Wednesday, March 6, 2013

Ais krim goreng ! Senang je nak buat woh! :D

Siapa pernah makan ais krim goreng?? First time aku makan ais krim goreng ni pon masa dekat matrik. Selalu beli dekat pasar malam sebelah matrik dulu. RM2 kot seketul. Aku pon dah lupa harga nya. Tapi nak buat ais krim goreng ni senang gila nak meninggal je. Mudah sangat cara nya. Tapi tak ada lah sebijik bentuk nya macam dekat pasar malam tu. Pasar malam punya tu nampak macam tebal sikit.


Meh sini nak tunjuk cara nak buat aiskrim goreng versi homemade :D



Bahan-bahan nya mudah sangat nok! Hanya memerlukan 3 benda sahaja

@Roti
@Ais krim
@Cawan/bekas air yang permukaan nya bentuk bulat.


Haaaa senang je kan bahan-bahan nya kak senah, bedah, kiah sekalian semua???





First of all, letak roti. Pastu letak aiskrim sejemput dekat atas roti ni. Letak aiskrim ni jangan over sangat banyak nya. Letak ngam-ngam je dekat tengah-tengah roti tu. Agak-agak je. Kang takut terlebih sangat aiskrim nya, bocor pulak roti tu karang dengan aiskrim meleleh leleh




Lapik kan lagi dengan sehelai (sehelai??) roti. Pastu kau press kan aje guna cawan/bekas air yang ada dekat rumah tu. Press kuat-kuat sampai tertanggal roti itu dan menjadikan roti itu berbentuk seperti gambar rajah di bawah




Gambar rajah 2.1




Objek pada gambar rajah 2.1 telah membiak dengan pesat.



Pastu masuk kan semua ni dalam plastik dan sejuk beku kan dalam peti ais semalaman. Nak sejuk kan dalam 4-5 jam pon boleh. Janji dia beku. Saja aku letak dalam plastik asing sebab tak nak mereka ni melekat lekat antara satu sama lain




Cara nak goreng:

Pastikan minyak tu betul-betul panas gila ok! Minyak tu kasi panas kaw-kaw punya. Bukan panas biasa-biasa je. Minyak tu kena tahap betul-betul panas gila nak meninggal. kihkih.  



Pastu boleh masuk kan aiskrim goreng tu dalam kuali. Minyak kena banyak, biar mereka tenggelam dalam lautan minyak itu. Cara memasak nya guna kaedah deep fried lah senang cerita. Pastu celop-celop kan dalam minyak tu kejap je. Roti dah agak perang tu, angkat dan tos kan. Jangan biar lama sangat mereka berendam dalam minyak tu. Ini untuk mengelakkan anda makan aiskrim minyak. Elok-elok makan aiskrim goreng, last-last makan aiskrim minyak pulak :D





Tadaaa!! siap dah




Aiskrim goreng ni kena makan cepat-cepat. Kalau makan lambat-lambat, tak dapat merasai kenikmatan nya sebab bila aiskrim cair dah tak berapa umphhhh



Luar rasa crunchy, bahagian dalam rasa sejuk



Kalau ada sesiapa nak cuba. Selamat mencuba! :)




Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

94 comments:

Izz Hazwani said...

aiskrim pun dah boleh goreng.
siap ada lagi instant fried icecream!
fuh

RIMA DANIA said...

Hehe buat stock ice cream goreng kat rumah... lapar2 nak tengok tv, boleh goreng lepas tu ngap depan tv :p kan hehe

pink.plate.liyana said...

hahhh!..begitukah..senangnya..sbelah mata boleh buat..haha..hover

huda said...

mcm senang dan sedap, kena cuba ni..hehe =D

Arry Rennwood said...

Tak prnh rsa lg ais krim goreng sbab kt sini xda org jual..haha..:D...

bella dela rosa said...

aaaaa nampak sedap pulak.lapauu

Cik Akie said...

tak pernah makan..so,nak cuba ler

cik tenggiling said...

kak buatkan satu untuk saya =)

Mommy Pinky said...

dulu dah cuba, pastu tak sabar² nak goreng, letak dlm peti berapa jam je. akhirnya roti bocor. meletop² kat dapor T____T

zulaika zulkifly said...

wahh , boleh cuba neyh , thanks share ;)

zulaika zulkifly said...

wahh , boleh cuba neyh , thanks share ;)

mate saya bulat said...

rindu zaman makan aiskrim goreng kat CFS dulu . first time makan masa tu

nia_cheroniah said...

Tq for sharing.dh lama teringin nak buat aiskrim goreng.tp yg ni memang senang sangat2.nampak sedap pulak tu :)

Ezna said...

Thanks sebab sharing info ni cik epal. Sebenarnya suka makan eskrem goreng ni tapi tak tau la sonang je buat dier....:-)

NinaAz said...

Wahhhh... terbaikkk ah cik epal. Bestnyaaaa

Asmieza As said...

saya ada jugak buat entry cara buat aiskrim goreng ni. Tapi masih tak dapat nur nak buat. ihiks :p

Tahniah cik epal merah sebab berjayaa buat *wink wink*

Tabik hormat nih

FatenNabila :) said...

Sekeping roti lah Cik Epal sayang. Hee senang and hasilnya sangat comel. Suka! Nak try nanti! TQsm :D

Meya Teyo ♥ said...

Amboi lagi comel tahap nak meninggal... sedapnya.. kat kedai jugak lagi kecik kot.. hehe bole cuba nie.. thanks 4 sharing ^^

✿A I N A A✿ said...

senang je buatnyaaa.. boleh buat kat rumah... kira okaylah rm2 dlu, sekarang majority ena beli 2.50.. huaaaaaaaaaaaa mahal

mairamanja said...

wah,terliurnya.dah lama nak try ni tapi asyik tertunggak aje
huh

Faisal Admar said...

Nak try buat! :)

Sally Yatiey said...

Senang nya nak buat aiskrim goreng! ^_^

Mimi Nasaruddin said...

Cik Epal punya ais krim goreng sangat comel dan awesome!

^^eKaTiKaH^^ said...

senangnye.. nak try la lepas nie :D

diana said...

selalu buat..sebab anak suka aiskrim..

neverletmego said...

my favourite ever , selalu buat masa kat saudi dulu.suke org arab makan aiskrim goreng ni .tapi kan ...u buat cantek la .i buat main gumpal je .heheh
boleh la cube cara cik epal.tq.

hazdnul shafina said...

nak try2..macam sedapje.hhhehhee

Ijah EmoTemo said...

senang sgt nk buat tp smpi skrg malas nk buat sendiri ekekeke

Anis Farhana said...

Wahh , lama tak makan . nak buat sendiri , nanti mak usha pelik pulak . adoii xD

TeTerBanG said...

wao! resepi yg simple. mmg simple! dulu sy ada salin resepi dr show Spice routes. chef tu simpan roti yg ada aiskrim dlm semalaman. masa nak goreng plak, chef celupkan ngan tepung goreng adabi.

Cik RoSs said...

wowww...baru la tahu cara buatnya.selama ni,tau makan aje.penah juga terfikir,camne cara buatnya.huhuhuu

thanks for share ye sis

"cikRA" said...

senang je buat dia ye..terima kasih kongsi ilmu..nak try selepas ni..hihi

shida said...

la...senang nyer cik epal!!! hahaha
nnt nk try la..sbb suka mkn bnda niee~~~
:)

Mr & Mrs Sallehudin said...

Greattt!!! thanks for the infor. I mmg suka mkn eskrim goreng.. nnt nk try jugak buat :)

Anis zatie said...

nak try la :)

Arlida Abdullah said...

tak tahu pun sebenarnya senang sangat nk buat ice cream goreng, ingatkan kena buat dough tepung baru goreng

deno said...

emmm... boleh cuba nih!:)

ahmad endo said...

awal pagi tengok lapar plak ce...hahaha

Forskning Beta said...

geniuslah cik epal

Jalilah mohd ali said...

wah sgt senang..nk cube la nanti..hehehehe

mama nadzmy said...

ok balik ni boleh cuba...mekasih chep epal....*boleh masuk masterchef blogger ni*

Yazidane Shah said...

sng giler...

Ailyl Rozanna said...

Biasa makan aiskrim dengan roti gitu jek. Kalau dah goreng tak tahu ape rasanya. Nak kena cuba ni.. thanks cik epal ♥

Fadzillah said...

Salam perkenalan....
Sedapnya aiskrim goreng. Nanti nak cuba lah.

Cik Syida said...

nampak sedap... resepi sangat mudah. gila ah! nasib duk umah sewa, klu duk umah, dah buat dah ni. hehehe:)

Mass Hadie said...

bestnye..senang nak buat nih..blh try..komen sebab tertarik ngan eskrim goreng..

shera haifa said...

sedakk ohhh.. sejuk tengkak tengok.. belum makan lg.. hhehe

adieha said...

cik epal mmg tade masalah utk upload gambar ye? mcm sy tiap kali nak upload samada 1 gambar aje yg berjaya upload dlm 3-4 gambar (itupon jarang berlaku), ataupon langsung taleh nak upload. akan kuar 'upload fail: file must be an image or video'. hmm. tatau la ape masalahnye. start problem ni 2 minggu lepas. sadis sungguh! dah complain kat blogger dah. T_T

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Nak cuba gak lah. yummieeee

Zuliyati said...

Wah..senang rupanyer and menarikss...kena cuba ni...tq :)

Ana Farhana said...

cikepal cikepal... mehhh nak bisikk nih... psttttt

nk jadi adik ipar kte x? mihmihmih :P

Siti said...

senangnya! sedapnya nampak..rajin cik epal.

CIK FAFA said...

wahhhhh.. xsangka pulak sesenang nihh..
wajib buat la balik t..
hubby ai musti suke & bertambah sayangggggg. kihkihkih

tenkiu cik epal ! <3

Farah Fauzi said...

