Thursday, January 10, 2013

Make Ice Cream Like A Boss

Buat aiskrim vanilla dalam masa 2 minit???? Boleh ke??








Bila tengok video daripada Taylor’s School of Hospitality, Tourism and Culinary Arts pasal buat aiskrim dalam masa 2 minit ni,terus aku rasa macam whoaaaaa. Mula-mula kagum gila tengok video ni, lagi-lagi bab bekukan aiskrim dengan cara yang cepat! Bayangkan buat aiskrim dalam masa 2 minit je? Haa macam mana nak kasi ais krim tu beku kan?




Aku rasa student-student dekat Taylor's ni semua dah ada kemahiran bila belajar Culinary Arts. Mesti pensyarah-pensyarah diorang semua best-best dan buat satu pembelajaran tu menarik dan tak bosan. Apa-apa pon Culinary Arts ni adalah gabungan arts dan science. Yang diorang akan buat eksperimen bagaimana untuk buat yang terbaik untuk apa-apa persediaan makanan. Sama ada dari segi persembahan atau rasa :)



Sebab aku pernah gak try buat homemade ice cream.Tapi tak boleh lah buat dalam masa 2 minit sebab nak bekukan aiskrim tu kan ambil masa. Lepas dah tengok video ni, aku pon try jugak bereksperimen buat aiskrim dalam masa 2 minit! Mampu ke tidokkkk?




Ini lah hasil video aku. 




Peminat angry bird dan tonyok-tonyok hijau katanyaaa. Haruslah background lagu angrybird. Kehkeh.Tak ku sangka aku boleh je buat aiskrim dalam masa 2 minit ni. Senang je!! Tapi korang pon boleh buat. Rahsianya adalah ..... jeng jeng jeng. Kena tengok video! Berasap-asap aiskrim aku hokayyy! :D




Student-student Taylor’s School of Hospitality, Tourism and Culinary Arts ni gila kreatif!!  Macam-macam video diorang ni buat



Video ni comel. Bila tengok video ni, kalau rasa nak tidur hotel time travel,rasa macam nak check in hotel ni je :D




Video ni pulak daripada Taylor’s Business School .Bayangkan bila meeting jadi begini?? :D





Banyak-banyak video dekat atas ni, video mana yang korang rasa paling best dan kreatif?? 






34 comments:

  1. it looks damn interesting :)thanks for sharing cik epal :) looking foward for your another post! cant wait :)

    ReplyDelete
  2. kita nak tengok video pun tak berapa nak lepaslah line ni . sobs.
    mohon cik epal sudi datang ke blog beta =D

    ReplyDelete
  3. pernah tgk org korea buat ice cam gini asap2 tuh dia guna gas nitrogen ...bagi cepat beku...nitrogen nih tahap beku dia -7 rsenyer..lebih sejuk drpd salji

    ReplyDelete
  4. wow..i like ice cream..yummyyyy!=b

    ReplyDelete
  5. Assalam.. cik Epal.. Tq for shre info ni.. tp saya nk tnye la dry ice ada jual dekat mana ye?

    ReplyDelete
  6. alaa cik epal..kan ibu mengandung ni dh terliur..slurrrrpppp..eskemmm vanilla shedapnyaaa

    http://miszatie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Yg paling Kreatif mestilah Video cara membuat aiskrim dalam masa 5 minit dari Cik Epal tu... Kahkahkah =p

    ReplyDelete
  8. wah. hebatnye. nak try buat lah.sukew2. hehe

    ReplyDelete
  9. Fuyoo, yummy yummy Ice cream! :) Tetiba teringat Hyuna.

    ReplyDelete
  10. taylor's college memang kolej terbaik dalam bidang hospitality and tourism. tapi uitm pun xkurang hebat jgk. :)

    ReplyDelete
  11. Dry ice ni selalunya ada jual dekat kilang ais. Tapi hati-hati tau. Jangan pegang dengan tangan kasar. Nak pegang kena guna glove or sudu ke apa. sebab dry ice ni sejuk sangat. Takut effect pape kat tangan nanti

    ReplyDelete
  12. wah mula2 masa taruk ice tu takut sekejap sebab berasap.. hihi

    ReplyDelete
  13. wow! thanks for sharing cik Epal! senangnya buat ice-cream, 2minutes plak tu!! :)

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. CE, mana nak cr dry ice tu?

    -_-

    harga berapa?

    ReplyDelete
  16. beli dry ice kat kilang ais. harga dalam rm5.80 1kg

    ReplyDelete
  17. sooo tempting!!! oh my!!!! kenap university ena tak buat kelas memasak.. huuuuu

    ReplyDelete
  18. oohh.. menarik nih. leh try buat kt rumah.

    ReplyDelete
  19. senangnyaa tapi mana nak carikk dry ice tuh?

    ReplyDelete
  20. senangnyaa tapi mana nak cari dry ice tuhh?

    ReplyDelete
  21. Wah! Che Epal, betul lah,1 minit 59 saat ja!

    ReplyDelete
  22. emmm... sedapnya aiskrim.... btw, deno folow sini^^ salam kenal! :)

    ReplyDelete
  23. rajin betul buat aiskrim.. hehe.. saya ni beli ais krim pasang siap je..hahaha

    ReplyDelete
  24. cik epal, selain beli kat kilang ice tu kan, cara lain nak dapat kan dry ice tu cmne ? Boleh buat sendiri tak? errr sbb tmpot sy takde kilang ais. huhu

    ReplyDelete
  25. dry ice ni solid carbon dioxide kan? x bahaya ke kalo consume

    ReplyDelete
  26. mana nk dptkan dry ice...teringin mao buat

    ReplyDelete
  27. ohh yag peplum lace kt ats skli tuu laa yang Dato' Siti pakai tu? hahaah. very nice!

    ReplyDelete
  28. CE aritu kita ade try buat aiskrim tp guna manual je dua tiga kali masuk peti ais :P

    dry ice ni xde kesan sampingan ke?huhu

    ReplyDelete