Tuesday, June 12, 2012

Ayam Warna Warni Sang Pelangi

Siapa pernah tengok ayam warna warni dekat sini?? Ayam warna warni ehhh, bukan mak ayam atau bapak ayam pakai baju warna-warni.



Sifat ingin tahu aku sangat menebal bila aku tengok game show "Betul ke Bohong?" dekat Astro Warna. Game show ni dah ah lawak gila. Tepuk-tepuk lantai aku gelak tengok depa pelawak-pelawak ni. Ada satu part, Angah Raja Lawak cakap pasal ayam warna warni dia simpan dalam laci time kecik. Aku terus rasa cam "eh betul ke statement dia ni? dah sah-sah ah bohong, mana lah ada ayam warna warni dalam dunia yang fana ini"


Sekali ayah dengan ibu aku serentak berkata " Ada lah ayam warna warni ni...."



erkkkkk tak pernah tengok pulak. Ke zaman doploh tahun dulu je famous menatang warna warni ni??




kemain kau ayam, bulu nak kalepul jekk. Meriah sangat!


Ayah aku pon bukak lah cerita pasal ayam warna warni ni.Proses nak buat ayam warna-warni ni sebenarnya bermula daripada telur lagi. Depa guna pewarna makanan pastu cucuk dekat dalam telur tu. Cucuk guna jarum suntikan. Cucuk pewarna dekat telur ayam tu masa peringkat embryo lagi. Kira cucuk dalam janin telur tu ah. Pastu dieram kan sampai menetas.



Tapi bulu ayam warna-warni ni tak tahan lama, dalam sebulan je lah dia berwarna, time ayam tu kecik cenonet jalan kedek-kedek, haaaaa masa tu cantik lah warna dia. Pas dia besar sikit bulu tu akan gugur dan akan tumbuh bulu dia yang sebenar macam biasa. Ni ayah aku lah cakap, kalau fakta ni salah, kira ayah aku menipu aku letteww. Pastu aku pulak menipu korang. kehkehkeh



Tapi aku sangat alergik dengan ayam hidup macam ni, tak kesah ah dia kecik cenonet atau pon bosar godang. Sebab dulu kecik-kecik time nak raya aku pernah kena kejar dengan ayam,pastu kena patuk dekat kaki. Sesuka hati dia je nak patuk kaki aku. Ingat kaki aku ni setongkol jagung?? Kwanghajar punya ayam. Kita nak kejar dia buat sembelih, dia pulak kejar kita balik,siap patuk pulak lagi tu. PAKEJ Mustika betul. Aku lebih rela pegang ular sawa lagi daripada pegang ayam.






Walaupun ayam ni berwarna-warni, aku tak rasa pon ingin membelanya. Tengok dari jauh boleh lah. Tengok gambar ni, terbayang pulak aku makan ayam KFC, pastu kelepet isi ayam,tengok-tengok ada isi ayam warna pink, biru laut,hijau pucuk pisang, merah, turqoise. Perghh seram aku. Mungkin terus pitam di situ. Dah sedar daripada pitam, terus balek rumah gayut dekat ampaian baju *tetibaaa*
















Tapi kalau ada kucing warna-warni macam ni,mungkin akan pertimbangkan untuk membelanya. Tapi kucing ni memang nampak bebeno menipunya lah. Mungkin di spray guna hairbrush atau hairspray atau photoshop atau kucing tu berendam dalam lautan berwarna. Ayam tu memang konpom betul lah warna-warni



Aku akhiri entri ini dengan satu teka teki, ayam dengan telur mana dulu keluar???




ok bye!

43 comments:

  1. eh, memang betul fakta ayah cik epal tu..dulu dekat kampung atuk i ade sorang atuk ni ada anak ayam color2 ni..mmg die cucuk pewarna..walaupun cute di pandang, sampai skrg i takut nak pegang ayam..haha

    ReplyDelete
  2. wah ske2 tgk ayam kalerful nie .... klau bebeno ade , tringin terus bkak bisnes ternak ayam warna warni lepas nie .... kayo2 la pas nie & xyah makan gaji lg dah ... ehehehe

    ReplyDelete
  3. haha...funny la cik epal nie...comei pe ayam cenonet 2...colourful lagi....

    rajin-rajin la singgah ke blog sye yg x seberapa nie http://wadahberbicara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. sama lah cik epal. suka tengok je tapi nak bela, errrrrrr

    ReplyDelete
  5. wah.. mmg comel.. ceria btol warnanya.. ^_^

    ReplyDelete
  6. aaa first time thu nie

    erm erm ayam kot kluar dlu

    ReplyDelete
  7. Comelnya ayam warna warni :D hee

    ReplyDelete
  8. dulu mse kecik ade beli ayam ni kat pasar mlm 5 ekor..cumil jer cenonet tu..pastu blk kg..tgk2 tgl bulu jer kene ngap dgn kucing....sedey sob..sob...

    ReplyDelete
  9. dulu ade beli ayam wane warni ni kat pasar mlm..pastu blk kg tgk2 tgl bulu jer sbb dh kene ngap dgn kucing..sob..sob..sedey...

    ReplyDelete
  10. ayam kalerpul ni dari aku kecik lg dah ada CE..

    http://jmr23.com/

    ReplyDelete
  11. binatang yang paling saye gile dalam hidup ialah anak ayam!!!!eeeeeeeee....naik bulu roma ni....hehe

    ReplyDelete
  12. comelnye~~~ :)


    Ustaz azhar idrus kata mestilah ayam dulu..sebab manusia pun Allah SWT cipta dulu, pastu barulah terjadinya anak2 manusia yang lain..huhu~

    wallahualam~

    ReplyDelete
  13. telur lah kot keluar dulu hehe

    ReplyDelete
  14. dulu masa darjah 4 pernah bela ayam kalerful ni.. takde nak gado ngan adik sebab ayam masing2 kaler lain

    ReplyDelete
  15. bulu ja kot yang warna warni tak kan sampai daging dia pun jadi warna warni jugak hehe..Iris pernah tangkap ayam...hehehehe

    ReplyDelete
  16. skali da nampak macam cokelat m&m lak..kuikuikui :) btw..jawapan teka-teki:ayam yg kuar dulu....pasal pe?kn Allah ciptakan makhluk2 neh berkapel-kapel...kalu xdek kapel neh,xdek la telor ayam tu~~ wkwkwk..

    ReplyDelete
  17. mmg cute ayam ni...siap buat pic slide presentation dl time U..topic chicken run...saya penangkap ayam yang terhandal time kecik-kecik cenonet dl..baca entry nie terengt time tangkap ayam tu...abang saya yg debab yg penakut,tapi kuat makan ayam...kekeke..kelakar la abang saya tu..

    ReplyDelete
  18. huhuhu telur dulu kot...

    dulu penah gak bela ayam warna warni ni...last2 masuk periuk gak...

    ReplyDelete
  19. dulu mase kecik2 mak bwk gi pasar tani a.k.a pasar pagi a.k.a pasar rabu...slalu nampak ayam ni...tp tu dulu la dah 15 lbh dah...skrg dah x nampak dah ayam2 berwarna ni..

    ReplyDelete
  20. Ayam!

    Dulu mak pon pernah cerita pasal ayam warna warni ni.. dan mak pernah buat dulu-dulu.

    ReplyDelete
  21. hehe, comel.. DUlu masa kecik2 arwah ayah ada belikan MM anak ayam warna-warni ni.. bukan main suke lagi masa tu.. Tapi memang bila dah besar sikit warna tu pelan2 ilang.. jadilah ayam biasa..hewhew!

    ReplyDelete
  22. Salam cik epal,

    bior saya jawab soalan tu.

    Permulaan dan yang pertama kejadian adalah berpasangan dari Allah s.w.t. Sebagai contoh Adam dan Hawa. Jadinya ayam ini juga diturunkan jantan dan betina ke muka bumi. Maka berlakulah keturunan. Persenyawaan.. hehe..

    xoxo
    www.rabiatuladawiyah.com

    ReplyDelete
  23. comeynye ayam warna warna nie... ms kecik2 dl ayah akak ada juga bela...

    tp cat tu lawak la...

    ReplyDelete
  24. dulu penah bela,tapi sekejap je.xingat apa jadi dgn anak ayam tuh

    ReplyDelete
  25. Okay lepas ni nak try suntik gak lahhh XD Nak tgok hasilnya dpan mata. Ceewahhhh. Dayg ingat ayam ni kena photoshop je, tu la malas nak ambik tahuu. Dah baca entri, memang tak rugi. Heeee ^_^

    ReplyDelete
  26. ayam kalerpul cononet yang sangat comel !!
    nak sekor ...!
    bile dah tua sok,sembelih wat jeruk..hahahaha

    ReplyDelete
  27. Adeh rugi la cik epal, x pernah tgok ayam ni... sgat comel. dulu apek jual kat pasar pagi pakai kotak kayu je.pilih je nak warne ape... di sebabkan tahap alergic tinggi so Pn Mak tak bagi bela ~ kalau tak....

    ReplyDelete
  28. Comel sangat nak makan nye pon.haha

    ReplyDelete
  29. Dulu masa kecik memang ayam ni menjadi haiwan peliharaan ! arghh comel gila ayam warna warni ni ! hahaaa

    ReplyDelete
  30. ingatkan ayam kalerful tu photoshop je, rupanya mmg wujud eh. hahaha. ku pikirkan ayam bulu warna warni tu bulu ayam buat sapu habuk kat tingkap tu.

    ReplyDelete
  31. comel lahh..lgi2 kaler pink tuu..rse nk cubit jee!..

    ReplyDelete
  32. kita pun penah bela ayam warna warnia..satu ekor harga dia dalam enam posen sampai seringgit..

    kecik2 comel yang amat jalan terkedek-kedek,bila dah beso,kemain bengis lagi..yela,bulu dah warna putih..
    hehehehe

    ReplyDelete
  33. br t'igt ayam kalerful tu...time kecik2 dulu femes :)

    ReplyDelete
  34. aah dulu masa kat kpg zaman kecik kecik mak ada bela ayam kaler kaler ni. cantik..

    ReplyDelete
  35. dulu kat pasar malam salu jual ayam warna warni nie. Errrgg, aku takut ayam, kes sama sebab kene kejar beratus kali.

    ReplyDelete
  36. haha..tingat zaman kkecik2 dulu masing2 cbuk nk beli sekor kt pasar mlm.nk bela aym wana wani.. tp tk sempat besar pn.da mati.cian die..

    ReplyDelete
  37. ...pernah tengok apple color silver?..ayam ka,tulor ka,makan baca bismillah tau.

    ReplyDelete
  38. amboih.. warna-warni! meriah uols.. :P

    ReplyDelete
  39. telur la keluar dulu :)) hahaha :DD

    ReplyDelete
  40. Comelnya ! Teringi nak tengok real :D

    ReplyDelete