Tuesday, July 31, 2012

Resepi : Murtabak Maggi Special !!

Pernah makan murtabak? Pulak-pulak dalam bulan Ramadhan ni, murtabak memang jadi salah satu menu yang pemes lah kan kalau nak cari kat bazar tu. Tapi aku tak reti pon buat murtabak tu, makan tahu lah. Murtabak maggi tahu lah buat sebab dulu time dekat sekolah asrama pernah beniaga benda murtabak maggi ni dekat kiosk :D


Tapi murtabak maggi ni aku alter sikit mengikut bahan-bahan yang tengah ada dekat rumah ni. Kita guna apa yang ada je lah kan. Jangan membazir, nanti kawan dengan syaitonnnnn nirrajim pulak


Nama resepi aku kali ini. Murtabak Maggi gagahku di muara bersama udang vogue da vasss special. Wellllllllllll nama resepi haruslah inspired by Azwan Ali divalicious. muahahaha



Ok bahan-bahan yang digunakan untuk buat Murtabak Maggi Special ni:

@3-4 ekor udang (potong kecik-kecik)
@3-4 tangkai cili api (potong kecik-kecik)
@Cheddar Cheese/keju parut
@Keju Mozarella
@1 paket Maggi (perasa kari)
@2 biji telur

Tips: Kalau guna 1 paket Maggi guna 2 biji telur. Kalau guna 2 paket maggi, sila lah guna 4 biji telur hokkayyy. Kira 1 maggi = 2 biji telur.

Tips 2: Sila guna maggi perasa kari, baru lah rasa nya lebih ummmphhh

Mula-mula tumis udang ni, ni nak guna daging cincang ke ayam ke boleh je. Aku tak guna bawang tapi kalau nak guna bawang pon boleh. Tumis udang pakai butter,masuk kan cili api. Angkat dan ketepikan


Celur Maggi sampai kembang. Dah kembang tu, masukkan maggi,2 biji telur dan 1 paket perencah maggi kari dan gaulkan dalam mangkuk


Hiriskan Cheddar Cheese tu, campak kan lah dalam mangkuk tadi. Udang yang dah ditumis tu pon jangan lupa masuk kan jugak ok





Dan gaulkan sehingga sebati

Panaskan minyak. Minyak tak payah banyak sangat macam nak goreng ayam. Sikit-sikit je macam nak masak daging burger tu,tapi jangan lah sikit cenonet sangat. Agak-agak lah minyak tu. Pastu goreng maggi ni




Dah goreng maggi tadi sampai garing, boleh lah tabur mozarella cheese atas nya. Pastu aku masukkan dalam microwave jap bagi keju mozarella tu cair. Tak payah nak bakar-bakar sangat. Rentung lak maggi tu karang. Asal bagi cheese tu cair ok jek




Hasil nya:




TADAAAAAAAAA!! Siap dah Murtabak Maggi Special. Boleh letak sos cili. Makan dengan sos lagi sedap


Bahagian dalam maggi



Murtabak Maggi ni kena makan panas-panas tau baru sedap. Kalau nak buat untuk berbuka puasa jangan masak awal sangat, nanti dah sejuk, makan kejung-kejung tak sedap ok. Tapi kalau dah masak awal,nak panaskan dalam microwave ok jee


Selamat mencuba bagi yang nak cuba!

ok bye!

Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

59 comments:

Shah Sulong said...

wah cik Epal, mmg resepi yg menyelerakan. nak cubalah!

Nurul Syafiqa said...

Peh cik epal... terliur sye.. hbt btl

Ikhwan Suhaimi said...

Selalu b uat, tapi takpernah buat letak cheese.. boleh try nih.

* Bile ade Muara terus teringat A.A tak bagi tahu inpired By sape pun dah tahu..hahahha

mieya syamirah said...

terliur tgok.. =.='

sepul said...

terbaca blog anda. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sedapnya. aku nak buatlah!

merah hati said...

simple & nampak sedap...huhuhu...nak cuba...

ArezAyreeN said...

uiiiihhh , sedappp kau mak temah :P

- Join Segmen : Saya Mahu Kad Raya -

http://arezayreen.blogspot.com/2012/07/segmen-saya-mahu-kad-raya-arezayreen.html ^^,

nur amalina athman said...

nmpak mcm sedap..:)

Ayesha Askandar said...

peh! terliur je tengok hasilnya...huhu..nak try la nanti.

Clara Emily Cancer said...

sedap nampak. boleh try nnti.

claraemilycancer.blogspot.com

;-)

fiszah_pjo said...

wawawa..sungguh mengujakan...nampak cm sgt sedapje..hehe..salam kenal cik epal :)

Wardah Comel said...

memang sedap murtabak maggi ni kan? saya suka guna ayam kisar dan sosej hehe :) Ramadhan tahun ni belum buat lagi murtabak maggi...

yN crEATioNs said...

fuuuhh...terliurr yN, tergugat iman ku...cedap tu cik epal...nak kena buat nie...

AiLullaby ❤ said...

Boleh cuba nanti ;)

hanniKASIM said...

WOW...simple n menarik..nak wat camni jgk la utk berbuka nanti..

Cik Cyida said...

wwahaahaahhhaa, sedapnye!!!!

Acik IeyMah said...

owh..nyumnyum..sedap hingga menjillat jari :D

Nurmujahidah Ismail said...

lebey kurang macam yang adik saya buat,, tapi dia panggil piza maggi,, terliur nye,, alahai,, puasa ni cik epal oi,, hehehe

Aida Azryn said...

nampak menyelerakan! :O

afifah miyata said...

nyummm nyummm! sedapnyerrr :D

nizatus syahida said...

sedap sedap..boleh try nnt..hehe

ed shahir said...

Yaallah, kenapalah baca entry cik epal nie time2 tengah hari.. aduhhhhh :(

khairul akmal bin azman said...

dapnye.

ley masuk celebrity blogger masterchef la cik epal nie..

~AmyLiana86~ said...

sedap giler nampak..adoi kena try nie...

Lulu Rahman said...

ya rabbi sedapnye . nasib baik puasa -.-

Nazrul Ashraff said...

nama over dover!!!! haha

Princess Feyqa said...

sedapnye! should try ni

Sally Yatiey said...

Nampak sedappp :D Tak pernah makan murtabak maggi lagi. hee ^_^

dEdEQ dE wIshEs said...

WAHHHHHHHHHH .. YUMMY .. BEST TUH CIK EPAL .. HEHEHE .. DA KENCUR AIR LIOR NI ..

Amalina Ali said...

terkecur air liur tengok murtabak megi ni. memang fav nana. hehe. :)

tapikan kenapa nana buat teksturnya tak cun mcm cik epal buat. :(

BellaRose said...

sedapnyeeeee. tengok pun terliur.

YaYa said...

waaa..sedapnyer..terliur lar tgk murtabak maggi..:)

YaYa said...

sedapnyer murtabak manggi nie. Tgk terliur jew.

tirahzairi said...

dh buat dh mngu lepas..hihi

Jen Jen Izaicun said...

thump up... simple but menarik jugak yer...

Zharif Azis said...

maigad godaan bulan puasa kalao tengok gambar2 makanan nie >__<

mesti cuba resepi nie ^^

blog-tips-kurus said...

nyamannyaaaaaaa!!!

letak keju baru jadi yek? patutlaaa... (>.<)

Amin A. R said...

Sy pn selalu wat murtabak megi ni.cuma x penah try tabur cheese :)

arteen tarmedi said...

Ya Allah. sedap nya wehhhh. bulan bulan puasa saja kannn

Faizul Osman said...

dah macam pizza je sy tengok...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/visit-to-taiping-zoo-taiping-night.html

P E T A K B U N G A said...

siang-siang ni, tengok gambar ni... ya allah sedap nya...
sabar, puasa

hanani fiee said...

sedapnya tengok cheese tu....
telan air liur..
hahaha

RIMA DANIA said...

hahaha kuat makan cheese =)

keli menari said...

pizza magi mmg sedap !

Fara said...

nasib baik buka time awal pagi..kire ambil mood utk sahur...kalo bukak tghr ke, seksa menahan selera nih..

Siti Aniza said...

ala.. kacang je ni... aish

Atiqah Wadiah said...

woaaaa..nampak sedap :)

Nor Zilla Sensei said...

perghhhh...sodapnyer. xpnah lg dengar martabak megi ni.. haha

yayath said...

wahhh...terliur:)

Arau Blogger said...

wah ! ni resepi membuka selera ni

permata biru said...

mmg sedap..dlu zaman study ada sorang housemate nie slalu buatkan..terbaikkk..

aini ismail said...

Looks yummeyh! Boleh try buat nnt.. Sedap sgt nmpk.. ;)

http://mommasuci.blogspot.com

missina said...

ermm tk penah beli keju,,pakai keju cesdale tu leh kut?

Nurul Aishah Agasshi said...

tetiba mengidam nk berbuka ngan mtabak megi..
saya kOpi resepi awk yep..
mtak HALAL yep..hihihi <3

Epul Sumery said...

memang aku buat la untuk berbuka puasa ni.

Ain Sufhea Mazlan said...

Ishh , sedapnyaa . Nak buat la nanti :)

kayriel eizham said...

meleleh.....

kobato honato said...

saye suke sangat blog ni!!

Muhammad Ali said...

hai cik epal, boleh kita bercinta? :v

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !