Thursday, February 14, 2013

(Resepi) Puding karamel tanpa telur

Siapa dekat sini pernah tengok My Boss My Hero? Cerita jepun sebenarnya. Dulu lah layan cerita tu. Zaman-zaman belum mumayyiz study dekat matrik. Bila nak buat puding karamel ni mesti teringat cerita tu. Beriya time rehat masing-masing berkejar-kejaran sebab puding yang cepat bebeno sold out dekat kantin depa.



Aku pernah buat puding karamel guna telur dan tanpa telur. Tekak aku lagi suka puding karamel versi yang tak guna telur punya lah. Cara-cara nak buat puding karamel ni pon senang je woh. Resepi aku memang semua simple-simple jah. Semuanya berkonsepkan user friendly gituww. Bahan pon tak ada lah susah nau nak cari.


Bahan-bahan nya:

Untuk puding
1 bungkus serbuk agar-agar (yang paket kecik 10g)
3 1/2 cawan air
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis ( ni boleh ejas ikut tekak masing-masing punya tahap manis macam mana)
1 sudu kecil esen vanilla

Untuk caramel

2 senduk gula
1/4 cawan air

Bahan-bahan semua senang je nak cari. Pergi kedai Pak Mat Tempe belakang rumah tu je semua bahan dah boleh dapat.


Kekdah-kekdah nak membuat puding karamel ni:



Masak gula dengan api yang perlahan. Kacau lah sampai warna gula yang putih sesuci lebaran ni bertukar kepada warna keperangan ala-ala air karat (matik lah tak ada yang nak makan puding karamel ni dah awal-awal imejin minum air karat)





Pastu masuk kan air perlahan-lahan. Hati-hati sikit nak masuk air ni sebab takut terpercik kena muka. Kang hantaran engko elok-elok limapuloh ribu. Eksiden masak karamel ni, berkurangan pulak hantaran engko sampai lima ratus. Hati-hati bukan di jalan raya je dek non, di dapur pon harus lah maintain vogeh the vass hokayyy


Dah siap karamel tu, boleh lah jiruskan je dekat mana-mana bekas yang ada dekat rumah tu.Nak masak puding nya lagi senang.



Tepung jagung + tepung kastad tu masuk kan dalam mangkuk lain jap, letak air sikit,gaul-gaul pastu tapis bagi hilang habuk habuk tu. Dengan api yang perlahan jugak. Masuk agar-agar + tepung jagung + tepung kastad + air ke dalam periuk. Kacau lah sampai mendidih


Dah mendidih masuk kan susu cair + susu pekat + esen vanilla


Masak lah dalam 5 minit cenggitu. Pepandai lah agak. Pastu tuangkan lah dekat bekas yang engko siram karamel tadi. Tunggu sejuk kejap, pastu masuk kan dalam peti ais. Puding karamel ni lagi marvelous di makan time sejuk-sejuk. Sedap je lalu dekat anak tekak kesejukan puding karamel itu nanti.





Dan ini lah hasilnya.




Nyummayhhhh!

Sorry tangan parkinson sikit. Potong puding pon tangan menggigil. Tu bergerigi je puding aku





Satu adunan yang aku bagi resepi kat atas tadi dapatlah banyak ni puding karamel nya.


Ada sesiapa berani nak cuba? Selamat mencuba uolsssssssssssssssssssss! :D

85 comments:

  1. wahhh pestime taw puding karamel xguna telor!! boleh try niii

    ReplyDelete
  2. cerita tu memang buat org terliur
    dengan puding karamel yang kononnya paling sedap sampai bunyi loceng sekolah je terus semua berlari2, bertolak2 pergi kantin gara2 nak membeli puding karamel yang dijual...dah lah terhad pulak tu..
    hahaha

    ReplyDelete
  3. macam mane caramel tu nak cair canne CE??

    ReplyDelete
  4. haih , meleleh dah air liur tgk entry nie cik epal , kena try nie , hee , BTW , thanks for sharing this recipe sis :)

    ReplyDelete
  5. wahh..mcm bestlah cik Epal...jimat telorrr..hehe

    ReplyDelete
  6. karamel tuang atas puding ke, puding yg kena tuang atas karamel?

    ReplyDelete
  7. @miszyuyu: sila sila try :)

    @rima dania: waaa tengok eh? cerita tu membuatkan org yg pernah makan puding macam teringin gila nak makan puding. kan? kan? :D


    @aezz azmi: cair sebab masak atas api. sebab tu lah gula tu cair :)


    @afifah miyata: sila lah cuba :)


    @miss scalia: ishh pi lap air liur tu. kehkeh welcome! :)


    @nabila biela: memang jimat telor leh wat scramble egg pulekk telor tu :D


    @miss za: mana-mana pon boleh. saya letak siap2 karamel tu dalam bekas, pastu tuang puding. Bila terbalikkan bekas kita isi puding karamel tu, karamel tu atas puding lah :)

    ReplyDelete
  8. Rima dania: *tak pernah makan, typo pulak

    ReplyDelete
  9. harap suatu hari nanti ada bini mcm cik epal. bole buat puding karemal ni hari3. huhuhu..

    ReplyDelete
  10. @ikhmal malique: alaa orang lelaki pon leh buat apa. org xreti masak pon bole buat puding karamel ni. senang je :)


    @peri pia: cite apa? My boss my hero? dah xingat jalan cerita,tapi ingat tang puding je . tapi tahu cerita tu mmg lawak :D

    ReplyDelete
  11. yes CE,my boss my hero ;D

    akak pena try buat pudding ni,rae dia lite sikit...yummy

    ReplyDelete
  12. ouuhh. tq for the recipe. salu makan yg ada telur..:)

    ReplyDelete
  13. sedapnyaa.. ena pun tak boleh go on dengan puding bertelur.. berbau sedikit.... nak try!

    ReplyDelete
  14. Arry tk thu psl cerita Jepun tu..btw..cntik gak puding tu, n nmpk sdap tnpa tlur, jimat skit kn..hehe..:D

    ReplyDelete
  15. @peri pia: yup. rasa dia lite lite je. akak buat resepi lebih kurang camni ke? tak pakai telur eh? :)


    @balqis shafikah: before ni mmg selalu makan yg ada telur punya. ni saja tukar selera :D


    @ainaa: ada setengah orang suka je yang ada telur tu. depends on individu gak kot :)


    @arry_rennwoodbloggerboy: mak oiii panjang nya nama. cerita jepun tu lama dah. cuba google :D

    ReplyDelete
  16. lama dah tak buat puding karamel..bleh try ni :)

    ReplyDelete
  17. a'ah..layan jugak cerita tu siap promo kat adik-beradik lain suruh tengok..tapi sia-sia je..sorang pun tak nak tengok.. tapi diorang tak tahu lagi penangan cerita tu...heheh..tapi kang kalau diorang tengok, silap2 ada pulak yang mengidam..

    ReplyDelete
  18. wuu . pes taim tengok takdek telo . thank you !

    ReplyDelete
  19. wahai cik epal, yg ni tak perlu kukus ke? sbb sangat menakutkan nak buat karamel pudding yg kukus takut ada gelembung jerawat batu hahahahahha, ala.. yang kena titik wap stim terus hodoh jadiknye.

    ReplyDelete
  20. @fazilzura: sila lah try

    @azielah rahim: selamat mencuba! :)

    @rima dania: siapa yg xlayan cerita jepun, mmg payah lah nak hasut depa tgok. dah sekali tgok baru tahu best ke tidak :D


    @sally yatiey: cuba lah :)


    @ciksengeh: welcome! :)


    @mizz coki: tak payah kukus. sebab dah ada serbuk agar agar tu, dah siap masuk je peti ais dan boleh terus di makan :)

    ReplyDelete
  21. love it dear! <3
    http://sisterhoodfash.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. eh seriusly x guna telur? must try must try!

    ReplyDelete
  23. Eza memang suka ikut resipi cik epal, awesome okeyyy! :)

    ReplyDelete
  24. best la belog cik epal ni..resepi nya sumer senang2..walau susah cmner pon ttp senang ditangan cik epal.best la dah penah try carbonara..hehe..tq for sharing!!!

    ReplyDelete
  25. npe x leh paste banner akak ni??dh lme dh follow akak.. :)tgk le blog sye :)

    ReplyDelete
  26. byk betol bg resepiii.. pandai masaklah cik epal nih... bgus3

    ReplyDelete
  27. Cik epal, nape kite buat puding tu jadi ketul2 ha.. mmg dr dlu fail dgn agar2 ni wuwu




    ReplyDelete
  28. Cik epal, nape kite buat puding tu jadi ketul2 ha.. mmg dr dlu fail dgn agar2 ni wuwu




    ReplyDelete
  29. wow! nice! bru tau ada yg xprlu kkus.. ari tu bru ja buat pding krmel pkai tlur lar, pstu kkus.. nice jgk! hehe!! nti kite ltak dlm beLog yek, leh lar cikEpal terjah2 tgk pding krmel kte plak.. hehe!!

    http://fakhruru.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. Yang pudding karamel kecik kecik tu CE letak dlm bekas apa ?

    ReplyDelete
  31. ni yang rasa nak cuba buat nih... huhuhuhu...pantang nampak makanan.. :p

    ReplyDelete
  32. Ahhh ni la yg dicari-cari. Tak berapa suka rasa telur kalau buat puding caramel ni.

    ReplyDelete
  33. Cik Epal yang kiut miut , sy dah buat ikut resepi Cik Epal semalam , sedap walaupun muruks rupanya :) dah buat entry pon :p hikss.

    ReplyDelete
  34. @ nur fatin farahain: boleh je. ctrl+c untuk copy code, pastu ctrl+v untuk paste code


    @wie: kena sentiasa kacau dan masak dengan api perlahan.


    @wany: bekas buat kuih apam kot. saja je letak dalam tu. sebab dah ada bekas tu :)


    @fizafantagiro: ok je tengok, xde lah buruk pon :D

    ReplyDelete
  35. tgok ni trus nk buat weekend ni! :)

    ReplyDelete
  36. lg senang klu ms masak gula tu dh siap2 campur air.. xde la kes terkurang hantaran.. hehe.. and gula pun slow sket proses penghangusan :)

    ReplyDelete
  37. Waa nampak mcm lg gebu & xberbintk2 mcm bulan...nk cuba laaaa

    ReplyDelete
  38. Waa nampak mcm lg gebu & xberbintk2 mcm bulan...nk cuba laaaa

    ReplyDelete
  39. nmpk mcm senang je cara nak wat puding karamel nie. lagi senang sbb xpyh guna telur. btw, thx CE for sharing this recipe.

    ReplyDelete
  40. pergh...nampak cam sedap je...
    kene try ni...

    ReplyDelete
  41. Bestnye puding dia.. nanti ada masa leh lah kasih cuba.. banyak jugak dapat ye...

    ReplyDelete
  42. hohoohho nak try ni..pernah adik cuba ada bau telor tak suka3..yang ni ce kot.. tq :)

    ReplyDelete
  43. cik epal masa tengah masak puding tu kena sentiasa gaul ke? saya buat biarkan mendidih lepastu bau hangit T_T rasa pun hangit!! T_T

    ReplyDelete
  44. gaul lah sampai keperangan. tapi jangan hangit sangat, nanti pahit

    ReplyDelete
  45. eh....first time baca karamel tanpa telur...mesti cuba nih..

    selalu kalau buat pun akak mesti kurangkan telur .. ada kaedah tanpa telur nih..perghh..

    *tunggu hujung minggu..

    :)

    ReplyDelete
  46. bru pas tgk cerita yg dah bertahun tu..hehe~

    mahu try!!

    ReplyDelete
  47. cik epal.ritu sy buat x jd,sbb gula tu cair sgt. =(

    ReplyDelete
  48. best la cik epal...i da try...mabeles la...meh singgah umah i plak Mama Aqil

    ReplyDelete
  49. wahh..sedapnyaa!! been craving for this. tp nak buatnya malas..hehe

    ReplyDelete
  50. wahh.. senang jer.. boley try niew.. hehee

    ReplyDelete
  51. sedapnya nampak. Makan sejuk2 sedap!!!

    ReplyDelete
  52. wah..nmpak sedap sgt..thanks for ur recipe! nk try la pasni..hehe.. cik epal,please follow my blog..I'm a newbie.. http://annurket.blogspot.com/ thanks ya! I'm done yours..:))

    ReplyDelete
  53. rasa macam nak buat puding caramel jugak lah nanti
    terliur la pulok tengok gambor ni
    gulp

    ReplyDelete
  54. thanks for the recipe..Tengah duk cari2 resepi yg simple macam ni.

    ReplyDelete
  55. kak epal , karemel tu tak jadi pon , dia menjadi keras pulak lepas nina angkat dr dapur

    ReplyDelete
  56. Pergh, memang menjadi, so good! Mohon izin untuk guna resepi ni buat jualan. 1 adunan dapat 16 acuan bunga x rm2.00 = rm32. Kos dalam rm5.35, fuyooo! Manyak untung ma!

    ReplyDelete
  57. Try buat caramel puding menjadi pun. Thanks cik epal :)

    ReplyDelete
  58. macam sedap ni. slalu buat yg ader telur je. kekadang makan pun muak. lepas ni kene try yang versi simpe giler ni..hihi

    ReplyDelete
  59. Kak epal, kalau masuk peti tak ke bila terbalikkan dya karamel dya keras? Or kena terbalikkan atas pinggan dulu baru masuk peti? Hehe :)

    ReplyDelete
  60. Kak epal, kalau masuk peti tak ke bila terbalikkan dya karamel dya keras? Or kena terbalikkan atas pinggan dulu baru masuk peti? Hehe :)

    ReplyDelete
  61. salam kak. kenapa ye saya punya sampai ada yang berketul2? saya x pndai kacau ke? T______T

    ReplyDelete
  62. salam cik epal...thanks for the recipe..dah try..sedapla...thanks again..;-)

    ReplyDelete
  63. salam cik epal..thanks for the recipe..dah try..sedapla..thanks again..;-)

    ReplyDelete
  64. nape kita punya puding x keras-keras yer....melekat kat tepi loyang plak tu....ape yang x kena...mgkn wktu kacau sekejap sgt ker...he..he...nti nk cuba lagi

    ReplyDelete
  65. Salam CE. Gula hangus tu klw dibiarkan sejuk dia jadi keras beku tak?

    ReplyDelete
  66. Salam CE. Gula hangus tu klw dibiarkan sejuk dia jadi keras beku tak?

    ReplyDelete
  67. best cite tu..memang terliur...resepi wajib cuba ni

    ReplyDelete
  68. mmng nampak macam senang jer#macam sedap jer

    ReplyDelete
  69. Tanpa telur? Menarik ni. Nak cuba lah

    ReplyDelete
  70. cik epal ...semua nmapak sedap ...lama tak makan ..:)

    ReplyDelete