Wah best nyer ....

Bleh try nnt, thanks cik epal for sharing :)

alin othman said...

Tgk je da lapo...

Nur Imans said...

ohh..macam ni rupanya buat ais krim goreng, actually tak pernah makan pun, sebab mcm pelik..tapi bila tgk gmbr ni, mcm sedap plak..hehhe..

inna_risna said...

senang je rupanya. thx cik epal. blk rumah nnt boleh cuba aiskrim goreng nie. ^^

Amirul Ramli said...

Serius rasa nak makan ais krim goreng sekarang jugak!

najwah abdullah said...

sedapnya nampak. senang je nak buat rupanya :)

DilaElla said...

nampak sedap dan comel lah.nak try lah :)

Nabeel Fikree said...

Huishhh! Terlir dah ni :p

nawwar_hanifah said...

mahu cuba!!! pernah beli kt psr malam dulu...hrge 2.50...mudah je rupenye nk bwt~

AdanyaKauUntukku said...

ghaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa time kasih.......

ank suka giler..nak cuba kat rumah this weekends

emieysandra said...

senangnyerrr..nk try buat la nnti..tq for sharing, cik epal :D

Fadth Wan said...

Kena try nie.. Dah terasa kt anak tekak nie.

Muni Izzah said...

owh.. senang je.. thanks a lot cik epal ! :D

HAMBA ALLAH said...

Senang nya! nak try nak cuba! haha, kak, nak copy boleh?

Encik Typo said...

Pernah buat oh. Serious talk , sedap gila nak meninggal dengan crunchy di gigi , sejuk di dalam mulut.

Encik Typo said...

Sedap gila oh. Serious talk, rasa crunchy bila digigit, sejuk di dalam mulut. Sedap nak nak mati oh.

misz chocalate said...

sedap2..^^, bikin terliur..hehe

misz chocalate said...

sedap2..bikin terliur nie..hehe

misz chocalate said...

sedap2 nye..bikin terliur...haha

Kasih Ibu said...

memang sedap..dah try..yummy

cik SITI said...

oo,, gitu aje ke... sonang yoo..

Azrinna78f said...

Hahahaha! Geli hati sorang2 saya baca entry awak, Cik Epal. "Minyak tu kena tahap betul-betul panas gila nak meninggal". Hahahaha.. Boleh menangis saya dibuatnye.

cika said...

CIK EPAL kalau roti tu expired xpe ke? Maksudnya mcm ni roti tu ms kita buat aiskrim goreng dia belum expired lagi esoknya baru expired. Xde apa2 tindakbalas ke?
Terima kasih..

P/S- saya baru drjh lima tapi dh cuba buat dh boleh sedapnya tapi yg goreng opah saye.. Ye la budak kalau terlebih goreng kang.. Habis

cika said...

Kalau roti esoknya nk expired mcm nak simpan brminggu2?

mashu_mieyra said...

dah pernah buat dengan housemate masa dekat uni dulu. tapi kitorang tak terfikir plak nak guna cawan tu..haha..
just tenyeh2 dengan tangan je kasi bulat. pastu roti tu jadi tebal gile bile nak makan.
pasni nak try buat guna cawan la plak. hee. tQ cik epal

mashu_mieyra said...

pernah buat dulu dengan housemate masa belajar. tapi tak terpikir lah plak kitorang nak guna cawan kasi bulat tu. kakaka, kelakar..
mula la susah payah gi tenyeh ke roti tuh. then roti jadi tebal bila nak makan.huhu..
pasni nak try buat gaya cik epal plak.

Syabila Nicha said...

Thankz



Habibah Ersallina Ersallina said...

oui sedsp tu nk try buat.bleh jual nanti

Habibah Ersallina Ersallina said...

oui sedap tu nk try lh

Habibah Ersallina Ersallina said...

oui nk try buat

Habibah Ersallina Ersallina said...

nk try buat lar

anis natasya said...

SENANGNYAAA!!! Ahaha tak tersangka-sangka xD

Habibah Ersallina Ersallina said...

nk buat tpi sapa nk mkan ha.rumh tk der owg.

Habibah Ersallina Ersallina said...

nk buat tpi kt umh tk der owg

Habibah Ersallina Ersallina said...

nk buat tpi kt umh owg tk der

nuna_sayang said...

sedapnyer... kena cube ni.... :)

Zain Hamzah said...

kalo xpyah sjukkn xp ke..tros goreng..huuuu..lme ngat nk tggu..

fsyahirah yusuf said...

okey tergelak kite bace nokkss. Tq untuk resepi ni.comel2 mcm dorayaki. hee

ateyn dhia said...

snang tuh tq kasi resipi :p

Nur Adibah said...

senang :-) Berjaya Jugak Buat :-D Walaupun first Time

maizatulazma mukhtar said...

pernah gak try..mmg sedap gillerrrr

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !