Saturday, August 11, 2012

Siapa pernah main mercun ni?

Dulu time sekolah rendah dulu, habis je buka puasa, memang tunggu ok time nak main mercun dan bunga api ni.Memang semangat berkobar-kobar nak main mercun. Geng pulak ramai . Time tu terawih memang tak pergi lah. Solat Maghrib pon dah cukup baik dah time tu.



Antara mercun yang aku selalu main dulu:



@ Mercun ketupat- Bunyi mercun ni boleh tahan kuat jugak. Lepastu budak-budak ni pergi masuk kan lagi dalam tin. Lagi lah meletop punya kuat bunyiknya.



@ Mercun bola - Aku panggil mercun bola tapi ada jugak yang panggil mercun telur. Kadar pitching memekak mercun bola ni sama jugak lah macam mercun ketupat tu. Kira kalau dah bakar tu pergi letak sebelah telinga boleh pekak lah kata orang. Tapi bukan setakat pekak je, mahu dengan telinga kau sekali tertanggal




@ Mercun lebah - Aku panggil mercun lebah tapi ada jugak yang panggil mercun lalat. Mercun ni kadang-kadang kwanghajar gak. Kita pergi bakar dia siap baling punya jauh lagi, dia elok pulak baikkkk punya pergi kejar kita balek. Terkincit aku nak lari elak daripada kena kejar dengan mercun ni. Lari mengalahkan Watson Nyambek engkooo. Kuss semangat. Hazabedah punya mercun




@Mercun mancis: Ni antara favourite gak ni. Cara main sama macam nak nyalakan batang mancis. Dah gesek-gesek kan kepala mancis ni dekat kotak dia. Pastu boleh baling dekat member yang melatah. Gerenti melatah tak henti-henti dia nanti. Confirm malam esok dah tak nak join dah korang main mercun




@ Mercun papan - Kalau rasa macam kaya sangat, terus bakar je hujung dia. Habis semua meletop-letop. Tapi disebab kan aku jenis jimat cermat. Kena lah cerai-ceraikan semua ni. Puas sikit main.Selalu kalau main, bakar terus campak. Tapi dulu gangster sikit,sebab selalu tengok budak laki buat, so aku pon nak buat. Aku bakar sumbu dia tapi biar je dia meletop dekat tangan. Rasa dia macam kebas-kebas sikit lah nanti jari kita. Nasib baik tak hilang jari aku.Alhamdulillah cukup lagi 10. Kalau Hritik Roshan hilang satu jari tak pe lah sebab dia special, ada 11 jari. Hilang satu apa adahal ye dak?? hehe.




@ Thunder clap - Bila bakar terus je mendongak langit. Pernah sekali aku main, main depan rumah letak atas bahu jalan. Lepas bakar tu, dia boleh pulak terjatuh. Pastu bucu dia menuju dekat rumah aku pulak. Perghh semua cemas takut rumah terbakar. Ayah aku ni suka bercucuk tanam, so rumah aku banyak pasu bunga. Mercun ni kena dekat pasu bunga. Nasib baik ayah aku pergi terawih time tu so kereta tak ada. Kalau ada, mahu tetiba meletop tayar kereta. Hapo nak menjawab ni karang???





@ Mercun naga - Ni dah bakar, tunggu lama sikit, agak-agak sumbu tu dah pendek, boleh baling ke udara. Nanti dia turun cantik je meletop-letop


@Mercun teratai - Haaa mercun ni cantik. Dia boleh keluar macam-macam warna sambil pusing-pusing



Banyak lagi ah mercun pernah main dulu macam mercun das, mercun katak, mercun gasing and etc. Cuma meriam je aku tak pernah main. Sebab takut terbom muka sendiri



Dulu je lah rajin main, sekarang dah besar godang ni dah tak main dah. Time kecik-kecik suka lah kan main mercun.Memang meriah habis. Selalu kena sound dengan pakcik-pakcik sebab buat bising pon ye jugak. Pakcik-pakcik yang join sekaki main pon ada jugak. Tapi sekarang kerajaan pon dah mengharam kan main mercun ni sebab banyak sangat kes jadi kan. Pecah kepala, hilang jari, tangan kudung bagai. Nasib baik lah jari tangan dan kaki aku ni masih selamat lagi di guna pakai. Alhamdulillah



Tapi sekarang dah tak meriah dan memekak dah lah macam dulu-dulu, layan bunyik cengkerik je lah tiap malam-malam puasa ni. kehkeh


ok bye!

29 comments:

  1. amboi , GIRL tapi main MERCUN BAHAYA . hee PEACE ^^v

    ReplyDelete
  2. eeemmm.. start hari pertama pose dah ada yang main mercun.. kupujuk hati sabar.. sabar.. baru2 ni dah hilang sabar, ai marah2 sayang gakler kat anak jiran depan rumah sebab main mercun kat depan rumah, terkejut baby kat umah.. huhuhu..

    betuller.. sejak dah bosa godang ni, tak heran dah dengan mercun bagai ni.. dulu ye.. tapi syukur cukup sifat smpai sekarang.. takde yang hilang.. ;)

    ReplyDelete
  3. Ganaz gak cik epal main mercun ketupat n bola tu..haish sakan dia..

    ReplyDelete
  4. teringin nak main mercun mcm zaman kanak2 riang dl...

    ReplyDelete
  5. adik... akak ada jual mercun pop...

    ReplyDelete
  6. xsabar nak balik kmpung ni..hehe nak main mercun

    ReplyDelete
  7. okayy, pernah main semua mercun ni.
    huhuu rindu that time !

    sekarang takde lg dah budak2 main mercun sangat.
    banyak kess. wuu

    ReplyDelete
  8. Alah main bunga api pun kerajaan x bagi gak ke.. x sangka cik epal ni kecik dulu ganas gak berani main mercun mcm ni

    ReplyDelete
  9. fuyoh!!! ganas jugak CE ni kan... sy baru thu punyalah bnyk jenis mercun... sampai tak tersenarai...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/iklan-raya-yang-bermakna.html

    ReplyDelete
  10. biar betul cikepal awok maen mercun.. hahahaha.. budok nakal jugok awok zaman kecik2 dolu orp.. agagaga

    ReplyDelete
  11. Jangan main...bahaya nak raya dah ni.

    ReplyDelete
  12. Terbaik cik epal main mercun... Klu kt kg saya dulu2 mana ada budak ppuan berani main mercun tu semua... Paling berni pon skdar mercun papan or mancis... Paling dak pon main bunga api yang satu sekupang...

    Ganas tol cik epal sma dulu2... Hahhaa... Sangat terbaik.. Entri ne pon best gak... Layan je :)

    ReplyDelete
  13. Lya pernah main jugak akak. Semua Lya dah try. Especially mercun botl. Pergh! Kalah mercun bola n ketupat. Tapi skrg tengok je bebudak main. Nak join kang mama panggil masuk rumah. Kena beleter sedass... I miss that moment. Memang best ! Main bunga api ramai2 lah. Pergh !

    ReplyDelete
  14. Tak reti main mercun -.-
    Tengok orang main mercun je :)

    ReplyDelete
  15. haha...erisa ske menmercun jgak tp kna ad pngawasan dri abg2 r..huhu..yg syoknye time mlm rye kitorang men mcm brperang ngan jiran..haha...aku bling kt ko, ko bling kt ak...nsib baek x kna mrcun

    ReplyDelete
  16. Sama la cik epal. Pernah main jugak semua ni kecuali mercun ketupat la. Takut nak main yg tu sbb bunyi kuat gilerr.

    ReplyDelete
  17. saya saya ! *angkat tangan , kaki , badan segala benda yang boleh diangkat* :p

    ReplyDelete
  18. wah tengok tu teringat ms kecik2 dulu...selalu gak main benda2 tu ada sampai main meriam buluh hehe

    ReplyDelete
  19. kita baik xmaik mercun..mak kita marah..haha

    http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/berderai-jugak-air-mata-akhirnya.html

    ReplyDelete
  20. Teringat time Kecik2 pun main mercun ni.. Feveret mercun teratai la.. Da berpusing2 nanti reramai kasi tendang..

    ReplyDelete
  21. orang tak main masa kecik mercun ni,, huhuu

    ReplyDelete
  22. hahaha... semua mercun aku pernah main sebab masa kecik2 dulu sekotak besar mercun pakcik aku bawak balik kampung... ko bayangkan kotak besar mesin basuh tuh penuh ngan mercun??

    nikmat dia phuhhhh... polis sampai lalu 4-5-6 round je depan rumah... kui3...

    ReplyDelete
  23. my fave, ketupat, bola and mercun gasing yang sama fungsinya dengan mercun teratai..

    ReplyDelete
  24. pergghh...2 mercun iman penh maen la...terbaek

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum wbt...

    Hampir kesemua mercun2 tuh sofia penah dgr n nampak cuma yg first tuh xpenah tahu pun ade jenis camtu...

    tp tuh zmn kanak2 suke sgt dgr mercun..cam tak sah raya kalo xde..tp skg fobia gile dgr mercun..

    regards
    Unsmiley

    ReplyDelete
  26. Fuhh boleh tahan jugak ye dulu main mercun macam2, yg tak tahan siap letak atas tangan lagi.. Memang salute la sebab gegirl kan :)
    Kalau Myra dulu main bunga api je, mercun takut ;D

    ReplyDelete
  27. mercun lada a.k.a mercun anak kepada mercun cina tu sangat lejen.

    pupus sudah kot. :)

    ReplyDelete