Monday, December 10, 2012

(Resepi) Aiskrim! Boleh buat ice cream sendiri je lepas ni! :D

Kalau aiskrim malaysia semua orang reti buat ye dak? Letak lah air apa-apa pon dalam plastik masuk peti ais. Siap! Ni ibu aku punya resepi lah ni. Tetiba je tanya

"nak aiskrim tak? Ibu nak buat ni" 


 Sesuatu sangat ibu aku ni tetiba tanya nak aiskrim ke tidak.


 "Kalau aiskrim malaysia tak nak ah. Baik minum air letak air batu je"  jawab aku dengan sopan

 "takk lah ni aiksrim macam baskin robbins tu" 


 Perghhh macam baskin robbins yang tak tahan tu. Mampukah ibu aku ni berbuat demikian??

Terus aku bayangkan aiskrim seperti ini. Ngaaaa





Tengok cara-cara nak buat aiskrim ni senang sangat! Budak tadika pon boleh buat. Aku pon try jugak lah buat. Cuma rasa aiskrim ni tak ada lah sebijik macam Baskin Robbins punya aiskrim. Apatah lagi aiskrim Haagen Dazs. Rasa sipi-sipi tu ada lah kot. kehkeh tapi still boleh diterima anak tekak lah.



 
Ni bahan-bahan nak buat aiskrim:

@ 1 tin susu cair
@ 1/4 tin susu pekat (Kalau suka manis,letak lebih. Ikut manis masing-masing.Aku prefer letak suku je)
@ 1 biji telur
@ 1 sudu kecil esen vanilla
@ 1 sudu besar Ovalett (cari yang HALAL ok!)

Ok tu je bahan-bahan nak buat aiskrim. Senang je kan???

Untuk perasa:

ok ni tak kesah nak buat perasa apa pon. Aku guna

@Durian (nak habiskan durian punya pasal)
@Milo
@Strawberi Emulco


Cara-cara nak buat  aiskrim ni senang gila je uolssssssss.Gila pon tak senang macam ni. Guna stand mixer, campak aje susu cair, susu pekat,telur,esen vanilla, ovalett semua tu





Dan goyang gerudi kan lah ia selama 15 minit- 20 minit. Haaa part ni yang boleh buat berketul muscle. Gelek je lah tanpa henti.




Sampai lah dapat tekstur yang pekat dan likat macam ni. Ala-ala cream tu. Dah nama pon ice cream kan?? Wajibulghunnah benda ni akan jadi cream. Kalau nama nya ice box,mungkin kena tunggu sampai tekstur nya  menjelma menjadi sebuah kotak? eh






Sebab kan aku buat lebih daripada satu perasa. Aku asing-asingkan lah untuk buat pelbagai perasa. Kalau nak buat satu perasa tu je, tak payah asingkan

Ni perasa durian. Better kacau guna stand mixer bagi durian ni hancur lebur sikit

Yang lain guna sudu pon boleh. Agak-agak je letak strawberi emulco ni

Milo!


Lepastu dekat atas nya boleh lah tabur-tabur kan nasi coklat (perghh tak urban nya nama). Ok boleh taburkan chocolate rice ke kismis ke coklat cip ke, badam ke. Suka hati lah nak tabur apa pon, janji kau happy. Pastu boleh keraskan dalam peti ais




Haaa keras dah! hihi. Perasa durian, stawberry dan milo





Sebab family aku ni hantu durian, buat lagi perasa durian dengan strawberi lagi sebekas. 



Senang je kan nak buat aiskrim ??? Haaa macam ni lah cerita dia macam mana nak buat aiskrim sendiri dekat rumah. Siapa yang nak cuba, selamat mencuba! :D

144 comments:

  1. http://mujadafewa.blogspot.com/

    wah,, ni memang jarang-jarang punya resepi nih,, first time baca resepi buat eskrem yang bukan eskrem malaysia,, kih3,, mcam best amat je,, jelez nye!!! :D

    ReplyDelete
  2. sedap nyaa~! nak try buat laa jugak., hehe

    ReplyDelete
  3. best best resepi ni ..tapi kene tunggu batuk kite baik dulu laaa baru leh cube resepi ni ..uhuk uhuk

    ReplyDelete
  4. lah sngnya resepi..mesti buat ni..thanks cik epal

    ReplyDelete
  5. okayh...misi menyemakkan dapur pulak lpas nih XD

    ReplyDelete
  6. uk aloh.snang je sgt pun nk buat ice cream walls ni ek?dr duk bli kt kdai berhengget-hengget tu, baik buat sndri.trjamin pun trjamin.hehe

    nak kne try ni. thanks sudi sharing :D

    ReplyDelete
  7. Thanks for the recipe. Nampak sedap :)

    ReplyDelete
  8. sukaa..
    mcm2 dh try resipi dpt dri blog cik epal >,<

    ReplyDelete
  9. Nak try copy yea...
    http:ceritamayapersada@blogspot.com.my

    ReplyDelete
  10. Sy suka cik epal punya resepi... Bes meletop simple ge de boom :)

    ReplyDelete
  11. Dari dulu dok flw cik epal...smua resipi bes bes bes! Simple sodap sonang ge de boom!

    ReplyDelete
  12. Sy suka cik epal punya resepi... Bes meletop simple ge de boom :)

    ReplyDelete
  13. beznye nih..msty nak try buat kat rumah jomla lawat web saya ni http://akucreate.com

    ReplyDelete
  14. beznya nih...nak try buat kat rumah ni.. jom lawat web saya.. http://akucreate.com

    ReplyDelete
  15. nak jugak bleyh, hehe
    bru lg blogging, seminggu,

    sudi la lihat dan tegur:
    http://guabudakbaik.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. bak sikit,
    nanti sudi la singgah blog ni http://guabudakbaik.blogspot.com/
    bru seminggu jangung, haha

    ReplyDelete
  17. sedap tu...dah boleh bukak gerai aiskrim la lepas nih...hehe

    ReplyDelete
  18. cikdaz dah cuba
    memang best laa
    tp mmg betul kene kurangkan sikit susu pekat kalau tak rs manis sgt. mybe cikdaz letak oreo kot. thanks cikepal . tak sempat lg nak update pasal aiskrim lagi ...

    ReplyDelete
  19. smlm dah cube buat n habis .. ptg tu smbg buat lg 2 adunan ,. mmg terbaik aiskrim u .. haha tq :)

    ReplyDelete
  20. nyam2..nampak sedap..tak sangka, terror memasak rupanya cikepal..bila nak buat housewarming?

    ReplyDelete
  21. Wahhh..mudahnyer.b4 nie mmg ade tengok resepi wat ice cream nie tp x nampak caranyer.nak cubalah buat plak...huhuhu

    ReplyDelete
  22. wahhh..mudahnyer cik epal wat. nak cuba wat jugaklah.thanks share resepi & cara buatnyer.

    ReplyDelete
  23. ***drooling...yummy!!nampak sedap sesangat...okeh okeyh...boleh la try bile balik rumah nanti..tq CE for the recipe!! ;))

    ReplyDelete
  24. Haaa..hanis dah cuba buat.. memang jadilah.. best pulak tu :D hii...

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum... Sedapnya... Terliur tgk entry ni...

    ReplyDelete
  26. sedap dan kelakar...haha. seb bek kenyang dh kalo x meliur la sebanyak sebekas ekrem tu...

    ReplyDelete
  27. menyesal beli eskem byk2 tadi...! -__- kalau tak boleh buat sndri...

    ReplyDelete
  28. wahhh boleh cube ni..cam senang je..thanks share cik epal! ^_^

    ReplyDelete
  29. yummyy3...marvellous..kena try ni..thank Q cik epal sbb share resepi..hee.. :)

    ReplyDelete
  30. Da try...menjadi...mocha flavor..yummy.thank yu so much for the recipe....;) it waz sooooo simple...nk buad lagi...other flavor...tikiu sweetie...

    ReplyDelete
  31. wah..nak mohon share resepi... sedap je tgk..dah terliur

    ReplyDelete
  32. nak copy paste resepi eskrim, tp blog cik epal xleh copy paste huhu

    ReplyDelete
  33. Cik epal , saya pon buat jugak ! thnx untuk resepi yg simple ni : I loike !
    http://atunlifestory.blogspot.com/2012/12/homemade-aiskrim.html

    ReplyDelete

  34. cik epal..... resepi biskut makaron x der ker??? mcm bes la biskut tu....

    ReplyDelete
  35. Dah 2 kali buat .. Semua org kat rumah suke . Thanks cik epal :)

    ReplyDelete
  36. thank you for the recipe. mmg best, sy siap bubuh halal marsmallow. thank you ye. kwn2 fb sume nak tau, so sy link kan ke sini. thank you ye.

    ReplyDelete
  37. aiseh, salah beli lak...gi beli perasa strawberi, bukan emulco. npknya kena postpone la nk membuatnya :(

    ReplyDelete
  38. Nk tny. selalunye tngk resepi aiskrim homemade ni diorag mix-beku-mix-beku 2-3 kali utk dptkan tekstur yg lbh gebu. resepi ni wat skali je ek? sesuai x guna utk wat aiskrim goreng?

    ReplyDelete
  39. @Ummu Khaleed: aiskrim ni bekukan sekali je dah ok dah. nak buat aiskrim goreng tu xsure lah sebab tak pernah try buat aisrim goreng

    ReplyDelete
  40. aiskrim nie bagus jugak.I like.

    ReplyDelete
  41. aiskrim nie bagus jugak.I like.

    ReplyDelete
  42. nyum2..nak buat lah..barang2 dah ada semua..tinggal nak buat je..hehehe..ten kiu resepi ye cik epal!(^^)

    ReplyDelete
  43. nyum2..barang2 dah ada tinggal nak buat je ni..ten kiu cik epal untuk resepi tu ye...(^^)

    ReplyDelete
  44. Kalo x gne ovelet bley x....sbb lpe nk bli...:'(....

    ReplyDelete
  45. saya dah try . menjadi ! thanks cik epal . saya nak share resipi ni dekat blog saya ea . :)

    ReplyDelete
  46. Selalu ikut blog cik epal ni....dh try buat. ...skg tgu aiskrim beku

    ReplyDelete
  47. wahh! resepi nye simple... sebenarnye dah lame sgt teringin nak buat aiskrim sendiri ni... syukran ye :)

    ReplyDelete
  48. wahhh! lepas ni bleh la cube... bhn2 nye pun sng jgak...syukran ye Cik Epal :)

    ReplyDelete
  49. akq nk mnx izin ea..nk copy paste kt fb sy..nnt mse lpang leh buat

    ReplyDelete
  50. salam..harus try ni..tq sbb share!!

    ReplyDelete
  51. Teruja btul part nak jadikan pekat mcm tu... tapi hasil dia mmg memuaskan.. Thanks 4 sharing...

    ReplyDelete
  52. Hihi.. bestnyer...!! thanx ek cik epal... :D

    ReplyDelete
  53. tinggal strawberry emulco je nak cari.. ovalett dah jumpa.. ^^ kan bagus cik epal ni kakak saya.. jelesnye!!

    ReplyDelete
  54. Wah nampak mcm sedap nk try buat lorh ....

    ReplyDelete
  55. nmpak mcm sedap nk try buat lorh...

    ReplyDelete
  56. sedap ni.. nak kena try pas ni.. tp mixer lum ada lagi :(

    ReplyDelete
  57. salam kak, camne nak mixkan semua perisa tu dlm satu adunan? kan dia cair kan? kan kan kan? :)

    ReplyDelete
  58. kak, camne nak mixkan 3-3 perasa tu? nak bekukan dulu then baru mix ke atau ada cara lain? :) anyway, tq for sharing this!~

    ReplyDelete
  59. bpe ml je aiskrim 2? x kena tmbah air ke??

    ReplyDelete
  60. Resipi yg dicari2 dlm bulan posa ni. Nak letak oreo.

    ReplyDelete
  61. Kalau nak lapis dengan biskut madam kek batik boleh?

    ReplyDelete
  62. Kalau nak lapis dengan biskut macam kek batik boleh?

    ReplyDelete
  63. ice cream ni febeeret husband akak ni... harus buat utk memikat ati somi den.... tq for sharing recepi

    ReplyDelete
  64. http://najmihanafi.blogspot.com/

    najmi dah buat. hehe, boleh check kat sini, thanks cik epal

    ReplyDelete
  65. salam,

    cik epal... haritu cam ada baca entri u pasal aiskrim yang penuh buah2 an ada kiwi bagai tu...
    kat entri mana ea? tak jumpa dah...jenuh godek dah ur belog...

    tolong sat bagi link... kalau baek hati, tolong bagi link tu kat belog saya... senang nk p click...

    tq ar laling cik epal...

    ReplyDelete
  66. cik epal....tlur 2 msuk kn kning n ptih skali ke?????

    ReplyDelete
  67. tlur ptih n kning msuk skali ke??????

    ReplyDelete
  68. Nak trylah jugak....dah 3 x try resipi lain...smua tk jadi...huhuhu

    ReplyDelete
  69. wah bestnye,...saya nak share recipe ea nanti.....

    ReplyDelete
  70. Pasni syarikat icecream gulung tikar la hehehe,suma org da pndai buat aiskrim msti cuba ank2 suka sgt

    ReplyDelete
  71. dr mggu lps nk try buat esepi ni..tp smpai skrg msih lg xbuat coz asal g kedai je, ovalet mesti abis..diorg ni xnk bg aku wt aiskrim ke hah... :(

    ReplyDelete
  72. kalau tak letak ovallet tapa dak ?

    ReplyDelete
  73. tambah secubit garam untuk melemakkan lg aiskrim!!

    ReplyDelete
  74. tambah secubit garam untuk melemakkan lg aiskrim

    ReplyDelete
  75. bole x tukar susu cair ngan susu dutch lady


    ReplyDelete
  76. bole x tukar susu cair ngan susu dutch lady

    ReplyDelete
  77. Cik Epal!! Suke bace entry kamu... Sbb pic lawo2 n ayat super urban gitu...hoho...keep it up!!! N cik epal so kelakar n terhibur hati bace entry Cik Epal...

    ReplyDelete
  78. CIK EPAL, suke bace entry awk sbb ayat nye super urban, haha... Plus klako n pic sume cantik2...keep it up

    ReplyDelete
  79. tq cik epal.saya dh cuba buat.memang best

    ReplyDelete
  80. letak kat dalam peti ais tu berape jam?

    ReplyDelete
  81. suka cara penulisan u...unsur humor mmg unik .... lain dari blog masakan yg pernah i jumpa...congratz

    ReplyDelete
  82. klu nk guna blend je leh x? mixer rosak lar..huhuhu....

    ReplyDelete
  83. klu guna blend je bleh x?? mixer rosak lar...huhuhu....

    ReplyDelete
  84. CikEpal , Sya dah buat dah. Mmg best punya ! Tapi ,saya buat guna oreo la. Hancur2 kan Oreo tu sepeket , then , campoq2 kan dia. Sedapnyaaa . Thanks , CikEpal. MakAyah pun suka makan =)

    ReplyDelete
  85. Wahh ! nampak sedap ! thanks for sharing !

    ReplyDelete
  86. terima kasih kerana tunjuk ajar. nanti kalau ada masa saya akan buat aiskrim ni. :)

    ReplyDelete
  87. wah... terliur tgk entri nie...mekasih kak cik epal...:)

    ReplyDelete
  88. wah... terliur tgk entri nie...mekasih kak cik epal...:)

    ReplyDelete
  89. wah..sedap..boleh buat dgn adik beradik...

    tq

    ReplyDelete
  90. milo tu letak berapa sudu ekk?

    ReplyDelete
  91. fuihhh....xtaw plak bley wt sendirik aiskrim neyh ek...igtkn susah le sangat...senang jer upenyer..selama neyh aku buang duit berpuluh ringgit kuar modal beli aiskrim utk topping coconut shake..pehhh... kalau buat sendiri save budget neyh...nak try... ^_^

    ReplyDelete
  92. Br lps cuba resepi ni.. Skrg tgh tunggu aiskrim beku.. Just buat perasa vanilla je+chocolate rice.. Thanks for the recipe..

    ReplyDelete
  93. cam sedap jer..insyaallah nak buat tuk anak2..

    ReplyDelete
  94. sy xd mixer mcm mane? guna blender je bleh ke?

    ReplyDelete
  95. mcm snng je nk wt gak lah.mesti baekkkk punyeee.hehehe

    ReplyDelete
  96. senang je rupa nya.. saya pun cuba lah

    ReplyDelete
  97. Wahhh nmpk sdap + simple... nk try lah hjg mggu nie... :-)

    ReplyDelete
  98. Terima kasih kerana share .........pas ni aq tak yah la nak beli aiskrim yang mahal mahal tu

    ReplyDelete
  99. ni kalau buat satu peti ais pon boleh sedap tengok pon dah rsa sedap.

    ReplyDelete
  100. wahhh..sedapnyee...anak2 pon dah tanye ni suh eksperimen wat ice cream sendiri hihu :p ku cuba resepi mu ye cik epal

    ReplyDelete
  101. terima kasih kongsi resepi ni.....

    ReplyDelete
  102. thanks ye sharing is there...nt I nk try..hu~~

    ReplyDelete
  103. senangnya... tapi mmg kne mixkan die lame eh

    ReplyDelete
  104. Tq share.... Amat menarik.... Blh wat meniaga nie....hehehe....

    ReplyDelete
  105. terima kasih sbb kongsi resepi.... Amat menarik.... Blh wat meniaga nie....hehe

    ReplyDelete
  106. Menarik sangat aiskrim tu..anti nak try buatla

    ReplyDelete