Monday, September 10, 2012

Tak tercapai dek akal ku

Merujuk kepada tajuk di atas, hari ni aku bukan nak nyanyi lagu Elyana yang bertajuk Tak Tercapai Akalmu itu. Tak Tak Tak. Kang cair pulekkk taik telinga engko yang beku itu. Sedang leka berlegar-legar di internet terbaca satu artikel pasal idea bijak dan kreatif pasal benda-benda yang kita boleh buat 2 in 1. Agak-agak nak buang barang tu boleh lah fikir nambelas kali nak buang ke tidokkk.



Idea bagus untuk buang daun strawberi. Tebuk je guna straw. Done!



Pembalut hadiah yang bersepah sepah dan buat semak tu boleh sangkut je atas siling bilik. Potong wayar, ikat dah siap. Sangkut benda ringan-ringan je hokayyy. Jangan sangkut peti ais tiga pintu pulak dekat situ.Nanti ada pulak yang cop kau ni vongoksss sebab pergi sangkut peti ais tiga pintu. Siapa yang malu?? Engko jugekk





Simpan cadar dalam sarung bantal! Senang nak cari satu set bila nak tukar cadar. Ini sangat bagus dipraktikkan ni.








Sesiapa yang ada tebiat kumpul barang free dekat hotel, ini ada idea bagus untuk anda! Shower cap tu boleh buat tempat balut kasut. Nak bawak kotak kasut sekali berat pulak beg kan kalau nak travel. Haa letak je dalam shower cap,konpom kasut tak berhabuk. Tapi kalau letak high heels tajam menjuih sampai 6 inci tu mahu boleh tembus plastik shower cap ni. Bawak flat je lah. Tak yah ngengada sangat pi travel pakai high heels ok mak jemah sekalian







Kalau beli roti kan selalu ada tag kan? Haa tag tu jangan buang! Kumpul banyak-banyak sampai 5-6 keping boleh buat label dekat wayar dekat rumah.




Motif beli roti, nak kumpul tag roti je????




Plastik membeli belah di pasar mana nak campak?? Letak je dalam kotak tisu yang kosong ok! Kronyok kan je dalam kotak tisu tu, agak-agak nak bungkus apa-apa guna plastik boleh ambik plastik dalam kotak tisu ni.



Apakah yang anda nampak dalam gambar di atas? Cupcake?? YE! Bukan nak cerita pasal cupcake sekarang. Nak cerita pasal tempat letak cupcake itu. Tahu tak benda alah apa tu? Itu adalah penutup kotak kasut! Penutup kotak kasut pon berguna jugak uolssss



Gunting tanda pangkah dekat penutup kotak kasut dan anda boleh hidangkan cupcake anda yang comel-comel itu kepada tetamu anda yang comot-comot. Tapi awas! Jangan bagi tahu tetamu anda bahawa itu adalah penutup kotak kasut. Kemungkinan besar peratusan tetamu yang tidak makan cupcake ini adalah tinggi




Cara-cara nak buat telur bentuk love. Laki bini yang nak sambut anniversary boleh buat surprise kepada pasangan anda untuk menunjukkan anda sangat kreatif dan inovatif. "nahhh satu telor ayang, satu telor abang. Bentuk love lagi telor kitewwwwwwww"



So sweet! Habis semua jenis semut nak hurung sebab sweet sangat!


54 comments:

  1. waaaa tidak menyangkainye ponnnnn! kpale otak sape la kreatif bebenor nii. ahahha, yg tag roti tu mungkin akan digunakan. hewhew =) mekasih CE

    ReplyDelete
  2. kreatif gak.. dari buang, baik simpan. mana tahu cicit-cicit nanti nak guna, ambil je..

    ReplyDelete
  3. Idea no 3 tu mmg akan dah diprektikkan sejak istana zaman silam lagi. Tp akak letak sarung bantal and cadar dalam lipatan comforter. Nak pakai, just tarik keluar the conforter. Done.

    Oh, btw, akak dpt sms awak that day tp sorry, kalut sgt tak sompek nk respond. Insyallah ada umur jumpa lagi ya!

    ReplyDelete
  4. bunyik mcm lucah je perkataan telor kiteww tu...haha

    ReplyDelete
  5. mcm lucah je perkataan telor kite tu..haha

    ReplyDelete
  6. Hahaha..bagus betoi idea2 tu cik epal..memang tak tercapai dek akal! Thumb up!

    ReplyDelete
  7. wahhhh bagos nya =) macam2 benda boleh di praktikan di rumah . thanx for sharing cik epal =)

    ReplyDelete
  8. hahahhahaha... lawak kat telor tu.. -..- satu telor ayang, satu telor abang.. hahha

    ReplyDelete
  9. memg tak terpikir.. morg yg bt ne memg duduk luar kotak

    ReplyDelete
  10. awesome!!xterpikiaq pon nak bt centu sekali..

    ReplyDelete
  11. woahh..terlebih kreatif ni..hehehhe

    ReplyDelete
  12. ahaksss~sweett sangattt yg last tu <3

    ReplyDelete
  13. bapak kreatif!! blogwalking, follow sambil mengomen2

    ReplyDelete
  14. kreatif sesangt..memang xterfikir le plak nak guna..hehe

    ReplyDelete
  15. semuanya kreatif je , nak ikut2! haha

    ReplyDelete
  16. mmgla kreatif cume kiter sndiri rajin ke tidak nak wat mcm tue la ea...

    ReplyDelete
  17. Suka dengan cadangan pembungkus kasut tu...memang semuanya nampak kreatif.

    ReplyDelete
  18. suka betul harini dapat tahu macam2...

    tak disangka pun...

    dah la cik buah epal mengulas pon lawak beno..

    suka ai..hikhik

    ReplyDelete
  19. 3,4,5,6 tu menarik.memang tak terpikir pun.pasti cuba!

    ReplyDelete
  20. alahai kreatif....

    nk tiru..hikss..

    ReplyDelete
  21. style abes...
    tp kadang2 tengah kepala otak nak merapu, mmg leh jd gak bnd2 nie...hahaha

    ReplyDelete
  22. perghhh.. kretip betul... mmg terbaikkkkkkkkkk...

    ReplyDelete
  23. insya ALLAH akan dipraktikkn kecuali yang part penutup kasut tu,, macam tak perlu je,, heehee

    ReplyDelete
  24. kalau dapat bini yang kreatip mcm ni kan bagus...jimat dan kemas jer rumah..

    ReplyDelete
  25. salam~,

    First time akak singgah sini..
    best jugak idea2 tu kan..boleh digunapakai sangat :)

    ReplyDelete
  26. baiklah..sangat2 kreatif ok..hehehe

    ReplyDelete
  27. Idea yang klip tag roti tu pernah baca email member antar....anyway kena blajar ngan orang jepun pasal inovasi barang nie...diorang kan panjang akal

    ReplyDelete
  28. entry yg bagus and useful~~thnks c.e

    ReplyDelete
  29. Mmg kreatif dan tak tercapai deka akal.nak tirula hehe seronok dpt tau bende2 camni.mana cik epal dpt info2 ni semua ada link tak?

    ReplyDelete
  30. yg telur bentuk love tu style... nti nak cuba lah...

    ReplyDelete
  31. kreatif nyeeeee .. tak terfikir pun selama neyhh . thanx cik tom <3

    ReplyDelete
  32. menarik, tag roti tu.nak buat tapi ada satu wayar je digunakan.

    ReplyDelete
  33. yg paling tak sanke, penutup kotak kasut tu wat alas cupcakes.. hehe

    ReplyDelete
  34. wahhh... hahaa

    tetibe tergelak sorang2 bace entry akak.

    sangat2 kreatif.. suke lar.. :)

    ReplyDelete
  35. blh praktikkan jgk la cik epal..mmg x tercapai di akalku pun..hihi

    ReplyDelete
  36. kreatifnyer la cik epal oiii..tak tercapai dek akal ku...

    ReplyDelete
  37. so kreatif....bole tiru nie...<3<3<3

    ReplyDelete
  38. rajin betul dia buat ni..
    kreatif2 :-)
    sempat lagi love kan telur tu..hehe..

    ReplyDelete
  39. memang x tercapai dek akal ku... sangat kreatif dan sangat practikal... kalau ade lagi idea2 kreatif leh kongsi lagi.. post banyak2 ye.... tq 4 sharing.. saya tunjuk kat member,mereka pun teruja n nk buat kat rumah.. dah berkongsi ilmu kite kat sini... thanks again..

    ReplyDelete