Wednesday, July 25, 2012

(VIDEO) Perkahwinan muda di usia 16 tahun dan 14 tahun ? Wow! Mudanya kahwin!


Muka pengantin lelaki macam Aaron Aziz katanya.  :D











Lepas subuh tadi malas pulak nak tidur. Merayau-rayau lah di youtube layan video. Sekali jumpa video ni. Aku pon suruh ayah aku join sekaki tengok video ni.

"Ayah,ayah dah tengok dah video budak kahwin muda tu?"

"Tak tengok" (ayah aku ni  macam malas je nak layan aku sebenarnya)

Sebab video ni lama dalam 10 minit,aku tunjuk part depa menyumpit tu je lah. Sebab part tu yang buat aku tertanya-tanya depa dari mana

*bukak part depa menyumpit*

"Ayah, cuba tengok ni,ni orang dari mana ni eh? Sabah or Sarawak? Dekat sana boleh kahwin bawah umur ke?"


"Ni orang asli ni kot. Orang asli kan macam tak kesah pon diorang nak kahwin umur berapa"  (Jawab pon macam rilek rilek malas nak layan gak sebenarnya ayah aku ni.muehehe)




Orang asli pulak dahhhh. Aku ingatkan dari Sabah atau Sarawak. Dah aku pon konpius depa ni orang apa. Hek elehh aku pulak kan yang sibuk kepochi nak konpius depa orang apa. Tak kesah lah,janji depa memang orang,bukan orang-orang dan yang paling penting dah HALAL dah pon. Tapi muka budak perempuan tu cam ketat je,nervous barangkali. Kalau aku lah yang kahwin, harus lah muka ceria riang raya di Aidilfitri gituuuu *matilah over berangan minah jenin*


“Barang siapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda ,maka menangislah syaitan . Dan ia (syaitan) mengeluh, “Aduh celaka aku, agamanya telah dipelihara dari godaanku .” HR. Ibnu ‘Addi.


Ni bukan syaitan je menangis ni,aku tengok pon nangis sekali ni, terasa tua pulak tetiba sebab tak kahwin lagi. kehkeh


Tak kesah lah depa ni datang dari mana, buat adik Syafiq dan Yana: Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikkan =)


ok bye!

58 comments:

  1. lebih baik bernikah awal-awal drpd buat kerja tak tentu hala khen? elak maksiat gitu. wah tetibe feeling setazah kejap ekekek

    ReplyDelete
  2. ehh mcm mak ayah akak nikah 50 tahun dulu la, ayah 15, mak 12..hehe

    ReplyDelete
  3. tip top tul l a dowang kawin..muder tu...kbyakan blog post video ni...moga pkahwinan dowang kekal bahagia..amin.

    *p/s: best nan ti ank umur 20, dowang muda lg dlm 35tahun..wow, dpt honymoon berkali2 lagi..

    ReplyDelete
  4. Boleh tahan meriah wedding nyer.

    ReplyDelete
  5. katanya dari Pahang .. :) hehee tak pasti .

    ReplyDelete
  6. tak sabar tunggu cik epal kawen pulak..hehehehhe ;)

    ReplyDelete
  7. tergelak sorang akak baca entri kamu ni dik non~~~hehe

    ReplyDelete
  8. tula,orang asli barangkali..tapi reception diaaaaaa,fuhhhhhhhhhh! hebakkk

    ReplyDelete
  9. x la cik epal.. sama jer org sarawak atau SAbah.. x boleh gk kawen bawah umur..
    hihihihi...

    ReplyDelete
  10. ni majlis perkahwinan orang Boyan kot cikEpal, sebab ada upacara tarian dll. kenduri ni kat Felda Chini..

    ReplyDelete
  11. sis buah epal..hehe..cute je nama..klu x silap dorg ni dr pahang. :)

    ReplyDelete
  12. dah sampai jodoh dia kan...budak2 lagi dh kawen, takpe dpt elak dosa kan...

    ReplyDelete
  13. umur x penting!
    jadi matang nak berumah tangga

    ReplyDelete
  14. Muda muda dah kahwin? bagusnye. semoga panjang la jodoh diorang. :)

    ReplyDelete
  15. diorang dari felda kat pahang kan. tapi taktau pulak felda mana. kita pun ada jugak buat entri pasal diorang. hewhew ~

    ReplyDelete
  16. haha..tergelak besar saya part org asli tu..pandai ayah cik epal buat klakar..neway, dah selamat dah psgn syafiq & yana..tetibe rasa tua sgt jugak (sbb dh 27tahun)(nak sama feeling cm cik epal)..k lah, kite doakan semoga mereka bahagia..kepada cik epal, selamat berpuasa..

    ReplyDelete
  17. Kak Yong,
    Pasangan nih berasal dari Pahang.

    ReplyDelete
  18. Salam.

    Orang asli? Uhuhu..Muda kan? Kita ni la dah tua..

    ReplyDelete
  19. aku tgk cm kne pakse kawen je pmpn ni
    senyum pn x..ghahaha

    ReplyDelete
  20. sy orang sarawak..hehe...undang2 kawen kat sarawak same je ngan kt tmpt cik epal...cik epal nie..hehe..asal sumpit menyumpit je misti org sarawak k??heheuhhu

    ReplyDelete
  21. Cik epal.. Sy rasa org pahang.. Tgk plat motor mse majlis sanding dia.. Pastu pulak environment rewang msk org felda je.. Rumah jiran pun dekat dekat...

    ReplyDelete
  22. Salam kenal...

    Mak aiii muda nyer kawen...semoga jodoh diorg berkekalan..

    ReplyDelete
  23. ada buruk ada baik. baik nya..tkde lah buat maksiat berdeting. buruknya..tak puas nak enjoy enjoy

    ReplyDelete
  24. cer play semula video tu.. ade tunjuk papan tanda yg org ni kat rompin pahang...

    bgus sbnrnye nikah awal2... tercabar jiwa raga ni sb tak kawin lg...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/perkahwinan-termuda-16-tahun-14-tahun.html

    ReplyDelete
  25. Ramai yang kata pasangan ni dari Pahang :) hee. Bestnya muda2 dah kahwin. hehe ^_^

    ReplyDelete
  26. untunglah kawin satu Malaysia tengok dan doakan. hehe

    ReplyDelete
  27. semoga perkahwinan mereka diberkati ALLAH..amin

    ReplyDelete
  28. tulah..semoga mereka matang la dalam mengharungi alam rumahtangga, ecehceh

    ReplyDelete
  29. Teringat masa saya kawen dulu. Umo 25 dah kena kawen. Tu yang terasa nak kawen lagi tu sekarang..hahaha.

    ReplyDelete
  30. Pahang kot sbb tgok ade sorang pakcik pakai tshirt tulis Rompin. hehehe

    ReplyDelete
  31. tumapng heppi mereka yang berkawin awal :)

    ReplyDelete
  32. Sudah sampai seru mereka..

    Semoga perkahwinan mereka berkekalan selamanya..inshaAllah..

    ReplyDelete
  33. Yang laki tu comel :D Yang pompuan tu nampak giler kekalutan dia kan :)

    ReplyDelete
  34. kalau dengar lagu yg org menari ala dikir barat tu macam lagu minang. maybe org minang la kot. penah dengar lagu macam ni ritu tajuk randai.

    ReplyDelete
  35. http://www.youtube.com/watch?v=Ik0RMNpOxmY&feature=related best gak. hahahaa

    ReplyDelete
  36. tak tengok pun video ni sebab maly.. den 30 an pun tak kawin..

    ZooL

    ReplyDelete
  37. Salam Cik Epal ,

    Tak semestinya org jea kawen awal .... ada ramai jea yang kawen dalam pertengahan atau lewat 20-an . Sekarang kene dalam umur 18 tahun ke atas jea leh kawen ... ehemmm~

    ReplyDelete
  38. Untuk muslimah,Mohon share kalau bermanfaat :)
    http://www.youtube.com/watch?v=aQLVdGQttXs

    ReplyDelete
  39. i read some of bloggers wrote there,
    they from some felda kat pahang.
    then bila tengok diaorang menyumpit bagai tu,
    curious lah pulak kan?
    huhu

    ReplyDelete
  40. kepoh gak kat opis! tp, xb'kesempatan nk m'usha sapekah gerangan pasangan pengantin tuh. ini rupanye mereka..

    ReplyDelete
  41. Utk pengetahuan Cik Epal..
    Org sabah,sarawak xda org asli..
    Cuma ada org pedalaman je..

    ReplyDelete
  42. Utk pengetahuan Cik Epal..
    Org sabah,sarawak xda org asli..
    Cuma ada org pedalaman je..

    ReplyDelete
  43. ekceli...saya pon fikir dorg ni org asli...sbb mke budak pompuan tue, mcm ala2 gak lah..hehehehhe

    ReplyDelete
  44. lagi x sabar nak tengok cik epal kahwin..

    ReplyDelete
  45. cik epal diorang bukan orang asli laa :D

    ReplyDelete
  46. asal nyumpit org sabah or sarawak je ke??

    ReplyDelete
  47. Salam,
    xkan sbb part m'yumpit terus nak kata org Sabah/Sarawak..xbaik buat assumption.
    pa2 pun,kita doakan mereka 2 bahagia sampai bla2

    ReplyDelete
  48. kat chini memang ada kaum asli ka sana... pernah bercuti kat sana, best woo sejuk, pastu round2 tasik chini main bunga eratai then g kampung orang asli g menyumpit, huhu.

    ReplyDelete
  49. Saya duda nk khawin bdk 17thn blh tk...saya dh ada calo .umu sya 40thn.

    ReplyDelete
  50. Ada tk kt sini yg umu 17-20thn...saya nk jdkn wife...

    ReplyDelete
  51. Saya duda nk khawin bdk 17thn blh tk...saya dh ada calo .umu sya 40thn.

    ReplyDelete
  52. Saya duda nk khawin bdk 17thn blh tk...saya dh ada calo .umu sya 40thn.

    ReplyDelete
  53. Bagus jugak kahwin muda,,dan ada pulak yang tak bagusnya..yang penting sebelum kahwin ada kerjaya atu sumber kewangan yang boleh sara keluarga..

    ReplyDelete
  54. Bagus juga kahwin muda,,yang penting ada kerjaya atau sumber kewangan untuk menyara keluarga..

    ReplyDelete