Thursday, January 10, 2013

Make Ice Cream Like A Boss

Buat aiskrim vanilla dalam masa 2 minit???? Boleh ke??








Bila tengok video daripada Taylor’s School of Hospitality, Tourism and Culinary Arts pasal buat aiskrim dalam masa 2 minit ni,terus aku rasa macam whoaaaaa. Mula-mula kagum gila tengok video ni, lagi-lagi bab bekukan aiskrim dengan cara yang cepat! Bayangkan buat aiskrim dalam masa 2 minit je? Haa macam mana nak kasi ais krim tu beku kan?




Aku rasa student-student dekat Taylor's ni semua dah ada kemahiran bila belajar Culinary Arts. Mesti pensyarah-pensyarah diorang semua best-best dan buat satu pembelajaran tu menarik dan tak bosan. Apa-apa pon Culinary Arts ni adalah gabungan arts dan science. Yang diorang akan buat eksperimen bagaimana untuk buat yang terbaik untuk apa-apa persediaan makanan. Sama ada dari segi persembahan atau rasa :)



Sebab aku pernah gak try buat homemade ice cream.Tapi tak boleh lah buat dalam masa 2 minit sebab nak bekukan aiskrim tu kan ambil masa. Lepas dah tengok video ni, aku pon try jugak bereksperimen buat aiskrim dalam masa 2 minit! Mampu ke tidokkkk?




Ini lah hasil video aku. 




Peminat angry bird dan tonyok-tonyok hijau katanyaaa. Haruslah background lagu angrybird. Kehkeh.Tak ku sangka aku boleh je buat aiskrim dalam masa 2 minit ni. Senang je!! Tapi korang pon boleh buat. Rahsianya adalah ..... jeng jeng jeng. Kena tengok video! Berasap-asap aiskrim aku hokayyy! :D




Student-student Taylor’s School of Hospitality, Tourism and Culinary Arts ni gila kreatif!!  Macam-macam video diorang ni buat



Video ni comel. Bila tengok video ni, kalau rasa nak tidur hotel time travel,rasa macam nak check in hotel ni je :D




Video ni pulak daripada Taylor’s Business School .Bayangkan bila meeting jadi begini?? :D





Banyak-banyak video dekat atas ni, video mana yang korang rasa paling best dan kreatif?? 







Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

34 comments:

The Emerald Amalina said...

it looks damn interesting :)thanks for sharing cik epal :) looking foward for your another post! cant wait :)

Lissa LaLissa said...

waaa.. boleh try nii~ ^^

Sis ieja said...

kita nak tengok video pun tak berapa nak lepaslah line ni . sobs.
mohon cik epal sudi datang ke blog beta =D

yana yani said...

pernah tgk org korea buat ice cam gini asap2 tuh dia guna gas nitrogen ...bagi cepat beku...nitrogen nih tahap beku dia -7 rsenyer..lebih sejuk drpd salji

Ecah Shaimi said...

wow..i like ice cream..yummyyyy!=b

pena rozie said...

Mak aik... Cepatnye....

Princess ifa said...

Assalam.. cik Epal.. Tq for shre info ni.. tp saya nk tnye la dry ice ada jual dekat mana ye?

Arisha NONOI said...

Aiskrim berasap . HAHAHAHAHA..

FarizAtie said...

alaa cik epal..kan ibu mengandung ni dh terliur..slurrrrpppp..eskemmm vanilla shedapnyaaa

http://miszatie.blogspot.com/

hafiz hafizol said...

Yg paling Kreatif mestilah Video cara membuat aiskrim dalam masa 5 minit dari Cik Epal tu... Kahkahkah =p

Mohd Lokman Bin Ramli said...

memang terbaik video diorang.. haha

fatin najihah said...

wah. hebatnye. nak try buat lah.sukew2. hehe

Faridzuan said...

Fuyoo, yummy yummy Ice cream! :) Tetiba teringat Hyuna.

-atiQah- said...

taylor's college memang kolej terbaik dalam bidang hospitality and tourism. tapi uitm pun xkurang hebat jgk. :)

cik EPAL said...

Dry ice ni selalunya ada jual dekat kilang ais. Tapi hati-hati tau. Jangan pegang dengan tangan kasar. Nak pegang kena guna glove or sudu ke apa. sebab dry ice ni sejuk sangat. Takut effect pape kat tangan nanti

Sharidawati Shahrudin said...

wah mula2 masa taruk ice tu takut sekejap sebab berasap.. hihi

Nadine said...

wow! thanks for sharing cik Epal! senangnya buat ice-cream, 2minutes plak tu!! :)

Nadine said...
This comment has been removed by the author.
Syazana Zainn said...

CE, mana nak cr dry ice tu?

-_-

harga berapa?

cik EPAL said...

beli dry ice kat kilang ais. harga dalam rm5.80 1kg

✿A I N A A✿ said...

sooo tempting!!! oh my!!!! kenap university ena tak buat kelas memasak.. huuuuu

anne said...

oohh.. menarik nih. leh try buat kt rumah.

Ieza Wanza said...

senangnyaa tapi mana nak carikk dry ice tuh?

Ieza Wanza said...

senangnyaa tapi mana nak cari dry ice tuhh?

Joe Max said...

Wah! Che Epal, betul lah,1 minit 59 saat ja!

deno said...

emmm... sedapnya aiskrim.... btw, deno folow sini^^ salam kenal! :)

boni kacak said...

rajin betul buat aiskrim.. hehe.. saya ni beli ais krim pasang siap je..hahaha

Aliff Haikal said...

cik epal, selain beli kat kilang ice tu kan, cara lain nak dapat kan dry ice tu cmne ? Boleh buat sendiri tak? errr sbb tmpot sy takde kilang ais. huhu

. said...

dry ice ni solid carbon dioxide kan? x bahaya ke kalo consume

AsHiteru said...

mana nk dptkan dry ice...teringin mao buat

Atiqah Wadiah said...

CE!!!bak mai skit eskrem..huhu :P

Hani Mansor said...

ohh yag peplum lace kt ats skli tuu laa yang Dato' Siti pakai tu? hahaah. very nice!

sweet gathis said...

CE aritu kita ade try buat aiskrim tp guna manual je dua tiga kali masuk peti ais :P

dry ice ni xde kesan sampingan ke?huhu

Joeji Takash said...

Waah~~~!!!

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !