Friday, December 14, 2012

Apa yang best nya sinetron indonesia ni??



Julia Perez?? Who?? Sebab kenyataan dia ni ah aku kenal perempuan ni. Kalau tak, tak tahu pon siapa. Pelik aku, ada lagi orang-orang kita yang ambik dia ni berlakon dekat Malaysia. Kalau nak ambik pelakon seberang,kot ye pon biarlah semenggah sikit. Depa ni memang sah-sah lah maju dari segi sinetron sebabnya otak diorang memang marvelous nak fikir skrip sampai jadi beratus-ratus episod. Malaysia takat mampu 13-20 episod jeeeeeee LOL



Tak semua sinetron indon buruk. Same goes for malaysian drama. Pernah gak lah layan sinetron indonesia ni dulu-dulu. Sekarang dah malas dah lah nak layan, sampai naik loya setiap kali tengok iklan Nada Cinta dekat tv . Sinetron Nada Cinta pon hazabedah jugak tu. Rasa nak menangis tetiap kali keluar iklan tu dekat tv. Kenapa lah aku kena hadap iklan naaa naaa nada cinta ni. Nyanyi pon gagap! Stress aku



Bagi aku, drama Malaysia yang petang-petang tu jauh lebih baik daripada sinetron Indonesia. Cerekarama dekat tv3 tu pon selalunya best. Dah la depa ni banyak meniru drama Korea :D


Kalau setakat baru tengok 1 drama je dah terus buat kesimpulan, memang tak adil la. Kita pun boleh cakap sinetron indon membosankan sebab balik-balik scene balas dendam, dengki, etc yang memang sinonim dengan masyarakat diorang sendiri. Meh sini nak buat kesimpulan jugak bila layan sinetron indonesia ni




Kalau sinetron indonesia ni je mesti ada part:

- Watak perempuan mesti selalunya lagi jahat daripada watak lelaki

- Babak hero/heroin yang mati, tup-tup hidup balik. Kalau bukan kembar pun sebab muka depa sama. Nak pelakon yang sama berlakon gak punya pasal

- Time nak kena langgar kereta/lori ke. Boleh pulak tengok kereta tu balik. Bukannya nak elak pon. Memang mintak kena langgar ke hape?? bengong

-Selalunya lah cerita asyik tertukar anak.Asyik-asyik tertukar anak. Bila nak jumpa orang yang dia cari, mesti dengan cara tak sengaja nak terlanggar

-Doktor/polis/nurse mengong,senang-senang je penjahat menyelinap pastu menyamar

-Kalau ada 5 orang dalam babak tu, lima-lima muka tu dia nak zoom sorang-sorang. Ternganga lah, terbeliak lah,terkejut lah. Konon macam berdebar-debar sangat ah time tu???


- Kalau nak bagi tahu rahsia bapak punya besar dan yang penting gila ni,nada suara tak boleh nak slow. Harus cakap kuat gila sampai orang yang dibalek pintu pon dengar dengan jelas. Selalunya orang yang belakang pintu mesti orang yang jahat gila dalam sinetron. Pastu tak kantoi lak tu. 

-Tetiba ada watak baru yang muncul dari planet mana entah

-Orang kaya benci orang miskin pastu jatuh cinta

-Yang miskin tetiba jadi kaya, yang mati hidup balik

-Time nak bongkarkan kebenaran je, mesti ada je benda yang halang

- Mulut ternganga,pastu cakap sensorang. Tu pon dah makan sepuluh minit. Gila!

-Setiap orang mesti ada kembar, dalam 1 family tu, mesti ada sorang yang sebenarnya anak angkat


-episod memang panjang gila punya ah. Setahun pon tak habis-habis. Episod nak beratus-ratus je


Eh banyak lah lagi kalau nak senarai. Bikin stress je layan sinetron indon ni. Tapi TV dekat Malaysia ni kemain bersepah asyik tayang sinetron indonesia ni je. Kadang-kadang kelakar jugak. Tapi sebodoh-bodoh sinetron indonesia, rakyatnya tetap menyokong sinetron tempatan.



Kita pulak?









*bunyi cengkerik*





Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

105 comments:

Nurmujahidah Ismail said...

sokong!!!! muja dh tngok print screen ni,, dah julia perez tak sedar diri. laku pun sebab kepornoan. ntah pape :@

mujadafewa.blogspot.com/

isabelle said...

silap org kita jugak la. feeling2 nengok sinetron kan? hahaha

akak x terlibat ye

dya bunga said...

dya ada baca pasal julia perez ni..ee..menyampah plak.. dya mmg menyampah gila tgk sinetron.. merepek dan xlogik dek akal.. yang paling sakit tu citer diaorang semua hampir sama..dan kita dah tahu jln citer.. yang baik blh jadi jahat.dan yang jahat boleh plak jumpa geng jahat..

TUTTUTOFFICIALSPACE\\ said...

betul lah. dah naik muak. episod panjang gila gila. drama Melayu lagi syok. Cinta itu Milikku <3. hoho

♥ sitifarhana ♥ said...

hahaha..sgt stuju dgn cik epal..mmg dr dulu tak layan sinetron indon..mbosankan..puii..ehh, hahahaha

dhaniah said...

Sebab orang dah tak layan tengok tv. Diorang nak naikkan rating tv buh cerita Indon. Kat Msia ni kan ramai indon so yg tengok sinetron tu org indon ah... =)

Mizz Coki said...

JuPe?? artis murahan syok sendiri.
dulu nak pakai bra ada laser nak laserkan mata pemain bola sepak M'sia.

nama kmpungan nama asal dia sbb kawen ngan orang putih tu pasal guna nama Perez. Perekkkk kalllii....

dasar artis murahan, hinanya kamu JuPe kaya' pecun, perempuan gratis, bisa2 aja dikasi sama laki laki, dipegang gratis di ML juga gratis.

kopi pasta said...

haha tergelak bca n3 ni..ak ni jns tak minat sinetron diorg dr dulu..entah kat mana la bestnya diorg tu =.='

syazmie hamzah said...

sinetron kalau tngl sebulan pastu tgok blikpon bleh pam lg..... alik2 ulang bende same

sisR said...

Exactly correct! Mmg tak layan pun sinetron indon...

Eyra Meow said...

betul laa cik epal :D Sinetron indon sama ajee setiap cerita :P Tapi yelaa , kita yang malaysian ni tak semua pun sokong industri Malaysia n,n

Ayem Rawi said...

setuju dengan cik epal.

Eva Beans said...

Huahuahau...betol3!

shiha latiff said...

ahaha..betul lah..sy slalu fikir camtu..terutama bab zoom muka terkujat tu..seminit sorang.ada hati nk komen cerita kita..producer pn.xde org ln ke nk jadikan pelakon kn..

~Fara~ said...

setuju dgn cik epal!!!

Choco Ani said...

Cik Epal dear.. haha sapa peminat drama ke sinetron ke.. memang la layan je cite tu.. tapi kita tak la sesibuk nak komen bagus ke tak.. Julia ni bukan ke heboh seantero dunia nak buh kat *** palsu dia tu lazer masa bola malaysia lawan indon yang kena naik baracuda tu coz kat sana tak selamat tu.. haha minah ni(julia perez) saja nak fofular tak bertempat..

Madam Bling Bling said...

hahaha, kehlas kauuu. Nasib takde button like je, kalau tak dah tekan berkali-kali. Please cc to Julia Perez, bajet star sangat kah sinetron indon nan tak berkesudahan dia tu??

Fara said...

Dah lama sangat stop tengok sinetron indon nih. last sekali sinetron yg ade agnes monica tu, lupe dah tajuk apa. mmg btl pun, eposid melampau sampai beratus, lepas tu ade scene yg amek masa 5 minit yg mana part ternganga je huh! setuju drama TV3 pukul 7 lagi best :D

melissa lissalalissa said...

setuju sangat~! hehe
sinetron endon mmg x layan punn.. huhu

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

best bendanya. cerita panjang berjela-jela mengalahkan roti jala. kejap hilang ingatan. lepas tu kemalangan. mcm apa jekk

Lilly_Piena said...

tersgt3x stuju dgn cik epal~ lgi satu, rsenyer hmpir setiap babak sinetron indonesia bole diagak ape yg seterusnyer akn berlaku

kusyi said...

kahkah.. setuju 110% !!kadang2 drama filipina lagi best!! sbb, slalu lain dari yang lain. takde a mcm indon, slalu kte boleh agk apa yg akan jadi lepastu dan lepastu. erk. nyampah.

Cik Diela said...

sume nye betol.,, Tambah2 pasal tertukar anak tu.. Selalu sgt. dah tade modal cite agaknye..Yg pling geram bile nak cerita rahsia je, mesti ada halangan. cehhh~

AmirahSM said...

sy dah tak suka tgk cte indon sejak sy tgk cite dia tak habis2! ahahah *ape aku ckp ni* maksudnya terlampau pnjang utk tgu ending. jalan cerita indon semua hmpir sama je..


bagus lagi cerita melayu, akasia, cerekarama, samarinda, azalea..lagi best!! Malaysia terbaik!

::Aja:: said...

hahaha.betul sgt la tu...ade je cerita yg bagus tp byk yg xbagusnya..bawang merah tu dulu konon heroin baik gila la..kuat ebribadah la..sekali tup2 hamil anak luar nikah jugak..kan bodoh..pastu cite skang ni bayu cinta luna..mcm semua dlm cite tu bodoh...zoom muka sorang2 kalo suspen le kononnya..tp cite tu gak saya layan balik kerja sbb xde cite lain..kol 7 ke atas baru tgk cite melayu.muahaha

Syuhada Nasya said...

sokong sangat-sangat .. tak best mana pon .. harap plakon je yg segakk huii menyampah la pulakk .. JUPE tu kan penyanyi indon..

dayah ismail said...

em btol..setuju sgt..dulu layan jgk cite indon..sekarang dah tak..x mampu nak tgk episod yg byk sgt...hehe

eqa sulaika said...

sinetron mmg gituu ~
semua drama dorg mcm dlm mimpi je .
kalau ade 100 sinetron , semua nya sma aje . Yg lain cuma watak . Tak pyh tngok pon tao cite nye cm mne kn kn ? sye anti sinetron n sgale cite indon dri dulu ... klakar kod dieowg tu

MEYY UMMIIZZATY said...

Setuju sangat !

Nur Syafina Mohamed Johari said...

yess!!!! stuju 200% !!! spe la pmpuan tu... x reti beza kace n permate...

Ms Slytherin said...

Setuju sgt2.Saya mmg x lyn sinetron indon tu. Sukahati dye je nak ngutuk drama malaysia. lagi satu cik epal tertinggal yg part citer konon2 puteri lah kayangan lah katak besar laa mengarut je. Kalau ad kt tv tu rtrus tukar channel.

hafiz hafizol said...

See... Cik Epal pun tgk sinetron indonesia.. Buktinya dia boleh ulas pasal sinetron indonesia sedetails ini... Hahahaha... kbai.

zainatul abu bakar said...

huh..dah lame tak layan sinetron indon..kalau takde pari-pari tak sah. mesti nak ade pari2 yg selamatkan heroin yg naif dan baik gileeeer tu..at least drama malaysia real la jugak.

Wafa said...

setuju giler..indon kalau tak da bab zoom zoom memang tak sah..dh elok zoom tu, bersambung pulak.. lagi satu pasal cerita dongeng yang tengah syok tayang petang-petang time shool break ni memang karut gila gila, effect pun tak best. malaysia pun ada buat cerita dongeng rakyat cam Sayang Cendana, Anak Betong, dll and it is much much better than indon.

muLan mia said...

hahaha... suke gile post ni...... sangat bersetuju dgn cik epal

D Yatie said...

hahahaha...kelakar pulak rasanya...well, rasanya drama/movie setiap negara tu seolah2 memang genre macam tu kan..Indon dengan drama yang tak logik akal..Malaysia dengan kebiasaannya anak2 orang kaya...Hindustan dengan rasuah2.. hahahaha...

**saya lagi dhasyat...tak kenal sapa julia perez...huhuhu

Nina Ayra said...

ntah mana yang maju kalau sinetron sampai beratus-ratus epsd..

Misz Fazie said...

paling menyampah sinetron indonesia.. paling tak logik..

NUNU EERA said...

sinetron dorg byk xlogik dri yg logik..

queen qifa said...

member dr Indon ckp Julia Perez ni x betul sikit....hehehe....jgn layan sgt...pape pon,drama melayu the besttt

♥ dak pink said...

Tambah lagi Cik Epal,

Tang heroin / hero mesti tahap naif gila bodoh yang amat. Orang dah buat macam-macam pun bodoh tahap bangang lagi taknak melawan.

anna alaui said...

100% SOKONG CIK EPAL..:)

✿A I N A A✿ said...

Asal dengan indon ni??? agak agaklah nak kutuk Malaysia. Tak sedar orang sana ramai yang berhijrah ke Malaysia untuk dapatkan duit...

mana mana pun ada kelebihan dan kekurangannya.. tak perlu hina macam ni

nabila azmi said...

setuju!!

Syafiqah Hashim said...

cerita indonesia the worst n earth! this is serious!! heheheee :)

nabila azmi said...

setuju!!

nabila azmi said...

setuju!!

nabila azmi said...

setuju!!

faseha said...

stuju handred perseng dengan cik epal... sya pon rsa cm nk ngis je tgok nada cinta ,,, bnyk yg x logik dlm tu,, sya tw yg adegan kamera zoom sorang2 mta trbliak tu ada dlm nc kan?org tgok pon sbb randy je yg ensem

tp kn sya ska filem dan drama islamik diorang mcm ketika cnta brtsbih, dlm mihrab cinta, para pencari tuhan , lorng waktu, dunia dekat kiamat dan etc etc,,, yg tu bru ada logika sikit,,,

faseha said...

stuju handred perseng dengan cik epal... sya pon rsa cm nk ngis je tgok nada cinta ,,, bnyk yg x logik dlm tu,, sya tw yg adegan kamera zoom sorang2 mta trbliak tu ada dlm nc kan?org tgok pon sbb randy je yg ensem

tp kn sya ska filem dan drama islamik diorang mcm ketika cnta brtsbih, dlm mihrab cinta, para pencari tuhan , lorng waktu, dunia dekat kiamat dan etc etc,,, yg tu bru ada logika sikit,,,

Zack Kool said...

lawak plus geli hati baca..

Miss Neddy said...

Totally agreed!! with Cik Epal. Dulu2 time zaman skolah, layan la jgk. skrg ni mmg HARAM laa... dgr lagu iklan pun terus tukar...dh muak...muak jugak dengan semua siaran TV kt m'sia ni yg tak putus2 tayang sinetron dorg tu.

Amir Aiman Akashah said...

siapakah gerangan julia perez ni?? namanya seakan seorg pemimpin yahudi zionis je....ke kembar tak seeiras?? hahaha.....

Nick Ninos said...

Setuju sangat!

Menyampah giler tengok sinetron.
Mengarut jee citer.

FairuzAmalinaMuzafar said...

totally agree! naik bosan tengok sinetron ~ pape pun julia perez tu xperlu la nak banding2kan mane bgus o x

ROSE-N said...

hai cik epal,memang sama sangat dgn apa yg saya fikirkan tentang sinetron.haha.

JungRara said...

Sokonglah drama tempatan...nk tgk sinetron tu beratus episod, plg x boleh blah suka zoom in zoom out

feezz said...

tau takpe. steiap kali balik rumah time cuti semester mesti cerita yg sama konsep yg sama. pastu lak balik lagi sekali cuti semester x habes2 lagi episodnyer. mmg hazabedah cter indon ni. =="

Salbiah Mohd said...

kalau orang miskin, selalu kena anaiyai..pastu tiba tiba jadi kaya..cliche..haha

:: illma L-Y :: said...

malaysia buat filem or drama menang grammy award or etc, tetap indon tak suka. julia perez ? eh dia kena hukuman penjara kan. HAHAHAHA *gelak jahat

Rozuan Ismail said...

kita patotnya terap jugak dalam diri bahawa drama kita juga tak kurang hebatnya

Somebody ♂ said...

tapi kdg-kdg bile tgk sinetron indon ni la kita mula melayan rase sedih mcm sekarang. Lagi2 bila kisah same pulak. :(

Unknown said...

Ramai jer org mesia yg anti sinetron indon nie.

http://di-sini-bermula.blogspot.com/2012/10/10-sebab-kenapa-orang-menyampah-dengan.html

http://rojakonemalaysia.blogspot.com/2012/09/sinetron-yang-menjengkelkan.html

Unknown said...

Ramai jer org mesia anti kt sinetron indon nie.

http://rojakonemalaysia.blogspot.com/2012/09/sinetron-yang-menjengkelkan.html

http://di-sini-bermula.blogspot.com/2012/10/10-sebab-kenapa-orang-menyampah-dengan.html

Rashid said...

ermm ..

TAk suka tengok sinetron Indonesia sebab banyak sangat unsur 'suspen yang boleh buatkan keboringan' .. sikit-sikit gerak mata dan kepala 'terpegun' .. asyik-asyik 'terpegun' .. sama je sinetron mereka. Memang boring habis. tapi tak tau le naper jadi tarikan kat Malaysia ..

Anisa zainaL said...

sinetron Malaysia much more better then indonesia yg byk fantasi tu..kualiti video pn lg bgos..padan la dh kene penjara si JULIA PEREZ ni..dahla kerja kat Malaysia pn xde permit!

Anisa zainaL said...

Drama Malaysia is much more better then Indonesia yg bnyak fantasi tu hokeyh!..video kualiti pn bleyh tgk! padan la si Julia Perez ni dh kene panjara 3 bulan..dh la kerja kat Malaysia xde permit!

Faizul Osman said...

drama malaysia jgk yg best... yg indon tu bnyk yg tak best... mcm bodoh je...

Aliff Haikal said...

Sinetron yang best :
1) Bidadari (cast by marshanda etc)
2) Putri yg terbuang (Cast by marshanda etc)
3) Intan

Yang lain semua merepek merapu merapan. macam bangkang (buang K)

Filem indon yang best :

Cerita berunsurkan agama ! :)

Apa-apa pun filem malaysia dan drama malaysia lebih logik dr Indon sebab takkan org yg dah lama mati boleh hidup balik. Anak kandung boleh main2 tukar. hadoi

Nemo chan said...

Ha ep beratus2 sampai tak tahu motif cerita, GRR melalut tak tentu hala. Nak cakap sesuatu tu sampai berjam2 kalau boleh semua kat sekeliling nk tayang ! URGHHH

Myra Azraff said...

Sinetron tu banyak merepek je -_-
Haha

nur hafizah aKa eija said...

tu nmanya tk puas ati tu....org indon kan dh lma tk puas ati ngn kita tu pasal carik publisiti melalui twitter kononnya kite nk bg perhatian kt die sgt...ohhhh sorry sket eh lagi menymph kat org indon ade lah...

MiSz fiFiEyQa said...

terbaikk la CE...dulu2 masa sy masih noob, sy suka jugak tgok sinetron ni...

tapi bile dah makin lama makin meleret2 merapu-rapu n membuatkan org sakit jiwa, terus jd alergik!!

=,="

diana said...

tv3,tv9 dengan astro ria,3 siaran ni cukup suka tayang citer indon..orang komplen tak best pun tayang jugak...

LaLa mhdnor said...

agree 200% with CE =D

Aqilah Shafiah☆ said...

@cik epal...sy nk minx tlong cik epal buat tutorial utk header cik epal boleh x??please...sgt2 memerlukannya..

Min Nayuri said...

btol 2...skong sgt..
huhuhu...
singgah lah plak blog ny..
http://aasminizari.blogspot.com

MIMIE-SYARAH THE BIG LAUGHER said...

boleh bertukar jadi hulk hogan kalo tengok cite indon nie! cite die heroin tu satu hari kalo tak menangis tak sahh.!

Cik Gitar Buruk said...

sokong kenyataan cik epal 100%

kamarruzaman md yusoff said...

semue yg komen berapi2 ni trnyata mmg peminat sinetron indon tuh..

kamarruzaman md yusoff said...

sebelum jupe tu berckp,sblum cik epal membebel,korg semua mengadap siang mlm sinetron tuh..skrg bru nk kate mcm2 la pulak...pasni korg hadap lg sinetron tu siang mlm...piiraaa

Alexander Irvin said...

Point number 6 yang super mega ultra setuju! hahahahahahahahaha... supaya cukup2 waktu sejam sinetron tu ditayangkannnnn

erm mee. said...

klakar ah. Setuju !

Khalilah said...

terbaik!!

Cekodok Manis said...

Setuju!! Oh and satu lagi, bila dah mula tengok sinetron ni ,mulalah nak tampar tampar bantal sebab geram kat watak jahat tu. Marah benor, haha.

Faridzuan said...

Yup bukan semua cerita Drama Indon ni buruk, tapi sekarang ni berlambak stesen TV Malaysia siarkan cerita indon yang episodnya beratus-ratus panjangnya. Apapun, Korean Drama pun okey. Haha. :3

♥WanieyZuki♥ said...

julia perez?? sapa tu tak kenal ponnnn... mak jah jiran sebelah kenal la..hahahah!

Amanina said...

kadang kadang saya pernah juga fikir camni "aku ni tinggal kat malaysia ke indonesia". hahaha. sebabnya bersepah sinetron. Gila. huh. tapi sinetron indon memang sumpah tak logik, part mati hidup balik/muka sama yg tak menahan tu.setiap cerita mesti ada. LOL

FozyAliya said...

sebenarnya nak kata best citer indon nie tak jugak..nak kata tak best da masa ok jugak...tp kalau senitron indon mmg cam bongok skit hehehe..sbb mmg ngarut bosan giler..bila nak habis tah..meleret2 citer nya..kadang2 tak masuk akal langsung pun...tp tgk pun sbb stesyen tv kat malaysia nie dah tak da idea tayang citer indon tu lah kita terpakse tgk jugak...

http://gulagulagetahwarnawarni.blogspot.com

Nur Emilya said...

Cik epal, saya setuju sangat lah! SAlhamdulillah cik epal dah listkan semua tu, sebab saya tak larat nak listkan semua, haha. Terbaik!

LiYa_Ex0ra said...

betul sangat3.... sume betul. benci tgk sinetron indon.. lebih-lebih lagi kalau cite dongeng, memang dongeng tak leh blah.

Kayun said...

katanya lah dorg ep beratus2 sbb dpt sokongan dr penonton gitu. mula2 rakam dlm bbrp ep mcmtu kot, siarkan n if dpt sambutan, tu diteruskan. (baca dlm paper randy ckp. hehe) tp betullah yg bab zoom muka tu mmg sakit hati jgk. (bro afdlin ahauqi ada buat lwk pasal ni dlm oh yeah! kelakar. haha)

Fear'Ara said...

hahahah.. sgt setuju dgn statement cik epal ni .. sgt tepat ! di manakah kita? org lain mengagung2kan karya sendiri .. tetapi kita? .. fikirkanlah ..

Ann said...

randy pangalila pun ade komen pasal sinetron indonesia....kadg2 shooting time siaang tu, mlm tu terus tayang...nampak sgt macam main tangkap muat jer buat cerita.

lgpun si jupe tu komen, agak2 lah nk kutuk pun..cerita yang dia blakon sdiri pun entah ape2, merepek sangat2 la..ade hati nk kritik cerita malaysia.

pieyda ar said...

sangattttttttx99999999 loike la cik epal

pieyda ar said...

sangaattttttttttttx9999999 loike la cik epal...

ctZue said...

cik epal..sy sgt sakit perut akibat gelak bila baca post ni..mesti opismate dah ckp gila sbb gelak sorg..haahaa

asiela.m.i said...

betol betol marah ni haa :) . tapi sokong 100 peratus and sekarang malaysia nk teikut ikut plot sinetron indonesia . so elak kan lah we gotr our own specialities kut -,-.

zul said...

sinetron indonesia mmg bt org skit ati je...

NABIL said...

sekarang ni sinetron terbaru, tertukar isteri pulakkk. haha aneh2. *terpaksa layan sebab adik pun layan* LOL

pearl apple said...

sepanjang idop aku...x pnh lg aku jd excited semata mata nk tgk sinetron indonesia ni...cuma...yang dunia khayalan dunia impian tuh...aku suka la..hahaha~~ neway lagi baek layan cita KOREA dr cita INDONESIA...tak bertambah pulak tuh pengetahuan aku...haha..Astafirullah...kejam plak rasanya...huhu...sori2...terlepas cakap...=)

ara gshasaa said...

hahha.. kak epal.. lawaknya story kak epal.. tp mmg btol pun.. 1st tme bace entry yg bees.. npe x knl kak epal awl2.. haha

ara rara said...

dulu zaman zaman sekolah minat lah, tapi bila start cerita indon yang sampai tada kesudahan tuu membuatkan kita rasa macam penat nak melayan. haha.

Magical Me said...

iya sih, Malaysia perlu memajukan drama series-nya.. jangan mau kalah sama Indonesia. jangan cakap je . okay? :D semangat

coldwind08 said...

Hi! I'm an Indonesian. Although I don't understand most of what you write, I agree with most of your point :)). I think Indonesian sinetron in 90s are better. The stories are more original and not just copying Korean drama.

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !