Tuesday, September 18, 2012

Resepi : Cream Puff Sos Kastard





Siapa suka makan cream puff?? Aku suka bebeno makan cream puff ni. Nak buatnya senang, nak perabehkan pon senang. Disebabkan aku rajin nak menaip hari ni, meh lah nak tunjuk step by step cara nak buat cream puff ni kalau ada yang nak tahu :)


Bahan untuk buat cream puff gebu vogeh de vass:


1/2 cawan butter (125g)
1 cawan air (250ml)
1 cawan tepung gandum  (150g) *diayak*
secubit garam
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara nak buat:



Masuk kan butter dan air dalam periuk. Didihkan atas api. Bila dah mendidih dan butter tu larut, masuk kan tepung gandum yang telah di ayak



Kacau laju-laju sampai tepung tu tak melekat pada periuk. Macam jadi doh nak buat roti tu. Macam gambar dekat atas ni. Pastu tutup api. Ketepikan adunan dalam bekas lain




Masuk kan empat biji telur. Tapi pukul satu-satu tau! Kiranya pukul sebiji telur, kacauuuu. Pukul lagi sebijik telur, kacauuu. Sampai lah habis empat biji telur. Ni bukan pukul atas api tau. Masuk kan adunan dalam bekas biasa je. Pastu masukkan esen vanilla




Kacau mende alah ni serious rasa macam lengan tetiba tumbuh muscle berketul-ketul. Tapi muscle nya tak tumbuh pon. Feeling-feeling je. Kacau sampai jadi macam dekat atas ni



Disebab kan aku tak ada piping bag dan nozzle. Mak Jemah pasrah je lah, pakai apa yang ada je. Pakai 2 batang sudu, bulat bulat kan doh ni lebih kurang. Pastu susun kiut kiut atas loyang. Loyang ni alaskan dengan aluminium foil, pastu sapu butter ok!


Basahkan tangan dengan air, pastu tacap-tacap sikit lah cream puff tu bagi senonoh sikit rupanya. Walaupun bila dah tacap, tak ada lah senonoh sangat rupanya cream puff aku ni. Tapi ada aku kesah?? :D


Bakar dalam oven selama 200C selama 25 minit. Agak-agak dah keperangan cream puff tu boleh lah bawak keluar


Fresh from oven. Montel-montel cream puff nya


Nak cerita pulak macam mana nak buat sos kastard:

2 sudu besar tepung jagung
2 susu besar tepung kastard
1 1/2 cawan fresh milk (aku guna susu dutch lady)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar gula (gula mengikut manis tekak masing-masing)


Pesanan cik epal gonjeng: Kurangkan gula dalam masakan. Maniskan gula dalam senyuman. auwwww :D


Buat sos kastard ni senang je. Masukkan je lah semua tu dalam periuk. Kacau sebati atas api sederhana




Potong tengah-tengah cream puff tu,tapi jangan potong habis. Potong untuk sumbatkan sos kastard tu je.



Dah habis sumbat menyumbat, tacap sikit bagi ilusi seperti memakai bedak bayi untuk bayi montel kepada cream puff itu. Ayak gula aising sebagai penyeri cream puff vogehh kita tu.



Cream puff vogehhhhhhhhhhhhhhh!! :D




Tudiaaaa terjuih juih sos kastard. Melimpah-limpah hingga ke ladang gandum. Selamat mencuba bagi sesiapa yang ada keberanian nak cuba cream puff montel, gebu dan vogeh ini!


ok bye!

56 comments:

  1. ishh..terliur dibuat nya...sodap nya laaaaa....kena try ni.

    ReplyDelete
  2. Thanks cikepal bagi resipi senang gila ni. nak buat.

    ReplyDelete
  3. vogeh betul rupa cream puff ni..
    mesti cuba ni...
    thanks akk sebab share resepi ni...

    ReplyDelete
  4. wah.. sedapnya..
    nak buta juga lah.. hehehe

    ReplyDelete
  5. seyes cik epal wat ke? pandainye..

    ReplyDelete
  6. alaaaa..nak buat senang! tapi kemalasan nk buat nangess

    ReplyDelete
  7. alamak terliurrrr. dhla mmg suka mkn cream puff ni..

    ReplyDelete
  8. hahahahaha nice !!

    resepi di hujung jari . cewahhh

    ReplyDelete
  9. mohon pos ke rumah saya sikit.hehehe

    ReplyDelete
  10. nyum2..sedapnye nampak..cik ruby penah buat tapi xjadi..yang jadi cume sos kastard je..len kali nk cube buat pakai resepi cik epal bagi la..

    ReplyDelete
  11. akan dicuba dalam masa terdekat :)

    ReplyDelete
  12. wow...serius nmpk menarik. nk try buat juga la nnti. thanks...=)

    ReplyDelete
  13. senangnyeee resepi ni. hari tu tengok resepi lain kemain lagi pelik2 cara buat. hee

    ReplyDelete
  14. sedap ni...kena belajar la buat..thanks cik epal..

    ReplyDelete
  15. perghhh..blh jilat ibu jari kaki tgk resepi ni..nomnomnom

    ReplyDelete
  16. enak benor nampak nyer..mekasih kongsi resepi.

    ReplyDelete
  17. okey best cantik sedap meleleh kastardnyaaa...

    dik epal,kalau takde piping bag,pakai plastik bese je..tebuk lubang skit.hehehehe

    ReplyDelete
  18. salam kenal..

    arghhhhhh...
    pagi2 suda tgk ini kueh..
    laparrr...
    sedapnyaaaa...
    nanti nak try buat jugalah...
    gebu gilossss cream puff cik epal kitee....
    weeeeeee!!



    fee free to visit my blog..

    http://mrsnon.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. cik epal, guna adunan ni dapat bape ketul eh cream puff? almaklumlah kt umah ni xramai penghuni.tp tringin sgt nak makan cream puff ni..huhu

    ReplyDelete
  20. cam best..huhu..terliuq ghasenye..hihi^^

    ReplyDelete
  21. cikmerpatiputeh: Ada lah dapat dalam 22 ketul :)

    ReplyDelete
  22. terima kasih bagi resepi. nanti akak cuba. harap-harap sedap.

    ReplyDelete
  23. Bestnyer~!
    Mesti try nih... :)
    Nk buat inti sje pon sure best. hiks~!

    ReplyDelete
  24. by the way i'm a new blogger cik epal...

    Slm pkenalan ^^

    ReplyDelete
  25. thanks cik epal for the great recipe..macam ade instinct je kite teringin nak makan cream puff..

    terus buat...

    cntik x=p

    http://nabilaazmi.blogspot.com/2012/09/dear-blog.html

    ReplyDelete
  26. tetiba akak yg malas ni rasa bersemangat nak try.
    mklm la dah dok obersi ni, semua kena buat sendiri. huhu

    ReplyDelete
  27. satu yang fakta tentang cik epal.semua resepi yang cik epal bagi beserta gambar arahan step by step nak buat resepi dengan ayat ayat yang simple, membuatkan saya senang nak faham dan saya dah cuba semua resepi yang cik epal bagi.
    haha. yeayyyy! <3 tambah lagi resepi tau cik epal.saya tunggu resipi pavlova dari cik epal beserta gambar step by step nak adun resepi.dkt internet payah bebenor.isk

    ReplyDelete
  28. Suka benar akk baca entri cik epal..dh le pndai msak..pndai plak buat kelakar..next time blog ni akk akn bka ari2

    ReplyDelete
  29. macam senang je Cik Epal ... harus dicuba ni ... heee

    ReplyDelete
  30. tima kasih cik epal, mudah sgt resepi ni. alhamdulillah menjadi walaupun x pnh buat. dah betahun tringin nak buat cream puff ni, akhirnya bjaya dgn sekali pcubaan. . .happy sgt ni. hehe anak tgh mkn mlm dgn crem puff vongeeeeeeh

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah, dgn skali pcubaan, mjd sgt2. sebnnrya dah btahun tringin nak buat cream puff ni. dari xdak anak spi dah anak 3 br ada semangat nak baked2ni hehee anak2 nak makan. tima kasih cik epal selera sggh anak anak tgh mkn mlm dgn cream puff vongeeeeh heheee

    ReplyDelete
  32. Huhuhuuu...1st time buat ikut resepi org len, xbrapa cantik puff nye...pastu rasa mcm pemurah sgt butternye, pi plak tmbah lebih... krim plak jd keras xmleleh pun...xretinye....

    ReplyDelete
  33. owhhhhh camtuuuuuuu
    teringin sangat nak makan sampai terliur .. main google jer cari resepi creampuffterus masuk sini... terus rasa nak buat sekarang juga sbb sangat2 la simple ghopernya buat bendalah ni.... cuma tetiba baru tingat susu segar pulak dah habih.... humph humph ...kena berkejaran ke kedai la pulak dulu ni...... tq cik epal... curik resepinya yaaaaa... :)

    ReplyDelete
  34. mak aii.. sedapnyaaaaa... kena rajinkan diri utk try tp mslhnya takot rasa x sedap pulak sbb diri sndiri yg buat.. ngeheeee.. nak beli ada jual x eh? kekeke

    ReplyDelete
  35. Gugel resepi cream puff jmp entry cik epal ni. Tq for sharing! Gonna try it soon iAllah ;)

    ReplyDelete
  36. nampak cam senang je..tq ye sharing resepi ni..:)

    http://vitaminhalal.com/

    ReplyDelete
  37. nampak cam senang je..nak try la..tq ye..:)

    http://vitaminhalal.com

    ReplyDelete
  38. wahh cik epal. sy dah try! menjadi jugak walaupun rupe xsemenggah akibat xde piping beg.. ngehngehngeh~ tp rasa nye, mantop! tq! =)

    ReplyDelete
  39. salam..kalau xda susu segar..cmne??blh gnti dgn apa2 x?

    ReplyDelete
  40. sedapnyaaa.. cream puff ni menyelerakann!!

    ReplyDelete
  41. Dah cuba beberapa resepi cik epal memang menjadi. Nk cuba yg ni pulak nanti. Tq for sharing.

    ReplyDelete
  42. Cream puff memang sedap...fav satu family ni...

    ReplyDelete