Monday, August 6, 2012

Patung Kertas

Dulu nak main Barbie Doll tak mampu,pastu parents aku pon tak ajar kitorang adik-beradik main anak patung sangat. So nafsu aku terhadap anak patung, beruang panda or teddy bear besar gedabak itu adalah ZERO. Tak minat sampai lah sekarang. Kalau nak bagi hadiah dekat aku sempena birthday, atau berkhatan atau hadiah kahwin ke hape sila lah jangan bagi teddy bear. Tapi kalau orang dah bagi,tak kan nak buang pulak. Ye dak? Hazabedah sangat tu orang bagi beli mahal-mahal kau sesedap rasa je pergi buang. Sungguh tak sopan



Tapi dulu time sekolah rendah aku suka gila main anak patung kertas ni


Haaa siapa pernah main?? Dulu game dekat computer tak meluas sangat macam sekarang. Nak dapat patung kertas ni pon murah. Tak ingat harga berapa, tapi bawah RM2 je kalau tak silap. Satu kertas dalam doploh sen ke limaposen tah lupa pulak. Ada jugak jual dalam buku. Suka main matching kan baju,kasut,aksesori semua kat patung kertas ni. Adik beradik aku pulak semua perempuan. So ada geng Kak Bedah, Kak Kiah,Kak Senah semua lah bila main ni. Pastu imaginasi tinggi bawak semua pergi shopping usha pakwe dekat depan mall. kihkih kecik-kecik dah gatal. Shopping mall guna buku je, telangkupan jadi tiga segi, so jadi lah shopping mall konon nya


Tapi yang tak best nya pasal patung ni sebab kepala dia senang gila putus. Hangin betul. Sesedap main, kepala hilang. Puas lah salotape balek kasi ada kepala balek. Kalau tak boleh dibendung lagi kepala nya, beli je patung kertas baru. Lagi satu, kalau nak main benda ni jauh kan lah daripada air. Benda ni kalau kena air, habis semua koyak. Tak sempat nak bagi pakai baju, patung keluar shopping pakai singlet jek



Budak-budak perempuan suka main benda ni dulu, sebab patung ni comel kot. Pastu baju semua pon cantik-cantik. Kalau sekarang, bagi main benda ni,mungkin aku akan kata bosan gila patung kertas ni. Tapi zaman sekolah rendah dulu, ni je permainan yang ada, murah pulak tu nak dapat, so kita layan je lahhh


Siapa pernah main patung kertas ni dulu??

47 comments:

  1. feveret saya dengan kakak tu, dulu memang banyak la koleksi patung kertas tu, skrg dah susah nak jumpa :)

    ReplyDelete
  2. Haahhaha. Betul tu!! Memang tak suka sangat bila kepala dia terkoyak. Huhu

    ReplyDelete
  3. suka main juga. disebabkan dulu adik lmbt keluar (jarak 8tahun) maka main la sorang2, bercakap sorang2. huhuhu.

    ReplyDelete
  4. memang selalu main ni dulu. 20sen je satu xsilap. balik sekolah g kedai runcit belakang sekolah memang akan beli. budak2 baya2 kita (chewah baya2 kita, rsanya sy tua lg dri cik epal) mmg cnfirm akan main patung kertas ni. rasa mcm ketinggalan pulak kalau x main..

    ReplyDelete
  5. cik epal , kite penah je main anak patung cenggitu . bak kata mak kite , bajet murah :P tp best . suka sangat !

    ReplyDelete
  6. masa kecik permainan nila yang paling bestt! XD

    ReplyDelete
  7. hahaha! penah sgt ... mmg fav gamelah ni dulu2 ... siap buat collection :)

    ReplyDelete
  8. una pun main jugak dulu2...kadang sampai buat baju dia sendiri eheehheh

    ReplyDelete
  9. pernah main benda ni. old skoll giler...hahaha

    ReplyDelete
  10. entry yang superb maberles... kau sudah ingatkan aku kealam kanak2 wahai cik epal ^^ Jadikan buku text sbagai shopping mall...?? Haha aku penah buat... Dulu lak adik pempuan aku belum dijadikan maka akulah anak pempuan tunggal... Inilah mainan aku sehari2... Tapi kalau kasik budak2 skarang... Mesti depa campak tong sampah je... kehkehkeh

    ReplyDelete
  11. Salam...

    ni cerita nostalgia suda..zaman bonde dulu.... nak beli pon kene menanggis dulu kalau sekarang org paggil meroyan baru la mak beli... pastu jadi sampah...arwah mak pot pet pot pet...

    ada satu masa nak jimat duit bonde dan rakan sekolah buat sendiri.. sowang lukis, sorang warna dan sowang lg gunting...

    abis drawing blok ha ha ha tetap puas hati, sebab yg buat lagi cantik dari yg dibeli ha ha ha...

    la ni mana budak2 nak main, dulu ade belikan untuk fatin..x main pon dia koyak2kan ade la..pas tu jd sampah.

    ReplyDelete
  12. Pernah jugak main benda ni. hee. :D

    ReplyDelete
  13. jom main lg mana nk cari ni..huhuhu kenagan lalu mengusik kalbu

    ReplyDelete
  14. mainan masa darjah satu kot..lepas tu tak jumpa lagi dah benda ni

    ReplyDelete
  15. penah main gak ..
    tapi kadang2 akak kite tlg watkan org patung.. pastu siapkan wat bju cantek2 lg..

    pastu org patung tu siap pangkah kat leher

    motip ? tkut patung tu idup
    hihihihihih

    ReplyDelete
  16. saya dulu suka sangat main patung kertas ni...macam2 jenis ada...sampai skrg still simpan lagi..

    ReplyDelete
  17. dulu sllu men benda ni..skg dah xda..on9 ada tp xbest huhu

    ReplyDelete
  18. hehee, pernah maen ni.
    PAPER DOLL !

    semangat maen ni sampai dorang ni ade bilik tp kat dalam laci. huahaha

    #rindu

    ReplyDelete
  19. cik epal..
    suka main benda2 macam ni kan..

    ReplyDelete
  20. harga dia 20sen.. selalu beli kat aci bawah depan sekolah..
    rindu nk main balik..

    ReplyDelete
  21. adik saye suke r dlu,,, dh besar ni,, tk lojik je nak main,, huhu

    ReplyDelete
  22. Game fevret..hehe entry ni buat terkenang zaman sekolah rendah :D dulu-dulu memang best sgt la main benda ni..

    ReplyDelete
  23. hehe.kumpul berplastik2 kt umah dulu.
    mmbe curi 1 plastik.menangis mcm org ilang ank.heheh

    ReplyDelete
  24. Suka sangat main benda niehh, ibu siap belikan lagy rumah dia. Tapi sekarang tingal rumah je patung tu dha susah nak cari.

    ReplyDelete
  25. Dulu adik2 saya suka main. Kadang2 saya join sekaki. lani,tak nampak dah benda ni. Haha.

    ReplyDelete
  26. patung ni kalau tak pakai baju memang seksi...

    ReplyDelete
  27. ingat lagi dapat je upah beli barang,terus pegi kedai beli lepastu kena marah sbb membazir. hahahha

    ReplyDelete
  28. I still buy those if jumpa dekat mana-mana xD

    ReplyDelete
  29. Dulu suka sgt beli & main bnda ni..haha...skali my mom dpt tahu erisa hbiskn duit beli ptung krtas ni trus "elaun" hrian diptong..addicted sgt nk main smpaikan buat sndri ngan kertas..haha

    ReplyDelete
  30. hahaha ingat lagi taim main patung kertas ni dengan kakak saya kat tangga rumah.tapi tak sampai 3 hari kepalanya dah putus sebab kena air..

    ReplyDelete
  31. hahaha..teringat zaman sekolah rendah dulu tgk mber2 bw benda ni kt sekolah..

    ReplyDelete
  32. heee~pernah2..tetiba rindu plak nak main :)

    ReplyDelete
  33. yeayy..suka jgk main bnda alah nie..haha

    ReplyDelete
  34. faveret kitaorang adik beradik...ralit sangat main..sampai mak panggil pun tak dengar...mana taknya..dari pagi sampai kepetang duk ngadap mende alah ni sampai tak hinggat dunia...keh3..rindu sangat zaman tu..

    ReplyDelete
  35. mmg ni la mainan yg agak best dimain zmn kecik2 dulu... nostalgia tul.

    ReplyDelete
  36. best benda ni...murah pun murah:D

    ReplyDelete
  37. mad pun main patung kertas ni gak , malunyee, adess

    ReplyDelete
  38. teringat masa kecik kecik dulu...siap lukis buat baju sendiri lagi tuh

    ReplyDelete
  39. masa kecik dulu suka maen benda ni tak tau kenapa LOL

    ReplyDelete
  40. doll ni sy kenal sejak drjh 1 smpai drjh 4..kwn sy knlkn..die slalu belikan sy bnde ni...wawwww..peberet niee..mse drjh 5 nk beli kt kedai, tpi tk jumpe daaaa.. uww, rindu...... :')

    ReplyDelete
  41. kt mn ye nak dpt erk.???sape2 blh tlng belikan x.???hehe..

    ReplyDelete
  42. dah x jumpa dah patung nie dekat mana2? adehhh igt nk kumpul buat koleksi..tapi pergi memana pon dah xdek dah.. sedihh k sedihh..!

    ReplyDelete