Thursday, December 20, 2012

Sentuhan magik dalam masakan =)

*48-hours sponsored post. Please scroll down to read my new entry*




Teruja gila bila dijemput untuk datang Panasonic Magic Workshop dekat Hilton KL sebab ada exclusive cooking lesson by Chef Michael Elfwing! Haaaa kenal tak Chef Michael Elfwing???  5 orang Panasonic Club members telah terplilh untuk hadir exclusive cooking workshop ni jugak. Masing-masing boleh bawak partner untuk join workshop ni.




Kukus... grill... panggang... kukus...grill..panggang.... KUKUS!!


Siapa selalu tengok iklan ni, mesti pernah tengok punya chef handsome ni. Bila aku tengok je chef ni face to face mesti terngiang-ngiang dia punya tagline iklan tu.  Huehuehue :D


Cooking Magic adalah main sponsor untuk Masterchef Malaysia season 1, Masterchef Malaysia season 2 dan Masterchef Selebriti Malaysia. Siapa yang layan Masterchef memang familiar lah dengan produk-produk Cooking Magic ni. Time iklan je mesti Chef Michael pulak muncul cakap “kukus grill panggang..kukus grill panggang...KUKUS!” :D



Semua peralatan memasak menggunakan produk Cooking Magic! Bantuan daripada peralatan memasak Panasonic dengan teknologi canggih dan mesra pengguna,masakan harian kita pon akan menjadi lebih sedap,lebih mudah dan lebih cepat. :D



Selalu microwave oven ada 2 layer je kan? Panasonic Microwave Oven ni ada 3 layer okayyy. Kalau nak masak makanan dalam kuantiti yang banyak memang cepat lah siap.




Panasonic Pressure Cooker ni sama je tekanan dengan dapur gas. Untuk lembutkan daging memang terbaik lah guna pressure cooker ni.Kalau nak buat sup tulang/sup daging memang kejap je ah daging tu lembut dan empuk,tak payah nak tunggu lama-lama.10 minit je siap dah dan bolehlah menikmati sup daging anda yang lazat itu



Chef Michael Elfwing ni adalah chef di Senses restaurant,Hilton Kuala Lumpur. Chef Michael telah menjadi sebahagian daripada pasukan dapur yang telah menyumbang kepada restoran untuk memenangi  5-Star Diamond Awards sebagai salah satu restoran terbaik di dunia dan juga anugerah Hospitality Asia Award for Best Western Cuisine and the list continues to grow. Wow! Ni antara award yang chef and team pernah dapat:

Hospitality Asia Platinum Awards 2007/2008
Best Restaurant in Malaysia – Senses Restaurant
Best Luxury Hotel

Hospitality Asia Platinum Awards 2005/2006
Best Five-Star Business Hotel
Best Western Cuisine - Senses Restaurant

Five star diamond awards 2005, New York
One of the Best Business Hotels in the World
One of the Best restaurants in the World – Senses Restaurant

Wow terbaik lah chef ni! :D




Time ni chef tengah tunjuk macam mana nak buat Sweer Corn & Basil soup. Jagung yang direbus, blend dengan  Panasonic Blender. Perut dah berokestra dah time ni, sebelum datang sini,tak makan pulak. Lapar gila bila tengok chef ni memasak depan mata dengan bau-bauan yang enak




 Dan ini lah hasilnya! Then kitorang semua dinner dengan masakan Chef Michael. Sedap ok sweet corn & Basil soup ni. Very creamy and thick! :)




 Yang ni paling sedap sekali bagi aku. Tengok macam sikit je kan? Tapi bila makan, kenyang hokayyy. Sesiapa yang diet, memang bagus makan ni. Nama masakan ni Steamed French Seabass with Ratatouille. Haaaa nak nyebut nya pon dah berbelit lidah.Tapi nak buat dish ni senang jugak bila tengok cara Chef Michael ni buat . Tentunya memasak dengan peralatan Cooking Magic Panasonic, masakan anda pon ada sentuhan magic! Weeee :D




 Dessert time! Kitorang disajikan dengan Valrhona Chocolate Fondant. Yang bentuk macam tiga segi tu aiskrim! Lagi sedap daripada Haagen Dazs punya aiskrim. heee. Pasni boleh ah try buat dekat rumah aiskrim versi chef Michael ni pulak. Resepi dah ada dah. Hehe. Kek coklat tu, time picit je tengah dia,walaahhh melimpah-limpah lah coklat yang dekat dalam tu.



 Part yang paling best adalah, semua orang yang datang cooking workshop ni dapat buku resepi ekslusif from Chef Michael!!!! Yayyyyyyy!! Aku memang suka betul dapat buku-buku resepi ni. Pulak-pulak chef Michael siap tandatangan khas untuk aku lagi :D








Hiyarkkk! Bersedialah engkooo untuk di selak-selak kan hingga muka surat terakhir! Selak je lah rajin aku ni, masak nya tah bila lah nak cuba ni.




By the way,pengalaman yang sangat best dapat jumpa dan belajar memasak dengan Chef Michael Elfwing. Thanks Panasonic! :)




32 comments:

  1. Bestnye cik epal dapat jumpa chef michael..Hehe. Blh katakan hari2 dh dgr tagline tu..Hehe.. kukusgrillpanggang..kukusgrillpanggang...kukuss :)

    ReplyDelete
  2. aiih.. cik epal rajn msk.. mesti cuba ni... nnti share ye :)

    ReplyDelete
  3. nanti kalau dah try resepi dalam buku tu jgn lupak masukkan kat sini ye ^^

    ReplyDelete
  4. wah.....best2 buku resipi tu.. blh la share ngan kitorang...

    ReplyDelete
  5. Bestnye cik epal. Nanti share la resepi2 tu ea
    . Hikhik

    ReplyDelete
  6. nasib baik muja tak suka masak. so tak de la jelez sangat,,

    ReplyDelete
  7. eh muke kamu sama la dengan dia.. hehehhe cumel jer

    ReplyDelete
  8. nih chef yg kukus gril panggang kukus gril panggang kukus tu erk...huhuhu..encem

    ReplyDelete
  9. bestnya dpt jumpa chef kukus grill pangganng..kukus ni..hehhe :D pasni kalo try resipi chef ni share2 la ye cik epal..heee

    ReplyDelete
  10. sedapnya nampak makanan yg chef tu buat

    ReplyDelete
  11. wah best cik epal dapat makan&buku free..ok yg dessert tu buat siti terliur^-^yummy

    ReplyDelete
  12. wahhh seronoknyaaa kak!!! tmabh2 akk pun minat memasak.. I loike!! banyak resepi akk ena cilok untuk belajar memasak time free ni.. tenkiu sifu!

    ReplyDelete
  13. Salam Cik Epal..

    Wah! Mesti seronok dapat jumpa dengan Chef 'Kukus Grill Panggang Kukus Grill Panggang Kukus'... Siapa dapat signature + bergambar lagi... Nanti kongsi2lah resepi beliau... (^_____^)V

    ReplyDelete
  14. wah..lpas nih cik epal jd chef epal la...hihi

    ReplyDelete
  15. weee..seronoknya dapat buku resepi!! =D

    ReplyDelete
  16. Bestnya... dapat gi workshop ni..

    ReplyDelete
  17. best nyer dapar join event mcm ni... panasonic pun dah ada pressure cooker, best best...

    ReplyDelete
  18. rasa mau makan..
    Kamu sgt bahagia diri sebelah top chef yeh?

    http://inijojomerah.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Hi cik epal... Kalo masak tu jgn lupa kongsi resipi :)

    ReplyDelete
  20. http://cutepurplelolipop23.blogspot.com/2012/12/making-aiskrim.html

    Sukaaaaa sangat follow akk punye resepiess!!..hehe abang kukus pun dah kenal akk.. memang akk hebat!! hehe ok kak! saya bagi link tu sbb saya ade mensyen name akk! jemputla ke belog tak lawa saya :)

    ReplyDelete
  21. hehehhe..amboih. masakan pun ada magis..hehehe

    ReplyDelete
  22. tringin teruk ni nak makan ikan salmon tu.hehe

    ReplyDelete
  23. erk, ni chef yg iklan dia ckp bahasa melayu tu ke? bestnya dpt mkn. terliur gilos dh tgk sume mknan tu. rajin2 share resepi yek, cik epal. akak suke layan resepi cik epal dlm blog nih! ^^

    ReplyDelete

  24. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Kebaikan hati lebih penting dari kebijaksanaan, dan menyadari hal ini adalah awal dari kebijaksanaan tersebut.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

    ReplyDelete
  25. , blog menarik giller .. hehe .

    http://simplyeyra.blogspot.com/

    ReplyDelete