Tuesday, September 18, 2012

Resepi : Cream Puff Sos Kastard





Siapa suka makan cream puff?? Aku suka bebeno makan cream puff ni. Nak buatnya senang, nak perabehkan pon senang. Disebabkan aku rajin nak menaip hari ni, meh lah nak tunjuk step by step cara nak buat cream puff ni kalau ada yang nak tahu :)


Bahan untuk buat cream puff gebu vogeh de vass:


1/2 cawan butter (125g)
1 cawan air (250ml)
1 cawan tepung gandum  (150g) *diayak*
secubit garam
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara nak buat:



Masuk kan butter dan air dalam periuk. Didihkan atas api. Bila dah mendidih dan butter tu larut, masuk kan tepung gandum yang telah di ayak



Kacau laju-laju sampai tepung tu tak melekat pada periuk. Macam jadi doh nak buat roti tu. Macam gambar dekat atas ni. Pastu tutup api. Ketepikan adunan dalam bekas lain




Masuk kan empat biji telur. Tapi pukul satu-satu tau! Kiranya pukul sebiji telur, kacauuuu. Pukul lagi sebijik telur, kacauuu. Sampai lah habis empat biji telur. Ni bukan pukul atas api tau. Masuk kan adunan dalam bekas biasa je. Pastu masukkan esen vanilla




Kacau mende alah ni serious rasa macam lengan tetiba tumbuh muscle berketul-ketul. Tapi muscle nya tak tumbuh pon. Feeling-feeling je. Kacau sampai jadi macam dekat atas ni



Disebab kan aku tak ada piping bag dan nozzle. Mak Jemah pasrah je lah, pakai apa yang ada je. Pakai 2 batang sudu, bulat bulat kan doh ni lebih kurang. Pastu susun kiut kiut atas loyang. Loyang ni alaskan dengan aluminium foil, pastu sapu butter ok!


Basahkan tangan dengan air, pastu tacap-tacap sikit lah cream puff tu bagi senonoh sikit rupanya. Walaupun bila dah tacap, tak ada lah senonoh sangat rupanya cream puff aku ni. Tapi ada aku kesah?? :D


Bakar dalam oven selama 200C selama 25 minit. Agak-agak dah keperangan cream puff tu boleh lah bawak keluar


Fresh from oven. Montel-montel cream puff nya


Nak cerita pulak macam mana nak buat sos kastard:

2 sudu besar tepung jagung
2 susu besar tepung kastard
1 1/2 cawan fresh milk (aku guna susu dutch lady)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar gula (gula mengikut manis tekak masing-masing)


Pesanan cik epal gonjeng: Kurangkan gula dalam masakan. Maniskan gula dalam senyuman. auwwww :D


Buat sos kastard ni senang je. Masukkan je lah semua tu dalam periuk. Kacau sebati atas api sederhana




Potong tengah-tengah cream puff tu,tapi jangan potong habis. Potong untuk sumbatkan sos kastard tu je.



Dah habis sumbat menyumbat, tacap sikit bagi ilusi seperti memakai bedak bayi untuk bayi montel kepada cream puff itu. Ayak gula aising sebagai penyeri cream puff vogehh kita tu.



Cream puff vogehhhhhhhhhhhhhhh!! :D




Tudiaaaa terjuih juih sos kastard. Melimpah-limpah hingga ke ladang gandum. Selamat mencuba bagi sesiapa yang ada keberanian nak cuba cream puff montel, gebu dan vogeh ini!


ok bye!

Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

55 comments:

Lily Erliyani said...

ishh..terliur dibuat nya...sodap nya laaaaa....kena try ni.

Hanida Moss said...

Thanks cikepal bagi resipi senang gila ni. nak buat.

Rozuan Ismail said...

gebu sgt cream puff cik epal

Jijie Black said...

vogeh betul rupa cream puff ni..
mesti cuba ni...
thanks akk sebab share resepi ni...

Sop Nama Saya said...

wah.. sedapnya..
nak buta juga lah.. hehehe

Mas said...

seyes cik epal wat ke? pandainye..

Ijah EmoTemo said...

alaaaa..nak buat senang! tapi kemalasan nk buat nangess

Tentang Kita Ajer said...

sedapnya...meleleh air liur....

Bazilah (^0^) said...

alamak terliurrrr. dhla mmg suka mkn cream puff ni..

! tulisan buruk ! said...

errrr, sedapnye nampak..

Aliff Haikal said...

hahahahaha nice !!

resepi di hujung jari . cewahhh

boni kacak said...

mohon pos ke rumah saya sikit.hehehe

Cik Ruby Atia CoMot said...

nyum2..sedapnye nampak..cik ruby penah buat tapi xjadi..yang jadi cume sos kastard je..len kali nk cube buat pakai resepi cik epal bagi la..

Anasyg said...

akan dicuba dalam masa terdekat :)

mieya ayana said...

wow...serius nmpk menarik. nk try buat juga la nnti. thanks...=)

Sally Yatiey said...

Sedapnya cik epal!

Puteri Iqa Izyan said...

senangnyeee resepi ni. hari tu tengok resepi lain kemain lagi pelik2 cara buat. hee

ieqa said...

Terliur *kesat mulut*

fieda said...

sedap ni...kena belajar la buat..thanks cik epal..

Cik Mimey (owner fida's story) said...

sedapnyaaa

Mira Adzlia said...

sedap..sedap....

Atiqah Wadiah said...

perghhh..blh jilat ibu jari kaki tgk resepi ni..nomnomnom

EVERY MOMENT MATTERS said...

enak benor nampak nyer..mekasih kongsi resepi.

Cik Eka said...

okey best cantik sedap meleleh kastardnyaaa...

dik epal,kalau takde piping bag,pakai plastik bese je..tebuk lubang skit.hehehehe

Batu Adventure said...

mantap niih sob :) salam kenal :)

Sandra Azwan said...

sungguh sedap nampaknya....

♥ MRS NON ♥ said...

salam kenal..

arghhhhhh...
pagi2 suda tgk ini kueh..
laparrr...
sedapnyaaaa...
nanti nak try buat jugalah...
gebu gilossss cream puff cik epal kitee....
weeeeeee!!



fee free to visit my blog..

http://mrsnon.blogspot.com/

mardewan said...

sedapnya.. terliur dah ni..

cikmerpatiputeh said...

cik epal, guna adunan ni dapat bape ketul eh cream puff? almaklumlah kt umah ni xramai penghuni.tp tringin sgt nak makan cream puff ni..huhu

Ada Abdullah said...

cam best..huhu..terliuq ghasenye..hihi^^

cik EPAL said...

cikmerpatiputeh: Ada lah dapat dalam 22 ketul :)

Norhafizah (Lina) said...

terima kasih bagi resepi. nanti akak cuba. harap-harap sedap.

Khalilah MNor said...

Bestnyer~!
Mesti try nih... :)
Nk buat inti sje pon sure best. hiks~!

Khalilah MNor said...

by the way i'm a new blogger cik epal...

Slm pkenalan ^^

nabila azmi said...

thanks cik epal for the great recipe..macam ade instinct je kite teringin nak makan cream puff..

terus buat...

cntik x=p

http://nabilaazmi.blogspot.com/2012/09/dear-blog.html

isabelle frankly said...

tetiba akak yg malas ni rasa bersemangat nak try.
mklm la dah dok obersi ni, semua kena buat sendiri. huhu

humaira balkiss said...

satu yang fakta tentang cik epal.semua resepi yang cik epal bagi beserta gambar arahan step by step nak buat resepi dengan ayat ayat yang simple, membuatkan saya senang nak faham dan saya dah cuba semua resepi yang cik epal bagi.
haha. yeayyyy! <3 tambah lagi resepi tau cik epal.saya tunggu resipi pavlova dari cik epal beserta gambar step by step nak adun resepi.dkt internet payah bebenor.isk

Hasida Mohammed said...

Suka benar akk baca entri cik epal..dh le pndai msak..pndai plak buat kelakar..next time blog ni akk akn bka ari2

AdEk M@nJa said...

macam senang je Cik Epal ... harus dicuba ni ... heee

ummu nabhan said...

tima kasih cik epal, mudah sgt resepi ni. alhamdulillah menjadi walaupun x pnh buat. dah betahun tringin nak buat cream puff ni, akhirnya bjaya dgn sekali pcubaan. . .happy sgt ni. hehe anak tgh mkn mlm dgn crem puff vongeeeeeeh

ummu nabhan said...

alhamdulillah, dgn skali pcubaan, mjd sgt2. sebnnrya dah btahun tringin nak buat cream puff ni. dari xdak anak spi dah anak 3 br ada semangat nak baked2ni hehee anak2 nak makan. tima kasih cik epal selera sggh anak anak tgh mkn mlm dgn cream puff vongeeeeh heheee

shalala said...

Huhuhuuu...1st time buat ikut resepi org len, xbrapa cantik puff nye...pastu rasa mcm pemurah sgt butternye, pi plak tmbah lebih... krim plak jd keras xmleleh pun...xretinye....

Lizan said...

owhhhhh camtuuuuuuu
teringin sangat nak makan sampai terliur .. main google jer cari resepi creampuffterus masuk sini... terus rasa nak buat sekarang juga sbb sangat2 la simple ghopernya buat bendalah ni.... cuma tetiba baru tingat susu segar pulak dah habih.... humph humph ...kena berkejaran ke kedai la pulak dulu ni...... tq cik epal... curik resepinya yaaaaa... :)

Rosnani abdul rashid said...

Wow....kena try ni

Rosnani abdul rashid said...

Kena try ni

iena_mieyna ^^ said...

mak aii.. sedapnyaaaaa... kena rajinkan diri utk try tp mslhnya takot rasa x sedap pulak sbb diri sndiri yg buat.. ngeheeee.. nak beli ada jual x eh? kekeke

ishamizu said...

Gugel resepi cream puff jmp entry cik epal ni. Tq for sharing! Gonna try it soon iAllah ;)

dina syahmi said...

nampak cam senang je..tq ye sharing resepi ni..:)

http://vitaminhalal.com/

dina syahmi said...

nampak cam senang je..nak try la..tq ye..:)

http://vitaminhalal.com

fifiey fikriyah said...

Umm sdp nye ! Slppp ! :-*

fifiey fikriyah said...

Umm. .... Sdp nye ....! Slpp !

Fatin Nadya said...

wahh cik epal. sy dah try! menjadi jugak walaupun rupe xsemenggah akibat xde piping beg.. ngehngehngeh~ tp rasa nye, mantop! tq! =)

aimie ghazali said...

salam..kalau xda susu segar..cmne??blh gnti dgn apa2 x?

tenku butang said...

sedapnyaaa.. cream puff ni menyelerakann!!

Kathy Kay said...

Dah cuba beberapa resepi cik epal memang menjadi. Nk cuba yg ni pulak nanti. Tq for sharing.

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !