Wednesday, June 13, 2012

Hantaran perkahwinan mengikut taraf pendidikan? Perlu ke hantaran tinggi?

Amboi, ni jual orang ke jual anak ayam warna warni ni??   :D




Zaman sekarang ni semua berlumba-lumba nak hantaran tinggi,kahwin pon nak grand-grand. Welllll sebagai perempuan, ada lah jugak rasa macam tu kan. Nak jadi raja sehari lah katakan. Eh bukan raja,kalau perempuan nak jadi permaisuri sehari gituuu.Biasalah perempuan kan over sikit perangai nya. Feeling princess sangat. Boleh naik pelamin pakai tiara bersinar bling-bling



Zaman moden sekarang ni macam-macam style kahwin dah ada. Kahwin dekat taman, tasik, hotel, padang, dewan and etc.Pilih je nak dekat mana, janji duit berkepuk, semuanya jalannn. Jiran sebelah kahwin guna telur pindang, kita pon nak kasi up sikit, guna telur emas. Telur emas? Tak ada lah dalam telur tu ada emas. Letak gam dekat telur pastu lumurkan dekat glitter bling-bling warna gold. Tadaaaaa! Jadik lah telur emas. Up sikitttt



Disebab kan aku ni masih single but not available lagi, aku tak kisah pon pasal hantaran ni.Serious tak kesah pon dapat berapa. Tapi dah kata aku tak kisah tu, jangan lah selamba tenuk dia je main bedal letak doploh hengget lapan posen pulak kan.Pastu bagi baju pagoda je. Tu memang sesaja je meminta pelempang laju-laju nama nya,dan diminta dibaling durian doploh bijik secara berjemaah. (eh tadi kata tak kesah). Aku reti masak oreo goreng hokeyyyy. muahahaha.




Actually, aku tak kesah sangat pasal hantaran ni sangat sebab aku kesah pasal life aku selepas kahwin. Time kahwin grand-grand pastu hutang sana sini, buat hape. Lagi nyusahkan hidup aku. Aku mengimpikan kehidupan yang stabil di masa depan kelak. Janji lepas kahwin boleh laki aku bawak honeymoon tempat best-best sikit. France ke, Paris ke, Vanice ke, Italy ke UK ke . (Ulu Kelang pon UK gak ni). Ni bukan mata duitan dah ni hari hari nak makan steak,shopping habis satu mall, ni dah makan angin je manjang. Makan lah angin tu sampai perot kembong cam ikan paus. kehkeh




Tapi kalau pergi kenduri kahwin rumah orang ni, mesti ada je kak nam kak nam dan makcik joyah semua sibuk tanya si polan ni hantaran berapa bagai kan? Kalau hantaran rendah,cakap laki kedekut lah,perempuan berbadan dua lah hape lah,kalau hantaran tinggi pulak,mengata jugak,guna duit mak bapak lah hape lah. Serious tak faham. Pasal hantaran ni selalu aku tengok gitu je, sebab bukan aku yang dapat pon ferrero rocher,beg LV, baju Prada, yogurt Tutti Frutti tu semua kan. Lagi lah pulak pasal duit hantaran. Memang tak koser aku nak ambik tahu.Aku pulak yang terkinja tengok hantaran orang macam beruk mak nyeh pon buat hape, tak ada guna. Kalau pergi kenduri kahwin orang ni, yang paling penting bagi aku adalah makanan. Makanan mesti kena sedap dan tip top. Itu bagi aku lah, sebab aku suka makan. hahahaha



Kalau satu perkahwinan tu grand gila pon, kita ni jangan lah pulak busuk hati. Orang melayu ni memang selalu pantang sikit orang lebih daripada dia.Pastu ngata belakang-belakang. Dia kahwin grand-grand pon satu sen pon tak ada guna duit kita pon. Dah dia dan family dia mampu, suka hati lah kan nak buat majlis besar mana pon


Satu benda je yang aku nak kongsi. Mungkin semua orang tahu benda ni atau pon saja saja je buat tak tahu


Sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud :

"Wanita yang paling berkat ialah wanita yang paling murah hantarannya." (HR Ahmad, al-Hakim dan Baihaqi).



" Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya ". ( Riwayat Ahmad )



Lafaz Akad Nikah : “Aku terima nikahnya dgn si polan binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM tuttt tunai

Bunyi macam senang je kan? tapi kita tau tak erti sebenar atau erti tersirat disebalik lafaz akad nikah tu.

Erti Tersirat : “Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”




Fuhhh berat tanggungjawab suami ni sebenarnya. Tapi aku saja je lah nak tanya, kalau ada sesiapa yang dah berkahwin baca entri ni, dulu time kahwin berapa banyak eh kos perbelanjaan yang digunakan??? :)




Ok tu je nak tanya. babai :)

44 comments:

  1. wang hantaran tak penting pun..yg penting keutuhan rumahtangga dan bagaimana kita nak mendapatkan syurga yang diidamkan para isteri dan suami.....hantaran tinggi tak menjamin perkahwinan kekal abadi hingga akhir hayat.......

    ReplyDelete
  2. tak faham knp ramai yg percaya dgn analis paper tu. huhu

    bukan sume mcm tu. tgk la kalau mampu, die bg lebih.

    tp, seeloknya perempuan jgn la letak mcm nk jual diri je :P

    ReplyDelete
  3. kadang-kadang parents yg lebih2..
    benci taw!

    ReplyDelete
  4. tp ..klau ibu bapa da tentu kn mcm mna yerk .. :(

    ReplyDelete
  5. tp klau mak bapa da tentukan harganya mcm mna yerk :(

    ReplyDelete
  6. tp mcm mna klau mak bapa da kc tetap hantarannya yeearrr :(

    ReplyDelete
  7. hehehe..bagus ntri ni.
    akk dulu kawen tahun 1995, hantaran RM4000 aje. Mas kahwin RM201. Sekian.
    Skrg dah anak 3

    ReplyDelete
  8. erti tersirat lafaz akad nikaha tu memang besar sebenarnya... tanggungjawab yg dipikul tu...

    ReplyDelete
  9. sokong!! kalau mahal2 tapi nanti cerai berai tak guna jugak

    ReplyDelete
  10. Dear cik epal yang come lote.. Kak Ani singgah ni.. semasa Kak Ani nikah dulu dalam tahun 1993 hantaran Kak Ani RM4000.00 sekarang ni memang seperti yang dilaporkan JAKIM tu.. semasa Kak Ani nikah dulu Kak Ani memikir kan duit hantaran tu utk membantu mak Kak Ani membayar perbelanjaan kenduri Kahwin.. maklum lah kami bukan orang senang dan semasa tu ayah Kak Ani dah meninggal dunia..
    Sebenarnya Kak Ani setuju hantaran itu perlu berpada pada.. Jika pihak lelaki mampu tiada salahnya.. jika tidak sebaiknya sederhana dan mengikut kemampuan..
    kehidupan selepas berumahtangga itu yang penting bagaimana kita melayari kehidupan sebagai suami isteri.. Seperti kes Kak Ani duit hantaran itu di serah bulat buat emak Kak Ani Alhmadulillah duit itu dapat membantu beliau utk menganggung perbelanjaan.. Bagi ibu bapa nya yang berkemampuan hantaran tu diberi kepada anak perempuan nya sebagai hadiah..
    Buat kenduri kahwin bukan murah.. mcm mcm perbelanjaan.. harga barang terutama nak wat kenduri semakin tinggi..
    makanan.. khemah.. hantaran berapa dulang.. mak andam lagi..
    Jadi apa yang penting? kerjasama..
    ungkapan yang sgt tepat..
    Kak Ani di kurniakan dua anak lelaki.. pasti satu hari diizin Allah mereka akan memberi wang hantaran pada wanita pilihan mereka.. semoga Allah memudah kan urusan dan memberikan jodoh yang terbaik utk kita dan keluarga kita..
    itu lah dik sedikit sebanyak yang Kak Ani leh kongsi kan.. ;) Semoga kita sentiasa di dlm keberkatan ALLAH swt..

    ReplyDelete
  11. betol2....better bersederhana la tyme nk wat knduri tu..

    ReplyDelete
  12. pening kepala nak kahwin skang ni..pompuan dah pening, laki lagilah pening sbb campur ngan hantaran skali..huhu~

    kalau katering paling murah leh dapat RM10 satu kepala~~ tp kalau 1000 orang bleh dapat RM8 rasenye..

    ReplyDelete
  13. Aku reti masak oreo goreng hokeyyyy

    :skill ni pun boleh kire ni cik epal

    ReplyDelete
  14. Betul tu Cik Epal. Kadang2 Parents yang lebih2 sebenarnya. :)

    ReplyDelete
  15. soal hntaran ni,kdg2 depends pada fmily jgk.klu mak ayah phk pompuan tk kesah..senanglah citenya.ikut kemampuan phk lelaki.takkan lah semata2 hendak hntaran yg tinggi,dan majlis yg grand..sampai pihak lelaki kena berhutang,wat loan sana sani.lepas kawin,sape yg kena tanggung semua tu.suami kita jgk kan?ngn kita2 skali rasa tk tenteram.jadi baiklah bersederhana,ikut kemampuan.klu dh kaya raya,duit tk tau nak campak mana..rasa syg je nk simpan2 lama2 dlm bank..tkpe...watlah kenduri 7 hari 7mlm pun.tkde org kesah..

    ReplyDelete
  16. betul2..better bersederhana lebih baik...moga diberkati..=)

    ReplyDelete
  17. sy kawin bln 1 2012..hantaran 10k..rsnya kadar hantaran sekarang normalnye mmg mcm tu..mas kahwin sy ikut rate negeri je..

    ReplyDelete
  18. kadang2 mak si pompuan yg lebih2..nak kawin pun smpai kena gadai tanah..xke gile?myampah berase..

    ReplyDelete
  19. Kalo hantaran ikut taraf pndidikan,alamatnya mmg lmbt kawen lah mcm 2...suma neh depands pd family sbnarnya sbb anak2 x tlibat ngn isu wet hantaran..

    ReplyDelete
  20. Terpulang kepada individu tu kalau si lelaki sanggup bagi aje... But kenalah ada persetujuan bersama..

    ReplyDelete
  21. di kelantan takde wang hantaran..
    tapi mas kawin dan mas kawin saya kurang RM3000.
    keluarga akak takde pun minta wang belanje..
    semua itu kami wat simple2 je..

    kerja2 kawen semuanya D.I.Y
    pelamin+baju kawen kak ipar buatkan.
    family lain tolong2..
    tolong masak..
    tolong hias bilik..

    mmg teringin nak wat majlis grand2
    tapi hidup ini kena ukur pada baju sendiri..

    pas kawen banyak lagi nak guna duit..
    percaya la cik apple

    ReplyDelete
  22. Hantaran mahal2 mcm ni mcm menjual anak..peh tu..akan berlaku la ramai andartu kat malaysia ni..takut org nak pinang hantaran mahal sgt

    ReplyDelete
  23. btoila...xpayah nk up sgt rega eh... saye pon dah kawen bulan satu aritu..(actly nk tulis baru kawen bulan 1 aritu) haha... bile kenang2 dah 6 bulan kawen ni....rasa bersyukur sbb masa kenduri sume xde hantaran belanja melampau2..senang citer...kesian oi kat husben(masa tu boipren) nk cari duit...Alhamdulillah..kami kawen tanpa buat loan..sume hasil titik peluh..setakat pinjam family..pejam mata dah leh setel..xsampai nk 40k...100k sbb nk kawen yg grand...tolongla...kesian lelaki anda..(suami korg gak sok bile kawen) ahaha...amik! komen panjang mcm entry cik epal pon kalah...ampon!!! somehow...sila jgn benarkan ibu bapa letak harga korang tinggi2..kesian lelaki,...(dah baper byk kali ulang daa) haha...

    ReplyDelete
  24. hehe teringin nk komen psl ni.

    nway saya kelulusan sarjana (chop! bukan nk berlagak ye)tp takde la hantaran sampai Rm15ribu.atas budi bicara parents jugak.tp nk share story asalnye kitaorg tanak hantaran,tp mak saya risau benor org mengata so letak la sekian2 jumlah.n jumlah tu diperlekehkan org lain.kononnye ade master kene hantaran lebih Rm10ribu.so what?mmg agak geram sbb mak malu punye pasal terus naikkan nilai hantaran.after slow talk ok la mak setuju dgn jumlah hantaran yg asa;,tp mak pesan kalau org tny jwb je lebih rm10K.sy pun tanak org pelekehkan mak saya ok fine ikut je la pesanan beliau (walaupun pastu pedih plak telinga org tny mana suami dpt duit banyak sbb baru keje n die bukan org senang.isu lain plak keluar)

    geram+sedih sbb org lain tak pk agak2 lelaki tu baru keje dpt ke die nk kumpul rm10K in less 1 year?melainkan die keje 24 7 lah kan.so sume ni depends dgn kita sendiri..kalau hantaran tinggi2 sampai 40ribu tp in d end masak nasi pun tak lepas. ape gunenye kan? haha

    nway,sedikit pesanan, sekarang ni sekurang2nye RM10K kene ada lam tangan utk kenduri.sy yg sempoi2 no designer, no wedding photographer,jemputan less than seribu pun dh telan rm20K(termsk barang hantaran n minor details.so agak2 la ye utk laki, mane nk kumpul duit utk buat kenduri n kasi wang hantaran utk perempuan.

    renung2kan dan selamat beramal~

    ReplyDelete
  25. salam. cik epal... sori kadang2 sy tersebut laju, jadi 'cikepal'.

    pasal hantaran... mahal murah tu bergantung pada banyak faktor kan. tapi yg paling penting - tengok kemampuan pasangan lah.

    in my humble opinion, ungkapan "duit tidak menjanjikan kebahagiaan" dah boleh dipertikaikan sdikit sbanyak. well, secara logiknya pon kita boleh pikir. =)

    sy ad buat entri pasal hantaran kawen jugak sebelom ni - http://liveitlively.blogspot.com/2012/06/siri-jom-tawen-tawen-hantaran-kawen.html

    kalo ad kelapangan, mohon cik sndiri take a look and share your thoughts there. thank you in advance! ^^

    ReplyDelete
  26. Kepada yang cakap psal loan sokseksoksek pasal hal belanja kahwin orang tu (padahal yang komen pun tak kahwin lagi)

    http://aceofhzz.blogspot.com/2011/06/mari-kita-ubah-persepsi-tentang-apply.html

    ReplyDelete
  27. sahabat sy ckp, mas kawen yg patut lebih tinggi dr wang hntaran sbb mas kawen tu lah yg si suami akn bagi kpd isteri. hntran yg jadi tinggi tu slah satu sbbnya byk buat pmbaziran. majlis kawen seeloknya wat scara sderhana bukannya trlampau grand.

    ReplyDelete
  28. heee~kita samalah CE..tgk mknn je..bnda len x tgk..pastu tgk kek~heee

    ReplyDelete
  29. Huu sekarang ni barang sume mahal.Pastu kenduri nak grand2 kene la ade duit manyak wooo. Kena pikir untuk lepas kawin , memang la kawin sekali je insyaallah sekali nak kenduri kendara , tapi jangan lah merana.Hehe

    http://kelimenari.blogspot.com/2012/06/raja-sehari-vs-setan-sehari.html

    ReplyDelete
  30. perkahwinan yang berkat itu adalah kesederhanaan dalam perbelanjaan samada hantaran atau mas kahwin tersebut..yang penting keredhaan Allah...itu lah yang terbaik...:)

    ReplyDelete
  31. perkahwinan yang berkat itu datang dari kesederhanaan dalam perbelanjaan samaada dlm bentuk mas kahwin atau pun hantaran...yang penting kita ingin mencari keredhaan Allah s.w.t...

    sekadar kongsi pendapat jew..:)

    ReplyDelete
  32. salam cik epal.

    disebabkan saya baru jer kawen 2minggu lps, rasa terpanggil plak nak komen entri ni.
    rasanya kita kena bezakan hantaran dan mas kahwin. mas kahwin hak mutlak si perempuan, even wali pun tak blh sentuh duit tu. hantaran tu plak utk membantu si perempuan melangsungkan majlis. correct me if i'm wrong. so, pasal nilai hantaran ikut kelulusan tu memang merepek la. sbb hantaran tu bukan dpt kat si perempuan pun.

    renung2kan lah perbelanjaan untuk buat majlis sekarang ni. harga barang, bahan mentah, ayam, daging, lembu, kambing, sayur, buah, minyak, gula semua dah naik. tak semua perempuan yg nak kawen tu ada duit yg cukup utk buat majlis. family pun bukan org senang. nak makan pun susah. apa lagi nak sponsor anak kawen. so, hantaran ni sedikit sebanyak blh membantu ringankan beban family diorang. lain la kalo memang si perempuan tu dah memang berduit, gaji berpuluh ribu sebulan, family pun org berada, boleh tolong sponsor apa yg patut. atau mungkin duit nuffnang pun dah beribu sebulan, blh save utk kawen. mcm tu maybe diorang tak kisah la. takde duit hantaran pun ok kot.

    skrg ni ape la sgt kalo hantaran setakat 8k, 10k. cuba pk, kalau jemputan 1000 org & ambik catering, kalo RM10/kepala, bukan dah 10k ke? kalau rewang, maybe blh jimat 2k 3k. itu makan jer. belum kira pelamin yang paling koman pun makan 2k jugak (itu pun kalo dpt la). belum beli barang hantaran lg. doorgift, kad jemputan, photographer, & mcm2 la kot.

    btw, bukanlah maksudnya si perempuan tu bergantung 100% kat duit hantaran tu. duit hantaran tu cuma membantu jer. diorang pun ada menyimpan jugak. kalo simpan RM500 sebulan, keje 2 tahun baru dapat kumpul 12k. blh ke buat majlis ngan 12k tu? terpulang pd perancangan & budget masing2 la kan. tp kalo kau pinang anak org yg baru habis SPM, mana dia & family dia nak cekau duit buat kenduri?

    so, si lelaki pandai2 la pk pasal hantaran ni. takkan tahu nak kawen jer, tp taknak keluarkan duit tolong family si perempuan. buat majlis sederhana pun telan kos beribu. tp family si perempuan pun tak patut la letak hantaran tinggi2. semua tu terpulang pd situasi masing2. masing2 ada kisah & masalah mereka. wallahualam.

    sy rasa sape yg setuju 100% ngan pendapat dm entri ni belum kawen lg kot. bila buat preparation untuk kawen nanti, baru tahu langit tu tinggi ke rendah.

    cik epal nak tahu berapa kos majlis kawen skrg ea? utk majlis sy, takde la grand sgt. kad jemputan 150keping. just jemput org kampung & sedara mara. masak rewang, pelamin DIY, kad jemputan DIY, doorgift pun biasa2 jer. cuma lebih dekat baju sanding, baju family, brg hantaran & photographer. habis jugak more than 15k. belah husband, kad jemputan 850 keping. around 30k jugak. alahh...bg yg tak kisah ngan duit hantaran tu, confirm dah cukup bebenor duit nk buat majlis, kan.

    alamak, TER-panjang pulak komen ni. dah boleh buat entri pulak. ;)

    ReplyDelete
  33. oh ye. sy haritu takde hantaran pun. just mas kawen (sy org terengganu, takde duit hantaran).
    ni just pendapat sy pasal duit hantaran jer. based on experience diri sendiri & bride to be yg lain. ;)

    ReplyDelete
  34. MM kenduri kawen dulu Alhamdulillah tak makan banyak belanja coz MM tak upah photographer bagai tu.. Tangkap gambar sendiri2 jer..

    Set pelamin, bilik tidur, meja beradab, 2 kanopi beserta 100 bijik kerusi, meja, set bekas buffet, termos nasi 2, siap pinggan & gelas semua just RM3000 jer.. Pakej lengkap.. Oh ya, termasuk 3 pasang persalinan & makeup tau.. Tapi make up masa bersanding jelah.. Masa akad nikah sendiri2 jer..

    Doorgift semua plak MM buat sendiri sikit2 2,3 bulan sebelum majlis..

    Kad jemputan pun design sendiri. Nasib cik abang memang graphic designer.. Hehe..

    So, family takde penin2 pk.. Dorang just handle lauk pauk masa kenduri jer.. =)

    ReplyDelete
  35. e'eh... france ngn perancis tu bukan same ke? -,-

    hahahahha


    hm...agak scary bila time lelaki sebutkan lafaz akad tu...berat tanggungan dia..huhu

    ReplyDelete
  36. sekarang ni memang orang suka hantaran banyak2 pastu show off kat orang. padahal hantaran sikit pon boleh bahagia kan, x paham betul dgn yg suka show off tu.

    ReplyDelete
  37. nak komen gak cik epal comei lotei..skrg ni kebyakan parents letak jumlah hantaran berpadanan dgn kos barang2 keperluan perkahwinan..tu pun ada perbincangan dulu dgn pihak lelaki..tp jujurnya ckp mesti hantaran minima rm8000-rm10,000 skrg ni..

    ReplyDelete
  38. tak payah le hantaran banyak sgt...nanti susahkan suami... tak ke dia rasa terbeban nak cari duit... kesian kan lagi la kalau bakal suami kita org biasa-biasa je......

    ReplyDelete
  39. akak kawin tahun 2009 - hantaran suami tetapkan sendiri rm6k++ kot...lupa dah...muahahahaha

    ReplyDelete
  40. Berapa pun tak kisah. Yang penting dia boleh sara kita lepas kahwin nanti. Dan dia ikhlas utk bersama kita :)

    ReplyDelete
  41. nasib baik lah parents jenis tak kisah nak bagi hantaran berapa pon..
    tapi jangan mcm yang CE cakap tadi , dua puluh hengget lapan posen tu..memang nak kena pelempang laju2..hehe...

    ReplyDelete
  42. tiada guna mintak hantaran tinggi sgt klau akhirnya terpaksa berhutang jugak lepas kawen nanti ... btul tak cik epal ?

    ReplyDelete
  43. ada orang kata hantaran rendah malu nak cerita kat orang.. sbg seorg student degree sepenuh masa.. saya dinikahkan 2 minggu yg lalu dengar mas kahwin rm40 (rate melaka) dan wang hantaran rm1500 (atas permintaan keluarga pihak saya).. sama rate dengan umi saya masa nikah dengan abah tahun 1987.. skang zaman 2012..relevan kah rate tersebut untuk suami yg belum konvo dan baru tamat belajar ..hehe of coz relevan.. tiada hutang bank.. tiada pinjam ahlong.. tiada sakit kepala.. hanya perlu langsaikan hutang ptptn.. =)

    ReplyDelete