Wednesday, March 6, 2013

Ais krim goreng ! Senang je nak buat woh! :D

Siapa pernah makan ais krim goreng?? First time aku makan ais krim goreng ni pon masa dekat matrik. Selalu beli dekat pasar malam sebelah matrik dulu. RM2 kot seketul. Aku pon dah lupa harga nya. Tapi nak buat ais krim goreng ni senang gila nak meninggal je. Mudah sangat cara nya. Tapi tak ada lah sebijik bentuk nya macam dekat pasar malam tu. Pasar malam punya tu nampak macam tebal sikit.


Meh sini nak tunjuk cara nak buat aiskrim goreng versi homemade :D



Bahan-bahan nya mudah sangat nok! Hanya memerlukan 3 benda sahaja

@Roti
@Ais krim
@Cawan/bekas air yang permukaan nya bentuk bulat.


Haaaa senang je kan bahan-bahan nya kak senah, bedah, kiah sekalian semua???





First of all, letak roti. Pastu letak aiskrim sejemput dekat atas roti ni. Letak aiskrim ni jangan over sangat banyak nya. Letak ngam-ngam je dekat tengah-tengah roti tu. Agak-agak je. Kang takut terlebih sangat aiskrim nya, bocor pulak roti tu karang dengan aiskrim meleleh leleh




Lapik kan lagi dengan sehelai (sehelai??) roti. Pastu kau press kan aje guna cawan/bekas air yang ada dekat rumah tu. Press kuat-kuat sampai tertanggal roti itu dan menjadikan roti itu berbentuk seperti gambar rajah di bawah




Gambar rajah 2.1




Objek pada gambar rajah 2.1 telah membiak dengan pesat.



Pastu masuk kan semua ni dalam plastik dan sejuk beku kan dalam peti ais semalaman. Nak sejuk kan dalam 4-5 jam pon boleh. Janji dia beku. Saja aku letak dalam plastik asing sebab tak nak mereka ni melekat lekat antara satu sama lain




Cara nak goreng:

Pastikan minyak tu betul-betul panas gila ok! Minyak tu kasi panas kaw-kaw punya. Bukan panas biasa-biasa je. Minyak tu kena tahap betul-betul panas gila nak meninggal. kihkih.  



Pastu boleh masuk kan aiskrim goreng tu dalam kuali. Minyak kena banyak, biar mereka tenggelam dalam lautan minyak itu. Cara memasak nya guna kaedah deep fried lah senang cerita. Pastu celop-celop kan dalam minyak tu kejap je. Roti dah agak perang tu, angkat dan tos kan. Jangan biar lama sangat mereka berendam dalam minyak tu. Ini untuk mengelakkan anda makan aiskrim minyak. Elok-elok makan aiskrim goreng, last-last makan aiskrim minyak pulak :D





Tadaaa!! siap dah




Aiskrim goreng ni kena makan cepat-cepat. Kalau makan lambat-lambat, tak dapat merasai kenikmatan nya sebab bila aiskrim cair dah tak berapa umphhhh



Luar rasa crunchy, bahagian dalam rasa sejuk



Kalau ada sesiapa nak cuba. Selamat mencuba! :)



95 comments:

  1. aiskrim pun dah boleh goreng.
    siap ada lagi instant fried icecream!
    fuh

    ReplyDelete
  2. Hehe buat stock ice cream goreng kat rumah... lapar2 nak tengok tv, boleh goreng lepas tu ngap depan tv :p kan hehe

    ReplyDelete
  3. hahhh!..begitukah..senangnya..sbelah mata boleh buat..haha..hover

    ReplyDelete
  4. mcm senang dan sedap, kena cuba ni..hehe =D

    ReplyDelete
  5. Tak prnh rsa lg ais krim goreng sbab kt sini xda org jual..haha..:D...

    ReplyDelete
  6. tak pernah makan..so,nak cuba ler

    ReplyDelete
  7. dulu dah cuba, pastu tak sabar² nak goreng, letak dlm peti berapa jam je. akhirnya roti bocor. meletop² kat dapor T____T

    ReplyDelete
  8. wahh , boleh cuba neyh , thanks share ;)

    ReplyDelete
  9. wahh , boleh cuba neyh , thanks share ;)

    ReplyDelete
  10. rindu zaman makan aiskrim goreng kat CFS dulu . first time makan masa tu

    ReplyDelete
  11. Tq for sharing.dh lama teringin nak buat aiskrim goreng.tp yg ni memang senang sangat2.nampak sedap pulak tu :)

    ReplyDelete
  12. Thanks sebab sharing info ni cik epal. Sebenarnya suka makan eskrem goreng ni tapi tak tau la sonang je buat dier....:-)

    ReplyDelete
  13. Wahhhh... terbaikkk ah cik epal. Bestnyaaaa

    ReplyDelete
  14. saya ada jugak buat entry cara buat aiskrim goreng ni. Tapi masih tak dapat nur nak buat. ihiks :p

    Tahniah cik epal merah sebab berjayaa buat *wink wink*

    Tabik hormat nih

    ReplyDelete
  15. Sekeping roti lah Cik Epal sayang. Hee senang and hasilnya sangat comel. Suka! Nak try nanti! TQsm :D

    ReplyDelete
  16. Amboi lagi comel tahap nak meninggal... sedapnya.. kat kedai jugak lagi kecik kot.. hehe bole cuba nie.. thanks 4 sharing ^^

    ReplyDelete
  17. senang je buatnyaaa.. boleh buat kat rumah... kira okaylah rm2 dlu, sekarang majority ena beli 2.50.. huaaaaaaaaaaaa mahal

    ReplyDelete
  18. wah,terliurnya.dah lama nak try ni tapi asyik tertunggak aje
    huh

    ReplyDelete
  19. Senang nya nak buat aiskrim goreng! ^_^

    ReplyDelete
  20. Cik Epal punya ais krim goreng sangat comel dan awesome!

    ReplyDelete
  21. senangnye.. nak try la lepas nie :D

    ReplyDelete
  22. selalu buat..sebab anak suka aiskrim..

    ReplyDelete
  23. my favourite ever , selalu buat masa kat saudi dulu.suke org arab makan aiskrim goreng ni .tapi kan ...u buat cantek la .i buat main gumpal je .heheh
    boleh la cube cara cik epal.tq.

    ReplyDelete
  24. senang sgt nk buat tp smpi skrg malas nk buat sendiri ekekeke

    ReplyDelete
  25. Wahh , lama tak makan . nak buat sendiri , nanti mak usha pelik pulak . adoii xD

    ReplyDelete
  26. wao! resepi yg simple. mmg simple! dulu sy ada salin resepi dr show Spice routes. chef tu simpan roti yg ada aiskrim dlm semalaman. masa nak goreng plak, chef celupkan ngan tepung goreng adabi.

    ReplyDelete
  27. wowww...baru la tahu cara buatnya.selama ni,tau makan aje.penah juga terfikir,camne cara buatnya.huhuhuu

    thanks for share ye sis

    ReplyDelete
  28. senang je buat dia ye..terima kasih kongsi ilmu..nak try selepas ni..hihi

    ReplyDelete
  29. la...senang nyer cik epal!!! hahaha
    nnt nk try la..sbb suka mkn bnda niee~~~
    :)

    ReplyDelete
  30. Greattt!!! thanks for the infor. I mmg suka mkn eskrim goreng.. nnt nk try jugak buat :)

    ReplyDelete
  31. tak tahu pun sebenarnya senang sangat nk buat ice cream goreng, ingatkan kena buat dough tepung baru goreng

    ReplyDelete
  32. awal pagi tengok lapar plak ce...hahaha

    ReplyDelete
  33. wah sgt senang..nk cube la nanti..hehehehe

    ReplyDelete
  34. ok balik ni boleh cuba...mekasih chep epal....*boleh masuk masterchef blogger ni*

    ReplyDelete
  35. Biasa makan aiskrim dengan roti gitu jek. Kalau dah goreng tak tahu ape rasanya. Nak kena cuba ni.. thanks cik epal ♥

    ReplyDelete
  36. Salam perkenalan....
    Sedapnya aiskrim goreng. Nanti nak cuba lah.

    ReplyDelete
  37. nampak sedap... resepi sangat mudah. gila ah! nasib duk umah sewa, klu duk umah, dah buat dah ni. hehehe:)

    ReplyDelete
  38. bestnye..senang nak buat nih..blh try..komen sebab tertarik ngan eskrim goreng..

    ReplyDelete
  39. sedakk ohhh.. sejuk tengkak tengok.. belum makan lg.. hhehe

    ReplyDelete
  40. cik epal mmg tade masalah utk upload gambar ye? mcm sy tiap kali nak upload samada 1 gambar aje yg berjaya upload dlm 3-4 gambar (itupon jarang berlaku), ataupon langsung taleh nak upload. akan kuar 'upload fail: file must be an image or video'. hmm. tatau la ape masalahnye. start problem ni 2 minggu lepas. sadis sungguh! dah complain kat blogger dah. T_T

    ReplyDelete
  41. Wah..senang rupanyer and menarikss...kena cuba ni...tq :)

    ReplyDelete
  42. cikepal cikepal... mehhh nak bisikk nih... psttttt

    nk jadi adik ipar kte x? mihmihmih :P

    ReplyDelete
  43. senangnya! sedapnya nampak..rajin cik epal.

    ReplyDelete
  44. wahhhhh.. xsangka pulak sesenang nihh..
    wajib buat la balik t..
    hubby ai musti suke & bertambah sayangggggg. kihkihkih

    tenkiu cik epal ! <3

    ReplyDelete
  45. Wah best nyer ....

    Bleh try nnt, thanks cik epal for sharing :)

    ReplyDelete
  46. ohh..macam ni rupanya buat ais krim goreng, actually tak pernah makan pun, sebab mcm pelik..tapi bila tgk gmbr ni, mcm sedap plak..hehhe..

    ReplyDelete
  47. senang je rupanya. thx cik epal. blk rumah nnt boleh cuba aiskrim goreng nie. ^^

    ReplyDelete
  48. Serius rasa nak makan ais krim goreng sekarang jugak!

    ReplyDelete
  49. sedapnya nampak. senang je nak buat rupanya :)

    ReplyDelete
  50. nampak sedap dan comel lah.nak try lah :)

    ReplyDelete
  51. mahu cuba!!! pernah beli kt psr malam dulu...hrge 2.50...mudah je rupenye nk bwt~

    ReplyDelete
  52. ghaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa time kasih.......

    ank suka giler..nak cuba kat rumah this weekends

    ReplyDelete
  53. senangnyerrr..nk try buat la nnti..tq for sharing, cik epal :D

    ReplyDelete
  54. Kena try nie.. Dah terasa kt anak tekak nie.

    ReplyDelete
  55. owh.. senang je.. thanks a lot cik epal ! :D

    ReplyDelete
  56. Senang nya! nak try nak cuba! haha, kak, nak copy boleh?

    ReplyDelete
  57. Pernah buat oh. Serious talk , sedap gila nak meninggal dengan crunchy di gigi , sejuk di dalam mulut.

    ReplyDelete
  58. Sedap gila oh. Serious talk, rasa crunchy bila digigit, sejuk di dalam mulut. Sedap nak nak mati oh.

    ReplyDelete
  59. memang sedap..dah try..yummy

    ReplyDelete
  60. oo,, gitu aje ke... sonang yoo..

    ReplyDelete
  61. Hahahaha! Geli hati sorang2 saya baca entry awak, Cik Epal. "Minyak tu kena tahap betul-betul panas gila nak meninggal". Hahahaha.. Boleh menangis saya dibuatnye.

    ReplyDelete
  62. CIK EPAL kalau roti tu expired xpe ke? Maksudnya mcm ni roti tu ms kita buat aiskrim goreng dia belum expired lagi esoknya baru expired. Xde apa2 tindakbalas ke?
    Terima kasih..

    P/S- saya baru drjh lima tapi dh cuba buat dh boleh sedapnya tapi yg goreng opah saye.. Ye la budak kalau terlebih goreng kang.. Habis

    ReplyDelete
  63. Kalau roti esoknya nk expired mcm nak simpan brminggu2?

    ReplyDelete
  64. dah pernah buat dengan housemate masa dekat uni dulu. tapi kitorang tak terfikir plak nak guna cawan tu..haha..
    just tenyeh2 dengan tangan je kasi bulat. pastu roti tu jadi tebal gile bile nak makan.
    pasni nak try buat guna cawan la plak. hee. tQ cik epal

    ReplyDelete
  65. pernah buat dulu dengan housemate masa belajar. tapi tak terpikir lah plak kitorang nak guna cawan kasi bulat tu. kakaka, kelakar..
    mula la susah payah gi tenyeh ke roti tuh. then roti jadi tebal bila nak makan.huhu..
    pasni nak try buat gaya cik epal plak.

    ReplyDelete
  66. SENANGNYAAA!!! Ahaha tak tersangka-sangka xD

    ReplyDelete
  67. kalo xpyah sjukkn xp ke..tros goreng..huuuu..lme ngat nk tggu..

    ReplyDelete
  68. okey tergelak kite bace nokkss. Tq untuk resepi ni.comel2 mcm dorayaki. hee

    ReplyDelete
  69. senang :-) Berjaya Jugak Buat :-D Walaupun first Time

    ReplyDelete
  70. senangnya.. sya dh buat tinggal nk goreng je.. >_< :)

    ReplyDelete