Thursday, July 12, 2012

Siapa nak pergi tayangan perdana filem TANDA PUTERA ??

 Sinopsis Filem Tanda Putera:


Filem ini mengisahkan persahabatan akrab antara Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak dan Timbalannya Tun Dr Ismail yang terpaksa berahsia dan mengetepikan masalah kesihatan masing-masing bagi memulihkan keadaan Negara ekoran daripada peristiwa hitam 13 Mei 1969.

Tun Razak terpaksa menyimpan rahsia tentang penyakit leukemia yang dihidapinya kerana tidak mahu keluarga tertekan dan bimbangkan keselamatan Negara. Mereka berdua berkongsi doktor. Bilik bacaan di rumah Tun Dr Ismail menjadi klinik rahsia bagi rawatan mereka oleh Dr Macpherson, tanpa pengetahuan sesiapa termasuk kaum keluarga Tun Dr Ismail sendiri.

Mereka memiliki aura yang kuat. Kecekalan dan keazaman mereka telah menangkap imaginasi pelajar seperti Zarah, tenaga pengajar Kara, dan anak muda Zaman. Razak dan Ismail mencorakkan warna hidup warga muda seperti pelajar dan tenaga pengajar di institusi pendidikan tinggi ketika itu serta mereka yang bertugas di pejabat.

Apabila mengetahui penyakitnya akan membawa maut dalam masa dua tahun, Tun Razak bersyukur yang rakan baiknya Tun Dr Ismail, orang kepercayaannya dan seorang yang terkenal jujur dan berintegriti, akan dapat meneruskan rancangan mereka bagi pembangunan negara. Razak juga yakin Ismail akan mengotakan janji untuk menjaga keluarganya nanti. Tetapi apabila terjadi perkara yang tidak disangka-sangka, Tun Razak mendapat kejutan besar yang hampir memudaratkan lagi kesihatannya.

Dia mula mengejar masa untuk melaksanakan berbagai-bagai perancangan bagi menjamin kestabilan serta masa depan Negara. Dia terpaksa menghadapi berbagai ancaman daripada pihak komunis yang mensasarkan pembunuhan pemimpin tinggi Polis. Bermula dengan pembunuhan Ketua Polis Negara diikuti pembunuhan Ketua Polis Perak, keadaan makin meruncing.

Razak mengambil langkah berani - membina hubungan diplomatik dengan Republik China bagi melemahkan pengaruh komunis tempatan walau dia dikecam kuasa barat dan negara sekutu. Dalam waktu yang singkat, Razak membawa rakyat miskin seperti keluarga Zarah dan Zaman, keluar dari perangkap kemiskinan tegar. Razak telah menanam semangat baru dalam diri Zaman, Zarah dan rakan-rakan mereka.

Namun perjuangan Razak berakhir disebuah klinik di London ketika rakan-rakannya di Malaysia berusaha memenuhi permintaannya untuk berjumpa anak bongsunya Nazir buat kali terakhir dan rakyat mengejar masa untuk menyediakan klinik udara bagi membawanya pulang ketanah air tercinta.



Pelakon-pelakon yang terlibat:







Filem berdasarkan kisah benar ini mengisahkan tentang persahabatan antara Tun Razak dan Tun Dr Ismail sejak tercetusnya tragedi 13 Mei 1969. (Akan ditayangkan di pawagam pada 13 September 2012)


Siapa nak tengok tayangan perdana filem ni?? Boleh jadi orang yang terawal tengok filem ni


Tarikh: 18 Julai 2012 (Rabu)
Masa: 2.00 petang
Lokasi: Cathay Cineplex e@Curve,Damansara


Haa aku ada 10 tiket nak let go ni. Sesiapa yang berminat nak pergi tengok cerita ni. Tinggalkan je emel yang aktif  dekat ruangan komen entri ni ok! Make sure korang betul-betul free time tu.  =)


ok bye!

33 comments:

  1. nak ikut sama...tapi jauh la dari tempat saya nih...nun di utara...he he he..lain kali lah..

    ReplyDelete
  2. wah menarik ni..saya minat citer sejarah mcm ni..tp malangya saya ke outsation pada 18hb ni..tq cik epal

    ReplyDelete
  3. saye nk pegi jugak boleh? email hynarazak@gmail.com :)

    ReplyDelete
  4. alamak,xfree lak time tu,huhuhu kt USM.. tp dr review tu mmg rasa menarik la..kena tonton pas ni..:)

    ReplyDelete
  5. Alaa nak tengok jugak...tapi kita dok nun jauh berbatu dari Malaysia...

    Tunggu bole download je la...huhu.

    ReplyDelete
  6. aku nk plishh cik epal... e_sir91@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. gary.squid@yahoo.com saye nak pergi cik epal!!! (due tiket bule?) haha

    ReplyDelete
  8. Teringin tapi anak tak boleh tinggal pulak... Huhu... Sedihnya...

    ReplyDelete
  9. jauhla..
    nasib wa dok ipoh..
    tidak gua da sebat da tiket ni

    ReplyDelete
  10. follow la blog fara :)
    kte da follow da

    ReplyDelete
  11. cerita patriotik ni.....huhuhu sejarah negara...kalau semua cerita sejarah di filem kn best..xpayah nk baca buku sejarah pjg2 =)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...

    Cik Epal...plz ooo plz....can i have 2 ticks???

    suke benor dengan cite2 sejarah nih...

    Thnx a lot dear :)

    umaira_bear@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum...

    Cik Epal...plz ooo plz....can i have 2 ticks???

    suke benor dengan cite2 sejarah nih...

    Thnx a lot dear :)

    umaira_bear@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  14. free memang free tapi tak konfom lagi .. adoiiyai..

    ReplyDelete
  15. Cik Epal, how are you? Im back in blogging. Remember me? Do follow me in my new link:
    http://sachinosekai.blogspot.com/

    #Cant wait utk keep in touch with ya sist :) Have a great day Cik Epal. Love your entries. Slalu update ^^

    ReplyDelete
  16. nak ikut..hi3....salam kenal...i follow

    ReplyDelete
  17. hana91_lovers@yahoo.com .. Tq cik epal.. :)

    ReplyDelete
  18. hana91_lovers@yahoo.com .. Tq cik epal.. :)

    ReplyDelete
  19. I betul-betul mengaku, I tak suka sangat cerita-cerita yang ada kaitan dengan politik ni. Tapi sekali ni, cerita ni, I suka sangat dengan casting diaorang. Plus I trust our Dato Paduka's work. Bab casting, i suka sebab bagi peluang pada yang baru, except for rusdi and azizan, sebagai main cast. Dan yang menariknya part special appearance and supporting casting orang-orang hebat dan berpengalaman yang pegang. Best giler kerja-kerja 'terbalik' macam ni. Other than that, secara jujurnya, yet to go and watch the movie, baru boleh tahu sama ada I boleh terus suka atau tidak genre mcm ni. Kalau cik epal boleh bagi free ticket, lagi menarik la, tak payah I membazirkan duit untuk gamble tengok cerita-cerita jenis ni. :p O, yea...ida nerina and her part,reason lain kenapa I terasa nak pi tengok jugak.

    Kalau la cik epal pilih i untuk free ticket ni, this is my email address: sayasukasihat@gmail.com

    Assalammualaikum wbt. Chiao!

    ReplyDelete
  20. good.. filem sejarah yg mampu memupuk semangat patriotisma kepada rakyat..

    ReplyDelete
  21. nk ikut gak hehheheee
    mannakadnas@gmail.com

    ReplyDelete