Monday, December 10, 2012

(Resepi) Aiskrim! Boleh buat ice cream sendiri je lepas ni! :D

Kalau aiskrim malaysia semua orang reti buat ye dak? Letak lah air apa-apa pon dalam plastik masuk peti ais. Siap! Ni ibu aku punya resepi lah ni. Tetiba je tanya

"nak aiskrim tak? Ibu nak buat ni" 


 Sesuatu sangat ibu aku ni tetiba tanya nak aiskrim ke tidak.


 "Kalau aiskrim malaysia tak nak ah. Baik minum air letak air batu je"  jawab aku dengan sopan

 "takk lah ni aiksrim macam baskin robbins tu" 


 Perghhh macam baskin robbins yang tak tahan tu. Mampukah ibu aku ni berbuat demikian??

Terus aku bayangkan aiskrim seperti ini. Ngaaaa





Tengok cara-cara nak buat aiskrim ni senang sangat! Budak tadika pon boleh buat. Aku pon try jugak lah buat. Cuma rasa aiskrim ni tak ada lah sebijik macam Baskin Robbins punya aiskrim. Apatah lagi aiskrim Haagen Dazs. Rasa sipi-sipi tu ada lah kot. kehkeh tapi still boleh diterima anak tekak lah.



 
Ni bahan-bahan nak buat aiskrim:

@ 1 tin susu cair
@ 1/4 tin susu pekat (Kalau suka manis,letak lebih. Ikut manis masing-masing.Aku prefer letak suku je)
@ 1 biji telur
@ 1 sudu kecil esen vanilla
@ 1 sudu besar Ovalett (cari yang HALAL ok!)

Ok tu je bahan-bahan nak buat aiskrim. Senang je kan???

Untuk perasa:

ok ni tak kesah nak buat perasa apa pon. Aku guna

@Durian (nak habiskan durian punya pasal)
@Milo
@Strawberi Emulco


Cara-cara nak buat  aiskrim ni senang gila je uolssssssss.Gila pon tak senang macam ni. Guna stand mixer, campak aje susu cair, susu pekat,telur,esen vanilla, ovalett semua tu





Dan goyang gerudi kan lah ia selama 15 minit- 20 minit. Haaa part ni yang boleh buat berketul muscle. Gelek je lah tanpa henti.




Sampai lah dapat tekstur yang pekat dan likat macam ni. Ala-ala cream tu. Dah nama pon ice cream kan?? Wajibulghunnah benda ni akan jadi cream. Kalau nama nya ice box,mungkin kena tunggu sampai tekstur nya  menjelma menjadi sebuah kotak? eh






Sebab kan aku buat lebih daripada satu perasa. Aku asing-asingkan lah untuk buat pelbagai perasa. Kalau nak buat satu perasa tu je, tak payah asingkan

Ni perasa durian. Better kacau guna stand mixer bagi durian ni hancur lebur sikit

Yang lain guna sudu pon boleh. Agak-agak je letak strawberi emulco ni

Milo!


Lepastu dekat atas nya boleh lah tabur-tabur kan nasi coklat (perghh tak urban nya nama). Ok boleh taburkan chocolate rice ke kismis ke coklat cip ke, badam ke. Suka hati lah nak tabur apa pon, janji kau happy. Pastu boleh keraskan dalam peti ais




Haaa keras dah! hihi. Perasa durian, stawberry dan milo





Sebab family aku ni hantu durian, buat lagi perasa durian dengan strawberi lagi sebekas. 



Senang je kan nak buat aiskrim ??? Haaa macam ni lah cerita dia macam mana nak buat aiskrim sendiri dekat rumah. Siapa yang nak cuba, selamat mencuba! :D


Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

143 comments:

Nurmujahidah Ismail said...

http://mujadafewa.blogspot.com/

wah,, ni memang jarang-jarang punya resepi nih,, first time baca resepi buat eskrem yang bukan eskrem malaysia,, kih3,, mcam best amat je,, jelez nye!!! :D

melissa lissalalissa said...

sedap nyaa~! nak try buat laa jugak., hehe

shazrina said...

best best resepi ni ..tapi kene tunggu batuk kite baik dulu laaa baru leh cube resepi ni ..uhuk uhuk

Abu Mansur said...

bleh try nie..mudah

Abu Mansur said...

bleh try nie.mudah

Natasha Saharrudin said...

akan d'try ni cik epal..heheh...

Atie said...

lah sngnya resepi..mesti buat ni..thanks cik epal

Anna Boleyn said...

Wahhh best nyeee...*drooling*

KhaiZa said...

wau.. best n menarik..

krunch2sa said...

okayh...misi menyemakkan dapur pulak lpas nih XD

CallmeZie said...

uk aloh.snang je sgt pun nk buat ice cream walls ni ek?dr duk bli kt kdai berhengget-hengget tu, baik buat sndri.trjamin pun trjamin.hehe

nak kne try ni. thanks sudi sharing :D

Mohd Lokman Bin Ramli said...

oh.. macam tu..

shera haifa said...

wahhh menarikkkk

kusyi said...

kena try niiii... hihi

Amy Khirudin said...

Thanks for the recipe. Nampak sedap :)

Einaz Shah Rizal Thomas said...

wargh senang nya. nak buat juga la :)

Maryam said...

cik epal,kalau tak letak telur boleh tak?

ishiko said...

sukaa..
mcm2 dh try resipi dpt dri blog cik epal >,<

Sukma Haron said...

Nak try copy yea...
http:ceritamayapersada@blogspot.com.my

sara syan said...

Sy suka cik epal punya resepi... Bes meletop simple ge de boom :)

sara syan said...

Dari dulu dok flw cik epal...smua resipi bes bes bes! Simple sodap sonang ge de boom!

sara syan said...

Sy suka cik epal punya resepi... Bes meletop simple ge de boom :)

muhd faris said...

beznye nih..msty nak try buat kat rumah jomla lawat web saya ni http://akucreate.com

muhd faris said...

beznya nih...nak try buat kat rumah ni.. jom lawat web saya.. http://akucreate.com

Vindice Aiman said...

nak jugak bleyh, hehe
bru lg blogging, seminggu,

sudi la lihat dan tegur:
http://guabudakbaik.blogspot.com/

Vindice Aiman said...

bak sikit,
nanti sudi la singgah blog ni http://guabudakbaik.blogspot.com/
bru seminggu jangung, haha

Farid Adam said...

sedap tu...dah boleh bukak gerai aiskrim la lepas nih...hehe

aNa d'sKoDenG said...

Nak try!!!

Tq share resepi...

ibuhebat said...

yummeh..!! :)

✿dazZdaEng✿ said...

cikdaz dah cuba
memang best laa
tp mmg betul kene kurangkan sikit susu pekat kalau tak rs manis sgt. mybe cikdaz letak oreo kot. thanks cikepal . tak sempat lg nak update pasal aiskrim lagi ...

cinta hati buncit said...

smlm dah cube buat n habis .. ptg tu smbg buat lg 2 adunan ,. mmg terbaik aiskrim u .. haha tq :)

mizeqa said...

nak cube !!

Eyriqazz said...

nyam2..nampak sedap..tak sangka, terror memasak rupanya cikepal..bila nak buat housewarming?

Faridah Amran said...

Wahhh..mudahnyer.b4 nie mmg ade tengok resepi wat ice cream nie tp x nampak caranyer.nak cubalah buat plak...huhuhu

Faridah Amran said...

wahhh..mudahnyer cik epal wat. nak cuba wat jugaklah.thanks share resepi & cara buatnyer.

Syera Begam said...

wahhh...nak try la!

Adamalin said...
This comment has been removed by the author.
Adamalin said...

aiskrim mmg ltk tlor eh? tak rs hanyir ker?

MiSz fiFiEyQa said...

***drooling...yummy!!nampak sedap sesangat...okeh okeyh...boleh la try bile balik rumah nanti..tq CE for the recipe!! ;))

Hanis Syazana said...

Haaa..hanis dah cuba buat.. memang jadilah.. best pulak tu :D hii...

amirini said...

Assalamualaikum... Sedapnya... Terliur tgk entry ni...

Asiah Khadijah said...

Boleh try nihhh hehe .

Eva Beans said...

sedap dan kelakar...haha. seb bek kenyang dh kalo x meliur la sebanyak sebekas ekrem tu...

BDRL HSYM said...

menyesal beli eskem byk2 tadi...! -__- kalau tak boleh buat sndri...

Cik Yaya said...

wahhh boleh cube ni..cam senang je..thanks share cik epal! ^_^

Seneorita Baharin said...

yummyy3...marvellous..kena try ni..thank Q cik epal sbb share resepi..hee.. :)

Cinta hazanis said...

bestnya. kena cuba ni.:)

Cinta Che Bunga said...

Da try...menjadi...mocha flavor..yummy.thank yu so much for the recipe....;) it waz sooooo simple...nk buad lagi...other flavor...tikiu sweetie...

fuzamusa said...

wah..nak mohon share resepi... sedap je tgk..dah terliur

Nurul Ain said...

sedap nye

Ardiela Husna said...

saya dah try <3

teNtanG kaMI said...

nak copy paste resepi eskrim, tp blog cik epal xleh copy paste huhu

atunAmran said...

Cik epal , saya pon buat jugak ! thnx untuk resepi yg simple ni : I loike !
http://atunlifestory.blogspot.com/2012/12/homemade-aiskrim.html

Lantera Violet said...


cik epal..... resepi biskut makaron x der ker??? mcm bes la biskut tu....

Cik Jelly Chan (CJC) said...

cik epal beli ovelatt tu dkt mana??

shafiqa anuar said...

Dah 2 kali buat .. Semua org kat rumah suke . Thanks cik epal :)

ruby hanafi said...

thank you for the recipe. mmg best, sy siap bubuh halal marsmallow. thank you ye. kwn2 fb sume nak tau, so sy link kan ke sini. thank you ye.

asue said...

aiseh, salah beli lak...gi beli perasa strawberi, bukan emulco. npknya kena postpone la nk membuatnya :(

Ummu Khaleed said...

Nk tny. selalunye tngk resepi aiskrim homemade ni diorag mix-beku-mix-beku 2-3 kali utk dptkan tekstur yg lbh gebu. resepi ni wat skali je ek? sesuai x guna utk wat aiskrim goreng?

cik EPAL said...

@Ummu Khaleed: aiskrim ni bekukan sekali je dah ok dah. nak buat aiskrim goreng tu xsure lah sebab tak pernah try buat aisrim goreng

cik EPAL said...

*aiskrim

yasira rusydinah izni yahya said...

Ovalet tue nk cru kat mana yg sng jmpe?

angel is dolly girl said...

sisx...perisa tu nak ambik mner?

norhasmah hassan said...

Resipi ni sama mcm resipi aiskrim yg saya buat..cuma saya x letak telur sbb...telur tu x masak...sure hanyir.

norhasmah hassan said...

Resipi aiskrim ni sama mcm resipi aiskrim yg saya buat...cuma saya x letak telur...sbb telur tu x masak sure hanyir.. ok ke makan telur x masak? Huhu...

Shahir said...

aiskrim nie tak sedap.sedap aiskrim lain mcm matcool ke atau apa2 sajela.

Shahir said...

aiskrim nie bagus jugak.I like.

Shahir said...

aiskrim nie bagus jugak.I like.

epal hijau said...

nyum2..nak buat lah..barang2 dah ada semua..tinggal nak buat je..hehehe..ten kiu resepi ye cik epal!(^^)

epal hijau said...

nyum2..barang2 dah ada tinggal nak buat je ni..ten kiu cik epal untuk resepi tu ye...(^^)

sureya said...

Kalo x gne ovelet bley x....sbb lpe nk bli...:'(....

sureya said...

Kalo x pkai ovelet bley x....

Najwa Azman said...

saya dah try . menjadi ! thanks cik epal . saya nak share resipi ni dekat blog saya ea . :)

Unknown said...

Selalu ikut blog cik epal ni....dh try buat. ...skg tgu aiskrim beku

Nur Mizan said...

wahh! resepi nye simple... sebenarnye dah lame sgt teringin nak buat aiskrim sendiri ni... syukran ye :)

Nur Mizan said...

wahhh! lepas ni bleh la cube... bhn2 nye pun sng jgak...syukran ye Cik Epal :)

fatimah fazlie said...

kak nk copy erk resepi nie..

fatimah fazlie said...

akq nk mnx izin ea..nk copy paste kt fb sy..nnt mse lpang leh buat

ilman_nafi@ said...

salam..harus try ni..tq sbb share!!

Ruzilah Omar said...

Teruja btul part nak jadikan pekat mcm tu... tapi hasil dia mmg memuaskan.. Thanks 4 sharing...

Strawberry Choco said...

kisahsigadisstrawberi.blogspot.com

nyum!! jelesnye kita... kene buat nih.. thanks cik epal.. ^^

Afiq Omaruddin said...

Hihi.. bestnyer...!! thanx ek cik epal... :D

Strawberry Choco said...

tinggal strawberry emulco je nak cari.. ovalett dah jumpa.. ^^ kan bagus cik epal ni kakak saya.. jelesnye!!

Nur Fatya yaya said...

Wah nampak mcm sedap nk try buat lorh ....

Nur Fatya yaya said...

nmpak mcm sedap nk try buat lorh...

Sue Bee said...

kalau abaikan telor tuh (sbb tak masak), boleh ke ganti dgn krim?

@izY@N said...

sedap ni.. nak kena try pas ni.. tp mixer lum ada lagi :(

Missy Brown said...

salam kak, camne nak mixkan semua perisa tu dlm satu adunan? kan dia cair kan? kan kan kan? :)

Missy Brown said...

kak, camne nak mixkan 3-3 perasa tu? nak bekukan dulu then baru mix ke atau ada cara lain? :) anyway, tq for sharing this!~

S C H A E Y R A said...

Letak oreo pun boleh kan?

Abdul Malik said...

bpe ml je aiskrim 2? x kena tmbah air ke??

nurul jannah Sulaiman said...

Resipi yg dicari2 dlm bulan posa ni. Nak letak oreo.

Husna said...

Kalau nak lapis dengan biskut madam kek batik boleh?

Husna said...

Kalau nak lapis dengan biskut macam kek batik boleh?

Husna said...

///:/:

superengineermummylife said...

ice cream ni febeeret husband akak ni... harus buat utk memikat ati somi den.... tq for sharing recepi

Nurul Najmi Hanafi said...

http://najmihanafi.blogspot.com/

najmi dah buat. hehe, boleh check kat sini, thanks cik epal

nhhas said...

salam,

cik epal... haritu cam ada baca entri u pasal aiskrim yang penuh buah2 an ada kiwi bagai tu...
kat entri mana ea? tak jumpa dah...jenuh godek dah ur belog...

tolong sat bagi link... kalau baek hati, tolong bagi link tu kat belog saya... senang nk p click...

tq ar laling cik epal...

qaleesya suhaila said...

cik epal....tlur 2 msuk kn kning n ptih skali ke?????

qaleesya suhaila said...

tlur ptih n kning msuk skali ke??????

riaputih said...

Nak trylah jugak....dah 3 x try resipi lain...smua tk jadi...huhuhu

lea chempaka said...

wah bestnye,...saya nak share recipe ea nanti.....

wardatulAhdhar said...

Pasni syarikat icecream gulung tikar la hehehe,suma org da pndai buat aiskrim msti cuba ank2 suka sgt

Qaseh farah said...

dr mggu lps nk try buat esepi ni..tp smpai skrg msih lg xbuat coz asal g kedai je, ovalet mesti abis..diorg ni xnk bg aku wt aiskrim ke hah... :(

zaty hanany said...

kalau tak letak ovallet tapa dak ?

Zu Bair said...

tambah secubit garam untuk melemakkan lg aiskrim!!

Zu Bair said...

tambah secubit garam untuk melemakkan lg aiskrim

Muhammad Syazwan Ngasri said...

bole x tukar susu cair ngan susu dutch lady


Muhammad Syazwan Ngasri said...

bole x tukar susu cair ngan susu dutch lady

hudalicious said...

Cik Epal!! Suke bace entry kamu... Sbb pic lawo2 n ayat super urban gitu...hoho...keep it up!!! N cik epal so kelakar n terhibur hati bace entry Cik Epal...

hudalicious said...

CIK EPAL, suke bace entry awk sbb ayat nye super urban, haha... Plus klako n pic sume cantik2...keep it up

Fieda Ariff said...

Tq..dah buat..sedap♥♡

Arni Nazira said...

Nak share boleh ??

kasmawati mhd nordin said...

tq cik epal.saya dh cuba buat.memang best

Ahmad Farhan said...

letak kat dalam peti ais tu berape jam?

Dee said...

suka cara penulisan u...unsur humor mmg unik .... lain dari blog masakan yg pernah i jumpa...congratz

Qaseh farah said...

klu nk guna blend je leh x? mixer rosak lar..huhuhu....

Qaseh farah said...

klu guna blend je bleh x?? mixer rosak lar...huhuhu....

susah hati said...

share yer sis..mcm sdap ja..

Ezze Farhana said...

CikEpal , Sya dah buat dah. Mmg best punya ! Tapi ,saya buat guna oreo la. Hancur2 kan Oreo tu sepeket , then , campoq2 kan dia. Sedapnyaaa . Thanks , CikEpal. MakAyah pun suka makan =)

Nurhazah Fazira said...

Nyam nyam sedapnya !!

Lizzie said...

Wahh ! nampak sedap ! thanks for sharing !

Aidil said...

terima kasih kerana tunjuk ajar. nanti kalau ada masa saya akan buat aiskrim ni. :)

siti nadia said...

wah... terliur tgk entri nie...mekasih kak cik epal...:)

siti nadia said...

wah... terliur tgk entri nie...mekasih kak cik epal...:)

khaleeda arielyana said...

wah.......sedap...boleh lah buat

tq

khaleeda arielyana said...

wah..sedap..boleh buat dgn adik beradik...

tq

khaleeda arielyana said...

wah.......sedap...boleh lah buat

tq

khaleeda arielyana said...

wah.......sedap...boleh lah buat

tq

hey nazu said...

milo tu letak berapa sudu ekk?

Tengku Nurhanis said...

dah jadi! thx :)

Kash Kasarable said...

fuihhh....xtaw plak bley wt sendirik aiskrim neyh ek...igtkn susah le sangat...senang jer upenyer..selama neyh aku buang duit berpuluh ringgit kuar modal beli aiskrim utk topping coconut shake..pehhh... kalau buat sendiri save budget neyh...nak try... ^_^

Life with Hachiko-fyfy said...

Br lps cuba resepi ni.. Skrg tgh tunggu aiskrim beku.. Just buat perasa vanilla je+chocolate rice.. Thanks for the recipe..

Ibucute Hussin said...

cam sedap jer..insyaallah nak buat tuk anak2..

Syacollections said...

aku nk wat ptg ni la

Syacollections said...

aku nk wat ptg ni la

Syacollections said...

sedap

IEZA MAZAN said...

sy xd mixer mcm mane? guna blender je bleh ke?

haysia azian said...

mcm snng je nk wt gak lah.mesti baekkkk punyeee.hehehe

aini athirah said...

senang je rupa nya.. saya pun cuba lah

NADA syafi said...

Wahhh nmpk sdap + simple... nk try lah hjg mggu nie... :-)

aiman hakym said...

Terima kasih kerana share .........pas ni aq tak yah la nak beli aiskrim yang mahal mahal tu

Nur Alya said...

ni kalau buat satu peti ais pon boleh sedap tengok pon dah rsa sedap.

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !