Thursday, February 14, 2013

(Resepi) Puding karamel tanpa telur

Siapa dekat sini pernah tengok My Boss My Hero? Cerita jepun sebenarnya. Dulu lah layan cerita tu. Zaman-zaman belum mumayyiz study dekat matrik. Bila nak buat puding karamel ni mesti teringat cerita tu. Beriya time rehat masing-masing berkejar-kejaran sebab puding yang cepat bebeno sold out dekat kantin depa.



Aku pernah buat puding karamel guna telur dan tanpa telur. Tekak aku lagi suka puding karamel versi yang tak guna telur punya lah. Cara-cara nak buat puding karamel ni pon senang je woh. Resepi aku memang semua simple-simple jah. Semuanya berkonsepkan user friendly gituww. Bahan pon tak ada lah susah nau nak cari.


Bahan-bahan nya:

Untuk puding
1 bungkus serbuk agar-agar (yang paket kecik 10g)
3 1/2 cawan air
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis ( ni boleh ejas ikut tekak masing-masing punya tahap manis macam mana)
1 sudu kecil esen vanilla

Untuk caramel

2 senduk gula
1/4 cawan air

Bahan-bahan semua senang je nak cari. Pergi kedai Pak Mat Tempe belakang rumah tu je semua bahan dah boleh dapat.


Kekdah-kekdah nak membuat puding karamel ni:



Masak gula dengan api yang perlahan. Kacau lah sampai warna gula yang putih sesuci lebaran ni bertukar kepada warna keperangan ala-ala air karat (matik lah tak ada yang nak makan puding karamel ni dah awal-awal imejin minum air karat)





Pastu masuk kan air perlahan-lahan. Hati-hati sikit nak masuk air ni sebab takut terpercik kena muka. Kang hantaran engko elok-elok limapuloh ribu. Eksiden masak karamel ni, berkurangan pulak hantaran engko sampai lima ratus. Hati-hati bukan di jalan raya je dek non, di dapur pon harus lah maintain vogeh the vass hokayyy


Dah siap karamel tu, boleh lah jiruskan je dekat mana-mana bekas yang ada dekat rumah tu.Nak masak puding nya lagi senang.



Tepung jagung + tepung kastad tu masuk kan dalam mangkuk lain jap, letak air sikit,gaul-gaul pastu tapis bagi hilang habuk habuk tu. Dengan api yang perlahan jugak. Masuk agar-agar + tepung jagung + tepung kastad + air ke dalam periuk. Kacau lah sampai mendidih


Dah mendidih masuk kan susu cair + susu pekat + esen vanilla


Masak lah dalam 5 minit cenggitu. Pepandai lah agak. Pastu tuangkan lah dekat bekas yang engko siram karamel tadi. Tunggu sejuk kejap, pastu masuk kan dalam peti ais. Puding karamel ni lagi marvelous di makan time sejuk-sejuk. Sedap je lalu dekat anak tekak kesejukan puding karamel itu nanti.





Dan ini lah hasilnya.




Nyummayhhhh!

Sorry tangan parkinson sikit. Potong puding pon tangan menggigil. Tu bergerigi je puding aku





Satu adunan yang aku bagi resepi kat atas tadi dapatlah banyak ni puding karamel nya.


Ada sesiapa berani nak cuba? Selamat mencuba uolsssssssssssssssssssss! :D


Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

83 comments:

Miszyuyu said...

wahhh pestime taw puding karamel xguna telor!! boleh try niii

RIMA DANIA said...

cerita tu memang buat org terliur
dengan puding karamel yang kononnya paling sedap sampai bunyi loceng sekolah je terus semua berlari2, bertolak2 pergi kantin gara2 nak membeli puding karamel yang dijual...dah lah terhad pulak tu..
hahaha

Aezz Azmi said...

macam mane caramel tu nak cair canne CE??

afifah miyata said...

sedap nyerrrrr :3 mesti cuba nie.

afifah miyata said...

sedapnyerrrrr :3 kena cuba nie!!

misS.scalia said...

haih , meleleh dah air liur tgk entry nie cik epal , kena try nie , hee , BTW , thanks for sharing this recipe sis :)

nabila biela said...

wahh..mcm bestlah cik Epal...jimat telorrr..hehe

Miss Za said...

karamel tuang atas puding ke, puding yg kena tuang atas karamel?

cik EPAL said...

@miszyuyu: sila sila try :)

@rima dania: waaa tengok eh? cerita tu membuatkan org yg pernah makan puding macam teringin gila nak makan puding. kan? kan? :D


@aezz azmi: cair sebab masak atas api. sebab tu lah gula tu cair :)


@afifah miyata: sila lah cuba :)


@miss scalia: ishh pi lap air liur tu. kehkeh welcome! :)


@nabila biela: memang jimat telor leh wat scramble egg pulekk telor tu :D


@miss za: mana-mana pon boleh. saya letak siap2 karamel tu dalam bekas, pastu tuang puding. Bila terbalikkan bekas kita isi puding karamel tu, karamel tu atas puding lah :)

cik EPAL said...

Rima dania: *tak pernah makan, typo pulak

Ikhmal Malique said...

harap suatu hari nanti ada bini mcm cik epal. bole buat puding karemal ni hari3. huhuhu..

Peri PiA said...

layan citer tu lawak giler

cik EPAL said...

@ikhmal malique: alaa orang lelaki pon leh buat apa. org xreti masak pon bole buat puding karamel ni. senang je :)


@peri pia: cite apa? My boss my hero? dah xingat jalan cerita,tapi ingat tang puding je . tapi tahu cerita tu mmg lawak :D

Peri PiA said...

yes CE,my boss my hero ;D

akak pena try buat pudding ni,rae dia lite sikit...yummy

Balqis Shafikah said...

ouuhh. tq for the recipe. salu makan yg ada telur..:)

✿A I N A A✿ said...

sedapnyaa.. ena pun tak boleh go on dengan puding bertelur.. berbau sedikit.... nak try!

Arry_RennwoodBlogerBoy said...

Arry tk thu psl cerita Jepun tu..btw..cntik gak puding tu, n nmpk sdap tnpa tlur, jimat skit kn..hehe..:D

cik EPAL said...

@peri pia: yup. rasa dia lite lite je. akak buat resepi lebih kurang camni ke? tak pakai telur eh? :)


@balqis shafikah: before ni mmg selalu makan yg ada telur punya. ni saja tukar selera :D


@ainaa: ada setengah orang suka je yang ada telur tu. depends on individu gak kot :)


@arry_rennwoodbloggerboy: mak oiii panjang nya nama. cerita jepun tu lama dah. cuba google :D

AyuCandy said...

Omggggg nak tryyyyyyy! :3

cik EPAL said...

@ayucandy: selamat mencuba! :)

fazilzura said...

teruja nak try

Azielah Rahim said...

lama dah tak buat puding karamel..bleh try ni :)

RIMA DANIA said...

a'ah..layan jugak cerita tu siap promo kat adik-beradik lain suruh tengok..tapi sia-sia je..sorang pun tak nak tengok.. tapi diorang tak tahu lagi penangan cerita tu...heheh..tapi kang kalau diorang tengok, silap2 ada pulak yang mengidam..

Sally Yatiey said...

Boleh cuba ni..

ciksengeh :D said...

wuu . pes taim tengok takdek telo . thank you !

Mizz Coki said...

wahai cik epal, yg ni tak perlu kukus ke? sbb sangat menakutkan nak buat karamel pudding yg kukus takut ada gelembung jerawat batu hahahahahha, ala.. yang kena titik wap stim terus hodoh jadiknye.

cik EPAL said...

@fazilzura: sila lah try

@azielah rahim: selamat mencuba! :)

@rima dania: siapa yg xlayan cerita jepun, mmg payah lah nak hasut depa tgok. dah sekali tgok baru tahu best ke tidak :D


@sally yatiey: cuba lah :)


@ciksengeh: welcome! :)


@mizz coki: tak payah kukus. sebab dah ada serbuk agar agar tu, dah siap masuk je peti ais dan boleh terus di makan :)

Andina Irvani (Dina) said...

love it dear! <3
http://sisterhoodfash.blogspot.com/

Why Farouk said...

eh seriusly x guna telur? must try must try!

Eza Boom Boom :) said...

Eza memang suka ikut resipi cik epal, awesome okeyyy! :)

mirakuru said...

best la belog cik epal ni..resepi nya sumer senang2..walau susah cmner pon ttp senang ditangan cik epal.best la dah penah try carbonara..hehe..tq for sharing!!!

nur fatin farahain said...

npe x leh paste banner akak ni??dh lme dh follow akak.. :)tgk le blog sye :)

Ana Farhana said...

byk betol bg resepiii.. pandai masaklah cik epal nih... bgus3

wie said...

Cik epal, nape kite buat puding tu jadi ketul2 ha.. mmg dr dlu fail dgn agar2 ni wuwu




wie said...

Cik epal, nape kite buat puding tu jadi ketul2 ha.. mmg dr dlu fail dgn agar2 ni wuwu




~AmyLiana86~ said...

boleh try ni..hihihi

Fakhruru said...

wow! nice! bru tau ada yg xprlu kkus.. ari tu bru ja buat pding krmel pkai tlur lar, pstu kkus.. nice jgk! hehe!! nti kite ltak dlm beLog yek, leh lar cikEpal terjah2 tgk pding krmel kte plak.. hehe!!

http://fakhruru.blogspot.com

Wany said...

Yang pudding karamel kecik kecik tu CE letak dlm bekas apa ?

Busyra Bt Takiyudin said...

sedapnyaaa... hehe

D Yatie said...

ni yang rasa nak cuba buat nih... huhuhuhu...pantang nampak makanan.. :p

Cik Caah said...

Ahhh ni la yg dicari-cari. Tak berapa suka rasa telur kalau buat puding caramel ni.

fizafantagirO said...

Cik Epal yang kiut miut , sy dah buat ikut resepi Cik Epal semalam , sedap walaupun muruks rupanya :) dah buat entry pon :p hikss.

cik EPAL said...

@ nur fatin farahain: boleh je. ctrl+c untuk copy code, pastu ctrl+v untuk paste code


@wie: kena sentiasa kacau dan masak dengan api perlahan.


@wany: bekas buat kuih apam kot. saja je letak dalam tu. sebab dah ada bekas tu :)


@fizafantagiro: ok je tengok, xde lah buruk pon :D

Anne Rihann said...

tgok ni trus nk buat weekend ni! :)

Farihin Hadi said...

lg senang klu ms masak gula tu dh siap2 campur air.. xde la kes terkurang hantaran.. hehe.. and gula pun slow sket proses penghangusan :)

aDaH said...

Waa nampak mcm lg gebu & xberbintk2 mcm bulan...nk cuba laaaa

aDaH said...

Waa nampak mcm lg gebu & xberbintk2 mcm bulan...nk cuba laaaa

ahmad endo said...

terer lah ko ce...wiwit...hahaha

inna_risna said...

nmpk mcm senang je cara nak wat puding karamel nie. lagi senang sbb xpyh guna telur. btw, thx CE for sharing this recipe.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

wow... nampak sedap lerrrrrr....

ct fesyen said...

pergh...nampak cam sedap je...
kene try ni...

+kasih+ said...

Bestnye puding dia.. nanti ada masa leh lah kasih cuba.. banyak jugak dapat ye...

Pinkbubblegumprincess said...

hohoohho nak try ni..pernah adik cuba ada bau telor tak suka3..yang ni ce kot.. tq :)

Known as 'D' said...

cik epal masa tengah masak puding tu kena sentiasa gaul ke? saya buat biarkan mendidih lepastu bau hangit T_T rasa pun hangit!! T_T

cik EPAL said...

gaul lah sampai keperangan. tapi jangan hangit sangat, nanti pahit

Hidayah said...

eh....first time baca karamel tanpa telur...mesti cuba nih..

selalu kalau buat pun akak mesti kurangkan telur .. ada kaedah tanpa telur nih..perghh..

*tunggu hujung minggu..

:)

nawwar_hanifah said...

bru pas tgk cerita yg dah bertahun tu..hehe~

mahu try!!

Cik Puan Rara said...

cik epal.ritu sy buat x jd,sbb gula tu cair sgt. =(

mama_aqil said...

best la cik epal...i da try...mabeles la...meh singgah umah i plak Mama Aqil

Yunie Mara said...

wahh..sedapnyaa!! been craving for this. tp nak buatnya malas..hehe

arnissa said...

wahh.. senang jer.. boley try niew.. hehee

Ezna said...

sedapnya nampak. Makan sejuk2 sedap!!!

Annur Shuhada said...

wah..nmpak sedap sgt..thanks for ur recipe! nk try la pasni..hehe.. cik epal,please follow my blog..I'm a newbie.. http://annurket.blogspot.com/ thanks ya! I'm done yours..:))

penaberkala said...

rasa macam nak buat puding caramel jugak lah nanti
terliur la pulok tengok gambor ni
gulp

Nastyna said...

thanks for the recipe..Tengah duk cari2 resepi yg simple macam ni.

Mazelina Zaini said...

kak epal , karemel tu tak jadi pon , dia menjadi keras pulak lepas nina angkat dr dapur

Hjh Hasnah bt Abdullah said...

Pergh, memang menjadi, so good! Mohon izin untuk guna resepi ni buat jualan. 1 adunan dapat 16 acuan bunga x rm2.00 = rm32. Kos dalam rm5.35, fuyooo! Manyak untung ma!

sorfina sattbudin said...

Try buat caramel puding menjadi pun. Thanks cik epal :)

Lyda Mohd said...

macam sedap ni. slalu buat yg ader telur je. kekadang makan pun muak. lepas ni kene try yang versi simpe giler ni..hihi

Nana Bbanilla said...

Kak epal, kalau masuk peti tak ke bila terbalikkan dya karamel dya keras? Or kena terbalikkan atas pinggan dulu baru masuk peti? Hehe :)

Nana Bbanilla said...

Kak epal, kalau masuk peti tak ke bila terbalikkan dya karamel dya keras? Or kena terbalikkan atas pinggan dulu baru masuk peti? Hehe :)

Lass Junsu said...

salam kak. kenapa ye saya punya sampai ada yang berketul2? saya x pndai kacau ke? T______T

r0zme3n said...

salam cik epal...thanks for the recipe..dah try..sedapla...thanks again..;-)

r0zme3n said...

salam cik epal..thanks for the recipe..dah try..sedapla..thanks again..;-)

Nurhayati Zulkapli said...

nape kita punya puding x keras-keras yer....melekat kat tepi loyang plak tu....ape yang x kena...mgkn wktu kacau sekejap sgt ker...he..he...nti nk cuba lagi

Qhaseh Nasairin said...

Sedapnye..kene cuba ni

Qhaseh Nasairin said...

Sedap ni..kena cuba la nnti

Qhaseh Nasairin said...

Sedapnye..kene cuba ni

Haji Dean Hajjah Nieza said...

Salam CE. Gula hangus tu klw dibiarkan sejuk dia jadi keras beku tak?

Haji Dean Hajjah Nieza said...

Salam CE. Gula hangus tu klw dibiarkan sejuk dia jadi keras beku tak?

safiera zamri said...

best cite tu..memang terliur...resepi wajib cuba ni

sitha karim said...

mmng nampak macam senang jer#macam sedap jer

sitha karim said...

macam sedap jer

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !