekali nyanyi :D



Tapi aku tengok Dato' Siti nyanyi lagu Cindai tu atas stage ok je. Tadehal pon. Kalau yang ikut nyanyi pon mungkin peminat-peminat dekat bawah stage. Adakah peminat-peminat yang ikut nyanyi bersama Siti Nurhaliza itu semuanya hantu????


Oh kalau begitu, boleh lah buat rancangan seekers season 8 macam ni.



By the way, comel Dato' Siti Nurhaliza pakai tudung sekarang. Muka maintain baby face je :)



Banyak sebenarnya cerita hantu yang aku dengar time asrama ni. Kejadian pelik-pelik yang seram pon ada. Ada masa nanti aku cerita kalau rajin. Sebab sekarang ni dah malam, aku pon jadi seram nak menaip cerita hantu. Kang tengah-tengah malam tetiba nak buang air besar kang, ada muka hantu dekat flush jamban macam mana??



*pitam terus*



ok bye!

45 comments:

  1. eh saya pun pernah dgr org cakap lagu cindai ni berhantu huhuhu...

    ReplyDelete
  2. auta semata-mata...perasaan je semua tu kan,hehe

    ReplyDelete
  3. CE, kalo asrama kat sabah plak,lagu Rozana tu yg digelar 'lagu berhantu'.hehehehe

    p.s.rozaaanaaaa..kau gadis idaman ku~~

    ReplyDelete
  4. a'ahlah...dulu kakak saya pun ckp benda yg sama..trus x jadi nyanyi lagu cindai kat bilik air..masih ingat lagi sampai hari ni..hehe

    ReplyDelete
  5. a'ahlah..dulu kakak saya pun ckp benda yg sama..trus x jadi nyanyi dlm bilik air sebab takut..masih ingat lagi sampai ke hari ni..hehe

    ReplyDelete
  6. ohhh mcm tu ke crtenya sampai kata lagu cindai nie berhantu. baru chekk tahu...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    memang menakutkan jugak tu kalau ada yang menyahut ...tambah lagi memalam kan....

    ReplyDelete
  8. "kah kah kah " duluu mase sekolahh pongg feymes cita-2 macam tuhh ~ tapii skunk nehh nakk percayaa pongg macam pelikk jee ^^ . kalauu dok oztell lagyy ler byk citaa antuu yang keluarr ~ HAHA .

    ReplyDelete
  9. pewww..seraaamm..... jap2.. nak beli karipap makcik tak? haha

    ReplyDelete
  10. Pasal lagu cindai tu pernah dengar.. Tapi tak tahu betul ke tak ^_^ hehe. Seram pulak baca post ni ;D

    Cantiknya CT! ^_^

    ReplyDelete
  11. wakaka cik epal buat cerita seram pulak ... tapi bnyk kot lagu yg berantu..

    ReplyDelete
  12. CE .. mmg dulu femes crita hantu cindai nie, dulu mse skolah rendah siap berlari pi tandas smbil nyanyi lagu cindai sbb nak dgr -.- hahaha!

    ReplyDelete
  13. Nina pun dulu duk asrama. Hehe.. makcik karipap femes oooo

    ReplyDelete
  14. Kah2..mmg btl kan bnde ms zmn kecil2 dulu

    ReplyDelete
  15. pernah juga dengar lagu cindai ni berhntu..abg saya pernah storyy..entah benar, entah x

    ReplyDelete
  16. hahaaa..dulu time sekolah dulu pun ada orang cakap jugak..tp pika still go on and nyanyi je..hahaaaa..

    ReplyDelete
  17. Hahaha. Lawak lah cik epal ni :)

    ReplyDelete
  18. hahah. pernah dgr gak cte ni.. tapi, den nyanyi jooo.. kahkah.

    ReplyDelete
  19. Aah, dulu heboh pasal lagu cindai ni berhantu...

    ReplyDelete
  20. Cik epalllll... kite br je bc blog u..
    Bestttt ahh selamberrr je..
    Oh ye mmg lagu tu berhantu sbb hits carta khennnn berbulan2

    ReplyDelete
  21. a'ah lah kak CE. memang ada dengar gak citer lagu tu b'hantu. then lagu ulik mayang tu rasanya memang kot. hehe lagu tu lagu melibatkan puteri-2 bunian rasanya lah kot. org tua-2 dr Terengganu tahu lah kot :)

    ReplyDelete
  22. Comelnye tok ti ambk gmbr cm2, muke pn nampak kurus je. Lagu2 cm2 akn b'hantu ble kte t'llu tksub ng lagu tu n dri sndiri lmah smgt =)

    ReplyDelete
  23. ni semua budak dorm yang cakap.. tapi wani selamba je nyanyi lagu2 tu...muehehhehe.. :P

    ReplyDelete
  24. ahahaha... menakutkan la Cik Epal ni, tapi slh satu maksud Cindai tu kan pontianank....
    Satu, mungkin betul kowt sebab kita dok menyeru2 bnda tu,
    dua, mungkin strategi org nk jatuhkn lagu tu.. tapi honestly, kdg2 seram jugak dgr 2 lagu tu

    ReplyDelete
  25. Dulu pernah pasang lagu CINDAI sebagai Caller ringtone telefon, sekarang dah tak ada dah. Eh, boleh pula ya lagu ni dikaitkan dengan hantu? Huhuhu.

    ReplyDelete
  26. huhu tau tape,pelik kan ? tatau la btol ke ta

    ReplyDelete
  27. yup. mostly semua org ckp lagu cindai ni seangkatan dgn lagu ulek mayang . hehehe

    ReplyDelete
  28. minat benor ye kat siti.. hehe.. btw.. husein follow sini.. hope u hit me back

    ReplyDelete
  29. haaa.. mmg! pernah dengar kata camtu.. =___=

    ReplyDelete
  30. zaman kanak2 dulu yelah org ckp berhantu , sekrg apedehal..

    cindai kalau tengok kamus ,makna dia , sejenis kain, dan pontianak


    kot :P

    ReplyDelete
  31. kalau dah minat, nyanyi aje.... hehe

    ReplyDelete
  32. hehehehehe

    tapikan cindai memang 'berhantu' masa kak eka derejah empat.. hahaha

    mas atu Siti Nurhaliza baru popular. Tahun 1998. Kami dak pompuan sekelas,nyanyi lagu tu.kuat gak r.

    Sekali cikgu kelas sebelah dengar,
    dia datang marah kami buat bising,

    dia suruh kami beratur kat depan dan nyanyi lagu tu. Kena denda kauuu... hahahahahaha

    malu gaban nyanyi kt depan tapi ramai2 kurang skit ar malu..
    hahahahaha

    ReplyDelete
  33. samela,
    dila pun pena jugak dengar cite yang lagu cindaini berhantu.Tapi dila x rase seram pun..wat dunno je..heheee

    ReplyDelete
  34. dulu kat uitm memang ada cita ni...tengah berlagu n dia datang...urban lagend oooooo

    ReplyDelete
  35. lagu cindai memang heboh dikatakan berhantu kat mahallah uia tu.. tambah lagi kalu kawan2 suka basuh baju sorang2 tengah malam sambil dgr mp3

    ReplyDelete
  36. yang kat jamban tu mmg antu pengotor la kalau macam tu...haha

    ReplyDelete
  37. kt astro ada cite hantu baru..series gitu..American Horror Story..Asylum..tgk iklan pn dah seram...haha~ try la tgk :)

    ReplyDelete
  38. hahahahahaha. betul. dulu zmn study mg kecoh jg lagu ni berhantu. meremang2 bulu tengkuk masa tu. hihi.

    ReplyDelete
  39. yang x bley blah
    cindai disini
    kekekekeke
    ac d sini
    sempoiiiiiiii

    ReplyDelete
  40. saya ade pernah dgr pasal lagu Ulek Mayang tu. menurut cerita orang dolu2, lagu tu utk puja 7 puteri bunian tapi tu semua syirik. wallahualam...

    ReplyDelete
  41. cindai saya xtahu la.. tapi kalau ulek mayang tu betol.. sebab penah ade kwn, p kem n nyanyi lagu ni.. kena rasuk masa masuk2 part dlm lagu ni masa buat persembahan...kiranya ade part2 tertentu yg agak keras la.. mcm menyeru..

    ReplyDelete