Friday, July 13, 2012

Kartun legend di zaman 90 an

Tak tahu lah korang pernah tengok ke tak kartun ni dulu. Zaman aku membesar, memang kartun ni lah yang aku layan




YOKIES


Kartun ni comel sebab telur-telur ni semua comel. Ini telur bukan seberangan telur eh. Behave sikit. Depa punya rumah pon bentuk macam telur jugak.Cerita ni pasal kekeluargaan antara depa makhluk-makhluk telur ni.Ingat lagi iklan dia "ok Egof, tahaaan, tahaaaan, biar papa pegang". Dah lah papa misai melentik macam A.Galak. Kalah Dato' K. kehkeh



KELUANG MAN


Komik Keluang Man ni pon aku ada beli dulu. Lagu dia pon siap hafal lagi time tu,tapi sekarang ingat part yang "keluang man,keluang man,keluang mannnnnnnnnnnn" Part tu je lah yang ingat nya,part lain lupa dah. Nyanyuk sikit,terbanyak makan semut masak cili api agaknya. Keluang Man ni ada member baik nama Tiong Man. Depa dua ni pesakit mental duduk dalam hospital bahagia. Gila-gila depa ni pon, banyak selamatkan penjenayah ok di malam hari. Kau ada??





USOP SONTORIAN

Kartun Usop Sontorian ni pon best jugak sebab kartun ni dekat dengan budak-budak melayu. Kawan si Usop ni pon kira satu malaysia gitu. Yang Singh paling tak boleh blah sekali, sebab ayat dia selalu nya kelakar. "kenapa kamu menterketawakan saya". Main bedal dia je nak cakap apa,confident lak tu, tapi tak pe lah kan maksud sampai. Paham lah jugak kan. Macam Soo Wincci dalam Masterchef pulak aku rasa. "saya REDOH sahaja",  "Saya potong SEHELAI kek" muehehe. Tapi bagus lah kan cuba jugak cakap melayu,yang melayu nya? Sebok bebeno nak speaking mat saleh.Tak kosseerrr



Ni apa hal masuk Soo Wincci lak ni?? Ok sambung balek. Usop Sontorian ni walaupun gigi dia jarang-jarang,tapi kartun ni memang selalu aku layan lah dulu. Dialog dalam kartun ni pon lawak-lawak. Ujang yang buat kan? Opkos lah lawak



ANAK-ANAK SIDEK



Anak-anak Sidek ni lah kartun melayu paling terbaik sekali yang aku pernah tengok. Memang tak miss langsung ah cerita ni. Dah habis balek mengaji je memang tercongok lah depan tv. Menyampah gila dengan watak Ajib dalam cerita ni. Bajet bagus je,pastu kuat mengadu pulak tu. Memang perangai dia macam good-good je lah dalam ni. Rasa macam nak penumbok je sampai lebam dan baling durian lapan bijik secara berjemaah dekat dia pon ada.



 Suka Adul sebab comel,suara dia comel,pastu suka pakai baju gedebeh londeh-londeh,seluar tak pakai lak tu.Ingat seksi letteww. Bun dengan Alan paling rapat dalam ni.  Walaupun Bun ni selalu kena marah dengan abah dia tapi dia ni baik gak ah sebenarnya.



Banyak lagi cerita kartun yang best time tu,dari Jepun yang banyak kalau tak silap. Tomatoman, Dragon Ball, Sailormoon, Dash Yonkuro dan bla bla bla. Tapi kartun melayu lah lagi legend kan?? kihkih


Ada sesiapa pernah berada di zaman kegemilangan kartun-kartun ni???




Sekian terima kasut daun keladut. bye!

75 comments:

  1. sama la cik epal.. zaman2 kita tu. hehe

    ReplyDelete
  2. tambah lagi.. Fruities.. Sang Wira..

    ReplyDelete
  3. usop sontorian memang best..!

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum cik epal...memang seronokkan dgn katun2 tu...anak2 mama pun suka katun2 ni dulu...;)

    ReplyDelete
  5. keluang man, usop sontorian, anak2 sidek. wajib tengok time kecik2 dulu. hee

    ReplyDelete
  6. btol tu cik epal . kita dlu pn kecik2 tgk kartun2 ni jelaaa . gigih tggu time maghrib nk tgk ank2 sidek . tp pling sedih tibe2 time mghrib kna tutup tv. haha

    ReplyDelete
  7. a'ah.. teringat zaman kegemilangan kanak2 dulu..

    ReplyDelete
  8. seriusly, menggamit memori betul entry ni.

    kesat air mata.

    kahkakakah..

    lagu keluang man.

    Dia bagai seorang pahlawan, menjadi pembelaa....#lupa dah.

    dialah keluang maannn.

    biarpun di mana jua, dia datang...#lupa dahh.

    pastu ada polis sing tuh.suara serau serau je.

    yang pasal usop plak.

    starting cerita, mesti ada ayam dok kokok, followed by music dia sambil tunjuk rumah usop.

    ke mana lah usop sekarang ni, kerja apa la dia sekarang, dengar cerita, usop sontorian masuk UiTM..

    ReplyDelete
  9. gua peminat keluang men..

    siap hafal lagu lagi aw!

    ReplyDelete
  10. selalu tengok kartun2 ni masa kecik.sekarang dah takde da ditayangkan..nasib baik la doremon masih ada.

    ReplyDelete
  11. semua bestt..layan kot.. kalo ade link utk donlod, mmg nk donlod nih..;p

    ReplyDelete
  12. sempat layan cerita anak-anak sidek jerr, yang lain tak sempat. ^^ tapi, cerita melayu memang legend !

    ReplyDelete
  13. ni semua kartun legend la! nostalgik!

    ReplyDelete
  14. semstinya sy suka!! nostalgia sgt.. zaman tu jugak ada sang wira ..yg kartun kaler biru tu..:)

    ReplyDelete
  15. Salam.

    Ok , ni memang legend. Memang tak boleh tanding lah.

    "dia..bagaikan seorang pahlawan..
    menjadi pembela..pada yang tiada upaya...
    menewaskan musuh..yang membuat angkara..
    dialah satria..
    walaupun di mana jua, dia datang memberikan baktinya..


    panjang sangat malas nak tulis lagi..tapi memang masih hafal..hahaha

    ReplyDelete
  16. betul betul...kartun melayu lagi legend...xleh lawan...

    ReplyDelete
  17. haha~br citer pasal anak2 sodek td :P

    ReplyDelete
  18. semua kartun ni saya layan jugak masa kecik-kecik dulu. memang legend lah semua ni. menggamit kenangan zaman silam gitu cik epal nie.. hehe. :)

    ReplyDelete
  19. yokies tu ingat-ingat lupa la.. tapi yang anak2 sidek dengan keluang man tu memang feveret tu

    ReplyDelete
  20. my feveret anak anak sidek,, suka time gelanggang ngan raket cakap2,, hehe,,,

    ReplyDelete
  21. rindu nk tgk cite yokies!!dah xjumpe dah skang..dlm youtube pun takde..best gilerla sume cite kartun melayu zaman tu!rindu zman kecik2 tgk cte kartun!:')

    ReplyDelete
  22. sume kartun cik epla tgok snf penah tgok jga.sume best2 kan.hehe.ada satu g.teletubbies.kan.po oooo poo oo.

    ReplyDelete
  23. cerita yokies tu best sebab kartun nya kelakar , huhu

    ReplyDelete
  24. Semua kartun kat atas sy layan, rindu nak tengok balik cite2 nie..huwaaa !__-

    ReplyDelete
  25. Semua best !
    Komik anak2 sidek saya siap beli... n join segala contest dalam tu.. mewarna, buat dialog n etc.. dalam bnyak2 contest..satu je pernah menang itu pun T-Shirt je(sagu hati)... sedihhhhhhh!!!!!

    ReplyDelete
  26. kartun2 tu semua ader good benefit, kalau kartun skrg byk membuli je. hahaha

    ReplyDelete
  27. hu3...bes tgk cite katun zmn dlu...bkn mcm skrg...

    ReplyDelete
  28. semua kartun tu aku layan. nampak sangat kuat layan tv masa kecik2.haha

    ReplyDelete
  29. semua cerita diatas mesti wajib ditengok masa kecik2 dulu :)

    ReplyDelete
  30. niceeeee! br je hr tu haz ngn kawan2 haz sebut pasal cerita2 kartun zaman kecik2 dlu nie.. hahaha ^^

    ReplyDelete
  31. Cik epel terima kasih kuar entry ni, da lupe langsung name katun telo tu, sume katun di atas layan gile, yg ank sidek lagi tak leh bla, ting 5 pun langgan lagi, hee

    ReplyDelete
  32. betolbetol, suka gilon dengan citer YOkies tuu.

    ReplyDelete
  33. semua tu kartun kegemaran saya.. :D
    kenangan time membesar..

    ReplyDelete
  34. Dalam banyak2 tu Usopsontorian menjadi fav memang sempoi dia mengingatkan kite zaman kanak2 yang penug dengan kenakalan dan kekeliruan yang penting kita enjoy.... tak gitu :-)


    Cheers,
    www.mylittlewing12.com

    ReplyDelete
  35. hehehe..memang lagend la... tak penah missed tengok sume kartun2 nie... =)

    thanx coz cik epal mengimbau kembali nostalgia zaman doulu..doulu...hehehe...

    ReplyDelete
  36. hahahaha..:D
    semua kartun pun gua layan..besttt

    ReplyDelete
  37. Owh! Memang betul2 legend ah kartun2 nih.. Semua pun MM layan.. Tak pernah miss.. Budak2 sekarang tau ke pun kartun2 legend nih? Dorang tau main game kat ps2 jer da.. Mana nak kenal2 kaetun2 mesia ni ha..

    ReplyDelete
  38. kihkih~ mmg zaman2 kita la nih. haish. skang ni cam tak ada yg boleh celen cerita kartun dolu2 =)

    ReplyDelete
  39. yookies si rumah telur paling bast :)

    tapi sume2 tu feveret je

    ReplyDelete
  40. Feveret saya Dragonballz..
    Sanggop tak pegi tuisyen sbb nak tgk Dragonball

    ReplyDelete
  41. hey... bestnye kalau kartun anak2 sidek di tayangkan lg.. pasti ruby pun tercongok dok depan tivi. hehehe.. walaupun umur dah 25, belasah je. hahaha!

    ReplyDelete
  42. yokies!! selalu tgk..hehehe..usop sontorian populat dgn kuih gelang

    ReplyDelete
  43. haha.semua feveret!!!

    keluang man tu..siap hafal lagu die.hehe

    anak-anak sidek pulak taknyah citer la..follow dr dieorg kecik smpai besor.hehe

    ReplyDelete
  44. plg suke ank2 sidek...stiap kluaran komik dier mst tkinja2 nk beli..hehe :p

    ReplyDelete
  45. semua katon ni tak pernah nak miss dulu , skrg susah nak tgk budak2 tgk kartun melayu , tapi nsb baik lah ada upin dan ipin ngan boboiboy . hehe . sebab dah banyak katon luar dari astro ceria =)

    ReplyDelete
  46. OH cik epal . rupanya keluang man tu gila ek ? hahahahaha kite ni main layan je padahal taktahu pulak dorg tu act gila >.<

    memang terbaik lah entry ni cik epal . terasa rindu lah pulak zaman dahulu kala yang awesome ni .

    Pernah tengok citer ' DAN DIN DUN ' ?

    ReplyDelete
  47. Minat semua katun tersebut terutamanyer anak-anak sidek...hehehe

    ReplyDelete
  48. Yokies!~ tahan..tahan..biar papa pegang hahaha..

    ReplyDelete
  49. confirm la semua kartun den layannn ! terbaikkk ! dh takda da kt tb skg nih kn ? :')

    ReplyDelete
  50. Made in Malaysia...

    terbaek dr ladang, kluangman & Usop Sontorian from JOHO....

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum :)

    Maaf yea mengganggu . Nak minta tolong sikit boleh ?

    Minta tolong LIKE page n gambar nih . Kalo sudi share & promot skali la naa . Mohon kerjasama awak & rakan blogger sekalian. 1 LIKE mampu membuat ibu & anaknya tersenyum bahagia. Terima kasih ,Jasa anda amat dihargai :)

    1. LIKE this page , https://www.facebook.com/Mumnbabycom


    2. LIKE this photo , https://www.facebook.com/photo.php?fbid=344849685583802&set=a.332350763500361.70545.111646315570808&type=1&theater&notif_t=photo_comment_tagged


    TARIKH TUTUP : 31 JULAI 2012

    ReplyDelete
  52. Rindu ye dengan kartun2 lama tu. Yokies, dah lupa nama tu tp still ingat tagline dia tu. Tahan tahan biar papa pegang. Hahahaha

    ReplyDelete
  53. Wah.. Semua memang favourite saya ni cik epal! Rindunya nak tengok Yokies.. :)

    ReplyDelete
  54. suka anak2 sidek ngan cte telor too haha >.< yang lain suke gak tp fav dua cte tu laa..

    THX cik epal sbb wat entri cmni..leh buat otak refresh engat memori dulu2 :D

    ReplyDelete
  55. haha.dlu ske sgt2 tgk yookies. sbb kn yookies jgk, skrg minat menconteng telo jd kn perhiasan. he comel =)

    ReplyDelete
  56. mmg ingat katun usop sontorian tu..best2..xde ke chanel nak tayang balik ha

    ReplyDelete
  57. zaman saya jugak ..... paling suka tengok usop sontorian... dalam usop sontorian ni ade watak ayam....

    Ingat tak ALONG...suka tengok Siti Sifir ^_^

    ReplyDelete
  58. kenangan bsame famiLy tgk KeLuang Man mmg sy0k..

    ReplyDelete
  59. Kenangan ngan fmiLy tgk KeLuang man..best je

    ReplyDelete
  60. rindu semuanya~~xpecially yokies !!

    ReplyDelete
  61. anak2 sidek, dah lama x tgk cite tu, kite siap beli cd lagi, haha

    ReplyDelete
  62. FUh... nostalgia... teringin tengok balik...

    ReplyDelete
  63. lama xmasuk sini..wah bertukar wajah..tp lg suka yg lama..yg ni pun cantik gak...suka giler usop sontorian tu..

    ReplyDelete
  64. huwaa... rndu2 karton2 tu.. karton2 skrg dh xlayan sngt...

    ReplyDelete
  65. errr...kartun legend yang pertama tu tak pernah tgk :P (kowt)

    ReplyDelete
  66. zaman akak ada lagi..
    walaupun dah tua layannn jugak..

    ReplyDelete